Winnaars Jonge Jury 2013

geplaatst in: overzicht | 4


jonge juryEerder heb ik geschreven over de Jonge Jury 2013 en een overzicht gegeven van de boeken die genomineerd waren voor deze prijs. Op 17 april werd op de Dag van de Jonge Jury in Scheveningen het winnende boek bekendgemaakt van de Jonge Jury 2013. De Jonge Jury is voor jongeren die in de 1e t/m 3e klas van het voortgezet onderwijs zitten. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk boeken leest die in 2012 zijn verschenen en voor 12 jaar en ouder bestemd zijn en dan stemt op de vijf boeken die jij het beste vindt. Het is het vervolg op de Kinderjury waarin het gaat om boeken voor 6 t/m 12 jaar.

De Dag van de Jonge Jury bestond verder uit allerlei activiteiten. Jongeren konden bij verschillende boekenstands zelf aan het werk door bijvoorbeeld een fotostrip te maken. Er waren regelmatig gesprekkken met een thema waar meerdere schrijvers aan meededen. Zo was er het thema Fout waar Anna van Praag, Danielle Bakhuis en Theo & Marianne Hoogstraten aan meededen. Bij het thema Overleven waren de schrijvers Rob Ruggenberg, Anna Woltz, Aline Sax en Caryl Strzelicki te vinden. Bij het thema Familie waren de schrijvers Caja Cazemier, Marian De Smet, Mel Wallis de Vries en Enne Koens aanwezig.

 

De winnaar is Rob Ruggenberg met het boek IJsbarbaar.

 

Aan het einde van de dag werd de publieksprijs bekendgemaakt. Deze ging ook naar Rob Ruggenberg voor IJsbarbaar. Op deze dag werd ook de Debuutprijs van de Jonge Jury uitgereikt. Deze werd gewonnen door Enne Koens met haar boek Vogel.

 

De winnende boeken
Rob Ruggenberg – IJsbarbaar
Querido 2011, 326 bladzijden, 10+
Lees de recensie van Mathilde
Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

Enne Koens – Vogel
Pimento, 2011, 222 bladzijden, 15+
Berre is acht als haar ouders gaan scheiden. Haar moeder is zichzelf kwijt en heeft tijd nodig om zich te hervinden. Voor Berre, die dol is op haar vader, komt dit nieuws als een grote schok. In de jaren na de scheiding lijkt haar moeder alleen maar stuurlozer te worden. Ze gaat tijdelijk met haar dochters in een vrouwencommune wonen, haalt geestenbezweerders in huis en wordt verliefd op de verkeerde mannen. Berre’s woede groeit met de jaren. Op de dag van haar laatste middelbareschoolexamen verlaat ze het huis. Ze noemt zich Elke en gaat op kamers wonen in Leiden, waar ze na de zomer filosofie gaat studeren. Ze wil voorgoed afrekenen met haar verleden. Maar het verleden laat zich niet zomaar opzij zetten.

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

About Enne Koens

Enne Koens (Nederland, 1974)

website van Enne Koens | bekijk hier alle recensies

Informatie over schrijvers kun je vinden op de websites van Leesplein, Leesfeest, Kjoek, Jeugdliteratuur.org

About Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg (Nederland, 1946)

website van Rob Ruggenberg | bekijk hier alle recensies

Informatie over schrijvers kun je vinden op de websites van Leesplein, Leesfeest, Kjoek, Jeugdliteratuur.org

4 Responses

 1. Tante Til

  Leuk dat je reageert! Ik heb “IJsbarbaar” nog niet gelezen, maar het staat op mijn lijstje. Ik zou het erg leuk vinden als je een recensie zou willen invullen over “IJsbarbaar”.
  Dat kun je doen door in de rechterkolom te klikken bij PAGINA’S op “Zelf een recensie schrijven?” De vragen invullen duurt ongeveer 10 minuten. Dan kan ik er een mooie recensie van maken.

 2. Anonymous

  ik weet niet hoe dat moet ik vindt de ijsbarbar gewoon een superboek en kei spannend

 3. Tante Til

  Misschien dat iemand je bij het invullen van de recensie kan helpen?

  Bovenaan deze pagina staat aan de rechterkant een kopje met het woord “Pagina’s”. Hieronder kun je klikken op de link voor “recensie invullen”. Dan kom je op een pagina waar een vragenlijst staat. Hier staat uitgelegd wat je moet doen.

  Veel succes!

Laat een reactie achter