Nominaties Jonge Jury 2014

geplaatst in: overzicht | 2


jonge juryVandaag zijn de nominaties voor de Jonge Jury 2014 bekendgemaakt. Tot 1 maart konden jongeren stemmen op de boeken die zij het beste vonden. Nu zijn de stemmen geteld en zijn de vijf genomineerde boeken bekend. Een van deze boeken zal op de Dag van de Jonge Jury (op 16 april) als winnaar bekend worden gemaakt.

 

Elle van den Bogaart – No deal

Van Holkema & Warendorf 2012, 160 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na een feestje veroorzaakt de 17-jarige Simon een auto-ongeluk. Maar hij heeft geen rijbewijs en nog behoorlijk gedronken ook. Bovendien heeft de auto, die niet van hem is, veel schade. Hoe moet hij dit ooit betalen? En wat als de politie of zijn moeder erachter komt? Winston, de eigenaar van de auto, doet hem een voorstel: als Simon ‘iets’ voor hem gaat ophalen in Suriname, hoeft hij niets te betalen en houdt hij er zelfs nog een aardig bedragje aan over. Al snel blijkt dat het om coke gaat. Onder grote druk gaat Simon akkoord. Dan begint een bloedstollende race tegen de klok.

Marion van de Coolwijk – Ademnood

De Fontein 2012, 176 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Moon is 16 en heeft iets gruwelijks meegemaakt: ze is bijna verdronken. Sindsdien heeft ze last van paniekaanvallen. Wanneer ze hyperventileert ziet ze dingen die nog moeten gebeuren. Hierdoor weet Moon meer dan haar lief is. Wanneer ze tijdens zo’n aanval ziet dat haar nieuwe vriendje vastzit onder water, raakt Moon in paniek. Ze moet hem vinden. Maar sinds haar eigen ongeluk durft ze het water niet meer in.

Francine Oomen – Hoe overleeft Rosa in New York?
Querido 2012, 331 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat doe je als je droom aan diggelen valt en je zelfvertrouwen tot onder het nulpunt daalt? Dan ga je, zoals Rosa, naar New York! Als au pair bijvoorbeeld. Wat doe je als je in je eentje, ver van huis, ten einde raad bent? Dan zoek je nieuwe vrienden, maak je nieuwe plannen, ga je een blokje om met de hond, bak je een taart en laat je je niet gek maken door een pratend hert, een overspelig vriendje en een helse puber. Wat doe je als je (per ongeluk) vreemdgegaan bent? Als je teveel drinkt, rookt en blowt, een verkeerde studie gekozen hebt, platzak bent en je vader je ontzoond heeft? Dan vlucht je. Bijvoorbeeld naar Berlijn, zoals Neuz doet.

Natasza Tardio – Moordvrienden

Pimento 2012, 224 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Finn Kimmel schiet een leraar en drie leerlingen op zijn school dood en pleegt daarna zelfmoord. Zijn beste vriend, Milo Bauers, is erbij, maar het lijkt erop dat hij er niets mee te maken heeft. Toch wordt hij opgepakt en meegenomen naar het politiebureau. Langzaam maar zeker komen er steeds meer gruwelijke feiten aan het licht. Heeft Finn ook iets te maken met een eerder gepleegde moord op een kleuter? En hoe kan het dat een normale jongen als Milo bevriend raakte met Finn? Lukt het de politie om alle feiten boven tafel te krijgen of wordt er iets verzwegen?

Mel Wallis de Vries – Klem
De Fontein 2012, 272 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

2 Responses

  1. Laura

    Heb ze allemaal gelezen behalve No deal maar die ga ik wel een keer lezen. Op Moordvrienden heb ik gestemd dus ik hoop dat die wint!

  2. Mathilde

    Goed van je! Ga je toevallig ook naar de Dag van de Jonge Jury?

    Ik heb alleen “Klem” gelezen, waar ik nog wel een recensie over moet schrijven. De andere vier ga ik de komende weken lezen. Ik ben vrijwilliger op de Dag van de Jonge Jury, dus ik vind dat ik dan wel alle kerntitels gelezen moet hebben 🙂

Laat een reactie achter