Jacobine de Brauw – Lek

geplaatst in: ★★★★☆, 12+, recensie | 45

Jacobine de Brauw – Lek

Willems vader, een bekende journalist op het Haagse Binnenhof, verongelukt midden in de nacht op een verlaten snelweg. Maar is het wel een ongeluk? Willem is overtuigd van niet. Samen met zijn beste vriend Max gaat hij in Den Haag op onderzoek uit. De intrige die ze op het spoor komen is gevaarlijker en groter dan ze ooit hadden kunnen vermoeden. Machtige politici doen er alles aan om te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt. Max en Willem zijn hun leven niet meer zeker.

Informatie over het boek
Jacobine de Brauw - Lek
Querido 2013
Bladzijden: 256
Leeftijd: 12+
Genre: detective

 

Meer informatie

Meer Informatie over dit boek en alle recensies

 

Mijn samenvatting

Het is de koudste novemberochtend die Willem zich kan herinneren. En de donkerste. Alleen aan het aantal mensen dat op de been is kun je merken dat het dag is. Terwijl hij fietst probeert Willem de mouwen van zijn grijze capuchonjas om zijn nu al dode vingers te trekken. Zijn tenen prikken van de kou. (blz. 7)

De vader van Willem was een journalist in politiek Den Haag. Hij is een tijdje geleden verongelukt met zijn auto. Volgens de politie was het een ongeluk. Willem denkt dat er meer achter zit. Daarom gaat hij samen met zijn vriend Max naar Den Haag om werkspullen van zijn vader op te halen. De krant is bezig met het digitaliseren van het archief en de originele documenten mogen weg. Daar zitten veel artikelen van zijn vader tussen. Willem hoopt er achter te komen waar zijn vader mee bezig was.

‘Dat is degene die hem die informatie gegeven heeft,’ zegt Willem. ‘Geen idee wie het is alleen.’
Max staart naar de bladzijde. ‘Maar dit bewijst toch niks, Wil,’ zegt hij zachtjes. ‘Ja, hij was bezig met een spannend verhaal. Maar dat was hij altijd. Hij was een supergoede journalist.’
Willem klapte het boekje dicht en stopt het terug in zijn broekzak. ‘Klopt. Maar die LEK heeft mijn vader iets verteld wat hij om één uur ‘s nachts is gaan uitzoeken.’ Hij staat op en pakt zijn tas. ‘En je weet hoe mijn moeder daar over dacht. Hij werkte niet ‘s nachts. Nooit. Dus ja. Ik weet het zeker. Hij was iets groots op het spoor. Er is iets anders gebeurd dan de politie heeft kunnen achterhalen en ik ga dat uitzoeken.’ (blz. 19)

Op de redactie van de krant komen ze Bruins, de oud-collega van Willems vader tegen. Hij neemt hen mee naar het Binnenhof. Bruins heeft een afspraak met Van Weelde, de minister-president. Aan het einde van het gesprek stelt Willem hem een vraag.

Van Weelde leunt naar voren. ‘Die jongen vroeg of de problemen rond Borssele al waren opgelost.’ Van Weelde fluistert het, zoals alleen oude mensen kunnen fluisteren – bijna harder dan hun normale stem. Staalmeesters’ ogen flitsen naar de bar. Niemand lijkt het gehoord te hebben.
Verdomme. De zoon van Cees. Hoe is het mogelijk.
‘Hij had het rode boekje bij zich,’ spuugt Van Weelde. ‘Hij maakte er zelfs aantekeningen in.’
Deze keer hoeft Staalmeesters niet na te denken. Het voelt alsof iemand zijn luchtpijp langzaam dichtdrukt. Het rode boekje van Van Dijk was in Den Haag een begrip. De vrees van elke politicus. Opgetekend staan in het rode boekje betekent negatief in de media komen. Zou Cees nog wat op hebben geschreven die laatste avond? Staalmeesters wacht tot Van Weelde doorgaat, maar die is stilgevallen.
‘Wat stond erin?’
Van Weelde kijkt hem geïrriteerd aan. ‘Hoe moet ik dat weten?’ Heel even lijkt hij weer op een minister. ‘Ik heb natuurlijk direct een einde aan het interview gemaakt.’ (blz. 45)

Zijn er echt problemen met de kerncentrale in Borssele? Zal Willem achter de waarheid komen over de dood van zijn vader?

 

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (42 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek gewonnen via uitgeverij Querido en het leek mij een spannend verhaal. Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, zielig, leuk, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek gewonnen via uitgeverij Querido
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een spannend boek dat zich in de politieke wereld van Den Haag afspeelt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar die een spannend verhaal willen lezen

 

Tip

Ben je op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler van dit boek? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website (even googelen...). Daarnaast vind je meer informatie op de websites van de uitgeverijen en op de websites van Jeugdliteratuur.org, Leesfeest en Leesplein.nl
Succes!

45 Responses

  • Mathilde

   wat jammer Lisa dat je het een saai boek vond. Wat vind je wel een leuk boek?

   • Bruh

    vind je boeken leuk die geheimzinnig zijn dan raad ik deze boek aan maar, als je liefdes boeken leuker vind dan is dit boek niks voor jou.
    persoonlijk vond ik dit boek echt leuk om te lezen!

    • Mathilde

     Het is inderdaad geen liefdesverhaal, maar een spannend en geheimzinnig verhaal. Fijn dat je het een leuk boek vond om te lezen!

 1. Anoniempje

  ik vind het ook een heel stom boek. Niet aan te raden. Nogal langdradig en de manier van schrijven is niet leuk.

 2. Henk

  echt een super saai boek, veelste ingewikkelde tekst en niet leuk voor jongeren.
  Schaam je!

  • Mathilde

   Meningen over een boek kunnen gelukkig verschillen! Dat jij het boek niet leuk vindt betekent niet dat niemand het een leuk boek vindt.

   • Mathilde

    Heb je het boek al uit? Vraag aan klasgenoten wat zij van het boek vinden. Dat helpt hopelijk bij het snappen van het verhaal

  • Mathilde

   Wat jammer dat je het geen leuk boek vindt. Wat vind je wel een leuk boek?

 3. Kaas

  K vind het een super saai boek k houd van spannende boeken maar dat is dit boek totaal niet??

  • Mathilde

   Jammer dat je het een saai boek vond. Wat vind je wel een leuk boek?

   • Jan

    Mathilde wrm geef je overal een reactie op, ik vond het boek wel leuk maar een beetje langdradig, verder raad ik het boek meer aan voor kinderen boven de 15. Ik ben zelf 14 en snap alles wel, maar het boek kan moeilijke defenities bevatten.

    • Mathilde

     Ik geef reacties omdat het anders eenrichtingverkeer is: mensen geven een reactie en je weet niet of iemand het heeft gelezen. Dat is toch niet leuk? Maar fijn om te lezen dat je het wel een leuk boek vond, Jan

 4. hallooww

  ik vind het niet bepaalt een leuk boek.. het is saai en irritant omdat je de hele tijd wisselt van tijd en plek enzo..

 5. Suzanne

  Ik moest dit boek voor school lezen, eerst vond ik het heel langdradig. Pas na een tijd werd het leuk! Het was wel spannend.

 6. Mathilde

  ik vond dit boek niet zo leuk, het was eendradig en het liefdesverhaal van lorna en willem liet me koud. ik voelde me er heel erg ongemakkelijk bij toen willem en lorna romantiek kregen

 7. hoeft niemand te weten

  ik vind het boek spannend maar het duurt zo lang en ik moet er een boekverslag over schrijven

  kan iemand samenvatting maken

Laat een reactie achter