Nominaties Dioraphte Jongerenliteratuurprijs 2014

geplaatst in: overzicht | 0


logo DJP 2014Vanaf vandaag t/m 22 april kan er gestemd worden voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs (DJP) 2014. Dit is een literaire prijs voor het beste jongerenboek van het afgelopen jaar. Deze prijs richt zich op jongeren tussen 15 en 25 jaar en bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Deze prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen. De vakjury heeft vandaag de nominaties bekend gemaakt.

Op 23 april maakt de vakjury bekend welk Nederlandstalig boek en welk vertaald boek de DJP wint. Daarnaast is er een publieksjury. Hiervoor kunnen alle jongeren tussen 15 en 25 jaar via de website van de DJP hun stem uitbrengen op een boek dat in 2013 is verschenen. Dit kan een boek zijn uit de lijst genomineerden van de vakjury, maar dit mag ook een ander boek zijn. Als je stemt maak je ook kans op een Sony e-reader met alle genomineerde boeken erop.

 

Nederlandse boeken

Saskia Maaskant – Kieuw
Davidsfonds 2013, 228 bladzijden, 18+
Filia is opgegroeid bij oma. In het dorp kwamen ze niet, en buiten de boodschappenbezorger Waldemar kwam er nooit bezoek over de vloer. Wanneer oma sterft, lijkt het huis nog donkerder te zijn dan anders. De eenzaamheid spoelt in golven over Filia heen. Haar enige afleiding is het dagboek dat oma haar naliet, vol bizarre herinneringen aan een buitengewone jongen met een ongelooflijk geheim. Is hij de reden dat oma zich afsloot van de buitenwereld?

Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken
Arbeiderspers 2013, 208 bladzijden, 18+
Oudering is een dorpje op het eiland Voorne-Putten waar de inwoners langs elkaar heen leven en hun nooit uitgekomen dromen in oude sokken bewaren. Lioba, een kunstzinnig meisje, wil niets liever dan het dorp ontvluchten. Als zij op een dag bewusteloos wordt aangetroffen op het nabije gors, gonst het dorps van de geruchten. Diverse dorpsgenoten zoeken koortsachtig naar een manier om haar weer wakker te krijgen. Maar wie Lioba wil bevrijden uit haar slaap moet eerst zichzelf bevrijden van zijn schaduwkant.

Michiel Stroink – Tilt
Meulenhoff, 2013, 224 bladzijden, 18+
Max, een dertigjarige pokerprofessional, leeft en werkt volgens een strak geordend schema. Met zijn ‘tien dagen op en tien dagen af’-systeem, waarin hij zich op de been houdt met veel drank en drugs, hoopt hij aan de pokertafel zo snel mogelijk miljonair te worden. Maar zijn plan wordt in de war geschopt als hij wordt geveld door acuut leverfalen. Hij belandt in het ziekenhuis, waar al snel duidelijk wordt dat hij door zijn exorbitante levensstijl geen recht heeft op de noodzakelijke transplantatie. Max dreigt de controle over zijn leven te verliezen en probeert zichzelf te redden op de enige manier die hij kent: door te pokeren, maar dan met de mensen in zijn directe omgeving als speelkaarten. Er ontstaat een intrigerend machtsspel, met het leven van Max als inzet

Peter Verhelst – Geschiedenis van een berg
Prometheus, 2013, 120 bladzijden, 18+
Er was een tijd dat ik niet eens kon spreken. Misschien leerde ik spreken en schrijven zoals iemand met alles wat hij op straat vindt begint te knutselen, en daar niet mee op kan houden; het wordt almaar groter en grilliger en op een dag neemt hij zijn kleren en zijn tandenborstel en gaat hij in dat bouwsel wonen. Nu deze geschiedenis is opgeschreven, weet ik dat het niet was opdat iemand me zou vergeven, want dat heeft het leven zelf al gedaan, maar wel omdat ze van iedereen zijn, het verdriet, het verlangen en zelfs het geluk – want wat is geluk? Misschien zal hij of zij, na het lezen van deze geschiedenis, er net als ik getuige van zijn hoe de zon ‘s avonds door een vrouw heen kan vallen. De gloed in het gezicht van de vrouw die ons laat kijken in de zon lang nadat hij is ondergegaan – ik kom uit een familie die dat soort dingen op prijs stelt. Blijf nog even zitten wachten op de sterren, omdat ook zij zichtbaar zullen worden, als sporen van een brand, jaren nadat die is gedoofd. Ook dat is een wonder.

Aukelien Weverling – Het land
Meulenhoff Boekerij 2013, 192 bladzijden, 18+
Het is ook mogelijk dat je er niet van houdt: van de Ruysdaalse luchten, de ijle populieren en het loeiend vee. Dat prachtige Hollandse landschap waarin nooit iets gebeurt behalve geboorte en dood. Betje, bijvoorbeeld, verveelt zich te pletter. Moe spreekt in spreekwoorden, Pa klaagt over het weer: het zijn vaste waarden in haar leven. Tot er beweging komt in die stationaire wereld en de gebeurtenissen een wending nemen die niemand had kunnen voorspellen. Het land is een roman over bekrompenheid en religieuze verstikking, oud-Hollandse folklore en kalverliefde.

 

Vertaalde boeken

Marjorie Celona – Waarom
Cargo 2013, 336 bladzijden, vertaald door Anke ten Doeschate, 18+
Heen en weer geschoven tussen opvanggezinnen en slachtoffer van mishandeling en verwaarlozing, vindt Shannon eindelijk een stabiel thuis bij pleegmoeder Miranda. Toch voelt Shannon dat ze, om echt rust te vinden, op zoek moet gaan naar haar afkomst. Hierbij wil ze vooral een antwoord op de hardnekkige vraag wat voor moeder haar pasgeboren kind vrijwillig achterlaat.

Dave Eggers – De Cirkel
Lebowski, 2013, 445 bladzijden, vertaald door Gerda Baardman, Lidwien Biekmann, Brenda Mudde en Elles Tukker, 18+
Lees de recensie(s) over dit boek
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Nathan Filer – De schok van de val
Anthos, 2013, 263 bladzijden, vertaald door Nicolette Hoekmeijer, 18+
Matthew is opgenomen in een inrichting. Hij houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen was, overleed zijn oudere broer Simon: een keerpunt in Matthews leven. Met onderkoelde humor schrijft Matthew op wat hij sindsdien heeft meegemaakt. Hij schrijft over zijn moeder, zijn beste vriend, maar bovenal over Simon. Matthew beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.

Davide Longo – De verticale man 
De Geus, 2013, 445 bladzijden, vertaald door Pieter van der Drift, 18+
Italië staat aan de rand van de afgrond. Het land gaat gebukt onder schaarste en plunderende bendes, op straat is niemand meer veilig. Door het schandaal dat zijn literaire carrière en gezinsleven verwoestte ziet het privéleven van Leonardo er niet rooskleurig uit. Hij heeft al jaren geen letter meer op papier gezet. Zijn vrouw is noordwaarts getrokken en heeft haar twee kinderen bij hem achtergelaten. Als hij goed voor hen wil zorgen en ze wil behoeden voor de woestenij zal hij beroep moeten doen op een kwaliteit die hij nooit bezat: moed.

Patrick Ness – Het mes dat niet wijkt (Chaos 1)
Moon, 2013, 479 bladzijden, vertaald door Ineke Lenting, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentissdorp. Het is een uniek dorp, want er klinkt voortdurend Herrie. Alles wat leeft denkt hardop. Todd hoort de geheimen en gedachten van anderen en zij ook van hem. Je kunt niet aan de Herrie ontsnappen. Er is geen privacy en er zijn geen geheimen. Maar dan ontmoet hij een meisje van wie hij geen gedachten hoort. Wie is zij? En hoe kan het dat zij niet is gedood door de Herrie, zoals alle andere vrouwen? Prentissdorp herbergt een geheim dat zo verschrikkelijk is dat Todd noodgedwongen op de vlucht moet slaan. Maar hoe ontsnap je als iedereen je kan horen?

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

logo komt van de website van Boekhandel Rutgers, samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

 

Laat een reactie achter