Tiplijst kinderjury voor 10+

geplaatst in: overzicht | 0

logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2013 mag er gestemd worden op boeken die in 2012 zijn uitgekomen. Via de website kan er t/m 17 mei gestemd worden, maar dat kan ook door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”.

Kiezen uit alle kinderboeken die in 2012 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen.

 

Tiplijst voor 10 t/m 12 jaar

Roland Colastica – Vuurwerk in mijn hoofd 
Leopold 2012, 140 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Net als alle jongens van dertien wil Jurcell geen moeilijkheden. Lekker voetballen wil hij en misschien wel iets met Taïma – maar dat weet alleen de jongen in de spiegel.Toch loopt het opeens mis in zijn leven. Zijn vader, de beroemde voetballer, laat hem in de steek. Oma wordt gek. Jurcell krijgt nieuwe vrienden die foute dingen van hem willen. En overal komt hij Gerrit tegen: in de klas, op het voetbalveld, op straat… Wie is de slimste, de beste, de sterkste? Jurcell heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat. Gelukkig komt er hulp, uit wel heel onverwachte hoek.

Marion van de Coolwijk – Meiden zijn gek… op fashion (Meiden zijn gek… 6)
Van Holkema & Warendorf 2012, 144 bladzijden, 10+
Nikki gaat met haar moeder naar een expositie en haar drie vriendinnen mogen mee. Daar ontmoeten ze een modeontwerper, die wel heel veel belangstelling heeft voor Nikki’s moeder. Algauw blijkt dit wederzijds te zijn.Nikki is boos. Ze wil niet dat haar moeder iets met een andere man begint. Haar overleden vader is nog veel te belangrijk voor haar. Daarom verzint ze van alles om haar moeders nieuwe liefde te lozen. Uiteindelijk lukt het Nikki: haar moeder maakt het uit, want ze wil geen ruzie met haar dochter meer. Als haar moeder verdrietig blijft, ziet Nikki in dat ze erg egoïstisch is geweest en heeft ze spijt. Hoe kan ze het weer goed maken? Ze gaat naar de modeontwerper toe en biedt haar verontschuldigingen aan. Ze hoopt dat hij haar moeder nog een kans wil geven, maar dan wacht haar een verrassing.

Jozua Douglas – De verschrikkelijke badmeester 
De Fontein 2012, 206 bladzijden, illustraties van Elly van Hees, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Tegen zijn zin moet Lev van zijn vader op zwemtraining bij Brulboei, de allerberoemdste zwemkampioen ooit. Iedereen vindt hem te gek, want hij is knap en verzorgt zielige zeehondjes. Maar Lev vindt hem de allerverschrikkelijkste badmeester ooit. Hij is grof en gemeen, hij is woest, ruw en wreed. Dan ontdekt Lev dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Met zijn buurmeisje Lita komt hij in actie. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren en laten zien wie Brulboei werkelijk is?

Bies van Ede – Vergeetman (Biko en Loekie 2)
Pimento 2012, 159 bladzijden, 10+
In Vergeetman, het zelfstandig te lezen vervolg op Verdwijnkind, raken Biko en Loekie in de ban van Vergeetman, die zo heet omdat iedereen zijn naam vergeet. Hij verzamelt oude kranten en papier en bewaart ze in zijn ‘huis’: een voormalige kelder van een gesloopt huis. Omdat weggegooid papier eigendom is van de gemeente, zit de politie achter hem aan. Waarom steelt hij eigenlijk oud papier? Biko en Loekie willen daar meer van weten! Intussen dreigen Biko en zijn vader, die illegaal in het land verblijft en werkt, hun huis te verliezen. Tot overmaat van ramp duikt ook autodief en inbreker Sjaak weer op!

Jacqueline Epskamp – Nachtruiter
Holland 2012, 157 bladzijden, 10+
Maud ziet een verhuizing naar Parijs helemaal niet zitten omdat haar pony Vicky niet mee mag. Waarom moet haar moeder nou net verliefd worden op een Franse politieman die op vijf hoog woont? Wanhopig over het naderende afscheid brengt ze al haar tijd door op de manege om zo lang mogelijk bij haar pony te zijn. Daar loopt ze steeds de Afghaanse Sharif tegen het lijf, een jongen uit haar klas die klusjes doet in ruil voor paardrijles. Als ze bij toeval ontdekt dat hij met een geheim plan bezig is, weet ze ineens wat haar te doen staat. Twee kinderen, een pony en een paard. Op weg door de nacht. Maar voor wie of wat zijn ze nu eigenlijk op de vlucht?

John Flanagan – De outsiders (Broederband 1)
Gottmer 2012, 445 bladzijden, illustraties van David Elliot, vertaald door Wybrand Scheffer, 12+
In Skandia worden jongens tot krijgers en zeelieden opgeleid in een zogenaamde ‘broederband’, een team waarin ze naast gevechtstechnieken alle vaardigheden leren die ze als bemanningslid van een schip nodig hebben.

Cornelia Funke – Ridder zonder hart
Querido 2012, 197 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 10+
Jon heeft het moeilijk. Omdat hij niet met zijn stiefvader overweg kan wordt hij naar een kostschool gestuurd. En dan verschijnen op een nacht ook nog vier geesten van middeleeuwse ruiters onder zijn raam. Ze kondigen aan niet te zullen rusten voor ze hem hebben vermoord. Jon is doodsbang, want hoe kun je het opnemen tegen geesten? De enige die Jons verhaal serieus neemt is Ella, die bij hem op school zit. Ze stelt voor de geest van Willem Langzwaard om hulp te vragen. Deze ridder is begraven in de kathedraal en heeft gezworen iedereen te helpen die in nood verkeert. Samen met Ella laat Jon zich s avonds insluiten in de kathedraal. Zal ridder Langzwaard werkelijk verschijnen en kan hij Jon helpen?

Simon van der Geest – Spinder
Querido 2012, 231 bladzijden, illustraties van Karst-Janneke Rogaar, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mijn broer is te ver gegaan. Hij maakt alles kapot. Dit is wat ik ga doen: ik ga het geheim vertellen. Aan jou.
Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

Henk Hardeman – Spookschrijvers
Holland 2012, 160 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Waarom zijn de griezelboeken van GG opeens zo populair? Kinderen die de mysterieuze schrijver op schoolbezoek krijgen, willen alleen nog maar zijn boeken lezen. Verslavende boeken, die de lezers lijken te hypnotiseren. Een bezoekje van GG is dan ook wel echt spectaculair, want hij komt in een zwarte lijkwagen met achterin een echte kist. Na het bezoek van GG aan de school van meester Ed (bijnaam De Hoed) gaat het helemaal mis met Borstelkop (echte naam Jan Kees). Hij heeft van GG het boek Breinplukkers gekregen als prijs voor een schrijfwedstrijd, maar gedraagt zich steeds vreemder. Uiteindelijk belandt in het ziekenhuis met een mysterieuze ziekte. Meester Ed krijgt hulp van twee leerlingen, Blondie en Schaduw, bij het oplossen van dit raadsel. Ze komen tot een verbijsterende ontdekking.

Jeff Kinney – Geen paniek! (Het leven van een loser 6)
De Fontein 2012, 223 bladzijden, illustraties van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
December is verschrikkelijk! Als je in díé maand een fout maakt kost het je cadeaus. Bram zit in de PENARIE. De school is beklad met groene smurrie en hij is verdachte nummer 1. Terwijl Bram er helemaal NIETS mee te maken heeft. Nou ja, een soort van niets dan… Geen paniek! De familie Botermans raakt ingesneeuwd. Toch is Bram er niet gerust op want zodra de sneeuw gaat smelten wil de politie hem natuurlijk spreken. Maar wat is eigenlijk erger: ingesneeuwd met je familie of de politie op je dak?

Siri Kolu – Ik en de Rovers zingen karaoke
Gottmer 2012, 399 bladzijden, illustraties van Tuuli Juusela, vertaald door Annemarie Raas, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het belooft een saaie zomer te worden voor de 10-jarige Roos de Ridder, want zij moet naar vioolkamp. Gelukkig wordt ze net op tijd opnieuw ‘gekidnapt’ door de Rovers. In dit tweede boek over deze bijzondere familie laat Roos zien dat zij helemaal bij hen hoort. Het vrije leven waar ze zo van houdt kan weer beginnen: met het busje over landweggetjes scheuren, kamperen aan de oever van de rivier en eten als een echte struikrover. Bovendien staat het bandietenzomerfeest voor de deur en daarmee ook de belangrijke karaokekampioenschappen. Degene die wint, wordt de nieuwe bandietenkoning of -koningin. Razende Karel Rover bereidt zich net als iedereen voor op de wedstrijd en denkt dat hij een goede kans maakt om te winnen, maar dan blijkt dat de andere bandietenfamilies niet het beste voor hebben met hem en zijn familie.

Pieter Koolwijk – Vlo en Stiekel (Vlo en Stiekel 1)
Lemniscaat 2011, 127 bladzijden, illustraties van Linde Faas, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ontmoet Floris, ofwel Vlo. Niet zo dapper, best wel klein, en constant dwarsgezeten door de grote bullebak Arjan. Zijn leven is niet echt denderend, totdat er een nieuwe leerling de klas in komt lopen. Een piepklein meisje in kleurige kleren. Met een brede grijns op haar sproeterige gezicht keek het meisje de klas rond. Haar ogen twinkelden. Ze trok zich zo te zien niets aan van alle nieuwsgierige blikken en opengevallen monden. Ze leek eerder te genieten van de aandacht. ‘Dit is Pien,’ stelde juffrouw Jutter haar voor. Het meisje keek omhoog naar de juf. ‘Maar iedereen noemt me Stiekel.’ Stiekel durft alles. Ze is zelfs niet bang voor Arjan, en ze neemt Floris onder haar hoede. Langzaam maar zeker komt Floris erachter dat het leven niet zo gewoon is als hij altijd dacht: Stiekel deelt een groot geheim met hem en Arjan blijkt een voodoomoeder te hebben. En als Arjan doorkrijgt dat Floris dát weet, beginnen de problemen pas echt!

Martine Letterie – Het mysterie van de zwarte mantel
Leopold 2012 (1e druk), 103 bladzijden, illustraties van Rick de Haas, 8+
1712. Marie moet thuisblijven en borduurwerkjes maken, maar ze wil per se met Dirk mee om stukjes te schrijven voor de krant. Utrecht is in rep en roer. Mensen uit heel Europa zijn er om over vrede te praten. Ze willen voorkomen dat er weer oorlog uitbreekt. Dan vangen Marie en Dirk een verdacht gesprek op. Iemand wil de vrede saboteren en de Hollanders de schuld geven. Marie kan niet zien wie het zegt; de man draagt een grote zwarte mantel en zijn hoed werpt een schaduw over zijn gezicht. Waarom wil hij de vrede tegenhouden? En wie is de jongen met het zwartgemaakte gezicht? Iemand moet die twee stoppen! Marie en Dirk gaan op onderzoek uit. Maar wie gelooft twee kinderen?

Bas van Lier – Hoe word ik snel rijk?
Gottmer 2012 (1e druk), 104 bladzijden, illustraties van Irene Goede, 8+
Vragen over geld hebben kinderen genoeg. Waarom verschijnen er dan steeds verontrustende berichten in de krant over hoe slecht jongeren met geld omgaan en hoe weinig benul ze van geldzaken hebben? Bas van Lier selecteerde vijftig vragen uit de stortvloed die kinderen hem via het Geldmuseum in Utrecht stelden. Niet alleen heel leerzaam en leuk voor kinderen, ook voor hun ouders! Gottmer werkte voor dit boek samen met het Geldmuseum in Utrecht, waar de vraag centraal staat: Wat doe jij met geld en wat doet geld met jou?

Kathryn Littlewood – Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss (Bakkerij Bliss 1)
Van Holkema & Warendorf 2012, 270 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, vertaald door Sandra van de Ven, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
De ouders van Roos, Millie, Tijm en Dille runnen een magische bakkerij met behulp van een magisch kookboek. Als hun ouders een tijdje de stad uit moeten, krijgt Roos de sleutel van de voorraadkamer waarin het kookboek wordt bewaard. Ze mogen de deur alleen in noodgevallen openen, want er mag absoluut geen magie vrijkomen. Wanneer ze toch experimenteren met wat magische recepten, belanden de kinderen in maffe situaties. Maar met de tovertaart waarmee ze denken alles terug te kunnen draaien, zetten ze het stadje pas echt op zijn kop. Dan staat er ineens een vrouw op de stoep die beweert dat ze hun tante Lilian is. Dille geeft de sleutel van de voorraadkamer aan tante Lilian, zodat zij een recept kan maken dat alles teniet kan doen. Maar is tante Lilian wel te vertrouwen?

Mirjam Oldenhave – Flits! Vliegende bliksem
Ploegsma 2012, 115 bladzijden, illustraties van Rick de Haas, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op Flits.nl staan geen oudjes maar nieuwtjes. Alles wat niet in de schoolkrant mag, lees je op deze geheime site. Zoals dit: “Goaltje alias ‘de vliegende bliksem’ mag niet meedoen aan de sportdag.” Zo’n zware straf, dat is Goaltje-moord. Tijd voor actie, dus. Maar hoe krijgen de kinderen van Flits de héle school zo gek om mee te doen.

Francine Oomen – Hoe overleef ik (zonder) vriendschap en liefde?
Querido 2012, 140 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hoe overleef je…ruzie met je vriendinnen?, jaloezie?, pesten?, onzekerheid?, nieuwe vrienden maken?, verliefdheid?, je eerste zoen?, je laatste zoen!, en alles wat daar tussenin gebeurt? Kortom: hoe overleef je liefde en vriendschap? Met behulp van dit boek! Rosa (die zelf al heel wat meegemaakt heeft) geeft je goede raad. Met veel strips testjes, mails, msn, enquête-uitslagen en invulpagina’s! En natuurlijk heel veel onmisbare survivaltips.

Michelle Paver – Hylas en de roep van de dolfijn (Tijden van goden en gevechten 1)
House of Books 2012, 302 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Met een pijl in zijn arm probeert Hylas aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Hij is zijn zusje kwijt en hij gaat met gevaar voor eigen leven naar haar op zoek. Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Vulkanen spuwen, de aarde beeft en de zon brandt. Op zijn zoektocht ontmoet hij vijanden en maakt hij vrienden.

Rachel Renée Russell – Zoek ‘t lekker uit. Avonturen van een niet-zo-cool feestbeest (Dagboek van een muts 2)
De Fontein 2012, 287 bladzijden, illustraties van Lisa Vega, vertaald door Sofie Engelsman, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Nikki beleeft de ene ramp na de andere, en de populaire meiden noemen haar MUTS! Ze bungelt helemaal onder aan de populariteitsindex en elke dag op school is een nacht merrie, nee, een TRAUMA, nee, EEN MEGA-CATASTROFE! Toch blijft Nikki dromen van een beter leven en een huwelijk met hottie Brandon. Wanneer ze vlak voor het grote schoolfeest door ‘vriendinnen’ voor gek wordt gezet, kan ze niet anders dan drastische maatregelen nemen.

Manon Sikkel – Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove
Moon 2012, 189 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hoe herken je een moordenaar? Ze lopen niet in een gestreept boevenpak met een ijzeren bal en een ketting aan hun been. Iedereen kan een moordenaar zijn, zelfs je buurman. Isa heeft een vriendje, Jules, waar ze vreselijk verliefd op is. Hij is grappig en knap en het liefst wil ze de hele dag bij hem in de buurt zijn. Maar hij wil liever de hele dag met een verrekijker naar het huis van de buurman kijken. Niet voor niets trouwens, want die buurman is misschien een gevaarlijke moordenaar. Isa wil er niks mee te maken hebben. Tot ze de nieuwe vriend van Jules’ moeder ontmoet.

Carry Slee – Ruzie met mijn BF, love troubles en een big surprise (Dat heb ik weer! 5)
Carry Slee 2012, 175 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Britt is superhappy. Haar vader is terug uit Japan. Geitensok, de grootste loserleraar van de school en de lover van haar moeder, woont sinds kort in Maastricht. En de première van de film waarin Britt de hoofdrol speelt, staat voor de deur. Ook heeft de band Crazy Ontbijtkoek nog nooit zoveel aandacht gekregen. Maar dan komt Puck met een bericht dat Britts hele leven op zijn kop zet! Bovendien moet Britt samen met haar broertje Lucas nog een verrassingsparty organiseren, maar hij gedraagt zich heel erg vreemd. Wat is er met hem aan de hand?

Niki Smit – 100% Julia
De Fontein 2012, 143 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Julia verhuist met haar familie naar Londen. Daar scoort ze na een casting in kledingwinkel Topshop een hoofdrol in de hitserie The Hills! Julia is stikzenuwachtig voor haar eerste opnamedag, helemaal wanneer ze Johnny Bloom ontmoet, het lekkertje van de serie. Ze is op slag verliefd, maar Johnny staat bijna elke scène te zoenen met de sexy Amanda, zijn liefje in de soap. Wanneer Julia’s personage de nerd van de serie blijkt te zijn, baalt ze dan ook als een stekker. Hoe kan ze Johnny’s aandacht trekken?

Maren Stoffels – Verboden voor mij
Leopold 2012, 137 bladzijden, illustraties, 12+
Caro is boos en verdrietig als haar vriendin wordt aangevallen door een groepje uit Zuid. Ze ontploft als Zuid ook nog eens een feest geeft… op het terrein van Noord. Caro wil wraak en ze geeft een beter feest. Met chips en drinken van Zuid, dat zal ze leren. Maar als de Zuiders op het feest verschijnen, gaat het fout. Hoe kan Caro voorkomen dat er opnieuw een slachtoffer valt?

Jacques Vriens – Strijd om de kathedraal
Van Holkema & Warendorf 2012, 190 bladzijden, illustraties van Henk Kneepkens, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dat het leven als zoon van een bouwmeester niet over rozen gaat, merkt Thies elke dag. Hij moet naar de kloosterschool, maar vindt het veel spannender om op de bouwplaats van de kathedraal te zijn. Als hij weer eens de klas wordt uitgestuurd, ziet hij hoe een meisje wordt lastiggevallen op straat. Het meisje blijkt Mette te heten en ze is blind. Thies wordt de ogen van Mette. Door zijn verhalen komt de kathedraal tot leven voor Mette. Maar samen met haar raakt hij ook betrokken bij de felle strijd om de kathedraal, want niet iedereen is het eens met de bouw. Thies gaat steeds meer twijfelen of hij later zijn vader wel wil opvolgen als bouwmeester, want diep in zijn hart wil hij eigenlijk iets heel anders worden.

Anna Woltz – Ik kan nog steeds niet vliegen
Leopold 2012, 176 bladzijden, illustraties van John Rabou, 10+
Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com, het logo komt van de website van Kinderjury

 

Laat een reactie achter