Alle boeken voor Jonge Jury 2014 – leesniveau 3F

geplaatst in: overzicht | 0


jonge juryOp de website van Jonge Jury staat een lange lijst met alle boeken die meetellen voor de Jonge Jury 2014. De organisatie heeft uit deze lange lijst 20 boeken uitgekozen als kerntitels. Dat zijn boeken waarvan de organisatie denkt dat zij het meest gewaardeerd zullen worden door de lezers.

Hieronder staat een deel van deze lange lijst met boeken alfabetisch gesorteerd op schrijver. De boeken in deze bijdrage zijn geschikt voor leesniveau 3F, dus geschikt voor leerlingen in onderbouw HAVO/VWO.

 

Jesse Andrews – Ik + Earl + de stervende Rachel
Moon 2012, 224 bladzijden, vertaald door Ellis Post Uiterweer, 15+
De zeventienjarige Greg Gaines leidt een onzichtbaar bestaan op school en dat bevalt hem prima. Hij heeft een vriend, Earl, met wie hij films maakt. Greg is de eerste om toe te geven dat de films ‘f*ing slecht’ zijn, maar niemand krijgt ze toch te zien. Wanneer klasgenote Rachel leukemie blijkt te hebben, wordt Greg door zijn moeder min of meer gedwongen Rachel bij te staan in deze moeilijke tijd. Greg voelt daar helemaal niets voor, maar laat zich toch overhalen. Algauw gaat het bergafwaarts met Rachel en de kans op genezing lijkt met de dag kleiner te worden. Greg en Earl besluiten een afscheidsfilm voor haar te maken. Het wordt De Slechtst Gemaakte Film Aller Tijden, zoals Greg het zelf noemt, maar wel een van de aangrijpendste en indrukwekkendste ervaringen in het leven van de drie jongvolwassenen.

Swati Avasthi – Split. Het liegen begint nu
Lemniscaat 2012, 288 bladzijden, vertaald door Marion Drolsbach, 15+
Jace en Christian zijn opgegroeid in een gezin waar de spanning altijd te snijden was. Hun vader – een beroemde rechter – mishandelde hun moeder, en waar zij konden vingen de jongens de klappen op. Christian is op zijn zeventiende weggelopen. Jace, nu zestien, heeft eindelijk het onmogelijke gedaan: hij heeft zijn vader teruggeslagen en is het huis uit gezet.

Laure van den Broeck – Birdie
Lannoo 2012, 256 bladzijden, 15+
Birdie is vijftien en worstelt in stilte met de dood van haar vader, die stierf toen ze tien was. Ze woont in een Engelse havenstad met haar hippe moeder Felicity, die soms meer is begaan met haar uiterlijk dan met haar dochter. De plotse dood van haar vader confronteert Felicity met een verleden dat ze liever achter zich had gelaten. Ondertussen stapelen Birdie’s problemen zich op, en bovendien is haar beste vriend Cassius smoor op haar. De dag van de begrafenis breekt aan, en de sfeer wordt grimmiger. Sluimerende emoties ontwaken en een zware storm zweept de spanningen naar een hoogtepunt.

Lucy Christopher – Toen de zwanen kwamen
The House of Books 2012, 320 bladzijden, vertaald door Sabine Mutsaers, 12+
Isla is dertien. Op een dag krijgt haar vader een hartaanval en moet hij naar het ziekenhuis. Daar leert Isla een jongen kennen, Harry, die ernstig ziek is. Ze worden goede vrienden. Het is veel voor Isla: haar vader en een vriend zo ziek. Als ze vanuit een ziekenhuisraam een zwaan met een gebroken vleugel ziet, wil ze die het liefst er helemaal bovenop helpen. Misschien is dat wel het begin van ieders herstel.

Matthew Dicks – Herinneringen van een denkbeeldig vriendje
Moon 2012, 288 bladzijden, vertaald door Ineke van Bronswijk, 15+
Waar blijft een denkbeeldig vriendje als niemand meer in hem gelooft? Max heeft een denkbeeldige vriend. Hij heet Budo en hij bestaat echt. Hij leeft in een aparte wereld en heeft zijn eigen gedachten en beslommeringen. Een voor een ziet hij andere denkbeeldige vriendjes verdwijnen omdat hun kinderen niet meer in ze geloven. Budo bestaat al veel langer dan de meeste ingebeelde vriendjes. Max heeft Budo harder nodig omdat hij autistisch is en omdat hij de wereld zo moeilijk te begrijpen vindt. Max’ verwarring brengt hem vaak in de problemen – gelukkig is Budo er dan om hem te helpen. Zolang alles maar gewoon bij het oude blijft, voelt Max zich prima. Maar er zijn veranderingen op komst. Grote veranderingen. Als Budo zijn vriend op een dag voor zijn ogen ziet verdwijnen, moet hij alle zeilen bijzetten om Max te redden.

Kristien Dieltiens – Kelderkind
Eenhoorn 2012, 512 bladzijden, illustraties van Carll Cneut, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Duitsland, 19de eeuw. Manfred heeft een hazenlip. Iedere dag ervaart hij dat de wereld lelijke mensen afwijst. Haat en liefde zijn de sleutelwoorden in zijn leven. Op Pinkstermaandag 1828 staat er op een plein in Neurenberg een zonderlinge knaap. De 16-jarige vondeling kan alleen zijn naam schrijven: Kaspar Hauser. Hij kan amper lopen of praten. Enkele mensen trekken zich zijn lot aan, maar niet iedereen heeft goede bedoelingen. Kaspar draagt een duister geheim met zich mee. Waarom werd hij al die jaren gevangen gehouden in een donkere kelder? En wat heeft hij te maken met Manfred?

Kerry Drewery – Smaragd
Callenbach 2012, 256 bladzijden, vertaald door Mieke Prins, 15+
2003. Hier heeft Lina zo naar verlangd: vrijheid. Vrijheid om te zeggen wat je wilt, tegen wie je wilt. Om de gedachten in je hoofd te mogen uitspreken. Vrijheid om eindelijk jezelf te mogen zijn. Als de bommen van de Amerikanen op Bagdad vallen lijkt een nieuwe tijd aan te breken. Lijkt. Want al heel snel blijkt dat Lina’s leven veel ingewikkelder is geworden dan daarvoor. En dan wordt ze ook nog verliefd op een knappe Amerikaanse soldaat. Iets waarmee ze haar eigen leven in gevaar brengt.

Noëlla Elpers – Malou van de Mussen
Van Goor 2012, 215 bladzijden, 12+
Begin 17e eeuw. Malou is met haar moeder gevlucht uit Antwerpen. Na haar moeders dood wordt Malou teruggestuurd. Haar reisgezel Nicolaas Rockox brengt haar niet naar een weeshuis in het door de pest geteisterde Antwerpen, maar neemt haar mee naar zijn eigen huis, waar ze het jongste ‘maartje’ wordt. Malou wekt gemengde gevoelens op bij het personeel. Toch verovert ze een plaats in het huis van de buitenburgemeester. Ze groeit op tot een mooie jongedame en de stadstuin wordt haar toevluchtsoord. Rockox’ kinderloze vrouw vat moederlijke gevoelens op voor haar. Ondertussen worstelt Malou met allerlei vragen. Rockox heeft haar moeder nog gekend, is hij misschien haar echte vader? Ook dreigt ze verliefd te worden op de nieuwe knecht Meerten, maar meiden en knechten mogen niet met elkaar trouwen. Dan vriest de Schelde dicht en op het ijs doemt een gevreesde schaduw uit haar verleden op. Die zal Malou moeten overwinnen voor haar liefde voor Meerten kan opbloeien.

Ed Franck – Hoe Seppe ondanks alles zijn zestiende verjaardag haalde
Davidsfonds 2012, 285 bladzijden, 15+
Toen Seppe zijn zestiende verjaardag vierde, was het resultaat: een losgeslagen stier, een onthoofd vrouwenbeeld, een geramde politieauto en een artikel met foto in de krant. Niemand die hem kende was verbaasd dat dit net Seppe overkwam. Net zoals toen hij met zijn huisdier Gerbil een driesterrenrestaurant op zijn kop zette, of opgepakt werd voor vermeend vandalisme en zo het rode slipje van een agente te zien kreeg, of zijn eigen verdrinking ensceneerde in zijn zoektocht naar een eerste kus.

Siska Goeminne – Raak me dan, als je kan
Eenhoorn 2012, 99 bladzijden, 15+
Rune verhuist met haar moeder na een dramatische gebeurtenis naar zee. Ze ontmoet Simon. Ze herkennen pijn en verdriet in elkaar, waardoor ze zich tot elkaar aangetrokken voelen. Maar ze zijn heel verschillend.

Jan de Leeuw – Vijftien wilde zomers
Davidsfonds 2012, 144 bladzijden, 15+
Na de dood van Thomas proberen zijn moeder, grootvader en vriendin Orphee hun leven weer op te pakken.

Sophie Lucas – Reigers vlucht
Boekerij 2012 (1e druk), 480 bladzijden, 15+
Er dreigt oorlog in het keizerrijk Yuan. De jonge prinses Mei Lin kan zich moeilijk schikken in de ceremoniële rol die in het keizerrijk voor haar is weggelegd. Wanneer ze kennismaakt met paleisdienaar Cang Lu, een jongen met bovennatuurlijke gaven, komt ze een complot op het spoor dat haar leven, dat van de keizer en zelfs het hele rijk bedreigt. Eindelijk kan ze een rol van belang spelen maar om haar land te redden moet Mei Lin alles opgeven wat ze liefheeft en zich verbinden met haar grootste vijand. Toch is het Cang Lu die uiteindelijk het grootste offer brengt. Met haar scherpe oog voor detail heeft de jonge Sophie Lucas een bijzonder volwassen gevoel voor verhalen vertellen. In het verzet tegen de rol die voor de prinses is weggelegd in haar maatschappij, weet Lucas het eeuwige dilemma tussen plicht en gevoel vol inlevingsvermogen neer te zetten.

Andrew Prentice & Jonathan Weil – Zwarte magie
Moon 2012, 480 bladzijden, vertaald door Sandra van de Ven, 12+
Londen, 1592 – in een krioelende wirwar van handelaars, dieven en messentrekkers gaat Jack de stad in om zakken te rollen. Als hij op een dag de verkeerde persoon berooft en een duister voorwerp in handen krijgt, belandt hij in een veel gevaarlijker Londen dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een stad waar magie bestaat – en dodelijk is. Voor Jacks ogen worden satanische gruweldaden gepleegd, en in de zoektocht naar een schuldige worden vrouwen gemarteld en op de brandstapel gegooid. De felste in de strijd is dominee Webb: hij zweept het volk op en belooft Londen te zuiveren van een eeuwenoud kwaad. Maar Jack wantrouwt de dominee. De dingen zijn niet zoals ze lijken en Jack ziet Londen zoals ze werkelijk is. Een stad van duivels.

Lissa Price – Starters (Starters 1)
Van Holkema & Warendorf 2012, 352 bladzijden, vertaald door Mariëtte van Gelder, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
De wereld is voorgoed veranderd. Callie staat voor een onmogelijke keuze: Haar ouders zijn dood. Haar broertje is ernstig ziek. En er is niemand die ze kan vertrouwen. Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt. Ten einde raad gaat Callie met hen in zee. Ze moet haar opdracht volbrengen en opgeven is geen optie.

Gideon Samson – Zwarte zwaan
Leopold 2012, 212 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rifka verzint dingen. Dat doet ze altijd. Leugens en grapjes. Maar ook dingen om te doen. Nu heeft ze iets nieuws bedacht. Het is griezelig en geweldig tegelijk. Rifka wil haar eigen begrafenis meemaken. Duveke zegt dat het niet kan. Maar Rifka denkt van wel. Ze wil het. En als Rifka iets wil, dan gebeurt het. Samen met Duuf gaat ze de hele wereld voor gek zetten. Dit wordt de stunt van de eeuw. Drie kinderen, drie verhalen. Ik ben Duveke. Hij is Olivier. Jij bent Rifka. Als je aan alles gedacht hebt, kan er toch eigenlijk niks verkeerd gaan?

Marian de Smet – Rotmoevie = kerntitel Jonge Jury
Moon 2012, 190 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Eppo, een Nederlandse jongen van zeventien komt al liftend met een Vlaams meisje in contact. Tabby is achttien en ze heeft niet echt een doel voor ogen op het moment dat ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Het komt erop neer dat zij hem brengt waar hij heen wil. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil, maar waarvan ze weg wil, daar krijgt hij geen zich op. Dat het iets met Rob te maken heeft, is duidelijk. Zijn naam staat bovenop haar arm getatoeëerd. Tabby en Eppo zijn allebei op de vlucht voor hun problemen, maar komen al reizend tot de conclusie dat er niet van weg te lopen valt. Het duurt een tijd maar uiteindelijk vertrouwen ze elkaar genoeg om de last die op hun schouders ligt met elkaar te delen en zo van dat gewicht af te komen.

Marita de Sterck – Niet zonder liefde
Querido 2012, 176 bladzijden, 15+
Op het perron van Antwerpen Centraal wacht Arjun op Juma. Hij dringt erop aan dat ze thuis eindelijk vertellen dat ze samen zijn. Dat ze het tot nog toe geheim hielden, daar hebben ze goede redenen voor. Juma doet wat ze vaker doet, ze vlucht, de metro in, weg van alle problemen en weg van haar mooie zwarte prins. Terwijl Juma ondergronds de stad doorkruist, stormt Arjun bovengronds voort. Hij mijdt geen hindernis, maar klautert, zwiert, vliegt en duikelt erover. Hij is een getraind traceur, bezeten door parkour, de kunst van het bewegen. Zal het hem lukken om Juma in te halen en haar zover te krijgen dat ze mee springt, over al hun obstakels heen?

Maren Stoffels – Verboden voor mij
Leopold 2012, 137 bladzijden, 12+
Caro is boos en verdrietig als haar vriendin wordt aangevallen door een groepje uit Zuid. Ze ontploft als Zuid ook nog eens een feest geeft… op het terrein van Noord. Caro wil wraak en ze geeft een beter feest. Met chips en drinken van Zuid, dat zal ze leren. Maar als de Zuiders op het feest verschijnen, gaat het fout. Hoe kan Caro voorkomen dat er opnieuw een slachtoffer valt?

Wendy Stroobant – Duivelsstrijd
Davidsfonds 2012, 152 bladzijden, 12
Zuidelijke Nederlanden, 17de eeuw. Twee weken geleden werd Dorothea door haar oom, bisschop Hemelsoet, uit het weeshuis gehaald. Voor de buitenwereld is de bisschop een heilige, iemand die ontzag en bewondering oogst. Maar Dorothea weet wel beter: elke avond moet ze hem opsluiten in de kelder. Daar vecht hij tegen de duivel die bezit van hem neemt. Lieven is de zoon van de beul, veracht door de hele stad. ‘s Nachts gaat hij op zoek naar de weerwolf die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De moorden lijken op die van vijftien jaar geleden toen de broer van bisschop Hemelsoet als weerwolf ontmaskerd en geëxecuteerd werd. Op een van zijn nachtelijke omzwervingen botst hij op Dorothea. Als een bezetene klauwt ze zijn gezicht open, om de dag nadien om een kus te komen bedelen. Heeft zij iets met de moorden te maken?

Carlos Ruiz Zafon – Septemberlichten (Niebla 3)
Signatuur 2012, 224 bladzijden, vertaald door Nelleke Geel, 15+
Na de dood van hun echtgenoot en vader, verhuizen Simone Sauvelle en haar kinderen Irene en Dorian van Parijs naar de Normandische kust. Speelgoedfabrikant Lazarus Jann heeft Simone aangenomen als hoofd in de huishouding en bibliothecaresse op zijn landgoed Cravenmoore. Irene ontmoet de zwijgzame tiener Ismaël en de twee worden verliefd. Na de plotselinge dood van hulpje in de huishouding en onverbeterlijke kletsmajoor Hannah, gaan de twee op onderzoek uit. Stukje bij beetje komen ze erachter dat de speelgoedfabrikant een duister geheim bewaart.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

logo komt van de website van Jonge Jury

 

Laat een reactie achter