Winnaars Kinderjury 2013

geplaatst in: overzicht | 0

logo KinderjuryTwee weken geleden werden de boeken bekendgemaakt die de meeste stemmen hadden gekregen van de Kinderjury. De Senaat (12 kinderen, uit elke provincie 1) heeft de afgelopen twee weken deze boeken gelezen en een juryrapport opgesteld.

Vanmiddag heeft de Senaat bekendgemaakt welke twee boeken de meeste stemmen van de kinderen in Nederland hebben gekregen. Dit jaar deden ruim 30.000 kinderen mee aan de Kinderjury. Daarnaast mocht de Senaat ook voor beide categorieën een Pluim uitdelen voor een boek die zij als Senaat het allerleukste vonden.

 

Boeken voor 6-9 jaar

Geronimo Stilton – Fantasia VII (Fantasia 7)
De Wakkere Muis & Bakermat 2012, 319 bladzijden, vertaald door Loes Randazzo, 6+
Lang geleden heeft de feeënkoningin 7 talismannen aan 7 bewaarders gegeven. Nu heeft iemand de jacht geopend op de talismannen en moet Geronimo deze ophalen om ze in veiligheid te brengen.

Uit het juryrapport:
De Senaat vindt Fantasia VII een echt avonturenboek en is behoorlijk onder de indruk; “er zit zo veel fantasie in het boek. Daarnaast blijven de geurbladzijdes en de 3D pagina’s heel speciaal en onderscheidend van andere boeken.” Helemaal toen één van de Senaatsleden er achter kwam dat alleen in Nederland de 3D pagina’s zijn toegevoegd. “Dat is echt een pluspunt voor Nederland.”

 

De Pluim van de Senaat ging naar:

Tosca Menten – De wraak van Lorre
Van Goor 2012, 172 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 6+
Lees de recensie van Brigitte
Bij Jops huis komt een papegaai aanvliegen. Hij heeft een houten poot en kan operazingen. Maar dan verdwijnt Lorre plotseling. Jop en Saar zijn ten einde raad. Weet die afschuwelijke Toni Panini er meer van?

 

Boeken voor 10-12 jaar

Manon Sikkel – Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove
Moon 2012, 189 bladzijden, 10+
Lees de recensie van anoniem
Isa wil de hele dag bij haar vriendje Jules zijn. Maar hij wil liever de buurman, die hij van moord verdenkt, begluren. Een nieuw liefdesavontuur van IzzyLove.

Uit het juryrapport:
Over Voor wie doe jij een moord? door IzzyLove: “Een super spannend boek waar je goed over na moet denken. Het loopt heel anders af dan je in het begin denkt. De moord in het boek maakt het niet griezelig, wel spannend: je wilt steeds blijven doorlezen.” Het viel de Senaat op dat dit het enige boek met alleen tekst is. Dit wordt door de Senaat toegejuicht. “Daarnaast is het heel knap hoe de schrijver romantiek en moord heeft gecombineerd.”

Dit boek heeft ook de Pluim gewonnen.

About Tosca Menten

Nederland 1961, website - website van Dummie de mummie

Illustratoren: Elly Hees (website), Jeska Verstegen (Nederland 1972, website), Katrien Holland (Nederland 1964, website)

Andere bijdragenMijn interview met Tosca MentenMet Dummie de mummie naar een snoepfabriekFemke is ambassadeur van Tosca Menten

About Manon Sikkel

Manon Sikkel (Nederland, 1965)

website van Manon Sikkel | bekijk hier alle recensies

Informatie over schrijvers kun je vinden op de websites van Leesplein, Leesfeest, Kjoek, Jeugdliteratuur.org

About Geronimo Stilton

Geronimo Stilton (groep schrijvers sinds 2002)

Illustratoren: Alessandro Muscillo (onbekend), Blasco Pisapia (onbekend), Carla Debernardi (onbekend), Claudio Cernuschi (onbekend), Danilo Barozzi (Italië 1969), Danilo Loizedda (onbekend), Edwyn Nori (Italië 1971, website), Federica Salfo (onbekend), Federico Brusco (onbekend), Flavio Ferron (onbekend), Gianluigi Fungo (onbekend), Giorgio Campioni (onbekend), Giuseppe Facciotto (onbekend), Giuseppe Ferrario (onbekend), Ivan Bigarella (onbekend), Larry Keys (onbekend), Lorenzo Chiavini (Italië 1968), Lorenzo de Pretto (onbekend), Maria de Filippo (onbekend), Silvia Bigolin (Italië 1975)

Vertalers: Dorette Zwaans (website), Irène Koenders (onbekend), Loes Randazzo (onbekend), Maarten le Roy (onbekend), Manon Smits (Nederland 1969), Pieter van der Drift (onbekend), Siska Lernout (onbekend), Veerle Tomboy (onbekend)

Laat een reactie achter