Winnaars kinder- en jeugdjury 2012-2013 (België)

geplaatst in: overzicht | 0


kjvIn België hebben ze ook een kinderjury (KJV, Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Je moet je aanmelden als jurylid op de website en je mag stemmen als je alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs.

Bij je aanmelding als jurylid moet je kiezen of je mee wilt doen met een leesgroep of dat je individueel gaat lezen. In een leesgroep lees je met een groepje kinderen hetzelfde boek en wordt er gepraat over wat iedereen van het boek vindt. Het leesjaar begint in september en loopt tot half april. Aan het einde van het leesjaar worden de stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen verzameld en geteld. Op het jaarlijkse eindfeest worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen. Dit jaar was het KJV-feest op 12 mei in Brugge. Daar zijn de volgende winnaars bekendgemaakt:


Groep 1 (4-6 jaar)

Leo Timmers – Boem
Querido 2011, 48 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, 6-
Wat gebeurt er als een auto vol boeken op een vuilbak botst? En als er dan een kippenwagen tegen die auto vol boeken rijdt? En daarop een kleermaker? Dan krijg je deze vrolijke kettingbotsing!

 

Groep 2 (6-8 jaar)

Dirk Nielandt – Fred en de wolk 
Davidsfonds 2011, 144 bladzijden, illustraties van Tom Schamp, 6+
Fred en Wolk zijn vrienden. Als het waait, gaat Wolk op reis. Fred volgt hem. Ze reizen samen de wereld rond, ontdekken vreemde landen, ontmoeten nieuwe vrienden en beleven een heleboel avonturen.

 

Groep 3 (8-10 jaar)

Lisa Boersen – Hotel Tussentijd
Gottmer 2011, 152 bladzijden, illustraties van Lars Deltrap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Bibi, de minister van Financiën, mevrouw Kokkeltoren en Melvin schamen zich zó dat ze het liefst van al voor altijd op de wc blijven zitten. Zo komen ze in Hotel Tussentijd terecht. Daar krijgen ze verschillende opdrachten, die één doel hebben: moed verzamelen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan!

 

Groep 4 (10-12 jaar)

Gill Lewis – Kulanjango, mijn vogelvriend
Lemniscaat 2011, 138 bladzijden, vertaald door Annelies Verhulst, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In de buurt van zijn huis in Schotland ontmoet Callum een bijzonder meisje. Samen ontdekken ze een zeldzame vogel. De vogel is hun geheim. Als de vogel in de winter naar Afrika vliegt, is het heel spannend of hij nog wel terug zal komen. En dan krijgt Callum een bericht uit Afrika.

 

Groep 5 (12-14 jaar)

Ursula Poznanski – Erebos
Lemniscaat 2011, 485 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op Nicks school doen mysterieuze dvd’s de ronde. Wanneer Nick er eindelijk eentje te pakken krijgt, blijkt het om een computerspel te gaan. Maar Erebos is niet zomaar een game. Achter de ‘characters’ lijken echte personen schuil te gaan, die de spelers opdrachten in de buitenwereld geven. Erebos is een realistisch en verslavend spel, en doet de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid vervagen. Het krijgt zijn spelers volledig in zijn macht.

 

Groep 6 (vanaf 14 jaar)

Ruta Sepetys – Schaduwliefde
Moon 2011, 368 bladzijden, vertaald door Michèle Bernard, 15+
Het is 1941. Hitler is aan zijn strijd met Europa begonnen en Stalin houdt de Sovjet-Unie in zijn greep. Lina is 15 en woont in Litouwen, geplet tussen Europa en de Sovjet-Unie. Op een nacht valt de Sovjetpolitie hun huis binnen. Lina, haar vader, haar moeder en haar broertje worden op transport naar Siberië gezet. Het zal 10 jaar duren voor Lina weer thuis is. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

 

Laat een reactie achter