Verhalenwedstrijd Er Was Eens

geplaatst in: overzicht | 0


logo verhalenwedstrijd Er was eensEr Was Eens is een verhalenwedstrijd voor jongeren die in Rotterdam in de tweede klas van het vmbo zitten. Voor dit jaar hebben zich meer dan 600 leerlingen aangemeld. Deze leerlingen zitten in 32 klassen, verdeeld over 9 scholen. Wat moeten ze doen? Met de hele klas lezen ze een boek dat het beginpunt gaat worden voor hun eigen verhaal. Dat boek kiezen ze uit een boekenlijst. Na het gezamenlijk lezen van het boek bedenken de leerlingen zelf een verhaal. Ze moeten bedenken hoe ze dit verhaal willen vertellen en dus nadenken over wanneer een verhaal leuk is.

Op 4 februari was de feestelijke start van deze wedstrijd in Theater Zuidplein. De leerlingen kregen meer te horen en te zien over de verschillende vormen die ze kunnen gebruiken om hun verhaal te vertellen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een rap, een dans, een film, een tijdschrift of juist iets heel anders. Alles mag! Als de klas een idee heeft om een verhaal te vertellen dan komt er een bekende Rotterdammer een gastles geven. Alle klassen krijgen ook een workshop om meer te weten te komen over de manier waarop zij het verhaal willen vertellen. Er is een workshop ‘camera acteren’, ‘dans en dansbattle’, ‘filmposter’, ‘film- en theaterscript’, ‘rap’, ‘striptekenen’.

Waarom doen deze leerlingen eigenlijk mee aan de wedstrijd? Het winnende verhaal wordt in het echt uitgevoerd. Is het winnende verhaal een tijdschrift dan wordt er met een tijdschriftredactie een echt tijdschrift van gemaakt, is het een dans dan wordt er een voorstelling van gemaakt. Van het winnende verhaal van vorig jaar is een film gemaakt. Die film kun je hier bekijken. De winnaar wordt op woensdag 28 mei bekendgemaakt tijdens de grote finale.

 

Hieronder staan de boeken waaruit de leerlingen konden kiezen om met de hele klas te lezen.

Marjan van Abeelen – Internetdate
Eenvoudig Communiceren, 2012, 96 bladzijden, 12+
Kevin is 14 jaar en zit vaak achter de computer. Elfie is zijn beste chatvriendin. Ze is slim en grappig en ze heeft groen haar. Kevin moet de hele tijd aan Elfie denken, maar hij heeft haar nog nooit ontmoet. Ze woont namelijk helemaal in Limburg.

Marjan van Abeelen – Mams 
Eenvoudig Communiceren, 2013, 64 bladzijden, 12+
De moeder van Madelief hoort dat ze terminale kanker heeft. Een klap voor het hele gezin. Madelief begint een dagboek om haar woede en verdriet te verwerken.

Diederik Assenede – Floris en Fleur 
Eenvoudig Communiceren, 2012, 88 bladzijden, 12+
‘Floris ende Blancefloer’ is een prachtig liefdesverhaal uit de Middelnederlandse literatuur. Het werd in de 13de eeuw uit het Frans vertaald en bewerkt door Diederik van Assenede. Bij ons verschijnt nu een bewerking in eenvoudig, hedendaags Nederlands, onder de titel ‘Floris en Fleur’. De bewerking gebeurde door Marian Hoefnagel. Het verhaal begint in Spanje, in het paleis van de koning. Floris is een knappe, donkere moslimprins. Fleur is een mooi, blond meisje van gewone afkomst en katholiek opgevoed. Als kind groeien zij samen op. Op een dag worden ze verliefd op elkaar. En dat is niet naar de zin van de koning, de vader van Floris. Die beraamt een plan om Floris en Fleur uit elkaar te halen. Dit verhaal over een onmogelijke liefde tussen verschillende culturen, religies en sociale afkomst is universeel en van alle tijden.

Helene Bakker – De vergissing
Eenvoudig Communiceren, 2011, 64 bladzijden, 12+
Een 15-jarig meisje heeft moeite met wiskunde. Een populaire jongen biedt aan haar te helpen. Ze wordt verliefd op hem. Maar is hij wel helemaal te vertrouwen?

Helene Bakker – Rode laarzen
Eenvoudig Communiceren, 2011, 72 bladzijden, 12+
Jacco woont in Amsterdam en is de stad eigenlijk helemaal zat. Tijdens de zomervakantie logeert hij bij zijn tante op de Veluwe. Jacco houdt van het platteland. Daar wonen geen vervelende buitenlanders en vinden geen overvallen plaats, zoals in zijn straat. Tijdens zijn logeerpartij leert hij een meisje met rode laarzen kennen. Door deze ontmoeting verandert er voor Jacco heel veel en wordt zijn mening aan het wankelen gebracht.

Helene Bakker – Vader onbekend
Eenvoudig Communiceren, 2012, 80 bladzijden, 12+
Vlak voor hij sterft, verklapt de vader van Joost een groot geheim. Hij is niet zijn echte vader. En zijn moeder is niet zijn echte moeder. Joost is direct na zijn geboorte geadopteerd. Eerst wil hij er met niemand over praten. Maar dan vertelt hij het aan klasgenootje Limei. Zij komt uit China en is ook geadopteerd. Samen gaan ze op zoek naar de biologische ouders van Joost.

Helene Bird – Geen weg terug
Eenvoudig Communiceren, 2012, 64 bladzijden, vertaald door Anne-Marie Vervelde, 12+
Tara verandert van een lastige en onhandelbare tiener in een verslaafd meisje. Ze verliest alle realiteit uit het oog, en laat zichzelf denken dat ze any time kan stoppen. Joost weet echter wel beter. Tara ontmoet Joost, een oude bekende, regelmatig. Hij is verslaafd geweest, en nu afgekickt. Drugs gebruiken mag hij nooit meer. Hij probeert haar te laten stoppen. Ze worden verliefd, en steeds laat ze Joost denken dat ze nu echt clean is. Dan gebeurt er iets vreselijks.

Caja Cazemier – Bibi Xtra
Ploegsma, 2012, 176 bladzijden, illustraties van Caja Cazemier, 10+
Laat je niet gek maken! Big is Lastig maar Big is óók gewoon Best, hoor. Als wij daar maar in geloven, dan doen anderen dat ook! Als jij een maatje Xtra hebt, maak ik Xtra mooie kleren voor jou! Je zult zien dat je je al veel beter voelt als je iets bijzonders draagt. Bibi heeft besloten dat haar gewicht geen probleem is. Maar leuke kleren kopen is dat wel. Dus gaat Bibi zelf aan de slag! Algauw willen andere meiden weten waar ze die leuke kleren vandaan heeft, en voor ze het weet heeft ze een webshop en een eigen kledinglijn!

Marian Hoefnagel – Blauwe maandag
Eenvoudig Communiceren, 2007, 167 bladzijden, 12+
De 15-jarige Jesse heeft een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader die verongelukt is. Hierdoor gaat Jesse weer in Nederland wonen. Hij komt in de klas bij Mara en haar tweelingbroer Marijn. Jesse speelt keyboard en al snel vormt hij met Marijn en Mara en nog twee broers uit hun klas een bandje: Blauwe Maandag. Jesse en Mara zijn verliefd op elkaar. Als de band in de zomervakantie naar Terschelling gaat om op te treden op een camping, blijkt dat de jongens hun drankgebruik niet in de hand hebben. Mara besluit uit de band te stappen.

Marian Hoefnagel – Hey Russel!
Eenvoudig Communiceren, 2007, 128 bladzijden, 12+
Russel raakt bevriend met Jim. Nog nooit heeft hij zo’n goede vriend gehad. Maar dan hoort Russel allerlei roddels over Jim. Mensen zeggen dat hij homo is. Russel raakt in paniek. Wil hij nog wel vrienden blijven, als Jim echt homo is? Of vinden de jongens op straat hem dan niet meer cool?

Marian Hoefnagel – Met alle geweld
Eenvoudig Communiceren, 2007, 120 bladzijden12+
Yung voelt zich niet thuis op zijn nieuwe school in Amsterdam. Hij wordt vaak gepest. Zijn vriendschap met de mooie Marije maakt hem wel gelukkig. Maar wat gebeurt er als zijn vriendin hem niet meer stoer vindt?

Marian Hoefnagel – Mooi meisje
Eenvoudig Communiceren, 2007, 138 bladzijden, 12+
Laura woont met haar oma op een boerderij, ver buiten de stad. Tijdens een feestje wordt ze verliefd op Abdul. Laura en Abdul krijgen verkering. Abdul neemt steeds cadeautjes voor haar mee. Maar is hij wel echt verliefd op Laura?

Marian Hoefnagel – De nieuwe buurt
Eenvoudig Communiceren, 2008, 100 bladzijden, 12+
Kika verhuist naar de andere kant van de stad. Ze voelt zich niet thuis in haar nieuwe buurt. Ze is de enige met een hoofddoek. En ze wordt uitgescholden door jongens uit de buurt. Gelukkig heeft ze wél een leuke buurjongen. Ze is zelfs een beetje verliefd op hem aan het worden. Maar dan gebeurt er iets vreselijks.

Marian Hoefnagel – Topmodel
Eenvoudig Communiceren, 2008, 141 bladzijden12+
Een 14-jarig meisje is topmodel. Als ze een paar kilo te zwaar wordt, gaat ze lijnen. Ze gaat zo lang door dat ze in het ziekenhuis belandt.

Marian Hoefnagel – Een gevaarlijke vriend
Eenvoudig Communiceren, 2008, 96 bladzijden, 12+
Kamal raakt bevriend met een stoere man, Jim. Jim neemt Kamal mee om te racen met zijn sportauto. En Jim heeft een sportschool waar Kamal gratis mag trainen. Maar dan blijkt dat Jim hiervoor wel wat terug verwacht.

Marian Hoefnagel – Buitenspel
Eenvoudig Communiceren, 2009, 107 bladzijden, 12+
Pier heeft een geweldig leven. Hij is een groot voetbaltalent, En hij heeft een prachtige vriendin. Maar dan krijgt Pier plotseling een ernstige ziekte. En alles wordt anders.

Marian Hoefnagel – Onder druk
Eenvoudig Communiceren, 2009, 125 bladzijden, 12+
De Marokkaanse Aïsha is ongelukkig. Ze weet zeker dat niemand haar kan helpen. Maar zo verder gaan wil ze ook niet. Ze ziet maar één oplossing. Is Aïsha nog te redden?

Marian Hoefnagel – Hard tegen hard
Eenvoudig Communiceren, 2010, 112 bladzijden, 12+
De problemen voor twee tieners, waarvan de een de ander met zijn bende belaagt, beginnen pas echt als zij hetzelfde meisje leuk vinden.

Marian Hoefnagel – De kloof
Eenvoudig Communiceren, 2011, 72 bladzijden, 12+
Een 16-jarige jongen is tijdens zijn vakantie in een kloof gevallen. Hij wordt verzorgd door een meisje. Ze worden verliefd. Maar dan doet hij een schokkende ontdekking.

Marian Hoefnagel – De ruimtereis
Eenvoudig Communiceren, 2011, 54 bladzijden, 12+
De ruimtereis gaat over Michael, een jongen van vijftien. Bij een prijsvraag wint hij een ruimtereis van drie dagen. Hij vindt het best leuk in de ruimte. Maar waar blijft de spaceshuttle die hem moet terugbrengen naar de aarde?

Marian Hoefnagel – Doe normaal!
Eenvoudig Communiceren, 2011, 127 bladzijden, 12+
Klas 3A heeft een nieuwe mentor. Hij vertelt zijn leerlingen veel over zichzelf. Over zijn angsten en verdriet. En dat hij bang is om gepest te worden. De klas vindt het geweldig dat de mentor zo open is.

Marian Hoefnagel – Transfer
Eenvoudig Communiceren, 2011, 64 bladzijden, 12+
Klaas is 17 jaar. Hij is een groot voetbaltalent en wil het liefst spelen voor PSV. Als iemand aanbiedt voor hem te onderhandelen, is hij dan ook dolblij. Maar waar heeft hij nu precies voor getekend?

Marian Hoefnagel – Dubbelliefde
Eenvoudig Communiceren, 2011, 142 bladzijden12+
Elise verhuist van Nederland naar Suriname. De mensen leven er heel anders. Zo is haar moeder bijvoorbeeld veel strenger geworden. Toch heeft Elise het erg naar haar zin. Ze heeft al snel vriendinnen. En ze krijgt een leuk vriendje. Dan ontdekt Elise een oud familiegeheim. Dat geheim heeft te maken met een verboden liefde van haar oma. Het is heel wonderlijk. Want ook Elise’s leven wordt opeens ingewikkeld. Dat lijkt steeds meer op het liefdesleven van haar oma vroeger.

Marian Hoefnagel – De perfecte misdaad
Eenvoudig Communiceren, 2012, 64 bladzijden, 12+
Abel werkt voor een deurwaarder en woont in een luxe flat met uitzicht over de haven. Op een dag krijgt hij nieuwe bovenburen: de misdaadschrijver Herman Huizing en zijn mooie, jonge vrouw Karin. Abel doet er alles aan om Karin voor zich te winnen. Al snel blijkt dat Huizing meer weet over een oude misdaad waarbij Abel betrokken was. Een misdaad die nooit is opgelost.

Marian Hoefnagel – Drama
Eenvoudig Communiceren, 2012, 104 bladzijden, 12+
Als Johan, de dramadocent, een dodelijk ongeluk krijgt, is de hele school in rouw. Er wordt van alles georganiseerd, een herdenking en een stille tocht. Roos vindt dat de andere leerlingen erg overdrijven. Zelf is ze niet verdrietig, ze voelt zich stiekem best opgelucht. Dat komt omdat Roos dingen weet over Johan die andere leerlingen niet weten. De geheimen van Johan komen langzamerhand toch uit.

Marian Hoefnagel – Oppassen
Eenvoudig Communiceren, 2012, 88 bladzijden, 12+
Jasmijn en Lonnie zijn hartsvriendinnen. De nieuwe buren van Jasmijn hebben haar gevraagd om te komen babysitten. Jasmijn wordt verliefd op de knappe buurman. Als ze samen met Lonnie gaat oppassen, wordt die ook verliefd op Ranan. Dan blijkt dat Ranan meer van de meisjes wil dan normaal is. Dat voelt niet goed en uiteindelijk nemen ze een verstandig besluit.

Marian Hoefnagel – Uitgehuwelijkt
Eenvoudig Communiceren, 2013, 86 bladzijden, 12+
Op haar 17e verjaardag hoort Celien dat haar vader haar heeft beloofd aan een Turkse man. Ze wil niet, maar durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich voor haar vrienden. Hoe loopt dit af?

Marian Hoefnagel – Zwarte magie
Eenvoudig Communiceren, 2013, 88 bladzijden, 12+
De vriendinnen Kelly en Sanne kopen een heksenboek en gaan aan de slag. Irritante meisjes, Sannes bovenburen, iedereen wordt behekst. En dan lijkt het alsof de betoveringen echt werken. Tot overmaat van ramp heeft Kelly een hele vreemde overbuurjongen, die gedachten kan lezen, kleurenblind is en acht talen spreekt. En hij zit achter Sanne aan! Hoe loopt dit af?

Theo & Marianne Hoogstraaten – (ff) Out!
Holland, 2011, 160 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Roxanne en Lianne shoppen in de stad een supersexy outfit bij elkaar voor het feest vanavond. Joël probeert Frank over te halen hem te helpen met zijn ghb-handeltje. Hij wil wel weer eens scoren bij de meiden. Zondagmorgen, ca. 03.00 uur. Joke Frederiks wordt ’s nachts opgeroepen. Ze loopt alweer bijna een half jaar mee bij de recherche en heeft aan een aantal heftige zaken meegewerkt. Omdat de slachtoffers nauwelijks jonger zijn dan zijzelf, voelt deze zaak heftiger dan alles wat ze tot nu toe heeft meegemaakt. Samen met rechercheur Tom Speelman moet zij uitzoeken wat er die nacht is gebeurd: was het wel een ongeluk? Of is er sprake van een misdrijf?

Rhijja Jansen – Help! Ik ben verliefd
Eenvoudig Communiceren, 2012, 72 bladzijden, 12+
Hoe kun je het beste tongzoenen? Wat kun je verwachten van de ‘eerste keer’? En hoe leg je voor het eerst een drol bij je geliefde? In dit boek vertelt datingexpert Rhijja Jansen openhartig over haar liefdesleven, en geeft ze tieners tips. Van flirten tot ex-vriendje, van verliefd tot gedumpt.

Marijke Katee – Verdacht
Eenvoudig Communiceren, 2012, 64 bladzijden, 12+
Aisja heeft een bijbaantje in een supermarkt. Kassadienst vindt ze het leukst. Want dan zit ze vlak bij Ruben, op wie ze stiekem verliefd is. Op een dag klopt het totaalbedrag van haar kassa niet. Er ontbreekt 250 euro. De bedrijfsleider start een onderzoek en de politie wordt erbij gehaald. Ruben moet mee naar het politiebureau.

Mirjam Kooijman – Het experiment
Eenvoudig Communiceren, 2011, 64 bladzijden, 12+
De vriendinnen Yasmina en Laura gaan naar de kelder onder Laura’s flat. Want daar komen geen zeurende moeders of strenge leraren. Maar zijn ze wel alleen? En waar komen die vreemde geluiden vandaan?

Morgan Matson – Mijn reis met Jake
De Fontein, 2011, 368 bladzijden, 15+
Amy is zeventien en staat op het punt van het westen van Amerika naar Connecticut in het oosten te verhuizen. Drie maanden eerder is haar vader bij een ongeluk omgekomen. Zijn dood heeft grote sporen achtergelaten in het gezin. Amy’s moeder wil dat Amy met hun auto naar Connecticut komt. Maar sinds het ongeluk rijdt ze niet meer. Daarom heeft haar moeder een reisgenoot geregeld: Jake, de zoon van een kennis. Amy ziet er als een berg tegenop om vier dagen lang met een onbekende jongen in de auto te moeten zitten, maar wanneer de knappe Jake haar chauffeur blijkt te zijn, wordt de reis ineens een stuk spannender. Al snel besluiten de twee een ‘kleine’ omweg te maken en bijzondere plekken te bezoeken. Met elke kilometer groeit hun band, maar ook de spanning. Het wordt een reis om nooit te vergeten.

Anna van Praag – Vossenjacht
Leopold, 2011, 136 bladzijden,12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Lisa is dolblij dat ze op de middelbare school meteen bij de meest populaire groep hoort. Dat sommigen haar waarschuwen voor haar nieuwe vrienden, wil ze niet horen. Dat Esra, het meisje dat naast haar zit in de klas, steeds banger wordt, wil ze niet zien. Totdat Lisa op het schoolkamp een vreselijke ontdekking doet.

Lydia Rood – Dans! Dans!
Leopold, 2012, 144 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wie is ermee begonnen? Opeens zijn er flashmobs op pleinen: jongeren dansen een streetdance en lopen dan verder alsof er niets is gebeurd. In gymzalen worden dance battles gehouden. Steeds meer kinderen raken verslingerd aan de game en iedereen loopt in het paars. Het is een beweging! Ruth, gek op dansen en op de Dansmeester, is een BWGR van het eerste uur. Helaas zijn Ruths ouders tegen de BWGNG. Ze verbieden haar eraan mee te doen en ze krijgt zelfs huisarrest. Maar Ruth moet en zal dansen! Daarom zoekt ze hulp bij de Dansmeester zelf. Lydia Rood heeft het verhaal van Ruth en de andere BWGRs zelf gehoord.

Malcolm Rose – Eind van de wereld
Eenvoudig Communiceren, 2013, 72 bladzijden, 12+
Jamiro (en zijn vriendin Don (van Madonna) stelen een auto en veroorzaken een ongeluk. De schade en de reprimande maken geen indruk, want binnen zes maanden is toch ieders leven ten einde doordat een planetoïde de aarde zal vernietigen. De moeder van Jamiro (sterrenkundige bij het Instituut voor Ruimte-Onderzoek) weet ook geen oplossing. Als Don een game speelt, krijgt zij een ingenieuze inval. Vlak voor de lancering van een raket dreigt het nog mis te gaan, maar een vriend van Jamiro – de cijferman- is de reddende engel.

Tessa van Schie – Op de vlucht
Eenvoudig Communiceren, 2012, 56 bladzijden, 12+
Tom zit zwaar in de problemen. Bij zijn moeder thuis is het een groot bloedbad, en hij rent naar buiten met een mes in zijn hand. Wat is er toch aan de hand?

Fenna de Vries – Vuil spel
Eenvoudig Communiceren, 2011, 72 bladzijden12+
Pearl is het mooiste meisje van de school. De vrienden Leroy en Danny hebben er alles voor over om haar te veroveren. Zelfs hun vriendschap. Maar wat vindt Pearl daarvan?

Fenna de Vries – De finale
Eenvoudig Communiceren, 2013, 88 bladzijden, 12+
Jay-Rock, Tess, Lucas en Vita zijn geselecteerd voor de finale van een grote danswedstrijd. Ze gaan dansen voor een jury op cruiseschip Gigantica. Luca heeft stiekem een oogje op Vita en hij mag met haar de eerste ronde dansen. Iedereen verheugt zich op de danswedstrijd. En dan voltrekt zich een vreselijk drama.

Mel Wallis de Vries – Klem
De Fontein, 2012, 272 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Op schoolreisje naar Vlieland! Alle ingrediënten voor een leuke trip zijn aanwezig. Maar dan gaat het vreselijk mis: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De groep is lamgeslagen. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af; steeds meer feiten komen aan het licht. Bijna iedereen lijkt een motief te hebben. En bijna niemand lijkt de waarheid te spreken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het verblijf in een regelrechte hel.

 

Waar vind ik meer informatie? 
website van Er Was Eens
Er Was Eens op Facebook
Er Was Eens op Twitter

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

Laat een reactie achter