Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuurprijs 2013

geplaatst in: overzicht | 0


dioraphteprijs 2013Half april werden de winnaars bekendgemaakt voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs 2013 (DJP). In een eerdere bijdrage heb ik een overzicht gegeven van de genomineerde boeken.

In de categorie Nederlandse boeken heeft het boek Niemand in de stad van Phillip Huff gewonnen. In de categorie Vertaalde boeken heeft het boek Een weeffout in onze sterren van John Green gewonnen. Dit boek kreeg ook de meeste stemmen van het publiek en won daarmee ook de Publieksprijs. Het is voor het eerst dat de publieksprijs en de juryprijs naar hetzelfde boek gaat. De DJP werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.

 

Phillip Huff – Niemand in de stad
Bezige Bij 2012, 347 bladzijden, 15+
Philip Hofman woont in het Weeshuis, een statig studentenhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. De twaalf bewoners hebben daar, buiten het blikveld van de maatschappij, hun ouders en hun vriendinnen, een vrijplaats gecreëerd, een proeftuin voor het echte leven. Zijn beste vrienden zijn huisgenoten Matt en Jacob, de eerste een impulsieve hartenbreker, de tweede een beschouwend intellectueel. Door hen aangespoord laat Philip zich steeds meer meeslepen in het studentenbestaan. Dan ontmoet hij de beeldschone Karen. Zij zet een keten van gebeurtenissen in gang die de zorgvuldig opgebouwde illusie van het Weeshuis te gronde richt, met grote gevolgen voor de bewoners.

John Green – Een weeffout in onze sterren
Lemniscaat 2012, 264 bladzijden, vertaald door Nan Lenders, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus (Gus) heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

 

Vorige winnaars

2012
Anne-Gine Goemans – Glijvlucht
De Geus 2011, 409 bladzijden, 15+
Een 14-jarige jongen, die pal naast een nieuwe landingsbaan van Schiphol woont, traint zijn ganzen voor een spectaculaire actie om zijn altijd op reis zijnde moeder thuis te laten blijven.

Paul Murray – Skippie tussen de sterren
Signatuur 2011, 663 bladzijden, vertaald door Dirk-Jan Arensman, 15+
Na de dood van een leerling van een Ierse kostschool wordt langzaam aan duidelijk welke gebeurtenissen tot dit drama hebben geleid.

Arjen Lubach – Magnus
Podium 2011, 318 bladzijden, 15+ | winnaar publieksprijs
Als een toneelschrijver met epilepsie wordt verlaten door zijn vriendin, denkt hij vaak terug aan zijn middelbare schooltijd in Groningen, toen hij haar ontmoette.

 

2011
Benny Lindelauf – De hemel van Heivisj
Querido 2010, 405 bladzijden, 12+
Fing Boon, dochter uit een groot, arm eenoudergezin in Zuid-Limburg, kan goed leren. Toch moet ze aan het werk bij een rijke familie. Als de oorlog uitbreekt, wordt het gezin Boon hard getroffen. Vervolg op: Negen open armen

Christian Frascella – Ik ben de sterkste 
Moon 2010, 270 bladzijden, vertaald door Henrieke Herber, 15+
Een 17-jarige jongen woont eind jaren tachtig samen met zijn aan alcohol verslaafde vader en godvrezende zus in een troosteloos huis in Turijn.

Ernest van der Kwast – Mama Tandoori
Nijgh & Van Ditmar 2010, 214 bladzijden, 15+ | winnaar publieksprijs
Een jongen groeit op in een gezin dat wordt overheerst door een excentrieke moeder van Indiase afkomst.

 

2010
Peter Bekkers – Trouw is de andere wang
De Geus 2009, 152 bladzijden, 15+
Een beroemde en rijke beeldende kunstenaar is de schaamte ver voorbij bij zijn zucht naar nog meer roem en rijkdom.

Dave Eggers – Zeitoun
Lebowski 2009, 366 bladzijden, vertaald door Maaike Bijnsdorp & Lucie Schaap, 15+
Relaas over een slachtoffer van de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, een man die als moslim van Syrische afkomst dubbel getroffen werd.De publieksprijs werd vanaf 2011 uitgereikt.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Laat een reactie achter