Alle boeken voor Jonge Jury 2014 – leesniveau 2F (A t/m M)

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryOp de website van Jonge Jury staat een lange lijst met alle boeken die meetellen voor de Jonge Jury 2014. De organisatie heeft uit deze lange lijst 20 boeken uitgekozen als kerntitels. Dat zijn boeken waarvan de organisatie denkt dat zij het meest gewaardeerd zullen worden door de lezers.

Hieronder staat een deel van deze lange lijst met boeken alfabetisch gesorteerd op schrijver. De boeken in deze bijdrage zijn geschikt voor leesniveau 2F, dus voor leerlingen in bovenbouw VMBO en onderbouw van HAVO/VWO.

 

Schrijvers A t/m M

50 Cent – Slagveld = kerntitel Jonge Jury
Moon 2012, 288 bladzijden, vertaald door Jasper Mutsaers, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
In Slagveld vertelt 50 Cent het verhaal van de dertienjarige Burton. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont Burton met zijn moeder in een piepklein flatje in een saaie buitenwijk van New York. Tijdens de eerste dag op zijn nieuwe school krijgt hij meteen de bijnaam ‘Dikzak’. Het liefst zou hij bij zijn vader in Harlem wonen, ook al heeft die nooit echt tijd voor hem. Nadat Dikzak een klasgenoot in elkaar heeft geramd met een sok vol batterijen, wordt hij naar maatschappelijk werkster Liz gestuurd. Maar Dikzak is niet van plan ook maar iets te zeggen over de reden van zijn daad. Sommige verhalen willen echter verteld worden. En dit is er een van.

Helen Abele – Lizzy (Lizzy 1)
Callenbach 2012, 176 bladzijden, illustraties van Rona van den Top, vertaald door Hilke Makkink, 12+
Dublin, 19e eeuw. Lizzy weet het zeker: ergens op de wereld loopt de jongen rond die bij haar hoort. En op een dag zal de liefde tussen hen als de bliksem inslaan. Maar dan strijden opeens drie jongens heimelijk om haar hand! De jongen waar ze zelf verliefd op is, laat zijn gevoelens voor haar alleen niet blijken. Ze moet tot het grote bal wachten voor ze honderd procent zeker weet wie haar hart toebehoort.

Alexandra Adornetto – Hades (Halo 2)
Boekerij 2012, 349 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 15+
Bethany was als engel naar de aarde gezonden om deze te beschermen tegen het kwaad. Als een baksteen vallen voor een gewoon mens was nooit de bedoeling geweest. De liefde die ze voelt voor haar vriendje, Xavier, is onverwoestbaar. Toch weerhoudt dit Bethany er niet van om een fataal ritje op de motor te maken, en ze komt in de hel terecht. Daar doet demon Jake Beth een voorstel dat haar terugkeer naar de aarde garandeert. Het enige wat hij van haar vraagt is dat ze haar leven op het spel zet. En ook dat van iedereen van wie ze houdt

Marlies Allewijn – SchEef
Moon 2012, 160 bladzijden, 12+
De veertienjarige Eef heeft één grote passie en dat is dansen. Wanneer ze met haar ouders en broertje naar een nieuwe stad verhuist, kan ze eindelijk gaan dansen bij haar favoriete dansschool DUYD (Dance Until You Drop). Het schooljaar begint meteen goed: ze maakt nieuwe vriendinnen en wordt verliefd op Tim. En hij gelukkig op haar! Maar dan voelt ze ineens overal vage pijntjes. Ze komen en gaan op de raarste momenten. Na veel onderzoeken blijkt dat Eef jeugdreuma heeft. Haar leven staat op zijn kop. Kan ze nog wel dansen? En wat moet Tim met een kreupele?

E.J. Allibis – De levensvlam (Unika 1)
Fantoom 2012, 512 bladzijden, vertaald door Siska Lernout, 12+
Het rustige leven van drie jongeren van vijftien wordt door elkaar geschud door een reeks mysterieuze, onrustwekkende gebeurtenissen. Via een ontmoeting met een bijzondere professor theologie komen ze te weten wat de ongelooflijke reden is van wat er aan het gebeuren is: een van hen is een engel maar weet het niet. Vooral weet die niet dat hij verborgen in zijn hart de Levensvlam draagt, eenn van de twee fundamentele entiteiten waarmee het universum beheerst kan worden. Maar wie van de drie jongeren is de engel? Wat is zijn verhaal? Waarom draagt hij de Vlam in zijn hart? En wat zal zijn lot zijn?

E.J. Allibis – De laatste poort (Unika 2)
Fantoom 2012, 12+
Ik heb geen informatie over dit boek kunnen vinden.

Ana Alonso & Javier Pelegrin – Tatoeage
Boekerij 2012, 384 bladzijden, vertaald door Jacques Meerman, 15+
Sommige tatoeages zijn meer dan een simpele huidversiering. Hun magie kan je voor eeuwig verbinden met de persoon die je begeert of er juist voor zorgen dat degene die je begeert je ergste nachtmerrie wordt. Alex is zeventien en smoorverliefd op Jana, het geheimzinnige meisje in zijn klas. Wanneer hij haar ziet weggaan van een feest, besluit hij haar te volgen. Op dat moment beseft hij nog niet hoezeer dit zijn leven zal veranderen.Jana heeft geen ouders meer en woont bij haar broer David. Het gerucht doet de ronde dat de twee zichzelf onderhouden door te handelen in magische tatoeages. Alex stelt de macht van het tweetal op de proef en ontdekt daarbij het bestaan van de Medu-clans. Jana’s familie en de Medu’s hebben elkaar tijdens hun leven altijd bestreden maar beseffen nu dat ze hun krachten moeten bundelen om hun meest gevreesde vijand te verslaan: de Laatste Waker.

Jay Asher & Carolyn Mackler – The future of us
Lemniscaat 2012, 368 bladzijden, vertaald door Ineke Lenting, 15+
Emma en Josh – ooit onafscheidelijke vrienden, maar uit elkaar gedreven door een ongemakkelijk voorval – leven in 1996, tijdens de beginperiode van het publieke internet. Via Josh krijgt Emma een floppydisk in handen die haar toegang verschaft tot Facebook vijftien jaar later. Emma denkt dat Josh een loopje met haar neemt, maar als beiden zich realiseren dat wat ze zien écht de toekomst is, wordt de situatie penibel. Want wat Emma ziet, bevalt haar niet, en ze doet er alles aan haar toekomst te veranderen. Maar Josh is juist heel tevreden met wat hem te wachten staat, en hij is bang dat Emma’s acties ook zijn toekomst zullen beïnvloeden. En is alles wat op Facebook staat wel echt? Of maken mensen hun leven mooier dan het is? Kun je er via berichten uit de toekomst achter komen welke geheimen mensen nu verbergen? Emma en Josh realiseren zich dat ze een machtig programma in handen hebben. Nu is de vraag of ze ook goed met die macht weten om te gaan.

Marijn Backer – Watermeisje
Leopold 2012, 144 bladzijden, 12+
Ik ben Jolie. Vijftien. Aan de buitenkant ziet niemand iets aan mij. Ik draag dezelfde kleren, ik kom op tijd in de les, ik lach om grapjes. Maar van binnen vraag ik mij steeds af: had ik een andere beslissing kunnen nemen? Mijn vriendinnen begrijpen mij niet en keren zich van mij af. Ze doen maar. Ik maak een boekje. Het is een boekje voor Roosje, mijn ongeboren kindje. Ik schrijf omdat ik niet weet hoe ik verder moet. Hoe kan ik leven met iets wat ik nooit meer wil vergeten? Ik moet Roosje loslaten, maar hoe?

Daniëlle Bakhuis – Hou me vast
Leopold 2012, 144 bladzijden, 12+
Fabiënne is verliefd op haar beste vriend Niels, maar zal dat nooit toegeven. Wanneer ze voor het eerst samen met haar vriendinnen Noor en Marijn op vakantie gaat, verheugt ze zich op een geweldige week met veel middagen strand en avonden uit. In het begin is het precies zoals ze hoopte, maar dan blijkt Noor iets aan Niels te hebben doorverteld, en dat verandert alles.

Jeremy Belpois & Davide Morosinotto – Leger van de afrekening (Code Lyoko 4) 
Bakermat 2012, 288 bladzijden, illustraties van Iacopo Bruno, vertaald door Catalina Steenkoop, 12+
Voor Jeremy en zijn vrienden lijkt alles verloren: hij zit met Ulrich en Eva gevangen in de virtuele wereld van Lyoko, hun vijand X.A.N.A. heeft een bondgenootschap afgesloten met de terroristen van de Green Phoenix en heeft het verschrikkelijke wapen dat in Lyoko verscholen zat opnieuw geactiveerd, en Aelita zit gevangen in de Mirror, een ander stuk van de virtuele wereld die haar vader creëerde. Yumi en Odd zijn de enigen die in de werkelijke wereld achtergebleven zijn. Hoe kunnen ze hun vrienden redden en X.A.N.A. en de Green Phoenix definitief verslaan? De enige manier is om het op een akkoordje te gooien met de Mannen in het Zwart. De laatste, beslissende zet van de oorspronkelijke sage die zich afspeelt in de wereld van Lyoko.

Lily Blake – Sneeuwwitje en de jager
Moon 2012, 240 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 12+
Ze is voorbestemd om door de koningin te worden vermoord óf om door de jager te worden opgeleid tot een krijger. Lang geleden leefde Sneeuwwitje samen met haar vader, de koning, in een vredig en mooi koninkrijk. Aan dit sprookje komt een bloedig einde als de oogverblindende en wraakzuchtige Ravenna met de koning trouwt en hem vermoordt. Maar na verloop van tijd begint de wrede heerschappij over het koninkrijk zijn tol te eisen bij Ravenna. Haar magie en schoonheid vertonen steeds meer scheurtjes en om het tij te keren, moet ze een maagdelijk hart tot zich nemen. Sneeuwwitje voelt het naderende onheil en slaat op de vlucht. In het Donkere Woud denkt ze veilig te zijn, maar dan stuurt Ravenna jager Eric op pad. Eric belooft Sneeuwwitje mee terug te nemen, maar als hij zijn prooi vindt, twijfelt hij. Moet hij haar vermoorden? Of moet hij van haar de grootste krijger maken die het koninkrijk ooit heeft gekend? Een adembenemende versie van het legendarische sprookje.

Brigitte Blobel – Uitgesloten
Standaard 2012, 182 bladzijden, vertaald door Emmy Middelbeek, 12+
Lara hoort niet meer bij het kliekje. Ze vertrouwt aan haar dagboek toe hoe het allemaal begon, met haar grote liefde Carus, haar vriendin Sonja en haar kliekje. Ze vertelt over hoe leuk het was om alles samen te doen, om erbij te horen. Maar dan volgden het bier en de rode wijn, en ging het verder met kleine gekleurde pillen. En het werd haar snel duidelijk: wie niet meedoet, ligt eruit!

Jonas Boets – Het geheim van Giovanni (Mystery girls)
Manteau 2012, 275 bladzijden, 12+
Madame woont in een groot huis en heeft zich na een duistere carrière – niemand weet precies wat ze heeft gedaan – ontfermd over enkele verlaten kinderen. Ze leidt haar kinderen op tot stoere meiden, ook al hebben ze behoorlijk wat last van puberstreken en romantische kriebels. Wanneer er meisjes in hun omgeving verdwijnen, slaat Madame alarm. Alles wijst in de richting van Giovanni, een bekende zanger en televisiester. Madame schrijft Eline in voor de show van Giovanni, in de hoop zijn geheim te ontfutselen. Maar Eline laat zich meeslepen door de verlokking van de showbizz en de charmes van Giovanni. Is Giovanni wel wie hij beweert te zijn? De ‘zussen’ staan voor een moeilijke opdracht.

Elle van den Bogaart – No deal = kerntitel Jonge Jury
Van Holkema & Warendorf 2012, 160 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na een feestje veroorzaakt de 17-jarige Simon een auto-ongeluk. Maar hij heeft geen rijbewijs en nog behoorlijk gedronken ook. Bovendien heeft de auto, die niet van hem is, veel schade. Hoe moet hij dit ooit betalen? En wat als de politie of zijn moeder erachter komt? Winston, de eigenaar van de auto, doet hem een voorstel: als Simon ‘iets’ voor hem gaat ophalen in Suriname, hoeft hij niets te betalen en houdt hij er zelfs nog een aardig bedragje aan over. Al snel blijkt dat het om coke gaat. Onder grote druk gaat Simon akkoord. Dan begint een bloedstollende race tegen de klok.

Arno Bohlmeijer – Wie gevonden wil worden
Clavis 2012, 199 bladzijden, 15+
Talia Mandati heeft heel rijke en beroemde ouders. Er zijn bodyguards en paparazzi. Het leven is als in een gouden kooi. Talia heeft er genoeg van en wil ontsnappen. Talia verandert haar look en wordt Keri. Ze gaat op zoek naar zichzelf. Ze woont in een instelling en later in een pleeggezin. Ze ontmoet Toby en wordt verliefd. Maar Toby ontdekt haar geheim en kan gemakkelijk geld verdienen door haar te verraden aan de pers. Keri heeft ook vaak twijfels over haar beslissing, maar kan niet terug naar haar oude leven.

Oliver Bowden – Broederschap (Assassin’s Creed 2)
De Fontein 2012, 464 bladzijden, vertaald door Anne Douque, 15+
Het eens zo machtige Rome is in verval geraakt. De stad wordt overspoeld door rampspoed en verloedering en haar inwoners gaan gebukt onder het juk van de familie Borgia. Er is maar één man die hen kan bevrijden van deze tirannie: Ezio Auditore, de meesterassassijn. Ezio’s missie vraagt het uiterste van hem. Cesare Borgia, nog kwaadaardiger en gevaarlijker dan zijn vader, de paus, zal niet rusten voordat hij heel Italië heeft veroverd. En in zulke verraderlijke tijden zijn samenzweringen aan de orde van de dag, zelfs binnen de gelederen van de broederschap.

Steph Bowe – Gered door een meisje
Boekerij 2012, 208 bladzijden, vertaald door Gert van Santen, 15+
Vanaf het moment dat Sacha uit het water wordt gevist door Jewel weet hij dat ze hét is. Maar hadden ze elkaar niet wat eerder kunnen ontmoeten? Sacha is namelijk terminaal ziek. Vandaar dat hij die desbetreffende noodlottige zaterdagavond in een meer belandt met de intentie om zelfmoord te plegen. Ook heeft hij een moeder die niet al te lang meer te leven heeft én een vader die er zo nodig met de veel jongere (en bovendien mannelijke) tekenleraar vandoor moet gaan.En Jewel, die de frisse wind in zijn zwartgallige leven lijkt te zijn, brengt ook voldoende bagage met zich mee. Want waarom was ze er zo op gebrand om op een avond in een ijskoud meer te springen om een onbekende jongen te redden?

Dirk Bracke – Rollercoaster
Davidsfonds 2012, 176 bladzijden, 12+
Kaylee voelt zich lelijk en dom. Zeker in vergelijking met haar oudere zus. Geen wonder dat die haar voortdurend uitlacht. En ook op school heeft Kaylee amper vrienden: voor haar klasgenoten is ze vaak het mikpunt van spot. Dan komt ze Thierry tegen. Het is liefde op het eerste gezicht en dankzij hem voelt ze zich wat beter in haar vel. Maar dan steken de twijfels opnieuw de kop op. Kaylee is ervan overtuigd dat Thierry vroeg of laat zal inzien dat ze niet de moeite waard is en dus breekt ze zelf met hem. Ze stort zich in het uitgaansleven, maar zelfs drank, jongens en mannen kunnen Thierry niet doen vergeten. Kaylee ziet nog maar één oplossing.

Dirk Bracke & Herman van Campenhout – IQ 140
Abimo 2012, 194 bladzijden, illustraties van Ina Vandeweijer, 12+
Lauren en Jonathan zijn allebei hoogbegaafd. Ze ontmoeten elkaar op een schoolbal en worden verliefd. Maar nare gebeurtenissen op school verstoren hun prille relatie.

Cristina Brambila – De zeven demonen van Venetië (Sleutel van de alchemist 2)
Fantoom 2012, 233 bladzijden, illustraties van Mauro Marchesi, vertaald door Siska Lernout, 10+
Een waterspuwer met een zeer slecht karakter, grote oren en een gebroken hart kan duizenden kilometers afstand scheppen tussen zichzelf en de reden voor zijn eigen ongenoegen, maar zal er niet in slagen lang weg te blijven uit de meest fascinerende stad ter wereld: Venetië. Vooral niet als hij vermoedt dat de sleutel van Salomon, de machtigste talisman van de geschiedenis, op het punt staat gestolen te worden van zijn bewaker, de beminnelijke Lucilla, en dat het meisje in groot gevaar verkeert. Omdat haar vader, de gewetenloze alchemist Giulio Moneta, een leger van levende doden heeft opgeroepen om zich meester te maken van de amulet, en geen rust zal vinden tot ze hem de sleutel brengen! Terwijl ze door de smalle straatjes van Venetië stuiven, die vergeven zijn van zombies en demonen met een gevaarlijke schoonheid, moet Lucilla zich stevig vasthouden aan de keel van de waterspuwer. Ze ontdekt dat ook een hart van steen dat jarenlang door de mensheid is aangetast, zeer hard kan kloppen.

Ann Brashares – Gevonden!
Boekerij 2012, 320 bladzijden, vertaald door Ineke de Groot, 15+
De zeventienjarige Lucy voelt zich onverklaarbaar sterk aangetrokken tot haar klasgenoot Daniel, maar zijn bewering dat hij haar al heel lang kent vindt ze doodeng. Onsterfelijke zielen, voorbestemd zijn, eerdere levens; ze wil er allemaal niks van weten. Toch kennen de twee elkaar al ruim twaalfhonderd jaar en Daniel herinnert zich alles. Maar steeds als hij en Lucy elkaar bijna vinden en Lucy eindelijk begint te geloven in hun gedeelde verleden, slaat de mysterieuze kracht die eropuit is hen uit elkaar te drijven opnieuw toe. De geliefden zullen er achter moeten komen wat de bron van die kracht is, als ze ooit een heel leven met elkaar willen kunnen doorbrengen.

Ann Brashares – Vriendinnen boven alles
De Kern 2012, 448 bladzijden, vertaald door Aimée Warmerdam, 15+
Tien jaar geleden deelden de vriendinnen voor het eerst één spijkerbroek, maar nu zijn Tibby, Lena, Carmen en Bridget volwassen vrouwen die hun eigen levens hebben opgebouwd. Ze missen de vanzelfsprekendheid waarmee ze vroeger afspraken. Dan ontvangen de drie anderen een uitnodiging van Tibby. Ze kunnen niet wachten om hun vriendschap weer nieuw leven in te blazen, maar als ze eenmaal in Griekenland aankomen wacht hun een schok.

Katarina von Bredow – Iedereen behalve jij
Lemniscaat 2012, 304 bladzijden, vertaald door Femke Blekkingh-Muller, 15+
Emma staat net op eigen benen. Goede vrienden, knus appartement, leuk baantje – alles lijkt in orde. Maar dan wordt ze halsoverkop verliefd op de vriend van haar beste vriendin. Daarnaast wordt haar vriendschap met Markus, haar beste vriend met wie ze altijd lief en leed heeft gedeeld, op de proef gesteld als ze in een onbezonnen moment met hem naar bed gaat. En hij blijkt ook nog contacten in de drugswereld te hebben.

Kevin Brooks – iBoy = kerntitel Jonge Jury
De Harmonie 2012, 255 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een iPhone wordt van een flat gegooid en boort zich in het hoofd van de 16-jarige Tom. Hij overleeft het ongeluk, maar een aantal achtergebleven stukjes in zijn hoofd zorgen voor een buitengewoon effect. Hij weet en ziet meer dan hij zich ooit voor kon stellen. Tom heeft ineens superkrachten. En met deze ongelooflijke kracht komt de keuze: wraak nemen op een gewelddadige straatbende die zijn vriendin Lucy terroriseert of zich gedeisd houden?

Jennifer Brown – Hate list = kerntitel Jonge Jury
Callenbach 2012, 367 bladzijden, vertaald door Ernst Bergboer, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De lijst was eigenlijk haar idee. Maar Valerie kan haar ogen niet geloven als haar vriend Nick op een dag om zich heen schiet in de aula en doelbewust richt op de schoolgenoten op de lijst, de hate list. Ze probeert hem nog tegen te houden, maar het is al te laat. Valerie komt in een nachtmerrie terecht. Hoe zorgt ze ervoor dat haar onschuld bewezen wordt? Mag ze nog van Nick houden, nu hij anderen van het leven heeft beroofd? En wie zijn haar echte vrienden eigenlijk?

Eva Burgers – Vrij zijn! (Spotlights 2)
Clavis 2012, 190 bladzijden, 12+
Lizzy en Cas zijn een hecht en verliefd koppel geworden tijdens de zomervakantie. Maar hoe gaat het verder met hun relatie wanneer Cas zijn eigen ruimte opeist om te kunnen componeren? En wat gebeurt er als hij de kans zou krijgen om naar New York te gaan? En wat moet Mara intussen met haar gevoelens voor Cas? De koele Anne lijkt te smelten voor Bruno, maar hij heeft zijn pijlen dan weer op het hart van Quinty gericht. En intussen moet er nog hard worden gerepeteerd voor de musical A Chorus Line.

David Carlyle – De wateroorlog (Skyland 3)
Fantoom 2012, 15+
Ik heb geen informatie over dit boek kunnen vinden.

Antonio Casanova – Nasha Blaze in het wonderatelier (De illusionist 2)
Bakermat 2011, 239 bladzijden, illustraties van Samuele Maggi en Gioia Giunchi, vertaald door Tini Arkema en Koen Diddens, 10+
In het Wonderatelier ontdekt Nasha samen met de trouwe Doban en de beeldschone Ised dat hij een grote Kracht bezit: hij kan tegelijk in de echte en de magische wereld leven en is daardoor de enige die de Droomwereld kan redden van de Schimmen en de nachtmerries die zij doen ontstaan. Magie is daarbij zijn enige wapen. In Doomville zijn de volgelingen van de Verkoper van de Stertafels intussen Nasha’s tante Nya op het spoor. Ze doen er alles aan om haar gevangen te nemen. Het gevecht tussen goed en kwaad komt steeds dichterbij, maar Nasha is niet alleen: iemand is bereid hem ten koste van zijn eigen leven te beschermen.

Kristin Cashore – Bitterblauw (Seven Kingdoms 3)
Moon 2012, 320 bladzijden, vertaald door Selma Oester, 15+
Wegsluipen was een vorm van bedrog. Hetzelfde gold voor vermommen. Vlak na middernacht, gekleed in een donkere broek en met Vos cape om, sloop de koningin haar woonvertrekken uit, en stapte een wereld binnen van verhalen en leugens. Bitterblauw, koningin van Monsea, raakt in de ban van de wereld buiten de kasteelmuren. Overdag proberen haar raadsmannen het verleden angstvallig voor haar verborgen te houden, maar s nachts komt ze meer en meer te weten over de heerschappij van haar vader, koning Leck. Bitterblauw wist dat haar vader niet geliefd was, maar het begint haar te dagen dat haar koninkrijk vijfendertig jaar lang in handen is geweest van een krankzinnige. En dat ze, om de wonden te helen, dieper en dieper moet graven in de herinneringen die haar adviseurs zo wanhopig proberen te vergeten.

Jennifer Castle – De dag dat alles anders werd
The House of Books 2012, 368 bladzijden, vertaald door Carla Hazewindus, 12+
Laurel is 16 wanneer haar ouders en broer omkomen bij een auto-ongeluk. Geconfronteerd met dit enorme verlies moet ze verder met haar leven. De buurman, die het ongeluk veroorzaakte, ligt in coma. En het is juist zijn zoon David die ze – hoe onmogelijk ook – zo aantrekkelijk vindt. Hun levens zijn vanaf die dag voor altijd met elkaar verbonden. Een band die hen allebei verandert op een onverwachte manier.

Caja Cazemier – Alles voor Romeo
Ploegsma 2012, 208 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Via Hyves leert Anouk de iets oudere Romeo kennen, en daarmee verandert alles. Ze geniet van de roes van alcohol, drugs en de liefde, en haar ‘oude’ leven lijkt ineens saai en kinderachtig. Dan vraagt Romeo haar om iets voor hem te doen, iets wat Anouk helemaal niet wil doen.

Erwin Claes – Het Maltacomplot (De zwarte adem 2)
Clavis 2012, 272 bladzijden, 12+
Na de spectaculaire ontknoping van de museummoorden in Code F242 trekt Vigo met zijn vrienden halsoverkop naar Malta om er de legendarische Zwarte Adem te zoeken. Na een hachelijke reis vol gevaren die hen dwars door Europa voert, bereiken ze met veel moeite de eilandengroep. Ze zijn echter niet alleen. Zowel hoofdinspecteur O’Quin als de maffiosi van het Paolakartel zitten hun op de hielen. En net als het trio op het punt staat een opzienbarende ontdekking te doen, wordt Vigo gearresteerd en opgesloten in een jeugdgevangenis. Eenzaam en alleen moet hij nu proberen te overleven in een uiterst vijandige omgeving vol valkuilen en rauw geweld.

Cassandra Clare – Stad van glas (Kronieken van de onderwereld 3)
The House of Books 2012, 495 bladzijden, vertaald door Elsbeth Witt, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Om het leven van haar moeder te redden, moet Clary naar de Stad van Glas, waar de Schaduwjagers oorspronkelijk vandaan komen. De stad betreden zonder toestemming betekent de doodstraf. Clary’s beste vriend Simon wordt gevangen gehouden door de Schaduwjagers, haar broer Jace wil haar uit de weg ruimen en de kwaadaardige Valentine maakt zich klaar om alle Schaduwjagers voorgoed uit te roeien. Clary’s enige kans om Valentine te verslaan, is om de hulp in te schakelen van de mysterieuze Sebastian. Maar kunnen Benedelingen en Schaduwjagers hun haat voor elkaar opzij zetten om samen te werken?

Cassandra Clare – Stad van gevallen engelen (Kronieken van de onderwereld 4)
The House of Books 2012, 448 bladzijden, vertaald door Elsbeth Witt, 15+
De oorlog tussen de benedelingen en de schaduwjagers is voorbij, ze leven nu vredig naast elkaar. Clary is weer thuis in New York, en ze is begonnen met haar opleiding tot schaduwjager. En, misschien nog wel belangrijker: zij en Jace zijn nu echt een stel. Maar dan wordt de ene na de andere schaduwjager vermoord. Wanneer Jace zich afstandelijk gaat gedragen, wordt Clary geconfronteerd met haar grootste nachtmerrie.

Harlan Coben – Schuilplaats
Boekerij 2012, 256 bladzijden, vertaald door Gert van Santen, 12+
Voor Mickey Bolitar kan het leven niet veel ellendiger worden. Nadat hij zijn vader heeft zien sterven en zijn moeder in een afkickkliniek is opgenomen, moet hij bij zijn wereldvreemde oom Myron gaan wonen en tot overmaat van ramp moet hij ook nog naar een andere school! Een nieuwe school betekent nieuwe vrienden en nieuwe vijanden. Gelukkig voor Mickey betekent het ook een fantastische nieuwe vriendin, Ashley. Het lijkt erop dat Mickeys leven eindelijk weer in de lift zit – totdat Ashley spoorloos verdwijnt. Maar Mickey is niet van plan om nog iemand kwijt te raken en besluit Ashleys spoor te volgen. Zijn zoektocht leidt hem naar een huiveringwekkende onderwereld en hij komt erachter dat Ashley niet is wie ze beweerde te zijn. En datzelfde geldt voor zijn overleden vader. Al snel ontdekt Mickey een samenzwering die zo schokkend is dat zijn schoolzorgen erbij in het niets vallen. Het leven zoals hij dat kende, komt volledig op losse schroeven te staan.

Michael de Cock – Hannibal
Davidsfonds 2012, 176 bladzijden, 15+
3e eeuw voor Christus. 70.000 manschappen en meer dan 40 olifanten trekken vanuit Carthago dwars door Spanje, Gallië en de Alpen naar Italië. Het leger wordt aangevoerd door 1 man: Hannibal Barkas. Gedreven door een levenslange haat tegenover Rome en haar inwoners en met maar 1 doel voor ogen: de macht grijpen over het Middellandse zeegebied.

Eoin Colfer –  De laatste beschermer (Artemis Fowl 8)
Van Goor 2012, 320 bladzijden, vertaald door Mireille Vroege, 12+ 
Lees de recensie(s) over dit boek
Opal Koboi, de aartsrivaal van het criminele meesterbrein Artemis Fowl, is weer allesverwoestend bezig. Deze verdorven elf heeft de dode elfenkrijgers die zich onder Huize Fowl bevonden weer tot leven gewekt. Hun geest heeft bezit genomen van Artemis’ jongere broertjes en van Juliet, de zus van Butler. Artemis en Holly doen hun uiterste best om hen buiten spel te zetten en Opal Koboi uit te schakelen. Als dat niet lukt, is alles verloren en zal de wereld ten onder gaan.

Ally Condie – Crossed (Matched 2)
Lemniscaat 2012, 288 bladzijden, vertaald door Mechteld Jansen, 15+
Ky is door de Unie afgevoerd naar een wisse dood in de Buitenprovincies. Cassia reist hem achterna en komt er al snel achter dat hij heeft kunnen ontsnappen en een spoor van aanwijzingen heeft achtergelaten. Cassia’s zoektocht zet haar bestaan op losse schroeven – zeker als ze ziet dat er ook een leven búíten de Unie mogelijk is. Misleiding, ontrouw en bedrog plaveien het kronkelige pad waarover Cassia haar weg moet zien te vinden. Aan de grenzen van de Unie is niets wat het lijkt.

Lauren Conrad – The Fame Game (The Fame Game 1)
Blossom Books 2012, 320 bladzijden, vertaald door Carolien Metaal, 15+
Madison Parker, die we al kennen uit de L.A.Candy-trilogie, ruikt eindelijk haar kans om het lievelingetje van Amerika te worden als realityshow L.A. Candy een spin-off krijgt; The Fame Game. Het enige probleem is haar tegenspeelster Carmen. Zij is opgegroeid in Hollywood en weet precies volgens welke regels ze het spel moet spelen om beroemd te worden.

Lauren Conrad – Starstruck (The Fame Game 2)
Blossom Books 2012, 304 bladzijden, vertaald door Carolien Metaal, 15+
Madison, Carmen, Kate en Gaby doen alle vier mee met het nieuwe reality-programma The Fame Game, maar helaas brengt het ze niet helemaal wat ze ervan verwacht hadden. Madison is nog steeds niet het lievelingetje van de show en krijgt ook nog eens privéproblemen, de relatie van Kate komt door het hele mediacircus onder druk te staan en Carmen en Gaby moeten proberen hun hoofd boven water te houden tussen alle perikelen van de andere meiden door.

Marion van de Coolwijk – Ademnood = kerntitel Jonge Jury
De Fontein 2012, 176 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Moon is 16 en heeft iets gruwelijks meegemaakt: ze is bijna verdronken. Sindsdien heeft ze last van paniekaanvallen. Wanneer ze hyperventileert ziet ze dingen die nog moeten gebeuren. Hierdoor weet Moon meer dan haar lief is. Wanneer ze tijdens zo’n aanval ziet dat haar nieuwe vriendje vastzit onder water, raakt Moon in paniek. Ze moet hem vinden. Maar sinds haar eigen ongeluk durft ze het water niet meer in.

Marion van de Coolwijk – Geheimen (MZZLmeiden 9)
De Fontein 2012, 191 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Joan gaat met haar moeder naar de Fashion Week in Parijs en mag twee mensen uitnodigen. Ze vraagt Hanna en haar zusje Kim. Die gaat, eenmaal in Parijs, he-le-maal los. Joan en haar moeder zitten ondertussen bij waanzinnige modeshows, maar toch loopt het stroef tussen hen. Tanja treedt tijdens de Fashion Week op met The Jeans. Dat klinkt geweldig, maar Tanja heeft een stalker, en hij blijkt haar naar Parijs te zijn gevolgd!

Andrea Cremer – De flirt (Nachtschade 1)
Boekerij 2012, 382 bladzijden, vertaald door Fanneke Cnossen, 15+
Calla Tor heeft haar lotsbestemming altijd geweten: na haar eindexamen op de Mountain School wordt ze het wijfje van de aantrekkelijke alfawolf Ren Laroche. Ze zal zij aan zij met hem vechten, hun roedel leiden en de heilige plaatsen voor de Hoeders bewaken. Maar wanneer ze de wetten van haar meesters met voeten treedt doordat ze een rondtrekkende, knappe mensenjongen redt, begint Calla te twijfelen aan haar lot, haar bestaan en de diepste essentie van de wereld die ze tot nu toe heeft gekend. Als ze haar hart volgt, zet ze misschien alles op het spel, inclusief haar eigen leven. Is verboden liefde dat ultieme offer waard?

Andrea Cremer – De keuze (Nachtschade 2)
Boekerij 2012, 352 bladzijden, vertaald door Jeannet Dekker, 15+
Hoe vaak kan ware liefde op de proef worden gesteld? Wanneer Calla Tor wakker wordt in het hol van haar aartsvijanden, de Zoekers, weet ze dat haar dagen geteld zijn. Maar dan doen de Zoekers haar een aanbod dat haar de kans geeft haar voormalige meesters te vernietigen en niet alleen de roedel te redden, maar ook de man die ze noodgedwongen heeft achtergelaten. Is Ren de prijs van haar vrijheid waard? En zal Shay aan haar kant blijven staan, wat er ook gebeurt? Nu Calla haar eigen lot in handen heeft, moet ze zien te ontdekken welke strijd ze moet uitvechten en welke niet.

Andrea Cremer – De eindstrijd (Nachtschade 3)
Boekerij 2012, 336 bladzijden, vertaald door Jeannet Dekker, 15+
Calla probeert Ren zover te krijgen om aan haar zijde te vechten en de Wakers zijn hun laatste schaakstukken aan het herschikken in de oorlog tegen de Hoeders. Nooit is Calla het gevecht uit de weg gegaan, maar aan de vooravond van de allesbeslissende slag staat er wel erg veel op het spel. Zo moet ze, ongeacht de wrok die Shay koestert, Ren koste wat kost beschermen. En de als verrader bestempelde Ansel kan ze ook niet aan zijn lot overlaten. Laten we bovendien niet vergeten dat ze zichzelf ook nog aan haar roedel moet bewijzen, voordat ze na kan denken over hoe haar leven verder moet nadat de strijd is gestreden. Als ze de nacht tenminste overleeft.

C.J. Daugherty – Het genootschap van de nacht
Moon 2012, 448 bladzijden, vertaald door Annemarie Dragt, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Allie Sheridans wereld stort in. Ze haat school, haar broer is weggelopen van huis en ze is net gearresteerd. Alweer. Deze keer hebben haar ouders er genoeg van. Ze sturen haar naar Cimmeria Academy, een kostschool voor probleemjongeren. Cimmeria houdt er nogal strikte regels op na. Telefoons, televisie, computers en internet zijn ten strengste verboden. En er is een geheime nachtschool die zijn activiteiten zorgvuldig verborgen houdt voor het oog van onwetende studenten. Allie maakt snel vrienden. De knappe Sylvain en de ruwe diamant Carter strijden om haar liefde. Wanneer Allie op een nacht wordt aangevallen, volgt een reeks vreemde voorvallen. Een meisje komt gruwelijk aan haar eind. Langzaamaan wordt duidelijk dat Allie op een gevaarlijke plek is. Kan ze nog wel iemand vertrouwen? Wat gebeurt er allemaal in op de geheimzinnige Cimmeria Academy?

Keren David – Wat te doen met 8 miljoen?
De Fontein 2012, 256 bladzijden, vertaald door Karin Breuker, 12+
Wat doe je als je in één klap steenrijk en beroemd wordt? Het geestige en meeslepende verhaal van Lia Op het moment dat de zestienjarige Lia met haar moeder ruzie heeft over geld, wint ze de jackpot van 8 miljoen! Maar met haar nieuwe fortuin komen ook de problemen, want wat doe je als je ineens veel rijker bent dan je ouders? Wie zijn je echte vrienden als je kunt strooien met geld? En is het eigenlijk wel leuk om alles te kunnen kopen wat je begeert? En dan is er nog die ontzettend knappe, maar bijzonder mysterieuze Raf op wie alle meisjes verliefd zijn. Hij kruist steeds vaker Lia s pad, is dat toeval?

L.A. Dawn – De bron van drie (Codex Trias: Het laatste oordeel 3)
Ellessy 2012, 243 bladzijden, 12+
De sluwe tovenares Theresa krijgt de drie boeken over de kennis van goed en kwaad in handen. De tweeling Charlotte en Elena en hun buurjongen William proberen haar te vernietigen.

Luc Descamps – Gewoon anders
Abimo 2012, 169 bladzijden, 12+
Samuel is zestien en zwaar autistisch. Hij spreekt niet en vermijdt elke vorm van contact. Wanneer Rani zijn nieuwe buurmeisje wordt, verandert er echter iets. Rani kan prachtig zingen. Met de klank van haar stem bereikt ze iets waar anderen niet in slagen: ze komt binnen in Samuels stille wereld.

Luc Descamps – Reizigers (Heaven can wait 1)
Abimo 2012, 322 bladzijden, 12+
Het lot van Anjelka en Christopher wordt op een vreemde manier verbonden wanneer ze elkaar op hun verjaardag voor het eerst ontmoeten. Ze kunnen elkaar niet vergeten en omdat geen van beiden weet waar de ander woont, gaan ze naar elkaar op zoek. Maar er is iets vreemds aan de hand met Christopher. Geregeld wordt hij getroffen door felle, verblindende lichtflitsen waardoor hij even van de wereld is. Wie zijn de geheimzinnige figuren die Christopher voortdurend gadeslaan? En wat willen ze van hem?

Luc Descamps – Jagers (Heaven can wait 2)
Abimo 2012, 285 bladzijden, 12+
De spanning stijgt in het tweede kwadrant nu de opstandige reiziger Valdert het Niemandsland is binnengedrongen. Wachters hebben Anjelka ontvoerd en leiden haar mee het Niemandsland in om Valdert te lokken. Maar jagers van het derde kwadrant liggen op de loer en hebben zo hun eigen redenen om het meisje in handen te krijgen. Het derde kwadrant is een onherbergzame wereld die wordt overheerst door haat en jaloezie. Het lijkt onmogelijk voor Valdert om Anjelka heelhuids uit deze wereld te krijgen. De enige mogelijke uitweg: het vierde kwadrant!

Lauren DeStefano – Vrees (The chemical garden 2)
Van Holkema & Warendorf 2012, 352 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 15+
In een wereld waarin vrouwen maar twintig jaar oud worden, en mannen sterven op hun vijfentwintigste, is tijd kostbaar. Rhine en Gabriel zijn ontsnapt uit het landhuis waar ze vastgehouden werden, maar belanden hierdoor in een beangstigende en sombere wereld. Ze zijn vastberaden om naar Rhine’s tweelingbroer Rowan te gaan in Manhattan, ondanks het feit dat de weg ernaartoe lang en gevaarlijk is. Daarnaast worden ze nog achternagezeten door Vaughn, Rhine’s schoonvader, die er alles aan doet om haar terug te krijgen naar het landhuis. En ondertussen tikt de tijd door.

Damian Dibben – Storm op komst (Wakers van de tijd 1)
Boekerij 2012, 299 bladzijden, vertaald door Marce Noordenbos, 12+
Stel je eens voor dat je je ouders bent kwijtgeraakt. En dat je zelfs niet weet of ze zich nog wel in het heden bevinden.Dat overkomt Jake Djones. Zijn ouders kunnen overal ter wereld zijn en ook nog eens in elke mogelijke eeuw. De familie Djones bezit namelijk een geweldig geheim, een geheim dat ze al jaren hebben weten te bewaren, zelfs voor elkaar. Jakes ouders behoren tot de Bewakers van de Tijd. Dit geheime genootschap houdt de loop van de wereldgeschiedenis op orde door een speciale gave: tijdreizen.Jake gaat op zoek naar zijn vader en moeder en komt in het negentiende-eeuwse Frankrijk terecht, waar het hoofdkwartier van de Bewakers van de Tijd zich bevindt. Daar ontmoet hij de geheimzinnige tijdreizigers en hoort hij voor het eerst van de familie Zeldt en hun plannen om de wereld zoals wij die kennen te vernietigen.

Guy Didelez & Hatice Ava – Omdat ik niet wou kussen
Manteau 2012, 200 bladzijden, 15+
Die jongen kwam naar me toe en vroeg of het goed was. Ik antwoordde niet. Verlegen of wat, vroeg hij. Ik ken u niet, antwoordde ik. Wil je me niet beter leren kennen, vroeg hij toen. Toen ik nee zei, kwam hij naar me toe en probeerde me te kussen. Ik duwde hem weg en hij stak me neer. Omdat ik niet wou kussen vertelt het waargebeurde verhaal van Hatice Ava, een veertienjarig Turks meisje dat op Valentijnsdag 2010 op het Antwerpse Kiel door een onbekende in de hals werd gestoken, omdat ze niet op zijn avances inging. Het mes raakte een halsslagader en het meisje verkeerde in levensgevaar. Ze herstelde van haar verwondingen, maar nog dagelijks denkt ze aan die vreselijke dag.

Kristien Dieltiens & Meysam Noori – Dansen voor je leven
Manteau 2012, 230 bladzijden, 15+
Meysam ontvluchtte Afghanistan toen hij acht jaar was met zijn moeder, jongere broertje en zusje. Zonder vader, want die was, net zoals zijn oudere broer, door de taliban vermoord. Hij landde op Schiphol en besloot daar en dan: hier begint mijn leven. Als de oudste zoon werd hij meteen de man in het gezin, wat heel wat verantwoordelijkheden met zich meebracht. Kungfufilms wakkerden zijn interesse in vechtsporten aan, en leerde hij niet alleen de traditionele bewegingen, maar ook allerlei salto’s en trucs. Hij nam deel aan en won toernooien, en zo kreeg een dansgroep hem in het vizier. Al snel werd dansen zijn passie en tweede natuur. Tegen de zin van zijn moeder ging hij door met dansen en zocht hij zijn weg in de danswereld. Hij reisde rond, volgde workshops, danste in liveshows en werd toegelaten tot de dansschool van Lucia Marthas. Meysam maakte naam, maar zijn moeder geloofde nog steeds niet in zijn toekomst als danser. Daarom schrijf hij zich in voor So You Think You Can Dance, waar hij al snel de publiekslieveling werd en als derde eindigde. Meysams toekomst ziet er rooskleurig uit, en zijn moeder is apetrots.

Marcel van Driel – Superhelden.nl 2
De Fontein 2012, 256 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl, maar niemand weet dat de beste spelers op het eiland Pala worden opgeleid tot superspion. Iris is zo’n spion, maar voordat ze op missie mag moet ze één laatste test doen. Een test die haar bijna het leven kost. Wanneer ze met Alex en Fiber naar Colorado wordt gestuurd om een satellietsysteem te kapen, gaat Iris twijfelen of ze wel voor de goede zaak vecht. Wat wil hun leider Mr. Oz precies bereiken? En wie kan ze werkelijk vertrouwen?

Sara B. Elfgren & Mats Strandberg – De cirkel (Engelsfors 1)
A.W. Bruna 2012, 404 bladzijden, vertaald door Steven Schneidenberg, 15+
Op een nacht, wanneer de maan mysterieus rood kleurt, worden zes meiden naar een afgesloten park geleid. Ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar zonder elkaar zullen ze het niet overleven. Kort daarvoor zijn Minoo, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa en Ida in het stadje Engelsfors aan een nieuw schooljaar begonnen. Ze ontdekken allemaal dat ze bijzondere gaven hebben. In het park horen ze dat er een eeuwenoud Kwaad in Engelsfors huist. En volgens een even oude voorspelling zijn zíj uitverkoren om dat te verslaan. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze de duistere machten overwinnen en veel tijd is er niet meer.

Bettie Elias – Losse handen = kerntitel Jonge Jury
Manteau 2012, 200 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Karim is twaalf, maar tegen toeristen moet hij zeggen dat hij veertien is. Zes dagen per week werkt hij als kinderarbeider in een muffe koperslagerij in de Marrokkaanse stad Fez. Via zijn vriend Youssef leert hij Robert kennen, een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert wil Youssef en Karim helpen. Maar gaandeweg ondervindt Karim dat Roberts bedoelingen niet altijd even zuiver zijn.

Gerda van Erkel – Het jaar van de draak
Davidsfonds 2012, 176 bladzijden, 12+
1982, China. De twaalfjarige Huan en haar zes jaar jongere broer zijn tegenpolen. Huan probeert een voorbeeld te zijn, zowel thuis als op school. Tao, impulsief en eigenzinnig, doet precies wat hij wil. Ook al maakt hij het haar soms knap lastig, toch zou ze hem voor geen geld ter wereld willen missen. Maar dan slaat het noodlot toe. Na de dood van Tao is niets meer hetzelfde. Huan neemt een besluit: ze scheert haar haren af en zal nooit meer praten. Ze begraaft haar dromen en haar verlangens. Intussen krijgt ze ook opvallend veel aandacht van de mysterieuze Kun en dringen de protesten tegen het strenge communistische regime meer en meer haar leven binnen. Beijing brandt. Zal ze blijven zwijgen?

Bjorn Van den Eynde – Het Romeo en Juliet mysterie (Team Mortis 1)
Bakermat 2012, 310 bladzijden, 12+
De wereld van de zestienjarige Erika Storm stort in wanneer haar Italiaanse vriendje Marco grote geheimen blijkt te hebben. Erika hangt een jarenlange opsluiting boven het hoofd, omdat de politie haar betrapt met een stevige lading drugs en een wapen in haar bezit. Gelukkig komt ex-MI-6 agent Brian Bailey op de proppen. Hij kan Erika redden uit handen van de politie als ze belooft om te gaan werken voor Team Mortis: een geheime Europese spionagedienst. Maar daarvoor wordt van haar een immens offer gevraagd. Erika moet sterven, op papier, en verliest voorgoed haar naam en identiteit. Samen met Team Mortis jongens Nielsen, Felix en Andreas trekt Erika naar het feeërieke Verona in Italie¨ en bijt zich vast in De Zaak: ‘Romeo & Juliet’. Erika moet infiltreren in de academie van Enrico Moretti en ontrafelen wat haar verloren liefde Marco te maken had met de mysterieuze verdwijningszaak van twee topdanseressen. Maar al snel wordt het gloednieuwe Mortis meisje zelf het doelwit van een onbekende en onberekenbare tegenstander.

John Flanagan – De outsiders (Broederband 1)
Gottmer 2012, 416 bladzijden, illustraties van David Elliot, vertaald door Wybrand Scheffer, 12+
In Skandia kun je maar op één manier een echte man worden. Jaarlijks worden er twee teams samengesteld van jongens die dat jaar 15 worden. Zo’n groep – broederband genaamd, omdat de jongens elkaar als broers moeten beschermen en voor elkaar op moeten komen – volgt gedurende drie maanden een heftige training, waarin ze leren omgaan met wapens en schepen, en zich allerlei gevechtstechnieken eigen moeten maken. De teams moeten ook met elkaar de strijd aangaan en worden daarbij flink op de proef gesteld. Slechts een van de teams kan winnen. Dit jaar is er echter een probleem. Er zijn te veel jongens om de gebruikelijke twee teams te vormen. Dat betekent dat er een derde broederband wordt gevormd, bestaande uit de jongens die niet in de eerste twee teams zijn gekozen: de zwakste en minst populaire dus. Hal Mikkelson wordt ongevraagd de leider van deze broederband van outsiders, die De Reigers worden genoemd, en er zit voor hem niets anders op dan de uitdaging aan te nemen. Zijn team bestaat misschien niet uit de allersterksten en fitsten, maar met hun creativiteit, slimme trucs en moed zouden zij iedereen nog wel eens versteld kunnen doen staan.

John Flanagan – De verloren verhalen (De grijze jager 11)
Gottmer 2012, 432 bladzijden, vertaald door Laurent Corneille, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal. Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe? Geïnspireerd door vragen en brieven van zijn lezers, geeft John Flanagan antwoord op al die brandende kwesties in de wereld van de Grijze Jagers. In De verloren verhalen valt te lezen wat voorafging aan de gebeurtenissen die zijn beschreven in de voorgaande tien delen van deze serie en wat er nog gaat komen voor Will, Halt, Arnaut, Alyss, Evanlyn, Gilan, en wat dacht je van die kleine, eigenwijze pony?

Timothée de Fombelle – Een prins zonder koninkrijk (Vango 2)
Querido 2012, 384 bladzijden, vertaald door Eef Gratama, 12+
New York, 1936. Vango houdt zich schuil boven in een wolkenkrabber in aanbouw, tegenover het Empire State Building. Hij is nog altijd op de vlucht voor zijn onbekende vijanden, die het op zijn leven gemunt hebben. Ondertussen probeert hij de man te vinden die zijn ouders vermoordde en het geheim van zijn afkomst kent. Een geheim dat hem uiteindelijk zal terugvoeren naar het Rusland van de tsaren. Uit angst dat hij het leven van zijn grote liefde Ethel ook in gevaar zal brengen, zet Vango zijn gevaarlijke zoektocht alleen voort. En dan breekt de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid uit. In het hart van die oorlog komt het avontuur van Vango tot een zinderende ontknoping.

Kami Garcia & Margaret Stohl – Chaos (boek 2)
The House of Books 2012, 496 bladzijden, vertaald door Louise Staal, 15+
Ethan dacht dat hij gewend begon te raken aan vreemde, onmogelijk gebeurtenissen in Gatlin. Maar nu Ethan en Lena weer thuis zijn, hebben de woorden ‘vreemd’en ‘onmogelijk’ nieuwe betekenissen gekregen. Zwermen sprinkhanen, recordbrekende hitte en verwoestende stormen teisteren Gatlin. Ethan en Lena proberen te begrijpen wat de vloek van Lena nu eigenlijk betekent. Zelfs Lena’s familie moet geloven aan de chaos. Als de tijd verstrijkt wordt de vraag steeds belangrijker: wat – of wie – moet worden opgeofferd om Gatlin te redden?

Simon van der Geest – Spinder
Querido 2012, 112 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

Sofie Gelder – Feeling blue
Mozaiek 2012, 272 bladzijden, 12+ | vervolg op “Het meisje in mijn hoofd”
Na een lange strijd tegen anorexia verlangt de zeventienjarige Nette naar vrijheid. Een voorbereidend jaar aan de internationale kunstschool in Groningen opent voor haar de deur naar een nieuw leven. Nettes verwachtingen zijn hooggespannen. Tot ze aan haar grote avontuur begint. Plotseling beseft ze wat het is om op eigen benen te staan. Zonder haar vriendinnen en haar vriend Thomas voelt ze zich bang en onzeker. Opnieuw krijgt het duistere stemmetje van de eetstoornis vat op haar. De grote leegte in haar hart vult ze op met eten. Veel eten. Wanhopig probeert Nette de controle over haar leven terug te krijgen. Maar ‘Mister Boulie’ is veel sterker dan zij. Heeft ze de kracht hem verslaan? En vindt ze uiteindelijk de vrijheid waar ze zo naar verlangt?

Elizabeth George – Stormgevaar (Het fluistereiland 1)
A.W. Bruna 2012, 336 bladzijden, vertaald door Hugo Kuipers, 15+
Becca heeft een zeldzame gave. Als zij daardoor ontdekt dat haar stiefvader iemand heeft vermoord, is ze haar leven niet meer zeker. Becca kan de gedachten van anderen lezen en dat is lang niet altijd handig. Het blijkt zelfs gevaarlijk te zijn. Wanneer ze ontdekt dat haar stiefvader een moordenaar is, loopt ze zelf ook gevaar. Becca’s moeder zorgt ervoor dat Becca een andere identiteit krijgt en stuurt haar naar een oude vriendin op een afgelegen eiland, zodat ze zich daar kan schuilhouden. Als ze echter op het eiland aankomt blijkt de vrouw net te zijn overleden. Vanaf dat moment is Becca op zichzelf aangewezen. Om te overleven sluit ze vriendschap met een paar eilandbewoners, maar als een van hen een mysterieus ongeluk krijgt, is alle aandacht opeens op Becca gericht, Wat als hierdoor haar ware identiteit bekend wordt?

Tamara Geraerds – Nergens: Een onbekende wereld
Kluitman 2012, 223 bladzijden, 10+
Als je nergens meer welkom bent, ben je altijd welkom in Nergens. Bij Audrey thuis is het helemaal niet leuk; ze wordt door haar vader geslagen en weet niet wat ze eraan kan doen. Toch blijft ze hopen dat het ooit nog goed zal komen. Nathalie heeft een heel ander probleem: haar zusje Eefje is verdwenen, terwijl zij aan het oppassen was. Ze is vastbesloten om Eefje terug te vinden, maar hoe? Dan komen de meiden plotseling in Nergens terecht; een andere wereld waarvan niemand weet waar die ligt. Het is een veilige plek waar je alleen belandt als je situatie uitzichtloos is, maar je toch nog hoop hebt. Samen met hun nieuwe vrienden verkennen Audrey en Nathalie dit vreemde land en gaan ze op zoek naar de oplossing voor hun problemen.

Hilde E. Gerard – Engelenkus (boek 2)
Davidsfonds 2012, 144 bladzijden, 12+
Bob wordt zeventien, maar viert zijn verjaardag in mineur. Zijn inwijding is veel zwaarder dan hij verwachtte. Net nu dreigt er opnieuw gevaar van buitenaf. Hij zal moeten samenwerken met Kobe, zijn natuurlijke vijand, om het dorp en klasgenoten te beschermen. Midden van dat alles worden Bob en Gabriëlla verliefd. Het is een onmogelijke liefde die grote gevaren inhoudt. Er zit voor hen niets anders op dan te verdwijnen. Maar dan krijgt Bob de vreselijke waarheid over zijn vader te horen. Hij moet nu wel ingrijpen.

Hilde E. Gerard – Moord bij kaartlicht
Davidsfonds 2012, 176 bladzijden, 12+
Steve gaat bij zijn moeder en haar nieuwe partner Henk logeren. Als zijn stiefzusje Mora ineens verdwijnt, komt Steve in een web van duistere zaken terecht.

Kerstin Gier – Smaragdgroen (Eindeloos verliefd 3)
Blossom books 2012, 472 bladzijden, illustraties van Merel Leene, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Gwendolyn Shepherd heeft het helemaal gehad. Met het stomme tijdreisgen waarmee ze is opgezadeld en met de geheimzinnigheid van de Wachters. Waarom vertelt niemand haar ooit iets? De reden dat ze per se naar dat verschrikkelijke bal in de achttiende eeuw moet, bijvoorbeeld. En Gideon kan ze al helemaal niet meer luchten of zien. Heeft hij zijn verliefdheid echt alleen gespeeld om de graaf van Saint Germain tevreden te houden? Ze besluit om samen met haar beste vriendin Leslie, de waterspuwergeest Xemerius en haar allang overleden opa op onderzoek uit te gaan. Dan gebeurt er iets waardoor Gwendolyns leven nog een keer op de kop wordt gezet. Een confrontatie met de graaf van St. Germain is onvermijdelijk en Gideon is hierbij onmisbaar. Zullen ze samen het kwaad overwinnen? En zal het gebroken hart van Gwendolyn gelijmd kunnen worden?

Ted Goeglein – Kille woede (Kille woede 1)
Prometheus 2012, 256 bladzijden, vertaald door Titia Ram, 15+
Sara Jane Rispoli leidt tot haar zestiende het leven van een doodgewoon meisje. Tot de dag aanbreekt dat ze nietsvermoedend thuiskomt uit school en haar hele huis verwoest is, haar ouders verdwenen zijn, haar hond verminkt is en binnen een psychopaat wacht die niet van plan lijkt Sara Jane te laten ontsnappen aan de dood. Op het nippertje weet ze toch te ontkomen in de oude auto van haar vader. Terwijl ze wanhopig haar familie probeert terug te vinden, ontdekt Sara Jane een oud, mysterieus notitieboekje dat vol staat met gevoelige informatie over de plaatselijke maffia; schuiladressen, geheime routes, telefoonnummers. Nog veel schokkender is de ontdekking dat haar eigen familie nauw betrokken is bij deze criminele organisatie. Sara Jane komt erachter dat er een zeldzame, krachtige, erfelijke eigenschap te vinden is in het DNA van de familie Rispoli. Het is duidelijk dat ze niet veilig is zolang ze het notitieboekje in handen heeft. Tegelijkertijd realiseert ze zich dat het haar enige wapen is.

Holly Goldberg Sloan – Ik zal er zijn
Querido 2012, 344 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 12+
Het is liefde op het eerste gezicht tussen Emily en Sam. Emily weet zeker dat Sam de ware is voor haar. Hij is niet zo oppervlakkig als andere jongens, hij praat ook niet steeds over zichzelf en hij is nog knap ook. Maar Sam is geen gewone jongen. Hij en zijn jongere broertje Riddle gaan niet naar school, wonen in een bouwval en blijven nooit lang op één plek. Hun vader is voortdurend op de vlucht voor de politie en voor de stemmen in zijn hoofd. Als Sams vader de geheime liefde tussen Sam en Emily ontdekt, draait hij helemaal door. Hij ontvoert Sam en Riddle en gaat er met hen in hun busje vandoor. Zullen Sam en Emily elkaar ooit terug zien?

Roderick Gordon & Brian Williams – Draaikolk (Tunnels 5)
The House of Books 2012, 416 bladzijden, vertaald door Valerie Janssen, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na meer dan een eeuw ondergronds te hebben geleefd, duiken de boosaardige Styx nu bovengronds op. Als een kakkerlakkenplaag verspreiden ze zich over het hele land. Daarbij zijn de Styx in ‘goed’ gezelschap, want ze hebben hun vrouwen meegebracht. De rebellen Will, Elliott, Drake en hun vrienden zijn de enigen die de Styx en de Styxvrouwen kunnen tegenhouden. In deze spiraal van verwoesting en uitroeiing weet niemand wat er zal gebeuren, maar één ding staat vast: niet iedereen zal dit overleven.

Steef van Gorkum – De twee jaar nadat
Lemniscaat 2012, 175 bladzijden, 15+
Mijn beste vrienden ken ik al sinds de basisschool. Jonathan begrijpt mijn humor: als ik twee woorden zeg kan hij de grap afmaken. En Michal kent mijn twijfels, misschien wel beter dan ikzelf. Ik woon sinds een tijdje op kamers en mijn tofste huisgenoot is Gerard. Gerard is fan van Oost-Europa, net als ik. We gaan uit, we kijken sportwedstrijden, we vertellen foute verhalen over vroegere vriendinnen. Hoe het ook loopt, ik vermaak me wel. Ik hou van tennis, muziek luisteren en uitgaan. Ik ben Thijs van Acker, achttien jaar, eerstejaars student communicatiewetenschappen. Met mij gaat alles goed. En dan verdrinkt mijn vader. Gewoon, tijdens het zwemmen. In een meertje in Zuid-Frankrijk, waar hij met mijn moeder op vakantie was. Plotseling. Michal vraagt: ‘Zomaar? Weg?’ En ik antwoord: ‘Zwemmen. Paniek. Dreggen. Dood.’ Er komt een begrafenis, een kerkdienst, een aantal weken waarin mensen lieve kaartjes sturen. Maar wat dan? Het leven zonder vader houdt niet op na die eerste weken. Voor ik het weet zijn er twee jaar voorbij. Dit zijn die twee jaar.

Yan Gout – En toch schijnt de zon
Clavis 2012, 168 bladzijden, 12+
Dolf leeft alleen met zijn jongere broer en zijn moeder, nadat zijn vader aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht is geslagen. Zijn moeder vertelt hem dat zijn vader op reis is naar het buitenland. Maar later blijkt dat hij gevangen werd genomen als collaborateur. Het gezin moet noodgedwongen verhuizen naar een arme wijk in de stad en leeft in armoede. Dolf leert langzaam de waarheid over zijn vader kennen, en wat hij te weten komt, brengt hem erg in de war. Intussen groeit Dolf op: hij gaat naar school, logeert bij zijn oom en tante, krijgt nieuwe vrienden, maar hij wordt ook gepest door diegenen die de waarheid over zijn vader kennen. De zeldzame bezoeken aan zijn vader in de gevangenis zijn voor Dolf bovendien een echte beproeving. En toch schijnt de zon.

Michael Grant – BZRK, als waanzin overwint (BZRK 1)
Van Goor 2012, 352 bladzijden, vertaald door Mariëtte van Gelder, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Charles en Benjamin Armstrong streven maar één doel na: een perfecte wereld zonder wreedheden. Het begin van een ware utopie ligt in hun handen. Maar de manier waarop ze dit ogenschijnlijk nobele plan tot uitvoering brengen, is angstaanjagend. Met microscopisch kleine robotjes – nanobots – manipuleren de Armstrongs de hersenen van alle mensen, zodat de wereld als één brein zal functioneren. Iedereen zal zijn vrije wil verliezen en alles zal in handen liggen van de twee broers. De guerrillagroep BZRK weet waar Charles en Benjamin mee bezig zijn en wil voorkomen dat hun utopie werkelijkheid wordt. BZRK vecht voor het recht om fouten te maken, het recht om menselijk te zijn. Met biologische bots gaan zij de strijd met de nanobots van de Armstrongs aan en proberen zo de mensheid te redden. Maar wat als waanzin overwint?

Michael Grant – Angst (Gone 5)
Van Holkema & Warendorf 2012, 544 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De kinderen in Perdido Beach hebben het leven in de plotseling ontstane koepel tot nu toe overleefd, ondanks de honger en alle andere ontberingen. En dat terwijl de Duisternis langzaam probeert binnen te sluipen in de geïmproviseerde wereld waarin de kinderen leven. De vijand heeft zijn ergste verschijningsvorm ooit aangenomen: angst. Het leven in de FAKZ wordt totaal ontwricht wanneer de Duisternis letterlijk de macht grijpt: de koepel waarin de kinderen van de FAKZ leven, wordt in totale duisternis gehuld. Hoe moeten ze met deze nieuwe tegenslag omgaan? Hun overlevingsdrang is in deze donkere tijden groter dan ooit. Maar kunnen ze ook echt weerstand bieden tegen de Duisternis of betekent dit het einde van de FAKZ?

John Green – Een weeffout in onze sterren = kerntitel Jonge Jury
Lemniscaat 2012, 264 bladzijden, vertaald door Nan Lenders, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

John Grisham – De beschuldiging (Kid lawyer 3)
A.W. Bruna 2012, 208 bladzijden, vertaald door Jolanda te Lindert, 15+
Een brutale diefstal. Een onschuldige verdachte. Een nieuwe zaak voor de jonge advocaat Theo Boone. Theo Boone mag dan pas 13 jaar oud zijn, hij heeft wél verstand van de wet. Hij had alleen nooit kunnen bedenken dat hij zelf het slachtoffer zou worden van een misdaad. In Theo s kluisje op school worden gestolen tablets aangetroffen en natuurlijk wordt Theo ondervraagd door de politie. Theo is de enige verdachte. Wat als hij schuldig wordt bevonden? Wat gebeurt er dan met zijn droom om advocaat te worden? Theo zet alles op alles om samen met zijn oom Ike de echte misdadiger te vinden en zo zijn eigen toekomst veilig te stellen. Maar veel tijd heeft hij niet.

Matt Haig – Ongewone familie
The House of Books 2012, 352 bladzijden, vertaald door Anne Douqué, 15+
Maak kennis met de Radleys: een alledaags gezin dat in een saai Engels dorp woont. Maar er is één verschil: ze gedragen zich vreemd, vooral ‘s nachts. De kinderen, Rowan en Clara, weten dat niet omdat hun ouders lang geleden besloten hebben ‘onthouders’ te worden. Ze wilden een normaal leven leiden zodat ze niet in de verleiding zouden komen hun buren open te rijten. Maar de hel breekt los als een jongen na een feestje Clara probeert aan te randen. Ze raakt in paniek en scheurt hem aan stukken. Nu pas begrijpen Rowan en Clara waarom ze jarenlang zijn gepest vanwege hun zwakke gestel en bleke huid. Opeens staat oom Will voor de deur, een beruchte bloedzuiger die zijn hand niet omdraait voor een slachtoffer meer of minder.

Emily Hainsworth – Weg van jou
Querido 2012, 288 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 15+
Op de plek waar Camdens grote liefde Viv verongelukt is, ziet Camden een vreemd groen licht. In dat licht verschijnt een onbekend meisje. Hij volgt haar en komt terecht in een parallelle wereld waarin Viv nog leeft. Maar wat is er met hemzelf gebeurd in deze wereld? En waarom mag hij van het onbekende meisje geen contact zoeken met Viv? Ondanks alle waarschuwingen zoekt hij Viv toch op. Ze kunnen hun geluk niet op: eindelijk zijn ze weer bij elkaar. Maar langzaam maar zeker ontdekt Camden dat deze Viv anders is, en een duister geheim met zich meedraagt. Als de doorgang tussen hun werelden steeds kleiner wordt, moet Camden een keuze maken: laat hij Viv achter of blijft hij bij haar, voordat het venster voorgoed sluit?

Joanna Harris – Runenvuur
De Fontein 2012, 608 bladzijden, vertaald door Kris Eikelenboom, 12+
Malin draagt een runenteken. Het symbool verwijst naar de oude wereld, toen Noorse goden vanuit hun hemelbastion in Asgard nog heersten over de werelden. Maar nu is Asgard een ruïne en de kracht van de goden is verwoest. Althans, dat denkt iedereen. Malin en haar vrienden staan voor grote uitdagingen: een oude vijand uit het rijk der doden verslaan en het naderende einde van de wereld voorkomen. Binnen twaalf dagen! Maar om de Apocalyps te overleven moet Malin een wel heel gevaarlijke samenwerking aangaan.

Kate Harrison – Soul Beach, een exclusieve club (boek 1)
The House of Books 2012, 270 bladzijden, vertaald door Valerie Janssen, 15+
Als Alice Forster een mail ontvangt van haar overleden zus, denkt ze dat het een zieke grap van iemand is. Maar het bericht bevat details die alleen haar zus kent. Daarna krijgt Alice een uitnodiging tot de virtuele wereld van Soul Beach, een idyllisch online paradijs van zon, zee en strand. Daar is het mogelijk met haar zus te praten en ze ontdekt een nieuwe wereld van vriendschap, geheimen en zelfs liefde. Maar waarom zijn er op Soul Beach alleen maar jonge, mooie en dode mensen? En wat is het toch dat Alice voor altijd op dit strand zou willen zijn?

Siobhan Hayes – Het meisje met de groene ogen
Van Goor 2012, 248 bladzijden, vertaald door Tjalling Bos, 15+
Een snelle blik door het raam van de schoolbus verandert alles voor Katy Rivers. Een mysterieus meisje met bijna lichtgevend groene ogen staart haar aan, en vanaf dat moment achtervolgt zij Katy. Ze kent al haar gedachten en is overal. Wat is het verband tussen hen? En wat is de macht van de smaragdgroene hanger die ze aan Katy geeft?

Edward Hogan – Het uur van de waarheid
Moon 2012, 224 bladzijden, vertaald door Merel Leene, 12+
Wanneer Daniel Lever naar vakantiepark Leisure World wordt gesleept door zijn depressieve vader, heeft hij totaal geen verwachtingen. Daniel is te dik, haat sport en zijn vader toont meer liefde voor zijn tomatenplant dan voor zijn zoon. Maar dan spot Daniel een meisje in het meer bij het vakantiepark, Lexi. Lexi is elegant en slim, maar erg mysterieus. Waarom worden haar wonden erger elke keer als Daniel haar ziet? En tikken de wijzers op haar horloge echt achteruit? Een duister figuur stalkt het tweetal, en nu de Britse zomertijd eraan komt, moeten de twee snel handelen. Hun zielen staan op het spel.

Erik Horn – De voorganger (Wolkenkinderen 1)
De Vier Windstreken 2012, 250 bladzijden, 10+
De 13-jarige elfenjongen Ramik heeft een zorgeloos leventje op het wolkeneiland Lorial. Het enige wat hem stoort zijn de strenge regels waaraan hij zich moet houden. Dan vallen er mysterieuze gaten in het wolkendek en verschijnt er een monsterlijk wezen in de lucht. Wordt het wolkeneiland aangevallen? Ramik luistert een geheime raadsvergadering af en hij begrijpt dat het wolkeneiland inderdaad in gevaar is. Als hij wordt betrapt door de vreemde oude elf die de vergadering leidt, ziet die in hem ‘de voorganger’: hij moet naar aarde reizen om te kijken wat er aan de hand is. Gelukkig krijgt Ramik gezelschap van een Wolkenkind met speciale magische krachten en het merkwaardig wezentje Sloef. Maar of hij aan die laatste nu zoveel heeft?

Erin Hunter – Middernacht (Warrior cats: de nieuwe profetie 1)
Fantoom 2012, 353 bladzijden, vertaald door Huberte Vriesendorp, 12+
Vier katten (één uit elke Clan) krijgen een onbegrijpelijke boodschap van de SterrenClan. Twee katten voegen zich bij de vier uitverkorenen en samen gaan ze op weg naar de zinkendezonplaats, op zoek naar Middernacht. De reis is gevaarlijk: ze komen tweebenen tegen, worden achternagezeten door gevaarlijke honden en aangevallen door ratten.

Erin Hunter – Maanlicht (Warrior cats: de nieuwe profetie 2)
Fantoom 2012, 341 bladzijden, vertaald door Huberte Vriesendorp, 12+
Verschillende manen zijn verstreken sinds de zes belangrijkste krijgers uit het bos vertrokken voor een dringende reis met het doel de Clans die samenleven in vrede te redden. Op hun terugweg naar huis doorheen de bergen, ontmoeten de krijgers een stam van wilde katten die op hun manier het moeten opnemen tegen andere Clans uit het gebied. Ook zij spreken over vreemde, mysterieuze boodschappen van hun voorouders over een verschrikkelijke nieuwe voorspelling. Vreemd genoeg zijn de wilde katten wel heel geïnteresseerd in Stormvacht en die beseft dat het gevaar schuilt om elke hoek.

Menno Hurenkamp – Koeriers voor de keizer
Van Gennep 2012, 239 bladzijden, 12+
De 14-jarige Nicolas van Schauburg is de zoon van een Hollandse officier in het leger van Napoleon. In het jaar 1812 trekken Nicolas en zijn vader samen met soldaten uit heel Europa op tegen Rusland. Maar Rusland geeft zich niet zo snel gewonnen. In een brandend Moskou sluit Nicolas vriendschap met Alexander, zoon van een Russische edelman. De twee jongens mogen mee op een missie om een vredesvoorstel van Napoleon aan de tsaar over te brengen. Onderweg gaat er van alles mis. Zal het ze lukken om op tijd het hof van de tsaar in Petersburg te bereiken?

Maresa Jacobse – Melissa (Zomers in Zuid-Frankrijk 2)
Ellessy 2012, 129 bladzijden, 12+
Melissa gaat met haar beste vriendin Sam naar Zuid-Frankrijk. Maar… ze slapen er in een tent. Zonder stroom. Zonder internet. Melissa heeft eigenlijk al spijt voordat ze weggaan. Toch wil ze zich niet laten kennen. Als ze voor het eerst uitgaan in een onbekende stad gebeurt er iets waardoor Melissa meteen naar huis wil. Komt het nog goed met deze vakantie?

Rhijja Jansen – Boer zoekt m/v
Moon 2012, 224 bladzijden, 15+
Wanneer Fanna wordt gedumpt door haar vriend Bas geeft haar vriendin haar op voor het tv-programma Boer zoekt m/v. Fanna schopt het tot de laatste drie kandidaten en mag op de boerderij van boer Loek logeren. Maar het avontuur loopt compleet uit de hand. Boer Loek is biseksueel en Fanna’s concurrenten zijn een hoogblonde bitch en een seksverslaafde homo. Wanneer een bebloede kop van een koe in de stal wordt gevonden, is dat het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen. Maar er is geen weg meer terug.

Maureen Johnson – Moordjaar (Londense schimmen 1)
De Fontein 2012, 350 bladzijden, vertaald door Inge Boeswinkel, 12+
De dag waarop Rory in Londen arriveert, zal ze niet snel vergeten: het is het begin van haar leven op een Engelse kostschool, maar ook het begin van een serie gruwelijke moorden. Moorden die sterk lijken op de onopgeloste gruweldaden van Jack the Ripper, meer dan een eeuw geleden. De politie tast in het duister, maar Rory heeft de man gezien. Vreemd, want haar vriendin met wie ze samen was, heeft de mysterieuze man niet waargenomen. Hoe kan het dat alleen Rory hem gezien heeft? En belangrijker, wat gaat hij doen nu hij weet dat zij hem herkend heeft?

Simone de Jong – Vals beschuldigd
Dutch media 2012, 144 bladzijden, 15+
Niemand weet precies wat er is gebeurd, behalve dat Elaine de laatste is die hem heeft gezien. De bloedmooie Elaine gaat in de zomervakantie met haar ouders naar een saaie camping in Frankrijk. Ze heeft er geen zin in, maar gelukkig valt het mee. Ze sluit zich aan bij een groepje Nederlandse jongeren dat daar elk jaar komt. Bovendien leert ze er Bart kennen, die in dezelfde stad woont als zij. Maar langzaam slaat de ongedwongen vakantiestemming om in een grimmige sfeer. Achter Elaines rug om wordt veel geroddeld en ze vindt regelmatig op het terras van haar huisje dode dieren. Op de dag van haar vertrek wordt Bart dood in de rivier bij de camping gevonden. Eenmaal terug in Nederland houden de rouwende vrienden via social media contact met elkaar. Elaine wordt echter uit de groep gestoten en er worden roddels en leugens over haar op internet geplaatst. Waarom willen ze haar leven verwoesten?

Ysabel Jongeneelen – Go Lisa
Manteau 2012, 200 bladzijden, 12+
Eerste schooldag. Lisa vervloekt haar spiegelbeeld: haar zomersproeten en gebruinde huid worden helemaal tenietgedaan door de megagrote pukkel op haar neus. Geweldige start van het nieuwe schooljaar, zo maakt ze zeker een onuitwisbare indruk. Gelukkig ziet ze straks haar hartsvriendinnen Maithe en Sam terug, want de laatste vakantieweken zonder hen waren behoorlijk saai. Maar het weerzien met haar vriendinnen blijkt niet zo probleemloos te verlopen, want Sam introduceert een nieuw meisje in hun vriendinnengroepje. Anouk is net van school veranderd en kent, buiten Sam, niemand op hun school. Maar Anouk is niet op haar mondje gevallen, en Lisa voelt zich steeds onzekerder in haar buurt en buitengesloten. Gelukkig is er Daan, een buurjongen, die plots heel veel interesse toont voor Lisa. Ze fleurt weer helemaal op, maar Daan is een paar jaar ouder dan zij en heeft duidelijk andere verwachtingen van een relatie.

Mariken Jongman – Liefde, liefde en nog eens liefde
Lemniscaat 2012, 164 bladzijden, 12+
In Liefde, liefde, nog eens liefde heeft Kiek met haar vriendin Lottie afgesproken om dit jaar voor het eerst met een jongen naar bed te gaan. Maar hoe pak je dat aan? En hoe ga je om met een vader die zich steeds sterker afvraagt of het leven dat hij leidt wel bij hem past? En wat doe je als de jongen op wie je smoorverliefd bent, op je moeder valt? Alsof Kiek nog niet genoeg aan haar hoofd heeft!

Sophie Jordan – Ziel van vuur (Firelight 1)
Blossom Books 2012, 312 bladzijden, vertaald door Annemarie Dragt, 15+
Jacinda is een draki; ze kan zich transformeren tot een draak. Zodra is vastgesteld dat ze tot een van de meest bijzondere drakisoorten hoort, wordt haar leven beheerst door haar kolonie. In een vlaag van opstandigheid overtreedt ze een van de heiligste wetten. Uit angst voor de straf die onherroepelijk zal volgen, dwingt haar moeder haar om te vluchten naar de mensenwereld, waar haar drakigeest langzaam weg zal sterven. Jacinda zal er alles aan doen om dit te voorkomen. Zelfs als dat betekent dat ze zich moet overgeven aan haar liefde voor Will; een knappe jongen die haar grootste vijand is.

Sophie Jordan – Achter de nevel (Firelight 2)
Blossom Books 2012, 288 bladzijden, vertaald door Annemarie Dragt, 15+
Jacinda heeft een grote fout gemaakt en moet gedwongen terug naar haar draki-kolonie. Dit betekent dat ze eindelijk weer kan zijn wie ze echt is, een draki, maar ook dat ze Will moet achterlaten en haar straf onder ogen moet zien. Het valt Jacinda zwaar om zich weer aan te passen en de enige die haar hierbij wil helpen is Cassian, de jongen die voor haar bestemd lijkt te zijn. Stukje bij beetje weet ze haar draai te vinden, totdat er ineens een buitenstaander in het draki-dorp opduikt. Will. Hij blijkt op zoek te zijn naar Jacinda en is niet van plan zonder haar weg te gaan.

Julia Kagawa – De ijzerkoning (The iron fey 1)
Harlequin Young Adult 2012, 384 bladzijden, vertaald door Angelique Verheijen, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mijn naam is Meghan Chase. Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem. Wat gebeurt er allemaal? Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen. Maar wat ik ook had verwacht, in ieder geval nóóit dat ik te horen krijg dat ik de dochter van een elfenkoning ben, en ook niet dat ik opeens naar een beangstigend bizarre wereld moet afreizen om mijn broertje te redden. Een wereld waarin machtige wezens schijnen te denken dat ik een belangrijke rol zal spelen in hun strijd tegen een duister kwaad. Huh? En wat ik al helemaal niet had kunnen dromen is dat ik verliefd zou worden op een mysterieuze prins – die helaas niks van mij wil weten. Hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

Kirsten Kamphuis – Warmwatervrees
Clavis 2012, 224 bladzijden, 15+
Als Esra voor de eerste keer het chique Spinoza Lyceum binnenstapt, weet ze het zeker – bij deze mensen wil ze nooit horen. Haar pogingen om iedereen buiten te sluiten lijken te mislukken als ze de populaire Laurie voor de eerste keer ziet. Tussen Esra en Laurie ontstaat een aantrekkingskracht die alles alleen maar ingewikkelder maakt. En dan zijn er nog de gebeurtenissen die ervoor zorgden dat Esra weg moest uit haar vorige school: een verhaal dat ze het liefst wil vergeten, maar dat zich niet zo makkelijk laat uitwissen.

Lauren Kate – Extase (Fallen 4)
Van Goor 2012, 304 bladzijden, vertaald door Mireille Vroege, 15+
Wie wint het gevecht om Luce? Het verbazingwekkende slot van de Fallen-serie. De tijd dringt voor Luce en Daniël. Om te voorkomen dat Lucifer het verleden uitwist, moeten ze de plek vinden waar engelen op aarde zijn gevallen. Donkere krachten achtervolgen hen en Daniël weet niet of hij het kan: blijven leven terwijl hij Luce steeds opnieuw moet verliezen. Samen gaan Luce en Daniël een legendarisch gevecht aan. Grote offers worden gebracht. Harten worden vernietigd. En plotseling weet Luce wat er moet gebeuren: ze is voorbestemd met iemand anders dan Daniël om samen te zijn. De vloek die op hen rust is altijd al alleen voor haar geweest en de liefde die ze opzijgeschoven heeft. Luce moet de belangrijkste keuze uit haar leven maken. Het lot van vriend en vijand ligt in haar handen

Lauren Kate – Fallen in love: hoe het allemaal begon
Van Goor 2012, 176 bladzijden, vertaald door Mireille Vroege, 15+
Lees mee met de eerdere levens van de belangrijkste personages uit de Fallen-serie. Soms komt liefde onverwacht. Soms blijft liefde onbeantwoord. Soms is liefde verboden. Soms is liefde voor eeuwig. Vier bijzondere liefdesgeschiedenissen komen samen in middeleeuws Engeland. Shelby en Miles vinden liefde waar ze het niet verwachten. Voor Roland heeft één verkeerde beslissing uit het verleden pijnlijke gevolgen. Arriane staat voor een belangrijke en moeilijke keuze. En Daniël en Luce kunnen Valentijnsdag eindelijk eens samen beleven.

Beth Kephart – De geur van sinaasappels
Callenbach 2012, 222 bladzijden, vertaald door Hannie Tijman, 15+
Spanje. Hitte. Een afgelegen boerderij waar een ouder echtpaar de zaak draaiende houdt. Voor de Amerikaanse Kenzie, net klaar met highschool, een compleet nieuwe wereld. Ze is er alleen niet op vakantie of om te werken. Kenzie heeft een groot probleem. Ze is zwanger van haar vriend, en haar moeder heeft haar rücksichtslos naar het verre Spanje gestuurd om kennis te maken met de adoptieouders van haar ongeboren kind. Kenzie heeft alleen een heel andere oplossing voor haar ­probleem bedacht.

Jessica Khoury – Onsterfelijk
Clavis 2012, 336 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De zeventienjarige Pia woont diep verscholen in het Amazonewoud, in een afgesloten wetenschappersdorp. De nederzetting bestaat uit laboratoria, onderzoekers en Pia. Zij is het product van een experiment, met het doel een mens te creëren die niet kan sterven. Zij is de eerste en tot nu toe de enige, en het lijkt te werken: ze is onkwetsbaar. Maar Pia zit gevangen. Ze heeft geen leeftijdgenoten, ze mag het dorp niet verlaten en ze moet voortdurend allerlei wetenschappelijke tests ondergaan. Lange tijd weet haar ‘familie’ haar ervan te overtuigen dat dit het beste is voor haar, maar wanneer ze uit pure frustratie door een gat in het hek ontsnapt en in de jungle terechtkomt, ontmoet ze daar een jongen, Eio. Hij hoort bij een stam die in het regenwoud leeft. Voor Pia gaat een nieuwe wereld open, maar ze weet: hij is anders en daarom kunnen we nooit echt samen zijn. Eio en Pia gaan op onderzoek uit om de echte waarheid te vinden over Pia’s achtergrond. Het wordt een race tegen de tijd en de waarheid die aan het licht komt, heeft dodelijke gevolgen. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Caitlin Kittredge – Het heksenalfabet (Iron Codex 1)
Moon 2012, 480 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 12+
In de sombere steegjes van het stadje Lovecraft is magie echt, net zo echt als de straf die ligt op het gebruik ervan: ketters belandden op de brandstapel. Aoife Grayson is bijna zestien; de leeftijd waarop iedereen in haar familie doordraait als gevolg van het necrovirus. Volgens de proctoren, de leiders van Lovecraft, ligt het necrovirus ten grondslag aan ketterij. Dan krijgt Aoife een brief van haar oudere broer, die haar vertelt dat ze het heksenalfabet moet vinden als ze zichzelf wil redden.

Ineke Kraijo – Kate = kerntitel Jonge Jury
Mozaiek 2012, 336 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De jonge Kate O’Doherty woont met haar ouders en broers in een eenvoudig pachtershuisje op een groene heuvel in het westen van Ierland. Haar vader werkt voor een rijke, Engelse landheer, die zijn pachters zo weinig betaalt dat ze er niet van kunnen leven. Op een morgen mishandelt Kate’s vader in een dronken bui haar moeder, die in verwachting is. Dat is het einde van Kate’s jeugd. In een door honger en ziekte geteisterd land moet ze keuzes maken die zelfs voor volwassenen onmogelijk zijn.

Agave Kruijssen – De keerzijde van de keizer
Lannoo 2012, 272 bladzijden, 10+
Tjerk, de bastaardzoon van keizer Karel, wordt eropuit gestuurd met een gevaarlijke opdracht. Op zijn tocht komt hij steeds meer te weten over zijn vader, de grote keizer, die hij nooit persoonlijk heeft gekend. Tjerk komt gevaarlijk dicht bij de waarheid. Té dichtbij.

Krystyna Kuhn – De storm (De vallei 3)
Moon 2012, 304 bladzijden, vertaald door Corry van Bree, 15+
De studenten van Grace College hebben een paar dagen vrij en Chris, Julia, Debbie, Rose en Benjamin besluiten naar Vancouver te gaan. Voor ze de vallei uit zijn, breekt er echter een hevige sneeuwstorm los en krijgen ze een auto-ongeluk. Er zit niets anders op dan lopend terug te keren naar Grace College. Chris vindt dat Debbie zich steeds vreemder gaat gedragen. Is ze soms bang of is er iets anders aan de hand? Eenmaal terug op Grace College gebeuren er onverklaarbare dingen: er duikt er een dvd op met schokkende beelden uit het verleden. Als de storm zijn hoogtepunt bereikt, dringt het tot Chris door dat iemand een spel met hen speelt. Maar waarom? En op wie heeft hij het gemunt?

Paul Kustermans – De Valeriusmoorden
Clavis 2012, 320 bladzijden, 10+
In het selecte Valeriusinternaat slaat een seriemoordenaar toe. De laatstejaarsleerlingen daar vormen een bijzondere groep: superintelligent zijn ze allemaal – daar zorgt de toelatingsproef wel voor – maar bovendien zijn ze of bijzonder artistiek begaafd, of sportief van wereldklasse, of begenadigd hacker of bloedmooi. Als een van hen vermoord wordt, besluit de groep te proberen de dader te ontmaskeren. In hun gesloten wereldje zijn de leerkrachten de eerste verdachten.

Hans Petter Laberg – Na het feest
Gottmer 2012, 144 bladzijden, vertaald door Femke Blekkingh-Muller, 12+
Stel dat je iets hebt gedaan wat je aan niemand kunt vertellen. Iets waarvan je nooit gedacht had dat je het zou doen. Iets waarmee je iemand beschadigd hebt. Iets waar je de rest van je leven spijt van zult hebben. Hoe ga je dan verder? Dat is precies waar dit boek over gaat. De vijftienjarige HP heeft zich tijdens een uit de hand gelopen feestje misdragen. Hij heeft een torenhoog schuldgevoel, kan het voorval aan niemand vertellen, en hult zich dan ook de rest van de zomer steeds meer in een cocon van stilzwijgen.

Ria Lazoe – Oproep gemist
Clavis 2012, 217 bladzijden, 15+
Robin is 17 en werkt in een electronica-winkel. Op een dag stapt er een jongen de winkel binnen om een video-game te kopen. De jongen is vergezeld van een man, Dave, die door Robin wordt herkend. Robin vermoedt kindermisbruik en gaat op onderzoek uit om de jongen te vinden en te redden. In een parallel verhaal komt de lezer te weten dat Robin een paar jaar geleden door dezelfde Dave is misbruikt. Het begon toen op de voetbaltraining met een massage van een zere knie. Vervolgens samen videospelletjes spelen en elkaar in het geheim ontmoeten. Langzaam komt Robin in de macht van Dave. Het wordt een akelig machtsspel dat eindigt wanneer Dave als politieman zijn dienstwapen gebruikt om Russische roulette te spelen.

Marc Legendre – Miss Curry
Manteau 2012, 220 bladzijden, 15+
Wanneer Jul hoort dat er een kind uit Bangladesh in haar klas komt en dat de school op zoek is naar een gastgezin, stelt ze voor dat het meisje bij hen komt wonen. Haar hele familie is enthousiast. Juls moeder zamelt kleren in met de oudervereniging, de oma?s verstellen alles, de vaders voetballen voor het goede doel en Jul neemt met enkele vrienden de logeerkamer onder handen. Want er bestaat geen twijfel over: Jannah, de kansarme sukkel uit dat derdewereldland, verdient het om in de watten te worden gelegd. Maar Jannah blijkt niet helemaal te zijn zoals men verwacht had? Niet dat ze gekleed moest gaan in lompen of dat er vliegjes in haar ooghoeken moesten krioelen, maar dat ze een iPad heeft en een trendy truitje van Desigual draagt, is toch even slikken. Het duurt niet lang of Jul is stikjaloers. En ze is niet de enige die problemen heeft met het ‘kansarme’ meisje. Ook enkele moslima?s uit Juls klas vinden dat Jannah zich niet gedraagt zoals het hoort.

Martine Letterie – Hanna’s reis = kerntitel Jonge Jury
Leopold 2012, 172 bladzijden, 12+
Het is oorlog en de joden mogen niets meer van de Duitsers. Hanna is vijftien en daar mag ze ook al niets. Ze wordt er gek van. Dan ontmoet ze Anneke. Elke avond na het werk lopen ze samen op. Al snel bedenkt Hanna een gevaarlijk spel. ‘Ik durf, ik durf, wat jij niet durft.’ Ze dagen elkaar uit en Hanna durft het meest.Als ze voor de zoveelste keer op het politiebureau zit, moet ze van de kinderpolitie naar een joods tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn. Woedend is Hanna, maar haar ouders zijn het ermee eens. Die denken dat ze daar veilig is voor de Duitsers. Ze vertrekt op 1 maart 1942, met de belofte dat ze eind mei weer naar huis mag. Maar dat pakt heel anders uit.

Saci Lloyd – F*ck the system
Manteau 2012, 352 bladzijden, vertaald door Lies Lavrijsen, 15+
Na een wereldwijde oliecrisis staan twee bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar. Ben je een Citizen? Dan hou je je netjes aan de regels, toon je je pasje wanneer dat gevraagd wordt, werk je zeventig uren per week en breng je je vrije tijd door in een virtuele wereld. Ben je een Outsider? Dan heb je geen cent, woon je in een sloppenwijk, ren je over de daken en laat je je door niemand de wet voorschrijven. Het veilige leventje van Hunter, een jonge Citizen, komt op zijn kop te staan wanneer hij toevallig getuige is van een brutale moord. In de nasleep van die gebeurtenis stopt het Outsidermeisje Uma hem een geheimzinnig pakketje toe. Het pakketje blijkt codeersleutels te bevatten die voor de Outsiders van levensbelang zijn. Voor hij het weet, zit de militaire politie hem op de hielen en kan hij niemand meer vertrouwen. In een hectische tocht door Londen volgen Hunter en Uma de aanwijzingen die hen naar de Sleutelbewaarder moeten leiden.

Inez van Loon – Lara
Clavis 2012, 279 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rusland, 1932. Lara, een meisje vol dromen, woont bij haar oom Ivan en tante Irina. Hoewel Lara goed kan leren, moet ze van school af om geld te gaan verdienen. Tante is werkster in het Alexander Paleis waar vroeger de laatste tsarenfamilie woonde. Als ze een keer een ongelukje krijgt, gaat Lara met haar mee om te helpen. Er gaat een heel nieuwe wereld voor haar open als ze gaat ronddwalen in het prachtige Paleis. Op haar ontdekkingstocht komt ze terecht in de slaapkamers van de vier grootvorstinnen, de dochters van de tsaar. Daar vindt ze de dagboeken van Olga, de oudste dochter. Maar wat is toch dat gegiechel dat ze steeds hoort? Lara’s leven krijgt een andere wending en familiegeheimen worden ontrafeld. Gelukkig is Boris er om haar te helpen.

Pittacus Lore – De opkomst van negen (Lorien Legacies 3)
A.W. Bruna 2012, 312 bladzijden, vertaald door Aldert Geerlings, 15+
Ik was op de vlucht, hield me schuil en moest vechten om in leven te blijven. Toen onmoette ik John Smith, Nummer Vier. Samen zijn we veel sterker. Maar het duurde niet lang voor we weer afscheid moesten nemen. We moesten de anderen vinden. Ik ging naar Spanje om Zeven te zoeken en ik vond zelfs veel meer Een tiende lid van de Garde, een meisje dat van Loriën wist te ontsnappen. Ella, Nummer Tien, is jonger dan de rest maar net zo dapper. Nu zoeken we de anderen, en John. Maar de Mogadoren zoeken hen ook. Ze kregen Nummer Een in Maleisië te pakken. Nummer Twee in Engeland. En Nummer Drie in Kenia. Ze kregen mij in New York te pakken, maar ik wist te ontkomen. Ik ben Zes. Ze willen afmaken waar ze aan zijn begonnen. Ze willen ons vernietigen. Ze komen steeds dichterbij. Wij zijn klaar om te vechten.

Marie Lu – Legend (Legend 1)
Gottmer 2012, 320 bladzijden, vertaald door Sofia Engelsman, 15+
Lees de recensie(s)
Legend speelt zich af in het Los Angeles van 2130, dat ondergelopen is na een overstroming. De 15-jarige June, telg uit de elite van de Republiek, is een wonderkind. Ze is gehoorzaam en loyaal en wordt dan ook klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start: zij wil haar broers dood wreken, terwijl hij probeert uit handen van de overheid te blijven en intussen ook nog zijn familie wil redden van een mysterieuze epidemie. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

Tahereh Mafi – Vrees me (Touching Juliette 1)
Blossom Books 2012, 352 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Henning Mankell – De woede van het vuur
De Geus 2012, 187 bladzijden, 12+
Sofia is een jonge moeder van drie kinderen en fantaseert over elektriciteit in haar kleine huisje. Ze zou dan een naaimachine aan kunnen schaffen, die bij kan dragen aan een beter leven voor haar kinderen. Haar man Armando komt s avonds steeds later thuis en ondanks zijn lage inkomen draagt hij nieuwe kleren. Wanneer ze erachter komt wat Armando al die tijd heeft uitgespookt, besluit Sofia haar woede niet in te slikken, zoals haar moeder haar adviseert, maar voor zichzelf en haar kinderen op te komen.

Bianca Mastenbroek – Zonnestorm
De Vier Windstreken 2012, 300 bladzijden, 10+
Niemand nam de waarschuwing van NASA serieus. Maar het is echt: het einde van de wereld is nabij. Door een verwoestende zonnestorm worden miljoenen levens bedreigd. In de paniek die uitbreekt, zoeken drie klasgenoten naar een manier om de zonnestorm te overleven. De eigenzinnige Floor is vastbesloten de wereld in haar eentje te redden, maar maakt meer kapot dan haar lief is. De onzekere Aran weet dat zijn veilige computerwereldje zal verdwijnen door de ramp. Nu moet hij de echte wereld trotseren. De arrogante Lucas vlucht in zijn muzikale carrière, maar ziet in dat hij moet veranderen als hij niet alleen wil achterblijven. Alle drie moeten ze hun grenzen verleggen en die ene vraag beantwoorden: hoever kan en mág je gaan?

Richelle Mead – Bloedverwanten (De alchemisten 1)
Moon 2012, 416 bladzijden, vertaald door Carolien Metaal, 12+
De alchemiste Sydney weet alles van de vampierwereld en ze gaat tot het uiterste om de mensen tegen deze slechte soort te beschermen. Maar wanneer Syndey een verdacht dhampiermeisje heeft helpen ontsnappen, twijfelen de alchemisten aan haar loyaliteit. In hun ogen heeft ze met de vijand geheuld. Ze wordt benoemd tot persoonlijke lijfwacht van de vampier Jill en haar loyaliteit wordt tot het uiterste getest, maar intrige, afleiding en verboden liefde liggen op de loer.

Mathijs Meinema – Wij gaan hele goede vrienden worden
Lemniscaat 2012, 96 bladzijden, 15+
Ontmoet Mathijs Meinema. Net een nieuwe studie begonnen. Woont nog thuis. Heeft een enorme dvd-collectie. Trekt een dikke trui aan als een avond hem niet bevalt. Vindt volwassen worden prima, maar ouder worden niet. En hij is vooral een observator. Van zijn eigen leven. Van anderen. In vijftig blogs leer je hem kennen. Van zijn scheldpartij op bejaarden die in de weg staan, tot de lofzang op lekker ruikende vrouwen. Je kruipt in zijn verlangens, koestert je in zijn wensen, wordt mee-mismoedig van trieste winkels en slikt een brok weg bij een schrijnend afscheid. Het is een mozaïek van zijn leven, waarin iedere scherf een andere kleur heeft, maar die samen een geheel vormen: Mathijs Meinema. En of je het nu wilt of niet: jullie gaan hele goede vrienden worden.

Marissa Meyer – Cinder (Lunar chronicles 1)
Manteau 2012, 380 bladzijden, vertaald door Sandra Hessels, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mensen en androïden leven samen in de grauwe straten van Nieuw Peking. Een dodelijke plaag houdt lelijk huis onder de bevolking. Vanuit de ruimte kijken de meedogenloze maanmensen toe, hun kans afwachtend. Niemand weet dat het lot van de aarde afhangt van één meisje Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg. Ze is een tweederangsburger met een mysterieus verleden, beschimpt door haar stiefmoeder en beschuldigd van de ziekte van haar stiefzus. Maar als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

Rom Molemaker – Crisis = kerntitel Jonge Jury
Holland 2012, 159 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Crisis was het in de jeugdgevangenis. Maikel heeft er de dagen afgeteld, nu is hij weer vrij. Rottigheid zal hij niet meer uithalen. Hij wil niets meer te maken hebben met zijn oude vrienden, een stelletje verraders dat hem alleen voor het geintje heeft laten opdraaien. Ingewikkeld is het wel om opnieuw te beginnen. Op school lopen ze met een boog om hem heen: in de ogen van zijn klasgenoten is en blijft hij een veroordeelde crimineel. Stom dat juist hij op een avond ongewild getuige is van een brute straatroof. Hij herkent de daders, maar zij hem ook. In paniek vlucht hij naar een opvanghuis, waar hij Milou ontmoet, zijn eerste echte grote liefde. Slagen zij erin een uitweg te vinden?

Rom Molemaker – Drijfjacht
Holland 2012, 176 bladzijden, 15+
Voor Arthur is mountainbiken zo ongeveer het mooiste wat er is. Linde met haar lange benen is nóg mooier natuurlijk, maar je kunt niet alles hebben. Als zijn beste vriend Thomas voorstelt om deze zomer samen op vakantie te gaan, aarzelt Arthur geen moment. Twee weken off road door het bos crossen, dat wordt een topvakantie. Dat Linde meent hem te moeten waarschuwen, beschouwt hij maar als een verkapte liefdesverklaring. Hoe gevaarlijk kan een fietsvakantie in Nederland nou zijn? En zo vertrekken de jongens naar een klein gehucht waar een oom van Thomas woont, bij wie ze mogen logeren. Maar eenmaal aan de rand van de bewoonde wereld, doet hij een duizelingwekkende ontdekking. Vanaf dat moment heeft hij nog maar één doel: ontkomen aan een drijfjacht waarvan hij het doelwit is, maar wie is de jager en waarom?

Eva Moraal – Overstroomd
Lemniscaat 2012, 398 bladzijden, 15+
We bevinden ons in de tijd na de Grote Overstromingen. Het land is verdeeld in veilige, droge gebieden, en terreinen die gevaar lopen als het water weer stijgt. Ook de bevolking leeft strikt gescheiden: de Drogen vormen de rijke elite, de Natten het werkvolk dat een hard bestaan leidt om te overleven – en van waaruit steeds sterker verzet optreedt. Nina is een Droge, de dochter van de Gouverneur. Tijdens de laatste overstroming is haar school getroffen en haar zusje verdronken. Daardoor is ze gedwongen om, zij het onder een andere naam, lessen te volgen op een school in het Natte gebied. Op school wordt ze verplicht om met Max, een Natte, een werkstuk te maken. Wat met wederzijdse achterdocht begint, groeit al snel uit tot een fascinatie voor elkaars wereld en een ontluikende vriendschap. Maar de situatie is complex. Max’ vader is omgekomen bij de laatste overstroming, en er worden vraagtekens gezet bij de rol die de Gouverneur daarbij speelde. Max’ broer Li is nauw betrokken bij een gewelddadige verzetsgroep.

Camilla Davis Morgan – Lied van de nacht
Fantoom 2012, 344 bladzijden, vertaal door Siska Lernhout, 15+
Het Lied van de Nacht is de stem van de Maan die tussen de bomen glijdt, de bloem Orchimola streelt, zuchtend tussen de creaturen van de bossen drijft en het hart van iedere weerwolf bereikt. Een zachte stem die schreeuwt in het hart van Maila, een achttienjarige voor wie de Maan een speciale gave heeft weggelegd, zodat haar weerspiegeling het gezicht van een fragiel meisje kan terugbrengen, of de onhoudbare kracht van een witte wolvin. Maila heeft geen familie en leeft te Amadriade bij Victor en Lisaika, adoptieouders die zich ontfermen over een jonge gemeenschap van gedaanteverwisselaars. Wanneer het Lied van de Nacht, een geluid dat de mensen niet kunnen horen, haar hoofd vult, breekt het moment aan waarop ze zal ontdekken de Uitverkorene te zijn. De Maan zal haar naam naar voren schuiven, en haar de taak toebedelen om de Rode Klauwen te verslaan, gewetenloze weerwolven die zich moeten voeden met het vlees van de Uitverkorene om onsterfelijkheid te verwerven. Om te overleven en om zowel de mensen als de gedaanteverwisselaars te redden, moet Maila Seimo, de meest meedogenloze van de Rode Klauwen, onthoofden en zijn hoofd voor het aanschijn van de Witte Non brengen, in het Rijk van Ayta. Enkel op die manier kan ze de moordende weerwolven gevangen zetten in het Niet Genoemde, en de wereld bevrijden van hun vernietigend geweld. Tijdens haar onderneming wordt ze geleid door de liefde van Ren, een Othar, jager-wolf opgeleid als krijger om te serven voor haar. Ze kunnen niet van elkaar houden: als hun lichamen te dicht bij elkaar komen zouden ze elkaar verzwakken en zich blootstellen aan de woede van Seimo. Hun harten kennen echter de regels van de onkwetsbaarheid niet.

Nancy Mostrey – Noodweer
Clavis 2012, 275 bladzijden, 12+
Het is 2514. William Miller is 14 en woont op het woonschip de Argo. De aarde is haast onbewoonbaar geworden. Mensen wonen op aan elkaar gelaste schepen die tot drijvende steden zijn omgebouwd. William heeft sterk ontwikkelde zintuigen en zal daar ook gebruik van maken. Hij raakt verwikkeld in een machtsstrijd, waarbij de vijand van zijn vader de macht over het woonschip wil overnemen. William moet al zijn kunnen en zijn macht inzetten om zijn ‘stad’ te redden.

Mirjam Mous – Password = kerntitel Jonge Jury
Van Holkema & Warendorf 2012, 288 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mick treft zijn beste vriend Jerro bewusteloos aan op diens slaapkamer. Snel laat hij een ambulance komen. Omdat hij geen familie is, mag hij niet met Jerro in de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Maar als hij daar even later naar zijn vriend informeert, wacht hem een vreemde situatie. Stefan wordt na schooltijd opgewacht door een onbekende man. Hij vertrouwt het niet en gaat ervandoor. Wat wil die kerel van hem? Wanhopig probeert hij zijn achtervolger af te schudden.De levens van de drie jongens raken op bizarre wijze met elkaar verweven. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar snel op en Jerro en Stefan lopen groot gevaar. Langzaam komt Mick achter de ontstellende waarheid.

Robert Muchamore – De generaal (Cherub missie 10)
Bakermat 2012, 369 bladzijden, vertaald door Tim Gladdines en Annick Kelecom, 12+
In de woestijn bij Las Vegas ligt ‘s werelds grootste trainingskamp voor oorlogvoering. Veertig Britse stoottroepen worden opgejaagd door een compleet Amerikaans bataljon. Maar hun bevelhebber heeft een troef achter de hand: hij smokkelt tien CHERUB-agenten naar binnen om het beste oorlogsspel ooit te spelen. CHERUB-agenten hebben een doorslaggevend voordeel: niemand vermoedt dat kinderen ervaren spionnen zijn. Officieel bestaan deze kinderen niet.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com