Alle boeken voor Jonge Jury 2014 – leesniveau 2F (N t/m Z)

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryOp de website van Jonge Jury staat een lange lijst met alle boeken die meetellen voor de Jonge Jury 2014. De organisatie heeft uit deze lange lijst 20 boeken uitgekozen als kerntitels. Dat zijn boeken waarvan de organisatie denkt dat zij het meest gewaardeerd zullen worden door de lezers. Hieronder staat een deel van deze lange lijst met boeken alfabetisch gesorteerd op schrijver. De boeken in deze bijdrage zijn geschikt voor leesniveau 2F, dus voor leerlingen in bovenbouw VMBO en onderbouw van HAVO/VWO.

 

Schrijvers N t/m Z

Sarah Ockler – Delilah: Familiegedoe@home
Van Goor 2012, 208 bladzijden, vertaald door Sanne Parlevliet, 15+
In het leven van Delilah hebben dingen nogal de neiging uit elkaar te vallen. Ze was goed op school, maar kan het nu nauwelijks nog bijbenen. Haar vrienden snappen haar niet meer. Haar vriendje is niet echt een vriendje. En haar moeder weigert te praten over de ruzie die acht jaar geleden de familie uiteenscheurde. Wanneer Delilah de zomer verplicht doorbrengt in het huis van haar recent overleden oma, om de boel daar te renoveren, is het pijnlijke verleden van haar familie niet te vermijden. Delilah begint te twijfelen aan alles wat ze dacht dat waar was, want de vragen en geheimen stapelen zich op.

Lauren Oliver – Delirium amoris (Delirium 1)
The House of Books 2012, 432 bladzijden, vertaald door Willeke Lempens, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Er was een tijd dat liefde het belangrijkste was op aarde. Mensen reisden naar het einde van de wereld om het te vinden. Ze logen ervoor om het te krijgen. Ze deden er zelfs een moord voor. Toen werd er, eindelijk, een behandeling voor gevonden. De regering verlangt nu van haar burgers dat deze tegen liefde behandeld worden wanneer ze achttien jaar oud worden. Lena Haloway keek altijd uit naar de dag van haar genezing. Een leven zonder liefde is een leven zonder pijn: veilig, afgepast, voorspelbaar en gelukkig. Maar vijfennegentig dagen voor haar behandeling overkomt Lena het onmogelijke: ze wordt verliefd.

Lauren Oliver – Pandemonium (Delirium 2)
The House of Books 2012, 352 bladzijden, vertaald door Willeke Lempens, 15+
Deze fascinerende roman zindert van het vuur van fel verzet, verboden liefde en de vonken van een revolutie die op het punt staat uit te barsten. Lena is in de Wildernis beland, zonder Alex, maar met vele anderen die hebben besloten het leven in eigen hand te nemen. Een ruig en hard leven, zonder luxe, maar met liefde.

Francine Oomen – Hoe overleeft Rosa in New York (deel 1) = kerntitel Jonge Jury
Querido 2012, 331 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat doe je als je droom aan diggelen valt en je zelfvertrouwen tot onder het nulpunt daalt? Dan ga je, zoals Rosa, naar New York! Als au pair bijvoorbeeld. Wat doe je als je in je eentje, ver van huis, ten einde raad bent? Dan zoek je nieuwe vrienden, maak je nieuwe plannen, ga je een blokje om met de hond, bak je een taart en laat je je niet gek maken door een pratend hert, een overspelig vriendje en een helse puber. Wat doe je als je (per ongeluk) vreemdgegaan bent? Als je teveel drinkt, rookt en blowt, een verkeerde studie gekozen hebt, platzak bent en je vader je ontzoond heeft? Dan vlucht je. Bijvoorbeeld naar Berlijn, zoals Neuz doet.

Michelle Paver – Hylas en de roep van de dolfijn (Tijden van goden en gevechten 1)
The House of Books 2012, 240 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Met een pijl in zijn arm probeert Hylas aan zijn achtervolgers te ontsnappen. Hij is zijn zusje kwijt en hij gaat met gevaar voor eigen leven naar haar op zoek. Het is 3500 jaar geleden in een land aan de Middellandse Zee. Vulkanen spuwen, de aarde beeft en de zon brandt. Op zijn zoektocht ontmoet hij vijanden en maakt hij vrienden.

Alexandra Penrhyn Lowe – Sevenster (De laatste wachter 1) = kerntitel Jonge Jury
A.W. Bruna 2012, 335 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Nadat Eveline tijdens een spelletje met klasgenoten geesten heeft opgeroepen, ontdekt ze dat ze over bijzondere vermogens beschikt. Waar komen die vandaan? En waarom vertelt haar pleegmoeder niets over haar afkomst?

Joanna Philbin – De dochters laten van zich horen (De dochters 3)
Clavis 2012, 256 bladzijden, illustraties van Tracy Shaw, vertaald door Machteld Kruijssen, 12+
Beste vriendinnen en beroemde dochters Lizzie Summers, Carina Jurgensen en Hudson Jones zijn terug in het derde deel van ‘De Dochters’. Hudson Jones, de dochter van popster Holla Jones, staat op het punt haar muzikale debuut uit te brengen. Hudson heeft haar moeders talent geërfd, maar ze heeft een eigen muzikale stijl … en wil minder in de schijnwerpers staan dan haar moeder. Kan Hudson een manier vinden om muziek te maken zonder een popmuzieksensatie te worden, zoals haar moeder wil?

Aprilynne Pike – Destiny (Wings series 4)
Manteau 2012, 312 bladzijden, vertaald door Bea de Koster, 12+
Laurel kent nu de waarheid: Yuki is een elf, en dan nog een zeldzame winterelf, de meest krachtige en dodelijke van alle elfen. Klea heeft haar zinnen op Yuki gezet en wil haar krachten gebruiken om Avalon te overwinnen en te vernietigen. Met Tamani, David en Chelsea aan haar zijde bereidt Laurel zich voor op wat wel eens de laatste dagen van Avalon zouden kunnen worden.

Monique Polak – Een andere wereld
De Fontein 2012, 240 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 12+
Lotje is veertien jaar oud als zij met haar ouders getransporteerd wordt naar Theresienstadt. In het kamp ontmoet zij Hannelore. De omstandigheden zijn erbarmelijk, maar de vriendinnen maken er het beste van. Dan wordt Lotje van haar vriendin gescheiden; vanwege vaders werk in de tekenstudio krijgen Lotje en haar familie een nieuw, comfortabeler onderkomen. ‘Het enige wat telt is dat wij nog steeds bij elkaar zijn,’ zegt haar vader steeds, maar Lotje voelt zich schuldig dat zij Hannelore moet achterlaten. Bovendien is ze bang voor roddels en beschuldigingen van gebrek aan solidariteit, maar tegelijkertijd vraagt ze zich af wat anderen in haar plaats zouden doen. Immers, na Theresienstadt rest nog een wereld, een andere wereld.

Giovanni del Ponte – Het geheim van Misty Bay (De onzichtbaren 1)
Fantoom 2012, 244 bladzijden, vertaald door Elfi Gysemans, 12+
Douglas wordt gekweld door angstaanjagende nachtmerries over een kinderbende die De Onzichtbaren heet. Tijdens de zomervakantie bij oom Ken in Misty Bay ontdekt hij dat zijn oom zestig jaar eerder lid van De Onzichtbaren was. Wanneer enkele vrienden van oom Ken plots sterven, lijken de doodsoorzaken natuurlijk. Crystal, de kleindochter van een van de overleden personen, denkt daar echter anders over. Het meisje is begaafd met telepathische krachten en vermoedt dat de vrienden van oom Ken vermoord werden door niemand minder dan Angus Scrimm, een tovenaar die door De Onzichtbaren verslagen werd maar die nu teruggekomen is om zich te wreken. Met de hulp van Peter, een slim en bijdehand leeftijdsgenootje, richten Douglas en Crystal de bende van De Onzichtbaren terug op. Ze gaan op zoek naar de oorsprong van een mysterie waarbij het verleden en Douglas’ nachtmerries een belangrijke rol spelen.

Giovanni del Ponte – De heks van Dark Falls (De onzichtbaren 2)
Fantoom 2012, 341 bladzijden, vertaald door Tini Arkema en Catalina Steenkoop, 12+
Hoewel Maryann al driehonderd jaar dood is, lijkt haar vloek nog steeds op Dark Falls te rusten. Iedereen die zich te veel in het mysterie rond de heks verdiept, wordt door een roedel spookhonden vermoord. Wanneer Crystal verdwijnt, trekken Douglas en Peter, haar vrienden van de bende van de Onzichtbaren, op onderzoek uit. Ze zijn vastbesloten haar terug te vinden en aarzelen geen moment om naar een deel van het bos te gaan waar al eeuwen niemand meer komt, waar de watervallen zwart als inkt zijn en een huiveringwekkend beest hen achtervolgt. Al snel beginnen Douglas en Peter echter te vrezen dat ze dezelfde fout als hun vriendin hebben begaan: ze zijn geen jagers meer, maar prooien.

Giovanni del Ponte – Het kasteel van Doom Rock (De onzichtbaren 3)
Fantoom 2012, 384 bladzijden, vertaald door Tini Arkema en Catalina Steenkoop, 12+
Douglas vertrekt naar zijn nieuwe school, het duistere internaat van Doom Rock. Zijn hoop om daar een leuke tijd te beleven, wordt al snel de grond ingeboord: hij is in de groep van de grootste losers terechtgekomen en heeft geen enkele vriend, buiten een eigenaardig half Italiaans, half Amerikaans meisje dat door iedereen met vreemde ogen wordt bekeken. Wanneer hij de geest van een jongen ziet die kletsnat is van de regen en hem om hulp lijkt te vragen, begrijpt Douglas dat hij in groot gevaar verkeert. Crystal en Peter snellen hem te hulp en ontdekken een schandelijk geheim dat in het verleden van Doom Rock verborgen ligt. Hopelijk zijn ze nog op tijd om Douglas te redden.

Giovanni del Ponte – Het gaia-mysterie (De onzichtbaren 4)
Fantoom 2012, 436 bladzijden, vertaald door Ingrid Koops en Catalina Steenkoop, 12+
Douglas, Crystal en Peter wonen een bijzonder experiment bij. Een aantal telepaten verenigen hun krachten om hun gave te versterken. Hun poging is een succes, maar plots horen ze een hulpkreet. Van wie zou die komen? En waarom probeert er iemand Pumpkin te ontvoeren. Is zij meer dan alleen de jongste deelneemster aan het experiment? Samen met enkele virtuele milieuactivisten die zich de WebTV BoyZ noemen en de mysterieuze hacker Nemo, duiken de Onzichtbaren een nieuw avontuur in. Ze maken een tochtje met een luchtballon, reizen naar het Amazonegebied, ervaren de gevolgen van een verstoord klimaat en ontmoeten een geheimzinnige organisatie die alles wat op haar weg ligt, genadeloos vernietigt.

Ursula Poznanski – Saeculum
Lemniscaat 2012, 421 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 15+
Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.

Anna van Praag – Kom hier Rosa
Lemniscaat 2012, 300 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sita en Lot zijn al jaren bevriend: twee Nederlandse meisjes, volkomen ingeburgerd in het Spaanse dorpje waar de vader van Lot een restaurant runt, en de ouders van Sita een yogaboerderij leiden. Maar naarmate de meiden ouder worden, wordt hun vriendschap ingewikkelder. Terwijl Lot nog graag op haar paard een zelfbedachte elfenwereld in trekt, voelt Sita zich steeds meer aangetrokken tot een ander leven. Lot begrijpt steeds minder van haar beste vriendin en voelt zich in de steek gelaten. Tot overmaat van ramp spat de droom van een lang en gelukkig leven in Spanje plotseling uiteen, als de ouders van Sita door de crisis hun boerderij niet overeind kunnen houden en het huwelijk van de ouders van Lot barst. De vader van Lot blijft in Spanje, maar de rest trekt terug naar Nederland. Het contrast tussen het warmbloedige Spanje en het kille Nederland had niet groter kunnen zijn. Lot moet een nieuw leven zien op te bouwen, samen met haar moeder. En dan komt ze er ook nog achter dat Sita een groot geheim voor haar achterhoudt.

Edeet Ravel – Meegesleurd en opgesloten
Clavis 2012, 248 bladzijden, vertaald door Tine Poesen, 15+
De zomervakantie van de zeventienjarige Chloe in Griekenland komt tot een abrupt einde wanneer ze plotseling wordt meegesleurd in een auto. Ze wordt vastgebonden en krijgt een prop in haar mond. Als ze ontwaakt uit haar verdoving, bevindt ze zich in een smerige loods. Chloe vreest het ergste. Na enkele wanhopige dagen, is ze opgelucht als haar gijzelnemer eindelijk langskomt. Maar zijn bekendmaking dat ze vastgehouden wordt voor een uitwisseling van gevangenen, maakt haar niet minder bang. Haar gijzelnemer is koud en afstandelijk, maar hij komt geregeld op bezoek en brengt vaak cadeautjes mee. Voor ze het goed en wel beseft, koestert Chloe gevoelens voor hem, gevoelens die haar volledig verrassen. In plaats van bang te zijn voor hem, fantaseert ze over hun leven samen. En is het haar verbeelding of heeft haar gijzelnemer dezelfde gevoelens?

Kathy Reichs – Aanval (Virals 2)
Boekerij 2012, 320 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 15+
Sinds Tory Brennan en haar vrienden Cooper hebben gered de ontvoerde jonge wolfshond die besmet raakte met een zeldzaam soort parvovirus zijn ze van gewone kinderen veranderd in een misdaden-oplossende roedel! Maar nu zit het instituut dat hen bij elkaar heeft gebracht in de problemen. Het onderzoeksinstituut op Loggerhead Island heeft namelijk geen geld meer en zal moeten sluiten. Tenminste, als de Viralen geen manier kunnen bedenken om het te redden!Als Tory een oude legende hoort over een beroemde vrouwelijke piraat uit Charleston, Anne Bonny, wier fortuin nooit is gevonden, lijkt dat een ongelooflijk mooie kans: een begraven schat is precies wat ze nodig hebben om het instituut op Loggerhead uit de brand te helpen. Maar Tory en haar vrienden zijn niet de enigen die op zoek zijn naar de schat. En deze keer zijn de bijzondere krachten van de Viralen misschien niet genoeg om hen uit de problemen te helpen.

Ransom Riggs – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (deel 1)
Clavis 2012, 336 bladzijden, vertaald door Tine Poesen, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven.

Rick Riordan – De verloren held (Helden van de Olympus 1)
Boekerij 2012, 448 bladzijden, vertaald door Marce Noordenbos, 12+
Kamp Halfbloed is weer opgebouwd na de alles beslissende slag uit De laatste Olympiër en de volgende generatie halfgoden, onder wie Jason, Piper en Leo, staat klaar om achter de betekenis van een mysterieuze profetie te komen: ‘Zeven halfbloeden zullen de oproep beantwoorden.Storm of brand zal de wereld verzwelgen.Met de laatste adem moet een belofte worden gehouden. Gewapende vijanden zullen staan aan de Deuren des Doods.’ Jason heeft een probleem. Hij kan zich niets meer herinneren van voordat hij wakker wordt in een schoolbus. Hand in hand met een meisje dat zijn vriendinnetje Piper blijkt te zijn. Hij schijnt op een kostschool te zitten voor ‘slechte kinderen’ en heeft een beste vriend genaamd Leo. Hoe hij hier terecht is gekomen? Geen idee, maar iets is goed mis aan dit plaatje.Piper heeft een geheim. Haar vader wordt al drie dagen vermist en sinds die tijd heeft ze levendige nachtmerries die haar lijken te waarschuwen voor een groot gevaar. Op de een of andere manier lijkt haar vriendje haar niet meer te kunnen herinneren en wordt de schoolexcursie verstoord door een aanval van vreemde wezens. Piper wordt samen met Jason en Leo meegenomen naar Kamp Halfbloed. En wat er daar aan de hand is.

Marcel Roijaards – Rebel met vleugels
Querido 2012, 224 bladzijden, 12+
Icarus doet nooit iets half. Hij denkt altijd JA! en het juiste moment is voor hem altijd NU!
Overal zorgt hij voor opschudding. Van regels en wetten trekt hij zich niets aan. Het liefst zou hij vliegen. Recht omhoog naar de zon! Geen mens kan Icarus stoppen. Maar dan wordt hij verliefd op Ariadne. Voor haar zet hij alles op het spel.

Heidi van Rompay – Hier doet het geen pijn
Clavis 2012, 272 bladzijden, illustraties van Katharina Ritzoglou, 12+
Viki is een meisje van 13. Haar leven draait om de school, vriendinnen, huiswerk maken, en haar hondje Molly. Maar op een dag wordt het leven van Viki brutaal verstoord wanneer ze wordt misbruikt door een vriend van haar broer Bart. Viki vertelt het aan niemand en trekt zich terug in haar ‘zeepbel’, maar de mensen in haar omgeving merken dat er iets mis is. Langzaam maar zeker leert Viki terug te vechten, te vertellen wat er gebeurd is en hulp te aanvaarden.

Veronica Rossi – Een wereld zonder hemel (Wereld zonder hemel 1)
Boekerij 2012, 320 bladzijden, vertaald door Fanneke Cnossen, 15+
In haar futuristische debuutroman heeft Veronica Rossi de mensheid in twee kampen verdeeld. Of je woont in een koepel en leidt een zo goed als compleet virtueel leven, of je woont buiten de koepel en bent overgeleverd aan de wetten van de natuur. Aria weet dat haar overlevingskansen in de woestenij – oftewel de Winkel des Doods – minimaal zijn nu ze is verstoten van haar thuis de hermetisch afgesloten stad Reverie. Als ze al niet in handen valt van rondzwervende kannibalen, dan raakt ze waarschijnlijk wel gewond tijdens een van de zeer agressieve elektrische stormen die over de vlakte jagen en waarvan alleen de vrijgekomen lucht al dodelijk kan zijn. Wanneer ze de vlaktebewoner Perry tegenkomt, lijkt hij haar enige hoop om in leven te blijven. Ze besluiten samen op te trekken en luiden op die manier een nieuw tijdperk in voor iedereen die leeft in de wereld zonder hemel.

Veronica Roth – Inwijding (Divergent 1) – kerntitel Jonge Jury
Van Goor 2012, 272 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

Veronica Roth – Opstand (Divergent 2)
Van Goor 2012, 368 bladzijden, vertaald door Maria Postema, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens haar Inwijdingsdag vlucht Tris weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico’s om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen.

Jess Rothenberg – Het rampzalige verhaal van jou en mij
Boekerij 2012, 272 bladzijden, vertaald door Inge Pieters, 15+
Sterven aan een gebroken hart is nog maar het begin. Welkom in de eeuwigheid! Als Brie wordt gedumpt door Jacob betekent dat het einde van haar wereld. Letterlijk. Alleen is Brie nog niet klaar om onder de zoden te liggen en ze blijft als geest op aarde. Nu ze D&W is (Dood en Weg), komt Brie erachter dat liefde veel ingewikkelder is dan ze ooit had gedacht. In Half Moon Bay begint haar familie uit elkaar te vallen. Haar beste vriendin verbergt een geheim over Jacob en de waarheid achter zijn verraad. En dan is er Patrick, Brie’s mysterieuze nieuwe gids en collega-Verloren Ziel die misschien wel de sleutel tot haar eeuwige geluk in handen heeft.

Sofie Rozendaal – Indien plaats beschikbaar
Van Gennep 2012, 255 bladzijden, 15+
Sofie’s vader is piloot. De meeste mensen zijn daarvan onder indruk. Dan is hij zeker heel stoer en ‘glamorous’, en dan reist Sofie zeker al haar hele leven de wereld met hem af? Nee en nee. Sofie kent haar vader alleen als een verfomfaaide, afwezige man die op rare tijden staat te koken omdat zijn biologische klok weer eens in de war is. En meevliegen? dat heeft ze niet meer gedaan sinds ze klein was. Ze durfde niet. Tot nu. Voor het eerst sinds jaren reist Sofie mee met haar vader, op een ‘indien plaats beschikbaar’-familiekaartje. Het wordt een reis vol avontuur, waarop haar paardrijverleden haar goed van pas komt en ze haar vader van een heel andere kant leert kennen. En dan is daar nog de knappe derde piloot Joost. Voor Sofie blijkt deze reis van Amsterdam naar Los Angeles een reis naar echte volwassenheid.

Martina Sahler – Fina
Callenbach 2012, 191 bladzijden, illustraties van Rona van den Top, vertaald door Hilke Makkink, 12+
Keulen, 1811. Josefina (Fina) Bartel tobt wat af. Als dochter van een arme smokkelaar probeert ze alle pogingen van haar vader om haar uit te huwelijken van zich af te houden. Ondertussen probeert ze hun schamele huishouden draaiende te houden, en volgt ze heimelijk de lessen van de dorpsschool. Maar dan ontmoet ze een rijke jongen, uit een totaal ander milieu. Haar sterrenprins, noemt ze hem. Een liefde die onmogelijk is. Toch?

Simon Scarrow – Straatvechter (Gladiator 2)
Gottmer 2012, 288 bladzijden, illustraties van David Atkinson, vertaald door Maria Postema, 10+
Nu Marcus lid is van Julius Caesars ‘hofhouding’, vervolgt hij zijn training in Rome. De straten van Rome worden onveilig gemaakt door rivaliserende straatbendes. Er is sprake van een complot om Julius Caesar te vermoorden. Caesar vraagt Marcus undercover te gaan en daarmee brengt hij Marcus in vreselijk gevaar. Als ontdekt wordt wie Marcus werkelijk is, dan staat niet alleen het leven van Julius Caesar op het spel.

Michael Scott – De zieneres (De geheimen van de onsterfelijke Nicholas Flamel 6)
Boekerij 2012, 432 bladzijden, vertaald door Henny van Gulik, 15+
San Francisco. Nicolas en Perenelle Flamel hebben nog één dag te leven en hun staat nog één ding te doen. Ze moeten San Francisco verdedigen. De monsters die op het eiland Alcatraz zijn verzameld, zijn losgelaten en op weg naar de stad. Als ze niet worden tegengehouden, zullen ze iedereen en alles op hun pad vernietigen. Maar zullen de tovenares en de legendarische alchemist, zelfs met de hulp van twee van de grootste krijgers uit de geschiedenis en mythen, in staat zijn de stad te redden? Of is dit het begin van het einde van de mensheid? Danu Talis Sophie en Josh Newman zijn tienduizend jaar teruggereisd in de tijd naar Danu Talis, achter dr. John Dee en Virginia Dare aan. Op dit legendarische eiland begint en eindigt de strijd om de wereld. Scathach, Prometheus, Palamedes, Shakespeare, Saint-Germain en Jeanne d’Arc zijn eveneens op het eiland. En niemand weet zeker waarvoor of voor wie de tweeling zal vechten. Op deze dag zal de strijd om Danu Talis gewonnen of verloren worden. Maar zal de legendarische tweeling zij aan zij de strijd aangaan? Of ieder voor zich de één om de wereld te redden, de ander om die te vernietigen?

Brian Selznick – Het wonderkabinet
Boekerij 2012, 637 bladzijden, illustraties van Brian Selznick, vertaald door Gert van Santen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ben verlangt naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend, terwijl Rose droomt over een mysterieuze actrice, wier leven ze bijhoudt in haar schetsboek. Wanneer Ben tot een bizarre ontdekking komt in de kamer van zijn moeder en Rose een verleidelijke krantenkop leest, gaan de kinderen er in hun eentje op uit om te zoeken wat ze missen. Het verhaal van Ben is geschreven, terwijl het verhaal van Rose in beelden is getekend. Lezers zullen zich verwonderen en verbazen over de ontwikkeling van de personages en bovenal de bijzondere manier waarop de paden van Rose en Ben elkaar zullen kruisen in een magisch New York.

Darren Shan – Paleis der verdoemden (De saga van Larten Crepsley 3)
De Fontein 2012, 224 bladzijden, vertaald door Marce Noordenbos, 12+
Geteisterd door sneeuwstormen en snijdende wind doolt vampier Larten Crepsley over de ijzige vlakten van Groenland. Hij is al dagen op zoek naar beschutting voor hemzelf en de baby die hij in veiligheid wil brengen. Wanneer de twee door een wonder de kou en de duisternis overleven, besluit Larten een nieuw leven in Parijs te beginnen. Daar krijgt hij weer hoop voor de toekomst, maar zijn verleden laat hem niet met rust. Kan Larten zowel het kind als zichzelf redden?

Neal Shusterman – Gesplitst
Lemniscaat 2012, 352 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 15+
De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat – maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren. Er zijn drie groepen ‘splitsers’: de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten. De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa. En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden. De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

Carry Slee – Brainwash
Carry Slee 2012, 256 bladzijden, 15+
Op de dag dat Naomi bij haar zus Elise intrekt, ontmoet ze Jelle, voor wie ze als een blok valt. Maar Jelle worstelt met zijn verleden en dat heeft grote gevolgen voor zijn leven nu. Ook Elise worstelt met haar verleden. Ze is stil en teruggetrokken en heeft last van nachtmerries. Ze neemt een radicale beslissing als ze Jonathan ontmoet, die leiding geeft aan een groep mannen en vrouwen die in de Ark woont.

Annejoke Smids – Verlaten = kerntitel Jonge Jury
Ploegsma 2012, 308 bladzijden, 10+
Amsterdam, 1733. Vincent is de zoon van een rijk VOC-koopman. Als hij samen met een vriendeen stomme streek heeft uitgehaald, wordt hij voor straf op een van zijn vaders schepen naar Indië gestuurd. In Batavia heeft vader een baantje voor hem geregeld. Maar aan boord van de Sara Jacoba ontdekt Vincent dat er bemanningsleden zijn die stiekem handelswaar achterover drukken. De bemanning is niet bepaald blij met zijn spionage-activiteiten; hij wordt achtergelaten op een onbewoond eiland. Daar moet de verwende Vincent zien te overleven. Door van de apen af te kijken wat ze eten, weet hij zich in leven te houden. Hij levert een spannende strijd met de natuur. Maar dan gebeurt er iets wat hij niet had kunnen bedenken.

Jennifer Smith – De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht
De Fontein 2012, 221 bladzijden, vertaald door Sandra van de Ven, 12+
De 17-jarige Hadley mist het vliegtuig dat haar naar de bruiloft van haar vader moet brengen op vier minuten. Over enkele uren zal hij in Londen hertrouwen met een vrouw die Hadley nog nooit gezien heeft. De volgende vlucht gaat pas over een paar uur. In de vertrekhal ontmoet Hadley de Engelse Olivier. Hij is 18, geestig en ook op weg naar Londen. Tot haar verrassing blijkt Olivier naast haar in het vliegtuig te zitten. Tijdens de zeven uur durende reis bespreken ze de meest uiteenlopende en persoonlijke dingen. Er springt een vonk over, maar voordat Olivier en Hadley telefoonnummers kunnen uitwisselen, raken ze elkaar kwijt in de drukte. Hadleys tijd is om: ze moet rennen om de bruiloft te halen. Zal ze Olivier ooit nog zien? Er volgen 24 bizarre uren.

L.J. Smith – Middernacht (The vampire diaries 7)
Boekerij 2012, 480 bladzijden, vertaald door Karin Breuker, 15+
Zonder hulp van de uiterst charmante en dodelijke Damon had Elena haar geliefde Stefan niet kunnen redden uit de donkere dimensie. De strijd heeft bij beide broers z n littekens achtergelaten. Stefan is ernstig verzwakt en heeft meer bloed nodig dan Elena hem kan geven, en Damon is door magie een mens geworden. Die transformatie heeft hem zo radeloos gemaakt dat hij zelfs wil terugkeren terug naar de hel die de donkere dimensie was om weer een vampier te kunnen worden. Jammer genoeg sleurt hij Bonnie mee tijdens zijn terugtocht.Stefan en Elena gaan samen achter Bonnie aan en laten de veiligheid van Fell s Church in handen van Matt en Meredith. Die hebben genoeg werk te verrichten als alle kinderen opeens demonische trekjes beginnen te vertonen en ze erachter komen dat de bron van al dit kwaad wel heel dicht bij huis te vinden is.

L.J. Smith – Fantoom (The vampire diaries 8)
Boekerij 2012, 336 bladzijden, vertaald door Karin Breuker, 15+
Elena Gilbert en haar vrienden hebben Fell’s Church gered toen kwade geesten eropuit waren om het dorp te vernietigen. Maar de vrijheid heeft zijn tol geëist: Damon Salvatore is dood. Hierdoor verandert alles. Damon en zijn vampierbroer Stefan waren in een wrede strijd verwikkeld om het hart van Elena te veroveren en nu Damon er niet meer is, kunnen Elena en Stefan eindelijk samen zijn. Maar waarom blijft Elena dan dromen over Damon? Terwijl Elena’s gevoelens voor Damon steeds sterker worden, dreigt er een nieuwe duistere kracht in Fell’s Church en deze demon is erger dan alles wat Elena ooit heeft meegemaakt. Zijn enige doel is Elena en iedereen die ze liefheeft te vermoorden.

Jelmer Soes – Risk
Gottmer 2012, 192 bladzijden, 12+
En er blijkt inderdaad iets mis te zijn. De gemeente wil het houten speelkasteel op de heuvel van het Bronpark afbreken, omdat er op die plek archeologisch onderzoek gedaan moet worden. Iets verschrikkelijkers kan Stie zich niet voorstellen. Het kasteel is haar thuis, de woonkamer waar ze haar vrienden ontmoet, in het bijzonder Risk. Ze is dan ook vast besloten uit te vinden wat er waar is van het verhaal dat er op de plek van hun kasteel een historisch kasteel zou hebben gestaan. Risk lijkt het druk te hebben met andere zaken. Tijdens haar zoektocht komt Stie erachter waarmee.

Maggie Stiefvater – Dodenrit
Moon 2012, 416 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 12+
Elk jaar in het begin van november is het eiland Thisby volledig in de ban van de Scorpio Race. Ruiters proberen zich lang genoeg vast te klampen aan hun waterpaarden om de finish te bereiken. Sommigen overleven. Anderen sterven. Sean Kendrick, negentien jaar, is viervoudig kampioen. Hij is een man van weinig woorden en als hij al angsten heeft, dan begraaft hij ze diep, zodat niemand ze kan zien. Met Puck Connolly ligt dat anders. Ze zal als eerste vrouw meerijden in de Scorpio Race. Dat was nooit haar bedoeling. Ze is op geen enkele manier voorbereid op wat er staat te gebeuren.

Joss Stirling – Het verhaal van Phoenix (Soulmates 2)
Blossom books 2012, 330 bladzijden, vertaald door Merel Leene, 15+
Phoenix is opgegroeid in een gesloten gemeenschap die wordt bestuurd door een vreselijke man die iedereen opdracht geeft om te stelen en er niet voor terugdeinst mensen te straffen die niet gehoorzamen. Ze vindt haar leven verschrikkelijk maar ze is bang voor de leider en staat er helemaal alleen voor. Totdat ze er op een dag op uit wordt gestuurd om te stelen van Yves Benedict. Haar gave, die ze altijd heeft gebruikt als ze mensen zakken rolt, blijkt op de een of andere manier geen effect op hem te hebben. Waarom lijkt het alsof hij dwars door haar heen kan kijken? Het maakt Phoenix doodsbang dat het enige waarop ze altijd kon vertrouwen haar nu in de steek laat. Als Yves haar dan ook nog eens wil weghalen uit haar Gemeenschap omdat hij beweert haar soulmate te zijn, raakt ze in verwarring. Wie is deze vreemdeling die claimt te weten wat goed voor haar is? En kan ze haar leven in de Gemeenschap wel achter zich laten? Voordat Phoenix het weet raakt ze verstrikt in een situatie waaruit ze niet meer kan ontsnappen.

Natasza Tardio – Moordvrienden = kerntitel Jonge Jury
Pimento 2012, 224 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Finn Kimmel schiet een leraar en drie leerlingen op zijn school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo Bauers, is erbij, maar het lijkt erop dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook iets te maken met een eerder gepleegde moord op een kleuter? En hoe kan het dat een normale jongen als Milo bevriend raakte met Finn? Lukt het de politie om alle feiten boven tafel te krijgen of wordt er iets verzwegen?

Buddy Tegenbosch – Pokerface = kerntitel Jonge Jury
Van Goor 2012, 256 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sem de Wit, zestien jaar, vijf vwo, speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er een speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs, en hij introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds grotere risico’s in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt.

Harm Tilstra – De dag dat Connor verdween
Clavis 2012, 128 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De ouders van Maeve runnen een supermarkt in een Iers dorp. Haar oudste broer Frank en haar zus Geraldine helpen mee in de zaak. Maeve zelf houdt zich, net als haar andere broer Connor, afzijdig. Zij leven in hun eigen wereld. Maeve heeft weer eens genoeg van het geharrewar thuis. Bij de eeuwenoude steencirkel slaat ze af naar Cummeengeera, een bar niemandsland dat door bergen omringd is en lang geleden bewoond werd. Op die godverlaten plek ontmoet ze Alex, een architect die al jaren rondzwerft. Hoe onwaarschijnlijk ook, de twee worden vrienden. Bij stukjes en beetjes vertelt Maeve Alex wat zich hier vroeger in Cummeengeera heeft afgespeeld: waarom Cornelius Rabach, als laatste op het Ierse schiereiland Beara, wordt opgehangen. Wanneer Maeves ongrijpbare broer Connor uit huis verdwijnt, dreigt de realiteit de geschiedenis in te halen. Een gesloten meisje en een rusteloze buitenlander vinden elkaar op een wondermooie plek in Ierland. Ze raken bevriend, maar dan slaat het noodlot toe.

Licia Troisi – De zandloper van Aldibah (Het drakenmeisje 3)
Fantoom 2012, 260 bladzijden, illustraties van Paolo Barbeiri, vertaald door Catalina Steenkoop, 12+
Er wordt Sofia geen rust gegund, de jonge erfgename van de laatste der draken en de enige hoop tegen Nidhoggr, de meedogenloze wyvern die geboren werd om het evenwicht van de natuur te verstoren. Er is iets verschrikkelijks gebeurd in een verre stad, een gebeurtenis die zo triest is dat ze de kracht van de Boom van de Wereld doet afnemen: er werd een Draconiaan vermoord, één van de strijders die geboren werd om de Aarde te verdedigen. En samen met hem is de hoop om de vijand te verslaan en de Edelsteen te zien schitteren, voorgoed verdwenen. Sofia en haar bondgenoten zullen naar het Beierse München moeten vertrekken, de stad waar de dreiging schuilgaat en waar tegelijkertijd de sleutel verborgen ligt om daar een einde aan te maken: een eeuwenoud handwerk in staat om door de tijd te reizen. De kracht die het in zich draagt, is enorm en dodelijk, maar als enige in staat om de wereld te redden.

Licia Troisi – De tweeling van Kuma (Het drakenmeisje 4)
Fantoom 2012, 344 bladzijden, illustraties van Paolo Barbeiri, vertaald door Catalina Steenkoop, 12+
De eindstrijd om de redding van de wereld is nabij. Voor Sofia en haar metgezellen kan elke stap de beslissende zet betekenen naar de overwinning of naar de ondergang in de afgrond. Er ontbreekt maar een enkele Slaper voor de hereniging van de leden van de Draken van de Wacht, die ooit de Boom van de Wereld beschermden tegen de lusten van de gemene wyvern Nidhoggr en die nu in de lichamen van vijf jongeren voortleven. Vergezeld door professor Schlafen en haar trouwe vrienden, vertrekt Sofia naar Edinburgh, waar ze de aanwezigheid van een van de vruchten van de Boom heeft waargenomen. Maar Nidhoggr heeft het zegel dat hem gevangen hield, verbroken en hij heeft zich meester gemaakt van een menselijk lichaam, een mens die de afloop van de missie voor altijd in gevaar zal kunnen brengen. In de meest spannende en gevaarlijke onderneming van haar leven, zal Sofia moeten beginnen aan een reis die haar zal meeslepen naar de bron van haar angst, tussen de grafstenen van een geteisterd kerkhof, de belofte van een oude vijand en een onvoorstelbare waarheid die haar zal confronteren met het meest donkere en lichte deel van zichzelf.

Licia Troisi – Het ultieme gevecht (Het drakenmeisje 5)
Fantoom 2012, illustraties door Paolo Berbeiri, vertaald door Siska Lernout en Annick Kelecom, 12+
Heb geen samenvatting kunnen vinden.

Licia Troisi – Het lot van Adhara (Legende van de verrezen wereld 1)
Fantoom 2012, 491 bladzijden, illustraties van Fernando Ambrosi, vertaald door Catalina Steenkoop, 15+
Een meisje wordt wakker op een grasveld. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen, ze weet niet hoe ze heet, en als ze haar spiegelbeeld in het water ziet herkent ze zelfs haar eigen gezicht niet. Maar op haar lichaam draagt ze de sporen van een overweldigend verleden dat getuigt van immense, verontrustende krachten. Al snel kruisen haar wegen zich met die van de jonge leerling-drakenridder Amhal. Hij zal haar bijstaan in haar lange ontdekkingsreis naar haar identiteit, en haar een naam geven: Adhara. Terwijl Adhara naar het verleden moet terugkeren om zichzelf te vinden, moet Amhal het juist ontvluchten om zijn ziel te redden. Hij staat in tweestrijd tussen het licht, en de oude lokroep van een woest en nooit gedoofd instinct. Zijn keuze wordt beslissend wanneer uit de uithoeken van de Verrezen Wereld de eerste berichten over een catastrofe binnenkomen: een duistere ramp die een bedreiging vormt voor de moeizaam door koning Learco verworven vrede. Adhara’s lot verbindt zich onlosmakelijk met de occulte krachten die proberen de Verrezen Wereld opnieuw in de duisternis te sleuren, in een oorlog … waar niet het zwaard, maar een zwarte pest-epidemie dood en verderf verspreidt.

Licia Troisi – Dochter van het bloed (Legende van de verrezen wereld 2)
Fantoom 2012, 305 bladzijden, illustraties van Fernando Ambrosi, vertaald door Catalina Steenkoop, 15+
De ziekte die de elfen in de Verrezen Wereld hebben gebracht roeit de bevolking langzaam maar zeker uit. De steden en dorpen zijn in een chaos beland. Terwijl hoofdpriesteres Theana een remedie voor de ziekte probeert te vinden en koningin Dubhe een zwakke tegenstand biedt tegen de elfse milities, dreigt de enige hoop van het Rijk te verdwijnen: Adhara, het meisje zonder verleden. Want Adhara is veel meer dan een krijgsvrouw: ze is een wapen, het machtigste wapen dat de Verrezen Wereld ooit bezeten heeft in de strijd tegen wie de vrede bedreigt. En bovenal is Adhara een Gewijde, een wezen dat gecreëerd is met één specifiek doel: het bestrijden van de Marvash, het absolute kwaad dat zich in een eeuwige cyclus met het goede afwisselt. Maar Adhara’s lichaam behoorde ooit een jong gestorven meisje toe, en het lot wil zijn loop hernemen. Dit dreigt Adhara met haar leven te moeten bekopen. Een nieuwe, onverwachte vijand belemmert Adhara in haar missie: niet meer haar liefde voor Amhal en zijn vervloekte ziel, niet meer de waanzin van de pest, maar een onuitwisbare schaduw die een immense prijs van haar vraagt.

Licia Troisi – De laatste helden (Legende van de verrezen wereld 3)
Fantoom 2012, 405 bladzijden, illustraties van Fernando Ambrosi, vertaald door Annick Kelecom, 15+
Adhara gaat de strijd aan met de elfen die een dodelijke ziekte verspreid hebben in de Verrezen Wereld. Zal ze de elfen verslaan en haar geliefde terugvinden?

Marcel Vaarmeijer – Wendy’s moeder = kerntitel Jonge Jury
Van Holkema & Warendorf 2012, 160 bladzijden, 2 pepertjes, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kim is geschokt als bij de moeder van haar beste vriendin Wendy een vroege vorm van dementie wordt vastgesteld. Wendy en haar vader besluiten zo lang mogelijk zelf voor Wendy’s moeder te zorgen, maar dat betekent dat Kim en haar andere vriendinnen Wendy veel minder kunnen zien. Zonder haar is de vriendinnengroep niet compleet en dus besluiten de meiden de moeder van Wendy als zesde vriendin in hun groep op te nemen. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap.

Hans Vanacker – Bus 26
Eenhoorn 2012, 112 bladzijden 10+
Na de dood van zijn vader wordt Pieter-Jan door zijn moeder erg beschermd opgevoed. Daarom lukt het hem niet haar te vertellen over de pesterijen die hij moet ondergaan.

Johan Vandevelde – De banneling (Elfenblauw 3)
Abimo 2012, 300 bladzijden, 12+
Donkere wolken pakken zich samen boven Zuid-Sepira. Lystar staat met een leger van nooit geziene omvang klaar om het hele continent opnieuw in een duister tijdperk te storten. De twaalfjarige Cyndrische kroonprins Sander en zijn vrienden zijn nog steeds in Dunstrië. Zij moeten het mythische Elfenvolk en hun oude vijand, de Sardeniërs, overtuigen om aan hun kant te strijden. Het is de enige manier om Lystars reusachtige invasiemacht het hoofd te bieden. Het wordt een race tegen de klok vol gevaren en beproevingen, en verrassende ontmoetingen.

Ina Vandewijer – Little black spiders
Davidsfonds 2012, 144 bladzijden, 12+
April 1978. Katharina is zeventien en 28 weken zwanger wanneer ze verhuist naar ‘de zolder’. Tien jonge meisjes wachten er op de komst van hun kind. Contact met de buitenwereld is er verboden en van de strenge zuster Simone mogen ze zelfs niet met elkaar praten over hun zwangerschap. Gelukkig heeft Katja haar dagboek waarin ze lange brieven schrijft naar haar ongeboren kind. Katja kijkt uit naar de komst van haar baby, in tegenstelling tot de meeste andere meisjes. Zoals de vurige Roxane die zo snel mogelijk verder wil met haar gewone leventje. Of stille Mia, die ‘s nachts last heeft van vreselijke nachtmerries en gebukt gaat onder een groot verdriet. Als de bevalling dichterbij komt, beseft Katja dat de zolder een groot geheim verbergt. Wat is er gebeurd met het kindje van Liesbeth? En wat heeft het vreemde jonge koppel te zoeken op de zolder?

Roger Vanhoeck – Zoeken
Abimo 2012, 231 bladzijden, illustraties van Anneriek van Heugten, 12+
Ruan wordt op zijn tiende thuis weggehaald en opgeleid tot kindsoldaat. Nadat hij weet te ontsnappen wordt hij geadopteerd door een Belgisch gezin. Maar de heimwee knaagt.

Kirstin Vanlierde – Yuma
Davidsfonds 2012, 224 bladzijden, 15+
Maarian uit de ondergrondse maatschappij Eden wordt in de bovenwereld nog steeds gewantrouwd. Als nog twee Edelingen de reis naar Boven ondernemen, treedt Maarian op als tolk, met als doel beide volkeren tot elkaar te brengen.

Yvonne Vlugt – Meegenomen
Holland 2012, 121 bladzijden, 12+
Doodgewone jongens zijn het, David en Dumi. Twee vrienden die het liefst een potje voetballen. Profs willen ze worden, doordringen tot het hoogste niveau. De hitte die hun land teistert, de honger die ze soms hebben: het weerhoudt ze er niet van elke dag te oefenen en lol te maken. Dan hoeven ze ook even niet te denken aan het echte gevaar in hun land: overal zijn soldaten. Soldaten die kinderen ontvoeren en oorlogsdingen laten doen. Tot nu toe bleef het altijd bij verhalen over kinderen die zijn meegenomen, het was altijd een paar dorpen verder, het kwam nooit zo dichtbij.

Anne Voorhoeve – Lilly Marlene
Callenbach 2012, 304 bladzijden, vertaald door Hilke Makkink, 12+
Lilly heeft haar rugzak gepakt. Na de dood van haar moeder heeft ze niemand meer in Hamburg om voor te blijven. Tante Lena is het doel, de enige familie die ze nog heeft. Maar in de DDR stuit ze op een groot familiegeheim.

Helen Vreeswijk – Zwijgplicht
Manteau 2012, 400 bladzijden, 15+
Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld. Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

Alf Kjetil Walgermo – Mijn bonzend hart
Lannoo 2012, 112 bladzijden, vertaald door Bernadette Custers, 12+
Verhaal over het mooiste en het ergste dat een mens kan overkomen. Anna, bijna veertien, verliest haar hart aan David, een nieuwe jongen in de klas. Maar wanneer eindelijk de eerste zoen in de lucht hangt, valt Anna flauw. Ze wordt halsoverkop naar het ziekenhuis gevoerd. Het vonnis van de dokters doet haar wereld kantelen:ze heeft een harttransplantatie nodig.

Stephen Wallenfels – ZAP
The House of Books 2012, 288 bladzijden, verteld door Carla Hazewindus, 12+
In Washington schrikken de 15-jarige Josh en zijn vader ‘s nachts wakker door enorm lawaai. Boven de stad hangt dreigend een grote groep bollen, het lijken net enorme zwarte parels. Ze flitsen – zappen – iedereen die zich op straat waagt weg. In Los Angeles schuilt de 12-jarige Megs in haar eentje in de parkeergarage van een hotel. Ze probeert te overleven door naar eten te zoeken in geparkeerde auto’s. Josh en Megs kunnen zich ternauwernood in leven houden. Zullen ze het redden?

Mel Wallis de Vries – Klem = kerntitel Jonge Jury
De Fontein 2012, 272 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

Rachel Ward – Oneindig (Deadline 3)
Lemniscaat 2012, 256 bladzijden, vertaald door Lydia Meeder, 12+
De inmiddels 18-jarige Adam is op de vlucht vanwege een vermeende moord, en voor iedereen die hem denkt nodig te hebben vanwege zijn vermogen (tegen wil en dank) om de sterfdata van mensen in hun ogen te zien. Als hij en zijn vriendin Sarah, die hetzelfde vermogen heeft, samen met Sarahs tweejarige dochtertje Mia, die aura’s kan zien, worden gevonden door de zielloze en verknipte regeringsvertegenwoordiger Saul, laat deze hen niet meer los. Hij neemt hen mee naar een mysterieus ondergronds complex om daar hun geheim te ontfutselen. Al gauw blijkt dat hij daarvoor (ook) een persoonlijk motief heeft.

Jessica Warman – Between
Van Goor 2012, 347 bladzijden, vertaald door Ineke Lenting, 15+
Op de ochtend van haar achttiende verjaardag wordt Elizabeth Valchar mooi, populair en rijk wakker op het jacht, waar ze haar feest gaf, door een aanhoudend gebonk. Wanneer ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze haar eigen verdronken lichaam. Liz herinnert zich niets van wat er gebeurd is en kan alleen maar vol afschuw naar haar eigen lijk kijken. Algauw komt Alex Berg haar gezelschap houden, een jongen die Liz kent van school en die is doodgereden bij een hit and run. De twee proberen door hun herinneringen in elkaar te passen, samen te ontdekken wat er met hen gebeurd is. Naarmate Liz zich meer herinnert, ontdekt ze dat ze steeds vaker ging hardlopen en steeds minder at. Liz’ moeder leed aan anorexia en zij overleed toen Liz negen jaar was. De mensen om Liz heen waren bezorgd om haar, maar er was iets veel groters dat Liz’ leven bedreigde.

Moony Witcher – De woestijn van Alfasia (Morga: de tovenares van de wind 2)
Fantoom 2012, 439 bladzijden, illustraties van Fernando Ambrosi en Linda Cavallini, vertaald door Catalina Steenkoop, 12+
Op de planeet Emiòs hebben de Fhars 500 jaar lang de IJzeren Wet toegepast, maar de profetie van de Onvolmaakte wordt stilaan werkelijkheid. Morga, het enige wezen op de planeet met menselijk DNA, is de Tovenares van de Wind en heeft een storm van gevoelens, liefde en vrijheid ontketend. Ze staat trouwens niet alleen. Haar vader Serunte en de Bramante Eremia beschermen haar met hun alchemistische krachten. Met haar magische stem spreekt haar moeder Animea haar aan. De vrienden Drima en Horp vechten aan haar zijde, en wat er ook gebeurt, Yhari, haar grote liefde, is altijd bij haar. Morga weet dat de verraderlijke Okrad, het hoofd van de Fhars, de machtigste magische kunsten zal aanwenden om haar tegen te houden, maar het lot van de planeet weerspiegelt zich in haar diepblauwe ogen en klopt in haar moedige hart.

Anna Woltz – Ik kan nog steeds niet vliegen
Leopold 2012, 144 bladzijden, illustraties van John Rabou, 10+
Zomer 1945. Luuk van dertien gaat naar Denemarken om aan te sterken na de hongerwinter. Drie maanden lang mag hij lui in het gras liggen en bessen met room eten. Maar op de boerderij zijn twee meisjes met een geheim; voor de Nederlandse Ida en de Deense Kirsten is de oorlog nog niet voorbij. Luuk dacht dat hij volwassen was na vijf jaar bezetting, maar kan hij Ida en Kirsten ook helpen?

Maryrose Wood – Nachtschade (The poison diaries 2)
Fantoom 2012, 164 bladzijden, vertaald door Sofie de Cocker, 12+
De zestienjarige Jessamine Luxton is overmand door verdriet. Haar ware liefde, Weed, de vreemde intrigerende jongen die zo plots opdook in haar leven, is verdwenen. Hoe kan hij haar achtergelaten hebben zonder afscheid en zonder ooit nog iets van zich te laten horen? Jessamine weet dan wel niet waarom Weed verdwenen is, maar ze denkt dat haar eigen vader, Thomas, er iets mee te maken heeft. Thomas die zo geobsedeerd was door Weeds geheime kennis van gevaarlijke planten dat hij alles zou doen om die kennis te pakken te krijgen. Deze verdenking – en haar ervaringen met gif – hebben haar veranderd. Ze is niet langer een onschuldig meisje en nu kent ze zelf de kracht van de planten. Wanneer Jessamine ontdekt dat Weed leeft en in gevaar is, doet ze alles wat nodig is om met hem herenigd te worden. Ze is tenslotte de dochter van haar vader.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

Laat een reactie achter