Kanshebbers voor Thea Beckmanprijs 2013 (shortlist)

geplaatst in: overzicht | 0

plaatje Thea BeckmanprijsHalf mei werden de dertien kanshebbers voor de Thea Beckmanprijs 2013 bekendgemaakt. De Thea Beckmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het mooiste historische jeugdboek. Het ene jaar gaat de prijs naar een boek voor kinderen onder de 12 jaar, het andere jaar naar een boek voor kinderen boven de 12 jaar. Dit jaar zijn de 12plussers aan de beurt. Vandaag werden uit de lijst met dertien kanshebbers vijf genomineerden bekendgemaakt. Op 21 september zal de prijs worden uitgereikt door Anna Woltz, de winnares van vorig jaar.

 

Noëlla Elpers – Malou van de mussen
Van Goor 2012, 246 bladzijden, 12+
Begin 17e eeuw. Malou is met haar moeder gevlucht uit Antwerpen. Na haar moeders dood wordt Malou teruggestuurd. Haar reisgezel Nicolaas Rockox brengt haar niet naar een weeshuis in het door de pest geteisterde Antwerpen, maar neemt haar mee naar zijn eigen huis, waar ze het jongste ‘maartje’ wordt. Malou wekt gemengde gevoelens op bij het personeel. Toch verovert ze een plaats in het huis van de buitenburgemeester. Ze groeit op tot een mooie jongedame en de stadstuin wordt haar toevluchtsoord. Rockox’ kinderloze vrouw vat moederlijke gevoelens op voor haar. Ondertussen worstelt Malou met allerlei vragen. Rockox heeft haar moeder nog gekend, is hij misschien haar echte vader? Ook dreigt ze verlifd te worden op de nieuwe knecht Meerten, maar meiden en knechten mogen niet met elkaar trouwen. Dan vriest de Schelde dicht en op het ijs doemt een gevreesde schaduw uit haar verleden op. Die zal Malou moeten overwinnen voor haar liefde voor Meerten kan opbloeien.

Martha Heesen – Bajaar
Querido 2011, 124 bladzijden, 12+
In de onzekere jaren na de Tweede Wereldoorlog woont Julia met haar grootmoeder Momo en haar vijf jongere zusjes op het Brabantse platteland. Ze wachten op een bericht van hun vermiste vader en het lijkt wel of het leven stilstaat. Tot er een paard verschijnt.

Agave Kruijssen – De keerzijde van de keizer
Lannoo 2012, 398 bladzijden, 10+
Historische roman over het bewogen leven van Karel de Grote, zijn vrouwen en kinderen, vrienden en vijanden. ‘Laat nooit weten wie je echt bent. Hou dat geheim tot het allerlaatste moment. Pas als je Lodewijk het zwaard op de keel zet, pas als je zeker weet dat hij door jouw hand zal vallen, dan zeg je wie je bent!’ Tjerk, de bastaardzoon van keizer Karel, wordt eropuit gestuurd met een gevaarlijke opdacht. Op zijn tocht komt hij steeds meer te weten over zijn vader, de grote keizer, die hij nooit persoonlijk heeft gekend. Tjerk komt gevaarlijk dicht bij de waarheid. Te dichtbij.

Joyce Pool – De castraat
Lemniscaat 2013, 286 bladzijden, 15+
Italië, 1698. Angelo wordt wakker in een nachtmerrie. Als arme leerlooierszoon is hij uitverkoren om een zangopleiding te volgen aan het conservatorium van Florence, maar wat hij niet wist was dat hij daartoe ontmand zou worden. Zijn stem zal altijd zijn prachtige klank behouden, maar hij zal nooit kinderen krijgen of mogen trouwen. In de vier jaar die volgen groeit Angelo uit tot een jonge man met behoeften als ieder ander. Hij leidt een bevoorrecht leven als een van de beste zangers van het conservatorium. En wanneer hij optreedt voor de voorname prins De Medici worden de poorten naar een grootste muziekcarrière wijd opengezet. Maar is dat het leven dat hij zelf verkiest? En zal hij ooit nog kunnen liefhebben wanneer hij zich overlevert aan de grillen van de prins?

Aline Sax – De kleuren van het getto
De Eenhoorn 2011, 172 bladzijden, illustraties van Carl Strzelecki, 15+
Als de Duitsers Polen binnenvallen, wordt de woonwijk van Misja het Joodse getto van Warschau. Misja raakt de moed kwijt, totdat hij bij een verzetsgroep komt, die een opstand aan het voorbereiden is.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

 

Laat een reactie achter