Alle boeken voor Jonge Jury 2014 – leesniveau 1F

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryOp de website van Jonge Jury staat een lange lijst met alle boeken die meetellen voor de Jonge Jury 2014. De organisatie heeft uit deze lange lijst 20 boeken uitgekozen als kerntitels. Dat zijn boeken waarvan de organisatie denkt dat zij het meest gewaardeerd zullen worden door de lezers.

Hieronder staat een deel van deze lange lijst met boeken alfabetisch gesorteerd op schrijver. De boeken in deze bijdrage zijn geschikt voor leesniveau 1F, dus geschikt voor leerlingen op VMBO en onderbouw van HAVO/VWO. Deze boeken hebben allemaal 1 pepertje en dat betekent dat ze makkelijk te lezen zijn.

 

Jef Aerts – Het kleine paradijs
Querido 2012, 160 bladzijden, illustraties van Korneel Detailleur, 10+
Ooit waren Lilita s ouders gelukkig samen. Tot haar moeder wegvluchtte en haar vader een torenhoge muur om de stad liet bouwen. Niemand kan er nog in, ook Lilita en haar moeder niet. Als Lilita twaalf is wil ze weten wie haar vader is. Op de rug van een reuzenschildpad maakt ze een lange reis naar de stad en glipt stiekem naar binnen. In een paradijselijke tuin vindt ze eindelijk haar vaders villa met wel twaalf kamers en een torentje. Maar hij woont er allang niet meer alleen: hij heeft een nieuwe vrouw en twee zonen. Zou hij Lilita wel willen zien? Een spannend avontuur volgt.

Pierdomenico Baccalario – De tuin van as (Ulysses Moore 11)
Baeckens Books 2012, 322 bladzijden, illustraties van Iacopo Bruno, vertaald door Tini Arkema en Koen Diddens, 10+
Nestor stak zijn armen de lucht in en met enige stijfheid liep hij de drie passen die hem scheidden van de afgrond. Op het allerlaatste moment draaide hij zich om en zei hij: “Luister snotneus, we zien elkaar gauw terug, beloofd.” Een verlaten eiland in de Oceaan van de Tijd. Een woeste en onherbergzame plek waaruit ontsnappen onmogelijk is. Een plek waarvan Ulysses Moore gezworen had er nooit nog voet aan wal te zetten: maar hij heeft geen keuze. Daar ligt immers de sleutel verborgen waarmee hij Penelope kan terugvinden. Hij weet nog steeds niet dat een reeks gebeurtenissen zich in gang heeft gezet en dat zijn gevaarlijkste vijand op de terugkeer is uit het verleden om wraak te nemen. Het moment is aangebroken waarop de Denkbeeldige Reizigers de beslissende uitdaging moeten aangaan.

Pierdomenico Baccalario – De club van denkbeeldige reizigers (Ulysses Moore 12)
Baeckens Books 2012, 339 bladzijden, illustraties van Iacopo Bruno, vertaald door Tini Arkema en Catalina Steenkoop, 10+
In Kilmore Cove breekt de langste dag aan. Terwijl de regen alles in een grijze sluier hult, wordt de stilte van de baai doorbroken door donderslagen, onverwachte bliksemschichten en luide knallen. Maar een storm is het niet: het zijn de onophoudelijke schoten van de acht kanonnen van de Mary Grey, het legendarische schip van kapitein Spencer. Dit is het moment van afrekening en de Covenanttweeling moet de confrontatie aangaan met de vreselijkste vijand aller tijden, zonder de hulp van Ulysses Moore, de enige die er ooit in slaagde hem te verslaan.

Christien Boomsma – Spookbeeld: twaalf verhalen om te griezelen
De Vier Windstreken 2012, 180 bladzijden, illustraties van Iris Compiet, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sanna downloadt een app die laat zien of er geesten in de buurt zijn. Geintje. Tot het programma écht een spook waarneemt. Kelsey hoort een klein meisje om hulp roepen vanuit een verlaten bunker. Maar is het wel een kind? En Liam koopt een indianenspeer op de rommelmarkt, met een rode vlek op de punt. Vanaf dat moment is hij… anders. Twaalf kinderen. Twaalf verhalen, waarin de onzichtbare wereld nooit ver weg is. Waarin geesten zich verschuilen in graffiti op de wc of een vriendschapsverzoek op Hyves. En een happy end niet altijd vanzelfsprekend is.

P.C. & Kristin Cast – Verbrand (Het huis van de nacht 7)
Boekerij 2012, 336 bladzijden, vertaald door Henny van Gulik, 15+
Drie meisjes spelen met vuur, en als ze niet oppassen, zal iedereen zich branden Het zijn onheilspellende tijden in het Huis van de Nacht. Zoey Redbirds ziel is verbrijzeld. Nu alles waar ze voor stond uiteenvalt en haar hart gebroken is, verlangt ze ernaar om voorgoed in het hiernamaals te blijven. Zoey’s krachten nemen snel af en het lijkt er niet op dat ze zichzelf op tijd bijeen kan rapen om naar haar vrienden terug te keren en de zaken weer op orde te brengen. Stark is de enige levende persoon die haar kan bereiken, maar hij moet wel een manier vinden om dat te doen. Volgens de Hoge Raad van Vampiers zal hij moeten sterven, maar dan zal Zoey de strijd zeker opgeven. En er resten nog slechts zeven dagen…Dan verschijnt ‘beste vriendin voor altijd’ Stevie Rae op het toneel. Ze houdt een geheim verborgen dat mogelijk de sleutel is om Zoey terug te halen, maar tegelijkertijd dreigt haar hele wereld uiteen te spatten.

Caja Cazemier – Bibi xtra
Ploegsma 2012, 176 bladzijden, illustraties van Caja Cazemier, 10+
Laat je niet gek maken! Big is Lastig maar Big is óók gewoon Best, hoor. Als wij daar maar in geloven, dan doen anderen dat ook! Als jij een maatje Xtra hebt, maak ik Xtra mooie kleren voor jou! Je zult zien dat je je al veel beter voelt als je iets bijzonders draagt. Bibi heeft besloten dat haar gewicht geen probleem is. Maar leuke kleren kopen is dat wel. Dus gaat Bibi zelf aan de slag! Algauw willen andere meiden weten waar ze die leuke kleren vandaan heeft, en voor ze het weet heeft ze een webshop en een eigen kledinglijn!

Roland Colastica – Vuurwerk in mijn hoofd
Leopold 2012, 140 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Net als alle jongens van dertien wil Jurcell geen moeilijkheden. Lekker voetballen wil hij en misschien wel iets met Taïma – maar dat weet alleen de jongen in de spiegel. Toch loopt het opeens mis in zijn leven. Zijn vader, de beroemde voetballer, laat hem in de steek. Oma wordt gek. Jurcell krijgt nieuwe vrienden die foute dingen van hem willen. En overal komt hij Gerrit tegen: in de klas, op het voetbalveld, op straat. Wie is de slimste, de beste, de sterkste? Jurcell heeft het gevoel dat hij er alleen voor staat. Gelukkig komt er hulp, uit wel heel onverwachte hoek.

Tim Collins – Dagboek van een gedumpte vampier (Dagboek van een vampier/watje 2)
Ploegsma 2012, 224 bladzijden, illustraties van Andrew Pinder, vertaald door Reggie Naus, 12+
Nigel is vijftien, en zal dat voor eeuwig blijven. Nigel is namelijk een vampier. Na honderd jaar heeft Nigel eindelijk een vriendinnetje bemachtigd, Chloë. Maar verkering blijkt best een gedoe, en tot overmaat van ramp pikt een nieuwe jongen op school Chloë in! Wat ziet zij toch in die harige griezel? Nigel zweert wraak, en ontdekt vreemde dingen over zijn rivaal. Hoe meer hij ontdekt, hoe minder hij ervan snapt. Zal het hem lukken zijn Ware Liefde terug te winnen?

Karen Curé – Koningskind
Clavis 2012, 165 bladzijden, 10+
Het is 1975, een jaar vol weerextremen. Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar maakt Helene Withofs – Leentje – kennis met een nieuwe leerlinge in de klas. Haar naam is Florentine, ze komt uit Burundi en haar vader is een prins. Iedereen lijkt meteen in de ban van dit meisje dat er zo anders uitziet, maar tussen Leentje en Florentine klikt het niet. Leentje weet niet welke verhalen over Florentine ze moet geloven. Bovendien lijken de regels voor dit vreemde meisje minder te gelden en dan kaapt ze ook nog eens de begeerde hoofdrol uit het kersttoneel voor haar neus weg. Leentje komt in opstand. Maar wat ze ook probeert, ze kan de dochter van de prins niet evenaren en krijgt het dan ook nog eens aan de stok met Zuster Directrice.

Theo Engelen – Ontsnapt!
Leopold 2011, 144 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na een bomaanslag op hun huis moet Niels halsoverkop het land uit. Beveiligers brengen hem naar zijn oom in Amerika, waar hij veilig zal zijn. Maar Niels vertrouwt niemand meer en ontsnapt. Als Niels uiteindelijk bij zijn oom aankomt, wacht hem een akelige verrassing. Nog nooit heeft hij zich zo alleen gevoeld. Tot overmaat van ramp wordt hij achtervolgd. Zijn die lui echt in staat tot het allerergste?

Theo Engelen & Marloes Schoonheim – Gif!
Leopold 2012, 128 bladzijden, 12+
Op het strand gilt een meisje het uit van de pijn. Met brandwonden wordt ze afgevoerd. Zit er gif in het zand? Welnee, het was maar een kwal, wordt er gesust – want het strand zit dagelijks vol zorgeloze, geld uitgevende toeristen. Daan verveelt zich dodelijk tussen die toeristen, totdat ze Nazim tegenkomt, die haar met zijn diepbruine ogen verleidt om samen de duinen in te gaan. Ze verkennen een onderaards gangenstelsel, waar ze tot hun schrik niet alleen zijn. Ze stuiten op duistere types en raken verwikkeld in een giftig complot.

Gerard Espunt – Zwerg
De Vier Windstreken 2012, 199 bladzijden, 10+
Loesje gaat bij haar vader in Guurlo wonen en dus zit de band Nomen ineens zonder zangeres. De andere bandleden Bas, Pol, Duncan en Frits besluiten haar in de vakantie op te zoeken in Guurlo. Loesje blijkt echter niet thuis te zijn. Ook hun plan om de steengroeve in de buurt te bezoeken valt in het water, omdat het verboden gebied blijkt. Terwijl de inwoners van Guurlo de Week van de Maandagen vieren, raken de jongens er steeds meer van overtuigd dat er iets niet klopt. Want waar komt dat monotone geluid vandaan? En waarom schrijft het mannetje met het grote hoofd in het spookhuis ‘HILFE’ op het raam? De jongens zijn vastbesloten om daarachter te komen.

Leny van Grootel – Vioolmeisje
Holland 2012, 126 bladzijden, 10+
Wie is toch dat mysterieuze meisje met die viool? Bijna elke dag staat ze in het park te spelen en verdwijnt dan ‘s avonds weer in een zwarte auto. Elke dag weer speelt ze diezelfde dromerige melodie. Felix wist niet dat muziek zo magisch en meeslepend kon zijn. net als het meisje zelf. Bloedmooi en betoverend is ze. Sinds hun ontmoeting lijkt Felix’ kalme leventje voorgoed veranderd. Op een dag is ze verdwenen, weggejaagd door de politie of voor iemand op de vlucht? Nu komt het er voor Felix op aan: heeft hij de moed om haar te helpen, ook al komt hij daarmee zelf in grote problemen?

Anne-Rose Hermer – Drinken! (Troef-reeks 3)
Van Tricht 2012, 80 bladzijden, Makkelijk Lezen, 12+
Sabine en Odie zitten samen op een nieuwe school. Ze worden al snel vriendinnen. Waarom drinkt Sabine stiekem op haar kamer? ‘Drink jij niet teveel?’ vraagt Odie aan Sabine. Op een avond heeft Sabine bijna seks met Don. Sabine voelt zich vrijer als ze drinkt. Dan gebeurt er iets wat Sabines leven totaal verandert.

Milou van der Horst – Verloren
Ploegsma 2012, 160 bladzijden, 12+
Als Demi hoort dat haar beste vriendin Lieke spoorloos verdwenen is, slaan haar gedachten op hol. Paniek, verdriet en machteloosheid nemen bezit van haar, want Demi weet dat Lieke wel eens aan zelfmoord heeft gedacht. De laatste tijd ging het sowieso niet goed met haar. Zou ze echt…?

Gonneke Huizing – Toetsterreur, turntroubles en twittertweets
Holland 2012, 176 bladzijden, illustraties van Saskia Halfmouw, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Fleur zit in de tweede en schrijft in haar dagboek over alles wat ze meemaakt: de keuze vmbo of havo, Jens (is ze nu wel of niet op hem?) en natuurlijk over haar turncarrière die door de komst van het nieuwe meisje onder druk komt te staan en haar enkelblessure die weer opspeelt.

Maarten Jagermeester – Renner (Dieren bij de dokter 9)
Manteau 2012, 200 bladzijden, 10+
Als barones De Slagmolens na het overlijden van haar man terugkeert naar haar ouderlijke woonst, het kasteel in het dorp van Jasmine en haar vrienden, gonst het van de geruchten. Op een avond staat er een chique limousine voor de deur van dierenartspraktijk Jagermeester. Renner en Mistral, de twee Afghaanse windhonden van de barones, zijn ziek. Zo ontmoeten Jasmine en haar vrienden de barones en haar butler. Als de barones onverwacht terug naar Engeland moet, vraagt ze de vrienden om voor haar honden te zorgen. Jasmine ondekt dat Renner zijn naam waard is, en omdat hij haar vertrouwt, vraagt de barones haar om haar hond te trainen voor de races. Maar een onverwachte gebeurtenis gooit roet in het eten. Of is het allemaal geen toeval?

Marte Jongbloed – Mijn schuld
Van Tricht 2012, 100 bladzijden, Makkelijk Lezen, 12+
Ivo voelt zich onzeker op school. Hij heeft maar een goede vriend, Roy. Roy heeft niet veel tijd voor Ivo. Als Ivo kleedgeld krijgt en zijn eigen kleren mag uitkiezen denkt hij dat hij er eindelijk ‘bij hoort’. Ivo krijgt steeds meer vrienden, maar hij geeft ook steeds meer geld uit en hij verstuurt veel sms’jes. Het duurt niet lang of hij heeft schulden. Schulden die hij niet meer kan terugbetalen. Ivo moet iets verzinnen om aan geld te komen.

Elena Kedros – De goddelijke vlam (Kinderen van Olympus 4)
Fantoom 2012, 248 bladzijden, vertaald door Koen Diddens, 10+
Sid, Luce en Hoon zijn drie meisjes die verliefd worden, kibbelen en uren aan de telefoon hangen net zoals alle andere meisjes. Met één uitzondering: zij zijn godinnen. Ze ontdekten dat ze herboren werden op de Aarde om te ontkomen aan de woeste aanval van Ares, die zich meester wil maken van heel de Olympus. Sid heeft de kracht van Artemis, Luce die van Aphrodite en Hoon die van Athena, maar ze zijn nog niet in staat die volledig onder controle te houden. Ze moeten echter snel ingrijpen, want de kracht van Morpheus, de god van de Dromen, dreigt in de handen van de Heer van de Oorlog te vallen. De gezanten van Ares hebben slinkse en listige wapens en de vriendschap van de godinnen zal zwaar op de proef gesteld worden, maar Hoon heeft een kracht waarop niemand anders kan rekenen: de eeuwenoude liefde van Athena voor Morpheus, die de tijd doorstaan heeft zonder ooit uit te doven.

Elena Kedros – De lach van de verrader (Kinderen van Olympus 5)
Fantoom, 10+
Ik heb geen informatie over dit boek kunnen vinden

Ilse de Keyzer – Harde noten
Clavis 2012, 78 bladzijden, 10+
Na de echtscheiding van haar ouders verhuist Kaat met haar moeder en haar broer naar de stad. Haar broer verwerkt de verhuizing makkelijk en went ook al snel op hun nieuwe school. Maar Kaat niet. Zij wordt vanaf de eerste dag gepest op school. Het begint met kleine pesterijen. De juf komt niet meteen tussenbeide en Kaat wordt steeds ongelukkiger. Ze voelt zich een beetje een buitenbeentje. Ze speelt viool en heeft een meer artistieke beleving dan haar klasgenoten. De pesterijen op school gaan over in cyberpesten en Kaat voelt zich als opgejaagd wild. Durft ze haar ouders en leerkrachten inlichten? Zal ze ontdekken wie haar die vervelende e-mails stuurt en zal ze de pesterijen kunnen stoppen?

Jeff Kinney – Een hondenleven (Het leven van een loser 4)
De Fontein 2012, 223 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Zomervakantie! Bram vraagt zich af waarom iedereen zo nodig naar buiten moet als de zon schijnt. Als zelfbewust – binnenmens – beleeft hij zijn ideale vakantie: geen verantwoordelijkheden, geen regels en lekker met de gordijnen dicht achter zijn computer gamen. Totdat zijn moeder de – perfecte – vakantie voor hem bedenkt: ze organiseert ZOMERACTIVITEITEN met de familie en is ervan overtuigd dat Bram dit een van zijn allerbeste vakanties zal vinden. Bram moet naar het zwembad en er is zelfs een LEESCLUB VOOR JONGENS. Bram bedenkt een list: hij gaat geld verdienen als tuinier. Maar wordt hij daar werkelijk rijk van? Of is hij deze vakantie veroordeeld tot zijn familie?

Jeff Kinney – Niet te doen! (Het leven van een loser 5)
De Fontein 2012, 223 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Altijd al wilde Bram stoer en volwassen overkomen, maar is ouder worden wel écht zo cool? Voor je het weet heb je namelijk VERANTWOORDELIJKHEDEN of sta je op een feestje met rare meisjes. Alsof dát allemaal zo vet is! Eigenlijk ziet Bram alleen maar nadelen aan ouder worden. En dan heeft hij ook nog eens ruzie met Theo, zijn beste vriend. Niet te doen, toch?!

Jeff Kinney – Geen paniek! (Het leven van een loser 6)
De Fontein 2012, 223 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
December is verschrikkelijk! Als je in díé maand een fout maakt kost het je cadeaus. Bram zit in de PENARIE. De school is beklad met groene smurrie en hij is verdachte nummer 1. Terwijl Bram er helemaal NIETS mee te maken heeft. Nou ja, een soort van niets dan. Geen paniek! De familie Botermans raakt ingesneeuwd. Toch is Bram er niet gerust op want zodra de sneeuw gaat smelten wil de politie hem natuurlijk spreken. Maar wat is eigenlijk erger: ingesneeuwd met je familie of de politie op je dak?

Marco Kunst – De sleuteldrager
Lemniscaat 2012, 248 bladzijden, 10+
Timeo is opgegroeid in het bos. Hij verlangt ernaar ooit de oude stad te betreden en deel uit te maken van het gezelschap van ridders en jonkers, maar hij weet dat dat onmogelijk is. Zijn ouders zijn de stad ontvlucht omdat de koning hen wilde doden. Niemand mag weten waar ze zijn. Maar alles verandert als de Gruwel oprukt naar de stad. Timeo is de enige die Myr kan redden. Hij zal de sleutel die al tientallen jaren in zijn familie van vader op zoon wordt doorgegeven, naar de koning moeten brengen. En dat is nog maar het begin van zijn avonturen.

Patrick Lagrou – Milans groote oorlog
Clavis 2013, 140 bladzijden, 10+
Milan vertrekt samen met zijn grootouders voor een weekend naar de Westhoek. De jongen kijkt er al naar uit: logeren in een vakantiehoeve aan de IJzer en vele wandelingen maken in de omgeving. Maar eenmaal ter plaatse valt het nogal tegen. Opa Miel sleurt Milan mee van het ene oorlogsmonument naar het andere. Wat een saaie bedoening. Was hij maar thuis gebleven! Maar dan gebeurt er ‘s nachts iets bijzonders. Uit de kelders van de hoeve lijken vreemde geluiden te komen. Milan gaat in zijn eentje op verkenning. En voordat hij het goed en wel beseft, zit hij opeens middenin die Grote Oorlog.

Patrick Lagrou – Victoria (Dolfijnenkind 10)
Clavis 2012, 214 bladzijden, 12+
Marijn en Talitha zijn samen met hun kleine dochter Victoria en de chimpansee Chouchou op Haïti aangekomen. Marijn zal er voor het eerst kennismaken met de familie van Talitha. Die leeft in een omgeving waar sinds een jaar een beloftevol project van start is gegaan. Maar wanneer ze het dorp eindelijk bereiken, blijkt er daar iets vreemds te zijn gebeurd. De hele streek is verlaten. De velden verwoest. Al de mensen die Talitha zo goed kende, zijn spoorloos verdwenen. De weinige buren die ze ontmoeten, leven in doodsangst. Geen van hen is tot praten bereid. Dan valt de nacht en overal op de heuvels weerklinken de trommen. Hebben voodootovenaars en zombies de hele streek dan toch weer in hun greep gekregen?

Inez van Loon – Street (Skatewise 4)
Clavis 2012, 192 bladzijden, 12+
Het is zover: Levi en zijn vrienden moeten hun zelfgebouwde skatepark uit, terwijl het park van de gemeente nog lang niet klaar is. Vlak voor de sloop houden ze nog een eindfeest in hun loods. Inmiddels loopt het al tegen de zomervakantie en het plan was om dan met z’n allen op skatetrip te gaan. Maar gaat dit nog door? Hoe raken Levi en Joep samen verwikkeld in een wel heel angstig avontuur? En wie wordt Jims nieuwe vriendin?

Bianca Mastenbroek – Zin in bloed (Troef-reeks)
Van Tricht 2012, 100 bladzijden, illustraties van Walter Donker, Makkelijk Lezen, 12+
Tobias wil zijn moeder en zijn vriendin Femke beschermen tegen vampiers. Maar dan moet hij wel een mens worden. Hij bedenkt een geniaal plan. Een plan dat hem bijna zijn leven kost. En dan staan hij en Femke oog in oog met een vampier. Tobias kan geen kant meer op. Hij kan nog maar een ding doen.

Theo Meijer – Mijn vader is een dredhoofd
De Vier Windstreken 2012, 180 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
De elfjarige Fanny en haar broertje Hiske balen van hun chagrijnige vader. Vroeger was hij gezellig en grappig, maar nu kan er geen lachje meer af. Als hun moeder erachter komt waarom hij zo doet, is de spanning thuis om te snijden. Fanny piekert zich suf hoe ze een scheiding kan voorkomen en haar vader kan veranderen. Een wedstrijd op school brengt haar op een idee. Samen met haar vriendje Bart bedenkt ze een ‘make-over’ in een oude pastorie. Ze haalt haar vader over om eraan mee te doen. Maar dan verschijnt er onverwachts een zwerver in de pastorie. Wie is hij en wat wil hij van de vader van Fanny? De situatie wordt al snel gevaarlijk. Wat als een grap bedoeld was, lijkt op een nachtmerrie uit te lopen.

Lincoln Peirce – Niek de Groot flikt het ‘m weer (Niek de Groot 2)
De Fontein 2012, 224 bladzijden, vertaald door Anne Douqué, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Niek is voorbestemd voor iets GROOTS, iets WEERGALOOS! Iedereen zal hij voorbijstreven. Maar simpel is dat niet. Zeker niet met aartsvijand Gina in de buurt. Niek HAAT Gina! Maar volgens zijn vrienden is het verschil tussen haat en liefde erg klein. Dan slaat het noodlot toe. Niek en Gina moeten SAMEN een werkstuk maken. Gina ziet haar perfecte cijferlijst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Kan Niek haar redden van een onvoldoende, of loopt alles anders dan gepland?

Lydia Rood – Dans! Dans!
Leopold 2012, 144 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wie is ermee begonnen? Opeens zijn er flashmobs op pleinen: jongeren dansen een streetdance en lopen dan verder alsof er niets is gebeurd. In gymzalen worden dance battles gehouden. Steeds meer kinderen raken verslingerd aan de game en iedereen loopt in het paars. Het is een beweging! Ruth, gek op dansen en op de Dansmeester, is een BWGR van het eerste uur. Helaas zijn Ruths ouders tegen de BWGNG. Ze verbieden haar eraan mee te doen en ze krijgt zelfs huisarrest. Maar Ruth moet en zal dansen! Daarom zoekt ze hulp bij de Dansmeester zelf. Lydia Rood heeft het verhaal van Ruth en de andere BWGRs zelf gehoord. Ga kijken op www.bwgng.nl en leer ze persoonlijk kennen!

Rachel Russell – Zoek ‘t lekker uit! (Dagboek van een muts 2)
De Fontein 2012, 287 bladzijden, illustraties van Lisa Vega, vertaald door Sofia Engelsman, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Nikki beleeft de ene ramp na de andere, en de populaire meiden noemen haar MUTS! Ze bungelt helemaal onder aan de populariteitsindex en elke dag op school is een nacht merrie, nee, een TRAUMA, nee, EEN MEGA-CATASTROFE! Toch blijft Nikki dromen van een beter leven en een huwelijk met hottie Brandon. Wanneer ze vlak voor het grote schoolfeest door ‘vriendinnen’ voor gek wordt gezet, kan ze niet anders dan drastische maatregelen nemen.

Erna Sassen – xxx Lara (Hola Lara 1)
Leopold 2012, 128 bladzijden, illustraties van Santiago Jimenez, 10+
Je moet het maar durven: in je eentje naar een land waarvan je de taal niet spreekt. Lara is twaalf en ze doet het, want ze heeft een prijs gewonnen: een cursus Spaans op een school in Spanje. Ver weg van thuis maakt ze allerlei spannende dingen mee, zoals haar eerste afspraakje en haar eerste zoen. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar nieuwe vrienden. Lara schrijft over de dingen die haar onzeker maken, maar ook over vrolijke en grappige gebeurtenissen.

Carry Slee – Ruzie met mijn BF, love troubles en een big suprise (Dat heb ik weer 5)
Carry Slee 2012, 192 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Britt is superhappy. Haar vader is terug uit Japan. Geitensok, de grootste loserleraar van de school en de lover van haar moeder, woont sinds kort in Maastricht. En de première van de film waarin Britt de hoofdrol speelt, staat voor de deur. Ook heeft de band Crazy Ontbijtkoek nog nooit zoveel aandacht gekregen. Maar dan komt Puck met een bericht dat Britts hele leven op zijn kop zet! Bovendien moet Britt samen met haar broertje Lucas nog een verrassingsparty organiseren, maar hij gedraagt zich heel erg vreemd. Wat is er met hem aan de hand?

Marlies Slegers – Scènes uit het leven van een chaoot Liv (I love Liv 1)
Moon 2012, 240 bladzijden, illustraties van Deborah van der Schaaf, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Welkom in de wereld van Liv – een chaotische wereld die bestaat uit haar beste vriendin Katja, de geweldige Sem, puistzilla’s, nepberry’s, Michael, musthaves, er fashionable uit willen zien (imago is ALLES op de middelbare school), wiskundige formules om je wowfactor uit te rekenen, zoenologie, oppasperikelen, bad hair days, rampzalige eerste dates en nog veel meer gedoe. Liv zit in de brugklas en woont samen met haar moeder en zus Jazz. En zo nu en dan woont mams vriend Lucas bij hen. Liever had Liv dat haar vader weer terug naar huis kwam – die is al jaren op wereldreis, op zoek naar zichzelf en de zin van het leven en ze heeft hem nooit meer gezien. Liv wil ook wel een vriendje: Sem. Jammer genoeg wil de perfecte en populaire Jennifer dat ook. En dan is er nog de toneelclub waar Liv bij speelt: die hoofdrol in Romeo en Julia, die wil Liv dolgraag hebben.

Elisa van Spronsen – Au pair
Ploegsma 2012, 144 bladzijden, 12+
Zodra Lot klaar is met de middelbare school, vertrekt ze voor een jaar naar Parijs, om daar als au pair aan de slag te gaan en dicht bij haar Franse vriendje Jee-Jee te zijn. Maar wordt haar Parijse leventje wel zo geweldig en romantisch als ze had gehoopt?

Edwin Tekelenburg – Bureau Druiventak en de Rode Lijst van Einstein
Elikser 2012, 140 bladzijden, 12+
Als er een knalgele enveloppe wordt bezorgd, raast er warm bloed door de aderen van Reggie, beter bekend als detective Druiventak. Zijn tante uit de jungle, die hij tien jaar niet heeft gezien,komt logeren.De komst van tante Mia zorgt voor flinke opschudding. Haar onbeschaafde gedragbrengt Reggie regelmatig in verlegenheid. Als hij een werkbezoek af gaat leggen, kan hij niet om zijn tante heen Via de vogelwinkel van meneer Olivier krijgen ze toegang tot het middeleeuwse kasteel van een beruchte vogelhandelaar. Alles verloopt gladjes, totdat tante Mia een misstap begaat.

Ann Vanderstraeten – Lowie
Clavis 2012, 79 bladzijden, 12+
Het verhaal speelt in Brussel, na de splitsing van België. Vlaanderen is na de slag om Brussel onafhankelijk. De Europese instellingen zijn uit Brussel weggetrokken en de stad ligt er desolaat bij. Er is grote haat bij veel inwoners tegen de ‘Mensen’. Arnout is een jongen van elf die zich in de vakantie verveelt, zijn vrienden zijn op reis. Hij trekt door de stad en breekt in in een leegstaand kantoorgebouw. Daar ontmoet hij Lowie, die net als Arnout het verlaten gebouw wilde verkennen. De twee jongens ontmoeten elkaar vanaf dan bijna elke dag in het lege gebouw. Zo ontdekt Arnout er dat zijn moeder vroeger vertaalster Frans was voor de Europese Unie. Even is hij bang dat zij ook bij de Mensen hoort. Langzaam wordt de vriendschap tussen Arnout en Lowie hechter, tot Lowie een ongeluk krijgt met een liftexperiment in het gebouw. Hij roept dan ‘O-skoer’.

Merlien Welzijn – Tijd voor nieuwe vrienden (Very Important Puber 1)
Village 2012, 166 bladzijden, 12+
De hoogsensitieve Robert beleeft een hectische week. Zijn ouders zijn gescheiden. Dat verwijt hij zijn moeder. Als klap op de vuurpijl besluit Roberts vader ook nog eens om met zijn nieuwe vriendin, Vera, op wereldreis te gaan. Door de verhuizing is Robert zijn beste vriend, Hugo, kwijt geraakt. Als die maatjes besluit te worden met Roberts oude pestkop, Terence, voelt hij zich verraden. Op zijn nieuwe school wil hij opnieuw vrienden maken. Maar, wie kan hij vertrouwen? Robert zit in de anti-meisjes fase, totdat hij de eigenzinnige Anna ontmoet, een meisje dat als de freak bekend staat. Is het wel cool om met haar om te gaan? Waarom doet ze zo raar? Als het Robert allemaal te veel wordt, vlucht hij in het gamen en in zijn dromen. Hij vraagt zich af of zijn leven wel normaal is. En, of hij wel normaal is.

Merlien Welzijn – Blijf van mijn vriendin af (Very Important Puber 2)
Village 2012, 166 bladzijden, 12+
Roberts verkering met Anna dreigt vast te lopen als haar ex-vriendje Timo weer in haar leven verschijnt. Ook Polle, Timo’s neef ontpopt zich tot één van Roberts rivalen op liefdesgebied. Wat doe je als iemand die je eigenlijk best cool vindt met je vriendinnetje probeert aan te pappen? Roberts vader, Victor, is al heel snel uitgekeken op Vera. Dat is de vrouw met wie hij vreemd ging tijdens zijn huwelijk. Victor besluit om zijn wereldreis alleen voort te zetten. Het lijkt erop dat hij bereid is om opnieuw over zijn huwelijk met Els na te denken. Tot grote opluchting van Robert. Maar, juicht hij niet te vroeg? De vriendschap met Hugo krijgt een nieuwe kans. Op school houden Patrick en zijn maten zich gelukkig op de achtergrond. Maar, een nieuwe rivaal dient zich al meteen aan: Polle. Of, toch Timo? Komt er dan nooit rust in het leven van Robert?

Merlien Welzijn – Mijn moeder heeft een date (Very Important Puber 3)
Village 2012, 157 bladzijden, 12+
Jullie hebben intussen al uitgebreid kennis gemaakt met Robert en Anna en gasten als Terence, Hugo, Timo, Patrick en Polle. In dit deel krijgt Anna een nieuwe BFF die alleen maar met glitter en glamour bezig lijkt te zijn. Niet echt Roberts ding. Zijn moeder is ook één en al haren en kleding. Robert wordt er knettergek van. Maar dan komt hij Timo tegen, een oudere gast met wie hij gevochten heeft. Die levert het bewijs dat Patricks ‘schuurhandeltje’ toch niet zo onschuldig is als het in eerste instantie leek. Hoe zal dat aflopen?

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

logo komt van de website van Jonge Jury, samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

Laat een reactie achter