Kerntitels Jonge Jury 2014

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryGisteren zijn de kerntitels voor de Jonge Jury 2014 bekendgemaakt. Een speciale commissie heeft alle boeken gelezen die in 2012 in Nederland voor 12+ zijn uitgekomen. Dat waren ongeveer 260 boeken. Uit deze lange lijst hebben zij twintig boeken gekozen als kerntitels. Dit zijn boeken waarvan deze commissie denkt dat ze het hoogste zullen scoren onder de jongeren van 12 jaar en ouder. Een overzicht met alle boeken die in 2012 zijn verschenen vind je op de website van de Jonge Jury vinden.

Meedoen met de Jonge Jury is gemakkelijk. Je leest tussen nu en eind februari zoveel boeken als je wilt, die in 2012 voor het eerst in Nederland zijn verschenen (herdrukken tellen dus niet mee) en die geschikt zijn voor jongeren van 12 jaar en ouder. Je mag er zo veel en zo weinig lezen als je wilt. Uiterlijk in februari stem je op jouw favoriete top vijf boeken uit 2012. Op minder boeken stemmen mag ook. De Jonge Jury is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 15 jaar, dus jongeren die in de eerste t/m derde klas van het voortgezet onderwijs zitten. Half maart wordt door de organisatie de top vijf bekendgemaakt. Dit zijn de nominaties voor de Jonge Jury. Op woensdag 16 april wordt tijdens de Dag van de Jonge Jury de winnaar bekendgemaakt.

 

50Cent – Slagveld: het bijna ware verhaal van een ex-pester 
Moon 2012, 288 bladzijden, vertaald door Jasper Mutsaers, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Slagveld vertelt 50 Cent het verhaal van de dertienjarige Burton. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont Burton met zijn moeder in een piepklein flatje in een saaie buitenwijk van New York. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school krijgt hij meteen de bijnaam ‘Dikzak’. Het liefst zou hij bij zijn vader in Harlem wonen, ook al heeft die nooit echt tijd voor hem. Nadat Dikzak een klasgenoot in elkaar heeft geramd met een sok vol batterijen, wordt hij naar maatschappelijk werkster Liz gestuurd. Maar Dikzak is niet van plan ook maar iets te zeggen over de reden van zijn daad. Sommige verhalen willen echter verteld worden. En dit is er een van.

Elle van den Bogaart – No Deal

Van Holkema & Warendorf 2012, 160 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na een feestje veroorzaakt de 17-jarige Simon een auto-ongeluk. Maar hij heeft geen rijbewijs en nog behoorlijk gedronken ook. Bovendien heeft de auto, die niet van hem is, veel schade. Hoe moet hij dit ooit betalen? En wat als de politie of zijn moeder erachter komt? Winston, de eigenaar van de auto, doet hem een voorstel: als Simon ‘iets’ voor hem gaat ophalen in Suriname, hoeft hij niets te betalen en houdt hij er zelfs nog een aardig bedragje aan over. Al snel blijkt dat het om coke gaat. Onder grote druk gaat Simon akkoord. Dan begint een bloedstollende race tegen de klok.

Kevin Brooks – iBoy
Harmonie 2012, 255 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een iPhone wordt van een flat gegooid en boort zich in het hoofd van de 16-jarige Tom. Hij overleeft het ongeluk, maar een aantal achtergebleven stukjes in zijn hoofd zorgen voor een buitengewoon effect… Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. Tom heeft ineens superkrachten. En met deze ongelooflijke kracht komt de keuze: wraak nemen op een gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

Jennifer Brown – Hate list
Callenbach 2012, 367 bladzijden, vertaald door Ernst Bergboer, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De lijst was eigenlijk haar idee. Maar Valerie kan haar ogen niet geloven als haar vriend Nick op een dag om zich heen schiet in de aula en doelbewust richt op de schoolgenoten op de lijst, de hate list. Ze probeert hem nog tegen te houden, maar het is al te laat. Valerie komt in een nachtmerrie terecht. Hoe zorgt ze ervoor dat haar onschuld bewezen wordt? Mag ze nog van Nick houden, nu hij anderen van het leven heeft beroofd? En wie zijn haar echte vrienden eigenlijk?

Marion van de Coolwijk – Ademnood
De Fontein 2012, 176 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Moon is 16 en heeft iets gruwelijks meegemaakt: ze is bijna verdronken. Sindsdien heeft ze last van paniekaanvallen. Wanneer ze hyperventileert ziet ze dingen die nog moeten gebeuren. Hierdoor weet Moon meer dan haar lief is. Wanneer ze tijdens zo’n aanval ziet dat haar nieuwe vriendje vastzit onder water, raakt Moon in paniek. Ze móét hem vinden. Maar sinds haar eigen ongeluk durft ze het water niet meer in.

Bettie Elias – Losse handen

Manteau 2012, 200 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Karim is twaalf, maar tegen toeristen moet hij zeggen dat hij veertien is. Zes dagen per week werkt hij als kinderarbeider in een muffe koperslagerij in de Marrokkaanse stad Fez. Via zijn vriend Youssef leert hij Robert kennen, een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert wil Youssef en Karim helpen. Maar gaandeweg ondervindt Karim dat Roberts bedoelingen niet altijd even zuiver zijn.

John Green – Een weeffout in onze sterren

Lemniscaat 2012, 256 bladzijden, vertaald door Nan Lenders, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Ineke Kraijo – Kate

Mozaiek 2012, 300 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De jonge Kate O’Doherty woont met haar ouders en broers in een eenvoudig pachtershuisje op een groene heuvel in het westen van Ierland. Haar vader werkt voor een rijke, Engelse landheer, die zijn pachters zo weinig betaalt dat ze er niet van kunnen leven. Op een morgen mishandelt Kate’s vader in een dronken bui haar moeder, die in verwachting is. Dat is het einde van Kate’s jeugd. In een door honger en ziekte geteisterd land moet ze keuzes maken die zelfs voor volwassenen onmogelijk zijn.

Martine Letterie – Hanna’s reis

Leopold 2012, 144 bladzijden, 12+
Het is oorlog en de joden mogen niets meer van de Duitsers. Hanna is vijftien en daar mag ze ook al niets. Ze wordt er gek van. Dan ontmoet ze Anneke. Elke avond na het werk lopen ze samen op. Al snel bedenkt Hanna een gevaarlijk spel. `Ik durf, ik durf, wat jij niet durft Ze dagen elkaar uit en Hanna durft het meest. Als ze voor de zoveelste keer op het politiebureau zit, moet ze van de kinderpolitie naar een joods tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn. Woedend is Hanna, maar haar ouders zijn het ermee eens. Die denken dat ze daar veilig is voor de Duitsers. Ze vertrekt op 1 maart 1942, met de belofte dat ze eind mei weer naar huis mag. Maar dat pakt heel anders uit. Dat Joodse tehuis heette het Paedagogium Achisomog en stond op het terrein van de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Beide werden in januari 1943 in een nacht door de Duitsers ontruimd.

Rom Molemaker – Crisis

Holland 2012, 159 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Crisis was het in de jeugdgevangenis. Maikel heeft er de dagen afgeteld, nu is hij weer vrij. Rottigheid zal hij niet meer uithalen. Hij wil niets meer te maken hebben met zijn oude vrienden, een stelletje verraders dat hem alleen voor het geintje heeft laten opdraaien. Ingewikkeld is het wel om opnieuw te beginnen. Op school lopen ze met een boog om hem heen: in de ogen van zijn klasgenoten is en blijft hij een veroordeelde crimineel. Stom dat juist hij op een avond ongewild getuige is van een brute straatroof. Hij herkent de daders, maar zij hem ook. In paniek vlucht hij naar een opvanghuis, waar hij Milou ontmoet, zijn eerste echte grote liefde. Slagen zij erin een uitweg te vinden?

Mirjam Mous – Password

Van Holkema & Warendorf 2012, 288 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mick treft zijn beste en enige vriend Jerro bewusteloos aan op zijn slaapkamer. Hij laat een ziekenwagen komen. Van het ambulancepersoneel mag hij niet meerijden, dus haast hij zich op de fiets naar het ziekenhuis. Maar als hij bij de balie naar Jerro Prins informeert, krijgt hij te horen dat er niemand met die naam is binnengebracht. Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. Hij vertrouwt het niet en gaat ervandoor, terwijl hij wanhopig probeert om de achtervolger af te schudden. De levens van de drie jongens raken onlosmakelijk met elkaar verweven. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar op en Jerro en Stefan lopen groot gevaar. Zal het Mick lukken om hen tijdig te redden?

Francine Oomen – Hoe overleeft Rosa in New York?
Querido 2012, 331 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat doe je als je droom aan diggelen valt en je zelfvertrouwen tot onder het nulpunt daalt? Dan ga je, zoals Rosa, naar New York! Als au pair bijvoorbeeld. Wat doe je als je in je eentje, ver van huis, ten einde raad bent? Dan zoek je nieuwe vrienden, maak je nieuwe plannen, ga je een blokje om met de hond, bak je een taart en laat je je niet gek maken door een pratend hert, een overspelig vriendje en een helse puber. Wat doe je als je (per ongeluk) vreemdgegaan bent? Als je teveel drinkt, rookt en blowt, een verkeerde studie gekozen hebt, platzak bent en je vader je ontzoond heeft? Dan vlucht je. Bijvoorbeeld naar Berlijn, zoals Neuz doet.

Alexandra Penrhyn Lowe – Sevenster
 (De laatste wachter 1)
A.W. Bruna 2012, 335 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Eveline heeft maar één zorg deze zomer: een echt leuke jongen vinden met wie ze voor het eerst kan zoenen. Maar dan roept ze geesten op tijdens een feestje – tegen de waarschuwing van haar pleegmoeder in – en nu ziet ze plotseling dingen die andere mensen niet zien. Doodsbang dat ze bezeten is door een kwade geest, probeert ze een manier te vinden om alles terug te draaien. Maar dan hoort ze van een waarzegster dat ze de eeuwenoude gave van De Wachters heeft – een gave die was afgeschermd, maar nu is wakker gemaakt. Een gave waardoor ze geesten en demonen kan zien. En zij zien haar ook. Eveline heeft maar één zorg deze zomer: in leven blijven.

Veronica Roth – Inwijding

Van Goor 2012, 272 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Marian De Smet – Rotmoevie
Moon 2012, 224 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Eppo, een Nederlandse jongen van zeventien komt al liftend met een Vlaams meisje in contact. Tabby is achttien en ze heeft niet echt een doel voor ogen op het moment dat ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Het komt erop neer dat zij hem brengt waar hij heen wil. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil, maar waarvan ze weg wil, daar krijgt hij geen zich op. Dat het iets met Rob te maken heeft, is duidelijk. Zijn naam staat bovenop haar arm getatoeëerd.

Annejoke Smids – Verlaten
Ploegsma 2012, 308 bladzijden, 10+
Amsterdam, 1733. Vincent is de zoon van een rijk VOC-koopman. Als hij samen met een vriend een stomme streek heeft uitgehaald, wordt hij voor straf op een van zijn vaders schepen naar Indië gestuurd. In Batavia heeft vader een baantje voor hem geregeld. Maar aan boord van de Sara Jacoba ontdekt Vincent dat er bemanningsleden zijn die stiekem handelswaar achterover drukken. De bemanning is niet bepaald blij met zijn spionage-activiteiten; hij wordt achtergelaten op een onbewoond eiland. Daar moet de verwende Vincent zien te overleven. Door van de apen af te kijken wat ze eten, weet hij zich in leven te houden. Hij levert een spannende strijd met de natuur. Maar dan gebeurt er iets wat hij niet had kunnen bedenken.

Natasza Tardio – Moordvrienden

Pimento 2012, 224 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Finn Kimmel schiet een leraar en drie leerlingen op zijn school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo Bauers, is erbij, maar het lijkt erop dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook iets te maken met een eerder gepleegde moord op een kleuter? En hoe kan het dat een normale jongen als Milo bevriend raakte met Finn? Lukt het de politie om alle feiten boven tafel te krijgen of wordt er iets verzwegen?

Buddy Tegenbosch – Pokerface

Van Goor 2012, 256 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sem de Wit, zestien jaar, vijf vwo, speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er een speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs, en hij introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds grotere risico’s in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt.

Marcel Vaarmeijer – Wendy’s moeder

Van Holkema & Warendorf 2012, 160 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kim is geschokt als bij de moeder van haar beste vriendin Wendy een vroege vorm van dementie wordt vastgesteld. Wendy en haar vader besluiten zo lang mogelijk zelf voor Wendy’s moeder te zorgen, maar dat betekent dat Kim en haar andere vriendinnen Wendy veel minder kunnen zien. Zonder haar is de vriendinnengroep niet compleet en dus besluiten de meiden de moeder van Wendy als zesde vriendin in hun groep op te nemen. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap.

Mel Wallis de Vries – Klem
De Fontein 2012, 272 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

 

Laat een reactie achter