Nominaties Kinderpoëzieprijs 2014

geplaatst in: overzicht | 0


Dit jaar wordt in België voor de eerste keer de Kinderpoëzieprijs uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Op 21 maart, de UNESCO Werelddag van de Poëzie, werden de nominaties bekend gemaakt. De nominaties zijn door een vakjury bekend gemaakt. Zij hebben de kinderpoëzie van de afgelopen twee jaar gelezen (25 gedichtenbundels). Op 14 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Ted van Lieshout – Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wonder 
Leopold, 2012, 40 bladzijden, illustraties van Ted van Lieshout, 6+
Poëzieprentenboek waarin het thema ‘anders zijn’ in zestien gedichten op verschillende manieren aan bod komt. Humoristische versjes – die doen denken aan de versjes van Annie M.G. Schmidt –, zoals over de juf van groep vier die het liefst in de trapeze hangt en over drie jongetjes die graag op ballet willen, worden afgewisseld met ontroerende gedichten over bijvoorbeeld het meisje Hanna dat ziek is en over Jan die liever een meisje zou zijn. De subtiele boodschap van de bundel is dat het niet erg is om anders te zijn, het maakt je juist bijzonder.

Jaap Robben – Als iemand ooit mijn botjes vindt 
De Geus, 2012, 64 bladzijden, illustraties van Benjamin Leroy, 8+
Baffetoentje, avegaar en zefiertje. Woorden die niemand nog gebruikt, maar die te mooi zijn om te laten uitsterven. Jaap Robben speurde er twintig op. Hun betekenis inspireerde hem en illustrator Benjamin Leroy tot gedichten en tekeningen waarin nieuwe, spannende dieren tot leven komen.

Edward van de Vendel – Mijn fijne geluidenboekje 
De Eenhoorn, 2013, 64 bladzijden, illustraties van Mattias de Leeuw, 6-
Edward van de Vendel beschrijft heel veel alledaagse geluiden. Nu eens poëtisch, dan weer speels of met een knipoog. En steeds herkenbaar. Het openen van een chipszakje, papa’s auto die de oprit oprijdt, praten onder water, de wind die door de bomen blaast. Al die geluiden maken deel uit van een warme thuis.

Edward van de Vendel – Ik juich voor jou 
Querido, 2013, 48 bladzijden, illustraties van Wolf Erbruch, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Twintig schitterende en kunstzinnige ogende sportprenten, waarvan twee op de schutbladen, vormden de inspiratiebron voor het maken van zeventien verhalende gedichten. Diverse facetten van sport en sportbeleving worden belicht: winnaars, verliezers, doorzettingsvermogen, vergankelijkheid van roem, doping en inspiratie.

Bette Westera – Aan de kant, ik ben je oma niet! 
Gottmer, 2012, 60 bladzijden, illustraties van Sylvia Weve, 6+
Dit boek vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die – en dat vergeten kinderen nog wel eens – ooit ook jong zijn geweest en een heel leven achter zich hebben. Bette Westera portretteert elk van de 12 bewoners in twee verzen: een over hoe hij of zij vroeger was en een over nu. Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

 

Laat een reactie achter