Prentenboek top 10 voor Voorleesdagen 2014

geplaatst in: overzicht | 2

voorleesdagen 2014Begin 2014 zijn de Nationale Voorleesdagen. Begin mei werd bekendgemaakt welk prentenboek voor deze gelegenheid verkozen is als Prentenboek van het jaar 2014. Dat is dit boek geworden:
Catherine Rayner – Krrrr… okodil!
De Vries-Brouwers 2012, 31 bladzijden, illustraties van Catherine Rayner, vertaald door Ineke Ris, 6-
Lees de recensie van Mathilde
Meestal is het erg rustig op de oevers van de rivier. Tot krokodil verschijnt en hij de kikkers, libellen en ooievaars aan het schrikken maakt en verjaagt. Niemand wil met krokodil spelen, maar dan hoort hij een geluid van iemand die de bewoners van de oevers plaagt. Dit blijkt een andere krokodil te zijn.

 

Dit boek is onderdeel van een prentenboek top 10. Deze boeken zijn gekozen uit de prentenboeken die in Nederland in 2012 zijn verschenen. De Nationale Voorleesdagen beginnen met het Voorleesontbijt op 22 januari waarbij op veel plaatsen door bekende en semi-bekende Nederlanders wordt voorgelezen.

 

Rebecca Cobb – Emilie! eten!
De Vries-Brouwers 2012, 26 bladzijden, illustraties van Rebecca Cobb, vertaald door Ineke Ris, 6-
Het is tijd om te eten. Emilie heeft helemaal geen honger! Maar dan komen er een krokodil, een beer en een wolf langs. En die hebben juist enorme honger. Het is maar goed dat ze niet van kleine kinderen houden!

Pippa Goodheart – Het boek van Max 
De Fontein 2012, 32 bladzijden, illustraties van Andy Rowland, vertaald door Anne-Marie Vervelde, 6-
Als olifant Max in een boek een beschrijving leest, is hij ervan overtuigd dat hij een muis is. Hij is tenslotte grijs, heeft grote oren en een dunne staart. Wanneer hij andere muizen ontmoet, groeit de verwarring. Duidelijk wordt dat je niet altijd alles moet geloven wat je leest

Yvonne Jagtenberg – Balotje bij de dokter 
Leopold 2012, 32 bladzijden, illustraties van Yvonne Jagtenberg, 6-
Balotje logeert bij haar tante. In de stad mag ze een cadeau uitzoeken. Balotje kiest een mooi rood dokterskoffertje met échte dokterspulletjes. Nu kan ze iedereen beter maken! Maar Zusje en de hond willen niet meedoen; ze vinden het eng.

Elle van Lieshout & Erik van Os – En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?
Lemniscaat 2012, 28 bladzijden, illustraties van Alice Hoogstad, 6-
Bij alle prachtige, door Alice Hoogstad leven ingeblazen dieren heeft Polle de meest bijzondere vragen. Vragen waardoor je jezelf eens op het hoofd krabt: tja, hoe zit dat eigenlijk?

Ted van Lieshout – Boer Boris 
Gottmer 2012, 24 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6-
Boer Boris heeft een boerderij. Daar hoort 1 grote tractor bij. Daar rijdt hij mee over zijn land. Zie je de sporen in het zand? Boer Boris heeft een boerderij. Daar horen ook 2 schuren bij. In de ene wordt het graan bewaard. In de andere staat Knol, het paard. Welk kind zou er nou niet Boer Boris willen zijn?

David Melling – Maak je niet dik!
Van Goor 2012, 30 bladzijden, illustraties van David Melling, vertaald door Rindert Kromhout, 6-
Dorus krijgt een nieuwe wollen muts van zijn vader. Hij rent naar buiten om ermee te pronken. In zijn opwinding beseft hij niet dat de muts begint te rafelen. Nu is zijn muts kapot! Dorus’ vrienden proberen hem op te beuren. Gelukkig weet papa altijd raad.

Axel Scheffler – Pip en Posy en de grote ballon
Gottmer 2012, 32 bladzijden, illustraties van Axel Scheffler, vertaald door J.H. Gever, 6-
Konijn Pip is dolgelukkig met zijn ballon. Trots laat hij hem zien aan zijn vriendin Posy. Het verdriet is groot als de ballon wegvliegt en kapot gaat.

Dieter & Ingrid Schubert – Gewoon gek
Lemniscaat 2012, 25 bladzijden, illustraties van Dieter & Ingrid Schubert, 6-
Gewoon gek is de dierenwereld op zijn kop. Op iedere pagina vind je een tegenstelling: nat en droog, stout en lief, verstoppen en vinden. gewoon en… gek!

Mo Willems – Knuffelbunny. De zaak van de verwisselde knuffelkonijnen
Gottmer 2012, 48 bladzijden, illustraties van Mo Willems, vertaald door J.H. Gever, 6-
Lees de recensie van Mathilde
Trixie heeft een knuffelkonijn dat ze Knuffelbunny noemt. In de hele wijde wereld is er maar één Knuffelbunny, en die is van Trixie. Maar als Trixie Knuffelbunny op een dag mee naar school neemt, blijkt klasgenootje Sonja precies zo’n knuffelkonijn te hebben. Dat wordt ruzie, want er kan er maar één de echte zijn.

 

2 Responses

 1. Jeannet Festen-Kinderboekenfee

  Hoi Mathilde,

  Erg leuke informatieve website!

  “Gewoon gek” is mijn favoriete prentenboek uit de Top 10 voor de voorleesdagen. Leuk om kinderen te laten raden wat de tegenstellingen zijn. Je kunt ook veel grapjes ontdekken.

  groetjes Jeannet Festen

 2. Tante Til

  Hallo Jeannet,

  Dank je! Ik hoop dat steeds meer kinderen de weg zullen vinden naar deze website en helpen met recensies schrijven.

  Van “Gewoon gek” zie ik nu al twee weken een illustratie op de Lemniscaat kalender. Het is de plaat over alleen en samen en ik vind de leeuw zo schattig!

  Ik lees eigenlijk geen prentenboeken, maar “Knuffelbunny” lijkt mij een erg leuk boek.

Laat een reactie achter