Nominaties voor Jonge Jury 2013

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryOp 17 april wordt op de Dag van de Jonge Jury in Scheveningen het winnende boek bekendgemaakt van de Jonge Jury 2013. De Jonge Jury is voor jongeren die in de 1e t/m 3e klas van het voortgezet onderwijs zitten. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk boeken leest die in 2012 zijn verschenen en voor 12 jaar en ouder bestemd zijn en dan stemt op de vijf boeken die jij het beste vindt. Het is het vervolg op de Kinderjury waarin het gaat om boeken voor 6 t/m 12 jaar. Inmiddels zijn de stemmen geteld en op 12 maart zijn de vijf beste boeken bekend gemaakt. Op 17 april wordt dan bekend welke van deze vijf boeken de meeste stemmen heeft gekregen en de winnaar is geworden.

Elk jaar komen er heel veel boeken uit en daarom heeft de Jonge Jury alvast een lijst gemaakt met volgens hen de twintig beste boeken. Hieronder staat deze kernlijst.

 

Daniëlle Bakhuis – Wraak
Ploegsma 2011, 133 bladzijden, 12+
Ik voel hoe mijn keel dik wordt. Nog even en ik begin te huilen. Hoe kan hij dit grappig vinden? Snapt hij dan niet dat dit allang niets meer met geintjes te maken heeft?Als Frederique haar relatie met Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet waar ze niet bepaald blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Wat moet Frederique doen? Negeert ze het? Of neemt ze… wraak?

Caja Cazemier & Martine Letterie – Familiegeheim
Ploegsma 2011, 187 bladzijden, 10+
Eva is een vrolijke meid van dertien. Ze heeft weinig nagedacht over het feit dat haar moeder haar ouders vrijwel nooit ziet en dat zij haar familie van moederskant daarom niet kent. Maar Eva’s nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd als ze naar de begrafenis van opa gaan. Wat was er eigenlijk aan de hand met haar grootouders en waarom wil haar moeder nooit over vroeger vertellen? Tot haar grote vreugde ontmoet Eva een nichtje van haar leeftijd, Annefloor. Samen duiken ze in de familiegeschiedenis. Ze komen er achter dat hun grootvader in de Tweede Wereldoorlog SS’er was. Hun overgrootvader was NSB’er van het eerste uur en leidde het dorpshotel, waar ook de partijvergaderingen werden gehouden. Het hotel is nog steeds in de familie en wordt inmiddels gerund door de moeder van Annefloor. De familiegeschiedenis is pijnlijk en heeft tot verwijdering tussen hun moeders geleid. Kunnen Eva en Annefloor daar nog iets aan veranderen?

Caja Cazemier – Iets van mij
Ploegsma 2011, 203 bladzijden, 15+
Nikki is pas 16 als ze zwanger raakt. Wat nu? Haar ouders, haar tweelingzus Noa en haar vriend Tygo vinden dat ze het moet laten weghalen, maar Nikki besluit de baby te houden. Er verandert veel en Nikki moet van alles regelen. Het is een eenzame tijd: haar relatie loopt stuk en ze vervreemdt van haar zus. Terwijl haar klasgenoten examen doen, bevalt Nikki van haar kind…Met veel moeite lukt het Nikki haar leven opnieuw in te richten. Toch vraagt ze zich wel eens af of ze de juiste beslissing genomen heeft, hoeveel ze ook van haar kindje houdt.

Endre Lund Eriksen – Super
Van Goor 2011, 165 bladzijden, vertaald door Gitte Möller, 15+
Julie is het zat om het eeuwige muurbloempje te zijn. Tegen haar ouders zegt ze dat ze op zomerkamp gaat, maar op kamp meldt ze zich ziek. De vrijheid lonkt! Julie maakt een lijst van dingen die ze wil doen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Jomar. Hij helpt de bucket list af te werken. Door hem voelt de blinde Julie zich minder eenzaam. Jomar waarschuwt niet te dichtbij te komen, hij is niet goed voor haar. Julie vertrouwt hem echter volkomen, maar of dit terecht is.

Theo en Marianne Hoogstraaten – (ff) Out!
Holland 2011, 160 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Zaterdagmiddag, ca. 15.00 uur Roxanne en Lianne shoppen in de stad een supersexy outfit bij elkaar voor het feest vanavond. Joël probeert Frank over te halen hem te helpen met zijn ghb-handeltje. Hij wil wel weer eens scoren bij de meiden. Kimberley verheugt zich op een avondje stappen met Brice, die door de week geen tijd voor haar heeft omdat hij bij AZ in het eerste elftal meetraint. Maar alles loopt totaal anders dan iemand ooit had kunnen voorzien…

Enne Koens – Vogel
Pimento 2011, 222 bladzijden, 15+
Berre is acht als haar ouders gaan scheiden. Haar moeder is zichzelf kwijt en heeft tijd nodig om zich te hervinden. Voor Berre, die dol is op haar vader, komt dit nieuws als een grote schok.In de jaren na de scheiding lijkt haar moeder alleen maar stuurlozer te worden. Ze gaat tijdelijk met haar dochters in een vrouwencommune wonen, haalt geestenbezweerders in huis en wordt verliefd op de verkeerde mannen. Berre’s woede groeit met de jaren. Op de dag van haar laatste middelbareschoolexamen verlaat ze het huis. Ze noemt zich Elke en gaat op kamers wonen in Leiden, waar ze na de zomer filosofie gaat studeren. Ze wil voorgoed afrekenen met haar verleden. Maar het verleden laat zich niet zomaar opzij zetten.Gill

Gill Lewis – Kulanjango, mijn vogelvriend
Lemniscaat 2011, 138 bladzijden, vertaald door Annelies Verhulst, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Callum woont in Schotland. Op het bergachtige land van zijn vader raakt een zeldzame visarend verstrikt in een kluwen visdraad. Nadat Callum samen met Iona heeft geholpen de vogel te redden, volgt hij per gps haar tocht naar Afrika. Maar dan blijft het signaal dagenlang van dezelfde plek komen. Is de visarend nog in leven?

Andy Mulligan – Trash
Gottmer 2011, 267 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
De 14-jarige Rafael Fernández woont, samen met zijn vrienden, op een vuilnisbelt, ergens in Zuid-Amerika. Hij heeft geen opleiding en geen enkel toekomstperspectief: hij voorziet in zijn levensonderhoud door afval te sorteren. Dan vindt hij tussen de rotzooi een tas met daarin een sleutel en vanaf dat moment zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Rafael en zijn vrienden verkeren in groot gevaar als blijkt dat corrupte politieagenten op zoek zijn naar de tas. Straatkinderen verdwijnen immers vaak zomaar, zonder dat iemand zich hun lot aantrekt. Wat kan er in vredesnaam zo belangrijk zijn dat de politie zo wanhopig op zoek is? En kunnen Rafael en zijn vrienden het mysterie oplossen voordat de politie hen te pakken krijgt?

Tamsyn Murray – Het geestige leven van Lucy Shaw
Blossom Books 2011, 215 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat als je houdt van jongens, fashion, gossip, muziek, tv-kijken en al het andere waar een normale vijftienjarige zich mee bezig houdt? Wat als je leven al een tijdje stilstaat en je alles moet missen waar je zo van hield? Wat al je vastzit op een mannentoilet, niemand met je praat en er regelmatig over je spiksplinternieuwe Uggs heen wordt gepiest? Wat als je dagelijks tientallen mannen ziet komen en gaan, maar niemand ook maar enigszins interesse in je toont?

Annabel Pitcher – Mijn zus woont op de schoorsteenmantel
Pimento 2011, 239 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 15+
Jamie is vijf als zijn zus Rose door een terroristische aanslag om het leven komt. Zelf kan hij zich er weinig van herinneren, maar het leven van het gezin staat sindsdien op zijn kop. Jamie’s vader probeert zijn verdriet weg te drinken, zijn moeder heeft haar gezin verlaten en Jasmine, tweelingzus van Rose, lijdt aan anorexia. Jamie lijkt als enige gewoon door te leven. Hij gaat naar school, maakt zijn huiswerk en vindt veel steun bij zijn kat Roger. Maar het vertrek van zijn moeder, alweer eenenzeventig dagen geleden, valt hem zwaar. Hoewel zijn vader moslims haat sinds de dood van Rose, raakt Jamie toch bevriend met de islamitische Sunya, het nieuwe meisje op zijn school. Dan gebeurt er iets waardoor hun prille vriendschap op de proef wordt gesteld en neemt Jamie’s leven een wending waarop hij nooit meer had durven hopen.

Ursula Poznanski – Erebos
Lemniscaat 2011, 411 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat gebeurt er als de grens tussen de virtuele en de echte werkelijkheid vervaagt? Op een Londense school gaat de illegale versie van een nieuwe, verslavende game van hand tot hand. Iedereen wil Erebos spelen – maar wie eraan begint, krijgt maar één kans: zodra je je niet aan de regels houdt of weigert een opdracht uit te voeren, word je eruit geknikkerd en kan je nooit meer inloggen. Ook Nick weet zijn handen op de game te leggen en komt terecht in de virtuele wereld van Erebos. Al gauw is er hij niet meer uit los te rukken, tot hij de opdracht krijgt iemand te doden. Hij weigert en wordt genadeloos uit het spel gegooid. Als zijn beste vriend vervolgens een ernstig ongeluk krijgt, realiseert Nick zich dat Erebos niet langer alleen een game is – het is angstaanjagende werkelijkheid.

Anna van Praag – Vossenjacht
Leopold 2011, 135 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Lisa is dolblij dat ze op de middelbare school meteen bij de meest populaire groep hoort. Dat sommigen haar waarschuwen voor haar nieuwe vrienden, wil ze niet horen. Dat Esra, het meisje dat naast haar zit in de klas, steeds banger wordt, wil ze niet zien. Totdat Lisa op het schoolkamp een vreselijke ontdekking doet.

Cees van Roosmalen – Kracht
Clavis 2011, 175 bladzijden, 12+
Na de dood van zijn moeder heeft de dertienjarige Niels het gevoel dat hij nergens meer bij hoort. Vooral als hij ook nog weg moet bij zijn oom en tante en dus ook bij Amber, zijn lievelingsnichtje. Zij is de enige die nog een beetje normaal tegen hem doet. Waarom moet hij nu opeens anders tegen haar doen dan vroeger? Ze waren toch altijd samen aan het dollen? Hij moet bij zijn vader gaan wonen, terwijl hij die man amper kent. Ricardo, de negentienjarige zoon van zijn vader’s vriendin, hoort wel ergens bij. Of beter gezegd, de rest hoort bij hem. En op een dag mag een beste hacker als Niels meedoen. Bier drinken, met z’n allen naar het voetbalstadion, op de uitkijk staan bij een geheimzinnig uitstapje. Zelfs Amber wil nu niet meer van hem weten. Wil Niels nog terug?

Rob Ruggenberg – IJsbarbaar
Querido 2011, 326 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

Aline Sax – De kleuren van het getto
De Eenhoorn 2011, 171 bladzijden, illustraties van Caryl Strzelecki, 15+
Warschau, oktober 1940. Het stadsdeel waarin Misja woont, wordt herschapen tot getto. Alle Joden uit Warschau en omgeving worden in het getto samengebracht en opgesloten. Ziektes, honger en deportaties roeien de bevolking langzaam maar zeker uit. Misja wil zich niet zomaar bij de situatie neerleggen. Hij zoekt uitwegen uit het getto en brengt zijn familie eten. Als hij benaderd wordt door een lid van het verzet, sluit hij zich bij hen aan. Immers, er zijn twee manieren om te sterven: weerloos als schapen of al vechtend!

Simon Scarrow – Vechten voor vrijheid (Gladiator 1)
Gottmer 2011, 288 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 10+
Rome, 61 v.Chr. Dit is je nieuwe thuis. Vergeet het verleden. Het enige waar het hier om draait is dat je leert vechten en overleven. Marcus Cornelius Primus wordt als jonge rekruut ingewijd in het harde bestaan van gladiator. Zijn dagen worden beheerst door strikte discipline en afmattende trainingen. Maar hij kan zijn verleden niet zomaar vergeten: zijn vader, ooit een gevierde centurio, werd door soldaten vermoord, en zijn moeder werd ontvoerd en als slavin verkocht. Marcus is vastbesloten om Pompeius de Grote, die destijds commandant van zijn vader was, te vinden en hem om hulp te vragen. Het recht moet zegevieren en zijn moeder moet bevrijd worden. Wat Marcus echter niet weet is dat hij een levensgevaarlijk geheim met zich meedraagt. Als de andere Romeinen hier lucht van krijgen, is hij zijn leven niet meer zeker.

Ruta Sepetys – Schaduwliefde
Moon 2011, 368 bladzijden, vertaald door Michèle Bernard, 15+
Het is 1941, de vijftienjarige Lina is toegelaten tot de kunstacademie en maakt zich op voor haar eerste afspraakjes met jongens en alles wat de zomer nog meer te bieden heeft. Maar die ene nacht komt de geheime Sovjet-politie haar huis binnenvallen. Lina wordt samen met haar broertje en moeder gedeporteerd naar Siberië. De vader van Lina wordt gescheiden van zijn gezin en in een gevangeniskamp ter dood veroordeeld. Alles is verloren. De onbevreesde Lina vecht in het kamp voor haar leven en neemt zich voor haar familie en de duizenden lotgenoten te eren. Ze is een getalenteerd tekenaar en legt de gruwelijke ervaringen vast in tekeningen en op schrift. Als Lina besluit haar tekeningen als geheime boodschap te gebruiken en ze het kamp uit te smokkelen, zet ze haar leven op het spel. Zal ze haar vader in het gevangeniskamp kunnen bereiken?Lina en haar familie moeten een zeer zware, aangrijpende tijd doorstaan en alleen hun ongelofelijke kracht, liefde en hoop houdt hen op de been. Maar zal liefde genoeg zijn om ze in leven te houden?

Marian de Smet – Geen bereik
Moon 2011, 223 bladzijden, 12+
Leo en David zijn achttien en kamperen enkele weken op een kleine camping in de Franse Alpen. Leo houdt van de bergen, hij wil op de top staan en over de wereld kijken. David houdt het na de eerste bergtocht al voor gezien, hij bewondert liever de plaatselijke schoonheden bij het meertje. Leo besluit alleen de bergen in te trekken, maar verdwaalt en valt in een ondergrondse spelonk. Opgeslokt door de aarde, een gebroken voet en geen gsm-bereik. Nanou woont met haar moeder hoog op de bergflank, kilometers verwijderd van elke fatsoenlijke weg. Nu het zomer is, mag ze nog minder naar buiten dan anders. Mensen zijn gevaarlijk. Beneden stikt het ervan. Haar vader en zusje kwamen nooit terug uit het dal. Dat zal Nanou niet gebeuren, ze is als een bergmarmot; schichtig, steeds op haar hoede, altijd een schuilplaats klaar om in weg te duiken. Tot ze op een dag merkt dat één van haar schuilplaatsen is ingenomen door een jongen. Wat nu?

Mel Wallis de Vries – Verstrikt
De Fontein 2011, 270 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Twee vriendinnen, een dramatisch ongeluk, niets is wat het lijkt. Wie kan je nog vertrouwen? Als Lara haar ogen opent, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. Eerst denkt ze dat ze droomt. Maar hoe hard ze haar best ook doet, ze wordt niet wakker. En dan begint ze stemmen in het duister te horen. Sommige stemmen zijn boos, andere verdrietig. Lara is bang voor de stemmen die onophoudelijk hoorbaar zijn. Wat willen ze van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen? Dan komt Lara erachter dat ze een dramatisch ongeluk heeft gehad en slaat de paniek toe. Is ze dood? Moet ze voor altijd in het duister blijven ronddolen? In haar wanhoop beseft ze één ding: het leven van haar beste vriendin Maud is ook in gevaar. Maar hoe kan ze Maud waarschuwen? En is het misschien al te laat? Lara zet alles op alles om met Maud in contact te komen, maar de grenzen tussen waarheid, bedrog en echte vriendschap zijn akelig dun.

Anna Woltz & Vicky Janssen – Meisje van Mars
Querido 2011, 155 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt. Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw te worden.

 

Welke boeken maken nu kans op deze prijs?
Daniëlle Bakhuis – Wraak
Caja Cazemier – Iets van mij
Rob Ruggenberg – IJsbarbaar
Maren Stoffels – Verboden voor ons
Mel Wallis de Vries – Verstrikt

 

Wat mij opviel bij deze genomineerde boeken is dat er een boek tussenzit dat niet op de kernlijst stond. Blijkbaar is er door veel jongeren op het boek van Maren Stoffels gestemd.

Maren Stoffels – Verboden voor ons
Leopold 2011, 137 bladzijden, 12+
Tirza zet nooit een stap in Noord. Het is verboden terrein voor haar en haar vrienden uit Zuid. Maar als ze de graffitiwedstrijd wil winnen moet ze op cursus bij de beste muurkunstenaar die er is – ook al woont zij in Noord. Al op de eerste dag gaat het fout. Noorders zijn haar vijanden, dat is duidelijk. Of is liefde sterker?

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com, bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com, logo komt van de website van de Jonge Jury

 

Laat een reactie achter