Tiplijst kinderjury voor 6+

geplaatst in: overzicht | 0

logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2013 mag er gestemd worden op boeken die in 2012 zijn uitgekomen. Via de website kan er t/m 17 mei gestemd worden, maar dat kan ook door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”.

Kiezen uit alle kinderboeken die in 2012 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen.

 

Tiplijst voor 6 t/m 9 jaar

Michael de Cock – De brief van papa (Rosie en Moussa)
Querido 2012, 86 bladzijden, illustraties van Judith Vanistendael, 6+
Als Rosie aan mama vraagt waar papa is, krijgt ze een diepe zucht als antwoord. Het enige wat mama vertelt is dat hij in een ver land is gaan wonen. Op een dag krijgt Rosie een brief van papa. Hij woont helemaal niet ver weg! En toch kan hij haar niet komen opzoeken. Moussa begrijpt niet hoe dat kan. ‘Hij heeft zijn been toch niet gebroken?’ Moussa grinnikt: ‘Of hij woont toch niet op de maan of zo?’ Woonde hij maar op de maan, denkt Rosie. Dat zou ik tenminste durven vertellen.

Janet Foxley – Munkel Trog
Lemniscaat 2012, 236 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Karin Breuker, 6+
Munkel is een reus – nou ja, reus. ‘Hij had een prachtige huid (grijs met hier en daar een harige wrat), pa’s borstelige wenkbrauwen en vlezige neus en ma’s uitpuilende ogen en scheve gele tanden. Alleen zijn lengte deugde niet. Hij was gewoon te klein om een reus te zijn.’ In de ogen van de andere bewoners van de Bulderberg is Munkel danig mislukt. Hij is niet groter dan een Kriel. Zou hij zich misschien prettiger voelen in de wereld van de Krielen? Hij krijgt de kans dat te ontdekken als heer Biblios zijn pad kruist. Biblios is De Wijze Man, die denkt dat hij zijn droom kan verwezenlijken als hij Munkel ontmoet. Een droom waarin Munkel de hoofdrol speelt.

Gerard van Gemert – Spookdoelpunt
Clavis 2012, 194 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 8+
Stijn en Storm zijn geselecteerd voor Jong Oranje om mee te doen aan het wk. Tijdens het toernooi sijpelt het gerucht binnen dat Bert Pringel, hun held, vriend en een van de beste voetballers ter wereld, ervan verdacht wordt de uitslag van een competitiewedstrijd te hebben beïnvloed in ruil voor geld. Hierdoor dreigt hij geschorst te worden en het ek te missen. Als een van de hoofdrolspelers in deze zaak bij de training van Jong Oranje opduikt, laten de jongens de kans niet voorbijgaan om op onderzoek uit te gaan. Tussen Femke en Stijn gaat het weer goed. Tot Stijn de groeten doet van Niels, de mysterieuze zoon van de fysiotherapeut van Jong Oranje. Meteen daarna verbreekt ze, tot verbazing en teleurstelling van Stijn, elk contact. Ligt dat aan hem of aan Niels? De tegenstanders op het wk zijn sterk. Storm moet de eerste wedstrijd vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan, maar zou de volgende wedstrijden wel kunnen spelen. Als de Voetbalgoden erachter komen dat de scouts van grote clubs massaal aanwezig zijn en ook nog eens belangstelling voor hen tonen, beseffen ze dat het wel eens een heel interessant toernooi kan worden.

Diet Groothuis – Waar ik ben
De Eenhoorn 2012, 81 bladzijden, illustraties van Merel Eyckerman, 6+
Poëzie is stom en saai! Of toch niet? Als je deze bundel uit hebt, vind je poëzie zeker cool! Stomme broertjes, ochtendhumeur, boos zijn, nagelbijten, grappige en blije, droeve en boze dingen, daar gaan deze gedichten over.

Hans Hagen – Het hanengevecht
Querido 2012, 105 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 8+
Pio staat met zijn haan in de ring. Straks begint het gevecht als de haan wint kan Pio hem voor veel geld verkopen. Dan hoeft Pio niet meer te werken, dan mag hij net als vroeger weer naar school. De scheidsrechter zet de twee hanen tegenover elkaar. Ze vliegen op elkaar in. ‘Ik wil. Ik wil. Ik wil,’ fluistert Pio, ‘ik wil zo graag dat je wint.’

Marjon Hoffman – Floor schrijft (straf)regels
Ploegsman 2012, 144 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
De juf heeft een goed plan. De klas moet 50 landen leren, de kinderen krijgen huiswerk mee. Floor is daar niet blij mee, maar haar vader brengt haar op het idee een spiekbriefje te maken. Kijk, dat vindt Floor nou wel een goed plan. Op de ouderavond stopt Floor een babyfoon in de tas van haar moeder. Zo kan ze afluisteren wat de juf allemaal over haar te zeggen heeft. Alleen pakt het iets anders uit dan ze had gedacht. Floor maakt haar eigen regels, ook op school!

Vivian den Hollander – Raadsels op het cruise-schip (Spekkie en Sproet)
Ploegsma 2012, 100 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit.

Elizabeth Honey – Wat vind jij, Emma Weetal?
Moon 2012, 203 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, vertaald door Sabine Mutsaers, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Twee dolgelukkige weken lang dacht Bean dat ze een hond zou krijgen. Haar ouders deden al een tijdje heel geheimzinnig: ze lipen te glimlachen en te smoezen en gedroegen zich alsof ze een verrassing hadden. En een verrassing dat moest wel een hond zijn. Yes! De ouders van het jonge meisje bean verhuizen naar Sydney voor hun werk. Daar leidden ze drukke, snelle levens, maar Bean voelt zich behoorlijk eenzaam. gelukkig heeft ze haar pop Emma om haar hart bij uit te storten. Maar dan wordt ze gekidnapt en moet ze haar ontsnapping beramen.

Mieke van Hooft – De zingende brulbaby’s
Holland 2012, 120 bladzijden, illustraties van Hélène Jorna, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het is zover, eindelijk krijgt Storm een hond. Die was hem al een hele tijd geleden beloofd, toen zijn vier zusjes geboren werden. Maar altijd kwam er wel iets tussen. Dat krijg je, met vier baby’s in huis die de hele dag brullen en krijsen, piesen en poepen. Die altijd honger hebben en niet willen slapen. Kortom, als je het Storm vraagt: alleen maar gedoe met die meiden! Tot hun gebrul de redding blijkt voor zijn nieuwe hond

Kate Klise – Doodleuk kennis te maken (Oude Begraafplaatsstraat 43 – deel 1)
Pimento 2012, 160 bladzijden, illustraties van Sarah Klise, vertaald door Jasper Mutsaers, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ignatius K. Mopper is een oude, chagrijnige kinderboekenschrijver. Hij huurt voor de zomer een oude villa in Gruwelbeek, om in alle rust aan het langverwachte vervolg op zijn succesvolle serie te schrijven. Maar het huis wordt al bewoond door de elfjarige Ben, die door zijn ouders in de steek is gelaten, zijn kat Schaduw en de vreselijk irritante geest Olivia. En zij zijn niet van plan om het huis te verlaten. Olivia maakt er zelfs graag een spelletje van om Ignatius zoveel mogelijk dwars te zitten!

Paul van Loon – Weerwolfnachtbaan (Dolfje Weerwolfje 13)
Leopold 2012, 182 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dolfje en Noura gaan op schoolreisje naar de Efteling. Terug bij school blijkt Noura weg. Hoe kan dat? Dolfje wil meteen terug naar de Efteling. Samen met opa Weerwolf, Leo en Timmie. Hij moet Noura vinden! In de Efteling komen bij volle maan vreemde wezens tot leven. Bovendien is er een gevaarlijke samenzwering. Wat betekent de Nacht van de Macht van Acht? En wat willen al die heksen?

Tosca Menten – De wraak van Lorre
Van Goor 2012, 172 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een papegaai met een houten poot en een op geld beluste platenbaas: Tosca Menten brengt deze twee samen in een knotsgek verhaal. Op een dag komt bij het huis van Jop een groene papegaai aanvliegen. Tot ieders stomme verbazing heeft het beest een houten poot en kan hij prachtig opera-achtig zingen. Jop sluit vriendschap met deze rare vogel, maar er zijn kapers op de kust. Een uitgekookte platenbaas wil Lorre hebben, platen met hem opnemen en heel veel geld verdienen. Hij is bereid goed te betalen, maar Jop wil Lorre liever zelf houden. Dan lijkt Lorre ineens van de aardbodem verdwenen. Jop gaat met zijn beste vriendin Saar op onderzoek uit.

Mirjam Mous – Spees de ruimtewees
Van Holkema & Warendorf 2012, 143 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het lijkt een doodnormale dag voor de klas van juf Marion. Totdat er opeens een vliegende schotel op het schoolplein landt. Van de directeur moet iedereen binnenblijven en onder de tafel gaan zitten. Je weet het immers maar nooit met buitenaardse wezens. Boelie glipt met een paar andere leerlingen naar buiten. Ze ontmoeten Spees, een allesbehalve eng ruimtewezen. De kinderen verstoppen hem in het schoolgebouw, omdat de politie achter hem aanzit. Maar dan wordt Spees toch ontdekt en gevangengezet. Volgens minister Koeman is hij illegaal in het land en moet hij terug naar waar hij vandaan komt. De kinderen doen er alles aan om Spees te laten blijven. Gaat dat lukken?

Reggie Naus – De ninja’s van de overkant
Ploegsma 2012, 115 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek 
Al eeuwen liggen piraten en ninja’s met elkaar overhoop. Dus als er een ninja-familie in de straat komt wonen, geeft dat meteen heibel. Volgens kapitein Donderbus zijn ninja’s niet te vertrouwen, en volgens de ninja’s zijn piraten onbehouwen schoften die zich nooit wassen. Het is duidelijk: een van de twee families moet vertrekken. Maar welke? Dat gaan ze uitvechten op het buurttoernooi. De ninja’s zijn snel en lenig, maar de piraten zijn de beste valsspelers van de zeven zeeën.

Liz Pichon – Goeie smoes! (Tom Groot 2)
Gottmer 2012, 351 bladzijden, vertaald door Janneke Blankevoort, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘Twee weken niet naar school, joepie! Ik hoef even helemaal niet aan saaie vakken te denken (en aan irritante dingen zoals Marcus Mulder). Ik kan me volledig concentreren op de goede dingen in het leven, zoals nieuwe manieren bedenken om mijn zus Delia het bloed onder de nagels vandaan te halen (en dat zijn er veel!). Helaas lijken een paar kleine probleempjes (zoals de tandarts en mijn maffe zus) roet in het eten te gooien.’

Janneke Schotveld – Oma ontsnapt!
Van Holkema & Warendorf 2012, 139 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
De meeste kinderen hebben een broertje of een zusje. Tibbel niet; zij heeft een oma. Haar oma Babs woont in een huisje in de tuin van Tibbel en haar moeder. Ondanks het feit dat oma al op leeftijd is, kan ze nog de handstand en wint ze altijd op de Wii. Met oma Babs is het nooit saai. Maar opeens heeft Tibbels moeder het tuinhuisje nodig voor haar werk, en moet oma verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel is het daar niet mee eens. Ze loopt weg om oma te gaan bevrijden. Dat is nog niet zo simpel als ze dacht.

Alex T. Smith – Jacques naar de stad
House of Books 2012, 95 bladzijden, illustraties van Alex T. Smith, vertaald door Harmen van Straaten, 6+
Vandaag gaan Jacques en meneer Wiebelsok naar de stad. Ze drinken een kopje thee in een café, bekijken winkeltjes en ze bezoeken een museum. Daar zien ze dat een dief een kunstwerk wil stelen. Wat moeten ze doen?

Geronimo Stilton – Fantasia VII (Fantasia 7)
De Wakkere Muis 2012, 319 bladzijden, illustraties van Danilo Barozzi, vertaald door Loes Randazzo, 6+
Fantasia wordt bedreigd door de Zwarte Parel Tovenaar: een boze tovenaar die na duizend jaar gevangenschap in de Duistere Draaikolk weer op vrije voeten is! Hij zet alles op alles om zeven kostbare talismannen, die hem een ongekende macht kunnen bezorgen, in zijn bezit te krijgen. Feeënkoningin Florina de Fleur aarzelt geen moment en besluit Geronimo opnieuw om hulp te vragen. En zo begint het volgende, bloedstollende avontuur, waarin Geronimo duizenden gevaren zal moeten doorstaan om te voorkomen dat de tovenaar in zijn doortrapte plannetje slaagt! Gelukkig krijgt hij daarbij wel hulp van nieuwe vrienden.

Harmen van Straaten – Dino is mijn vriend
Kluitman 2012, 80 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Dino is mijn vriend is het ontroerende verhaal over Mark die zo graag een huisdier wil hebben. Tot zijn verdriet wordt hij afgescheept met een groot, raar ei. Dat daar een dino uit zou komen had hij nooit kunnen raden. Maar hoe verzorg je een dino die steeds groter wordt? En vooral: hoe hou je hem verborgen?

Sylvia Vanden Heede – Waar is het ijs?
Lannoo 2012, 134 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6+
Ping Wing komt uit het land van ijs. Ze is geen eend. En ook geen uil. Ze is een pinguïn. Dat is een raar beest. ‘Ik vind haar niet raar’, zegt Ever. ‘Ik vind haar leuk en lief.’ Ever heeft het zwaar te pakken. Maar Ping Wing ziet hem niet staan. Dan heeft ever een sluw plan. Een plan voor Neef… en Jak. Als dat maar goed gaat!

Hilde Vandermeeren – Camping Zeevos
Davidsfonds 2012, 95 bladzijden, illustraties van Harmen van Straaten, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Will en zijn kleine broertje Harry wonen samen met hun moeder in een stacaravan in Camping Zeevos. Dat doen ze stiekem, want eigenlijk mag je daar alleen maar wonen als je met vakantie bent. Gelukkig knijpt de wet een oogje dicht. Dat vindt Will goed, want hij heeft al genoeg zorgen aan zijn hoofd. Zo heeft hij een op-en-neer-mama, die de ene dag vrolijk is en dan weer verdrietig. Zijn vader vertrok vier jaar geleden om de wereld rond te varen en is nog altijd niet terug. Op een dag lijkt ook zijn mama verdwenen. Net op het moment dat mijnheer Richard gestorven is. Terwijl de hele camping op zoek gaat naar het verdwenen winnende lottobriefje van mijnheer Richard, probeert Will voor iedereen te verzwijgen dat zijn moeder weg is. Waar is Wills mama? Waarom nam ze haar portemonnee en mobieltje niet mee en vooral, zal ze op tijd weer opduiken?

René van der Velde – Stijn, uitvinder
Ploegsma 2012, 104 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Stijn heeft een grote ontdekking gedaan: hij is uitvinder! Voortaan lost hij elk probleem op met een geweldige uitvinding! Moet hij de hond uitlaten terwijl het regent? Niks aan de hand! Daar vindt Stijn iets heel handigs voor uit. Dictee? Daar gaat hij een tien voor halen zonder ook maar één woordje te leren. En vervelende klusjes knapt hij op zonder er zelf echt iets voor te doen.

Tjibbe Veldkamp – Bert en Bart en de zoen van de zombie
Lemniscaat 2012, 103 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 6+
Bert en Bart zijn gek van lezen, en dan vooral zombiestrips. Maar er is één probleem. Hun moeder, Viola Lentelied, wil dat haar jongens sportief worden. Viola schakelt een gediplomeerd hersenperser in die de jongens tot winnaars moet maken. Die pakt Bert en Bart hun strips af, waarna ze ze moeten terugverdienen door Viola en haar handlanger te verslaan in allerlei wedstrijdjes. Dat lukt van geen kanten, maar dan verzint het tweetal per ongeluk een geniaal plan: ze wekken een zombieslavin tot leven om Viola en haar handlanger tot zombies te kussen. Want zombies kunnen Bert en Bart wél verslaan: ze hebben immers het zombiehandboek van zombiejager jan.

Edward van de Vendel – Sofie en het vliegende jongetje (Sofie 2)
Querido 2012, 134 bladzijden, illustraties van Floor de Goede, 6+
Sofie logeert met Billie en Timmie bij oma en opa in de stacaravan. Ze zijn alle drie helemaal gek van pinguïns en volgen het nieuws over de in Nieuw-Zeeland aangespoelde pinguïn ‘Happy Feet’. Hij eet zand omdat hij denkt dat het sneeuw is. Sofie wordt er helemaal droevig van, maar de Nieuw-Zeelanders gaan hem vast redden. Toch? Opa en oma hebben een verrassing: er komt nóg een logé: Ulrik. Maar Sofie begrijpt helemaal niets van hem. Wat is er toch met Ulrik aan de hand? Is hij alleen maar vervelend? Of is hij net als pinguïn Happy Feet iemand die verdwaald is en gered moet worden?

Evelien de Vlieger – Job en de duif redden Kip
Lannoo 2011, 108 bladzijden, AVI-M3, illustraties van Noëlle Smit, 6+
De moeder van Job heeft zin in een vers ei en ze koopt een kip. Maar de kip legt geen ei. Jobs moeder geeft de kip nog een week de tijd, maar dan moet ze in de pan. Dat laten Job en de duif niet gebeuren.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

Laat een reactie achter