De Tweede Wereldoorlog (boeken voor 12+)

geplaatst in: overzicht | 0

oorlogverzetBegin mei is weer de jaarlijkse dodenherdenking. Dan denken we aan alle mensen die gedood zijn tijdens oorlogen, maar vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II). Deze oorlog was van 1940 tot 1945. Er zijn toen over de hele wereld meer dan 50 miljoen mensen, waaronder veel Joodse mensen, doodgegaan. Hieronder staan boeken die over deze oorlog gaan. Laat het me weten als er boeken ontbreken in dit overzicht.

 

Oorlog 40-45.nl
Sjaloom 2002, 250 bladzijden, 12+
Bundel met verhalen over de Tweede Wereldoorlog van bekende jeugdauteurs als Arend van Dam, Corrie Hafkamp, Sera Anstedt en Peter Vervloed en van een aantal minder bekende schrijvers. Ieder verhaal wordt gevolgd door een informatief stukje met achtergrondinformatie. De verhalen zijn in chronologische volgorde gezet, beginnend bij de verdediging tijdens de eerste aanvallen tot en met de naoorlogse tijd, waarin ‘goed’ en ‘fout’ tijdens de oorlog aan de orde komt. Ook de situatie buiten Nederland komt aan bod.

Lies Bate – Marja
Davidsfonds 2005, 194 bladzijden, 12+
In 1943 wordt de 17-jarige Marja naar Duitsland gestuurd om daar te werken. Het is in Duitsland wel heel erg anders dan in België, waar honger en armoede heerst. Marja merkt al snel dat niet alle Duitsers zo vreselijk zijn als ze dacht. Ze maakt zelfs vrienden.

Patrick Bernauw & Guy Didelez – In het teken van de Ram
Davidsfonds 1996, 139 bladzijden, illustraties van Bram Didelez, 12+
Gedeeltelijk op authentieke gegevens gebaseerde, gereconstrueerde situatie in Berlijn rond 10 maart 1933. Toen verdween een joodse helderziende astroloog en bekend goochelaar spoorloos. Zijn dochter ontdekt dat haar vader Hitler les heeft gegeven in openbaar optreden. Schuin gedrukte fragmenten uit de pers larderen de beschrijving van de gefingeerde zoektocht van de dochter.

John Blom – Nooit meer naar huis
Verbum 2008, 114 bladzijden, 12+
De auteur schrijft in dit aangrijpende boek over zijn eigen jeugdervaringen gedurende de Tweede Wereldoorlog. In het eerste deel beschrijft hij zijn jeugd in een banketbakkersgezin in Amsterdam-Zuid, vanaf de Duitse inval op 10 mei 1940. In 1943 wordt hij samen met zijn vader naar de Hollandse Schouwburg gebracht, waar zij moeten wachten op transport naar kamp Westerbork. Hij kan ontvluchten en duikt onder. In deel twee vertelt de auteur hoe hij in Oost-Brabant de laatste fase meemaakt van de oorlog, die hij als enige van zijn familie heeft overleefd. In deel drie staat zijn leven na de oorlog centraal.

André Boesberg – Zwarte stad
Lannoo 2006, 200 bladzijden, 12+
Nickolay en zijn zusje Vera zijn op de vlucht voor de Duitsers. Hun vader is verraden en door de Duitsers vermoord. Na veel omzwervingen belanden zij in Stalingrad. Daar doen zij een ontdekking, die hun leven nog verder op z’n kop zet.

André Boesberg – Jules: verborgen jongen
Lannoo 2011, 208 bladzijden, 12+
Jules is een Joodse jongen, die twaalf jaar is als de oorlog begint. Voor Joden gelden speciale wetten en Jules mag zelfs niet meer naar zijn oude school. Als het gezin een oproep krijgt om zich bij de Duitsers te melden, duiken ze onder. De rest van de oorlog moet Jules zich verborgen houden. Tweeëneenhalf jaar lang.

Mies Bouhuys – Anne Frank is niet van gisteren
Bakker 1982, 141 bladzijden, 12+
Onderdrukking, discriminatie, racisme: het komt nog altijd voor. In dit boek wordt duidelijk welke gevolgen fascistische ideeën kunnen hebben. De schrijfster maakt daarbij gebruik van het dagboek van Anne Frank, het Joodse meisje dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders en zus ondergedoken was in Amsterdam. Hoe kon het dat zoiets gebeurd is, en niemand er iets tegen deed?

John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama
Boekerij 2006, 204 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 12+
Het is 1943: Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Vlakbij het nieuwe huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama’s wonen. Hij begrijpt er niets van. Waarom draagt iedereen achter het hek een gestreepte pyjama?

Dirk Bracke – Mijn lieve vijand
Abimo 2009, 239 bladzijden, 12+
Victor en Tilleke wonen in een dorp aan de grens. Het is oorlog. Voor Victor betekent dat een spannend avontuur. Tilleke ervaart het allemaal heel anders. Zij raakt verliefd op een Duitse soldaat.

Herman van Campenhout – Pikadon
Davidsfonds 2004, 83 bladzijden, 12+
Het is 1945 en Hiroshima is getroffen door de atoombom. Er heerst chaos in de stad en totale ontreddering. Veel mensen zijn gedood en anderen overlijden kort daarna door besmetting, ook een aantal vrienden van Daji. Toch moet Daji verder met zijn leven.

Herman van Campenhout – Liefste Esther
Davidsfonds 2011, 96 bladzijden, 12+
Bij het opruimen van het huis van haar oma vindt Lotte (22 jaar) drie brieven van voor de Tweede Wereldoorlog, geschreven door ene Kasper Humke, gericht aan Esther, Lottes oma. Oma heeft bijna nooit over vroeger gesproken. Nu pas beseft Lotte dat ze uit Duitsland kwam. In haar zoektocht naar het verleden ontdekt Lotte haar oma’s geheim: ze was van Joodse afkomst en werd daarom door haar grote liefde – een Duitse SS’er – afgewezen. Hij heeft daarvan spijt gehad, getuige zijn laatste brief, maar dat heeft nooit meer tot een hereniging kunnen leiden. Lottes oma overleefde het concentratiekamp en sprak daarna nooit meer over die periode in haar leven.

Caja Cazemier & Martine Letterie – Familiegeheim
Ploegsma 2011, 187 bladzijden, 10+
Eva ontmoet op de begrafenis van haar opa voor het eerst haar tante en nicht. Ze ziet daar ook een oude dame, die zich op de achtergrond houdt. Dat roept vragen bij haar op, over haar familie en over het verleden.

Ben Crom – De eendenkooi
De Harmonie 2009, 110 bladzijden, 12+
De 15-jarige Duitse Max gaat met haar vader voor een korte vakantie naar Terschelling. Na een rondleiding door een eendenkooi hoort ze voor het eerst de verhalen over het oorlogsverleden van haar grootvader en overgrootvader.

Ben Crom – Een goed jaar voor de rozen
De Harmonie 2007, 484 bladzijden, 12+
Als Nihat in zijn tuin een oude koffer opgraaft, staat hij aan het begin van een lange speurtocht naar het verleden, samen met zijn klasgenootje Reenie. In het huis waar hij nu woont, woonde toen Reenies opa. Hij was getrouwd met een Joodse vrouw. Samen met haar neef werd zij opgepakt door de Duitsers en weggevoerd naar een van de vernietigingskampen. Alles duidt er op dat de twee verraden zijn. Maar door wie? En waarom?

Henri van Daele – Woestepet, een moffenkind
Lannoo 2002, 350 bladzijden, 12+
Henri van Daele schrijft al jaren over zijn jeugd en over zijn vrienden en dorpsgenoten. Dit keer gaat het over Woestepet ofwel Roger, zijn vriend in het tehuis waarin de kleine Henri een jaar woonde en waarover hij vertelde in Een huis met een poort en een park (1988). Woestepet is in de oorlog geboren als de zoon van een verzetstrijdster en een Duitser. Hij heeft het moeilijk, net als Henri. Vandaar dat beide jongen naar een tehuis gaan.

Roald Dahl – Solo
De Fontein 1986, 224 bladzijden, illustraties van Quentin Blake, vertaald door Huberte Vriesendorp, 12+
In Solo vertelt Dahl over de periode dat hij als Shell-employé in Afrika werkte en vooral over zijn tijd als oorlogsvlieger in de Engelse luchtmacht. Uit zijn belevenissen blijkt dat je een held kunt worden door louter toeval en geluk.

Paul Dowswell – Ausländer
Callenbach 2011, 304 bladzijden, vertaald door Ernst Bergboer, 12+
Het is augustus 1941. Pjotr wordt uit een weeshuis in Polen overgebracht naar Duitsland, omdat hij Duitse ouders had. Hij wordt opgevangen door een welgesteld gezin in Berlijn. Zij zijn overtuigde nazi’s, terwijl Peter, zoals hij nu genoemd wordt, zijn twijfels heeft over het nazisme. Door zijn vriendschap met Anne raakt hij betrokken bij het verzet. Want ook in Duitsland was niet iedereen voor Hitler!

Emmy Dullemond – Onvoltooid verleden tijd
Sjaloom 2003, 183 bladzijden, 12+
Kort na de verhuizing naar de boerderij waar vroeger haar oudtante en oudoom woonden, ontdekken Marianne en haar vriendin een geheime schuilplaats. In de oorlog zat een Joods meisje, Ikebie, op de boerderij ondergedoken. Na de oorlog hoorde tante Antje niets meer van haar, wat een levenslang verdriet tot gevolg had. De beide meisjes besluiten Ikebie op te sporen. Er blijkt binnen de familie veel onuitgesproken te zijn.

Mirjam Elias – Het verlaten hotel
De Fontein 2003, 287 bladzijden, 12+
Dit verhaal beschrijft de ervaringen van Ronny, een gewone Amsterdamse jongen in de Tweede Wereldoorlog. Hij is zes als de oorlog uitbreekt, en hij maakt het allemaal mee: Joodse klasgenootjes die verdwijnen, mensen die ondergedoken zijn, de geheimzinnige gesprekken en gebeurtenissen in het hotel van zijn vader, waar veel onderduikers werden opgevangen. De kern van het verhaal wordt gevormd door de geschiedenis van Ronny’s vriendje, het Joodse jongetje Willy, dat de oorlog niet overleeft.

Theo Engelen – Schimmen uit het verleden
Sjaloom 1993, 143 bladzijden, 12+
Sander is pas verhuisd. Hij merkt aan de dorpelingen dat er dingen in het nieuwe huis zijn gebeurd, waar men liever niet over praat. Bij het opruimen van de zolder ontdekt Sander dat er nog een extra ruimte moet zijn. Door wat hij daar vindt en wat hij hoort over vroeger leert hij het verleden van zijn vader kennen.

Theo Engelen – De Indische vlieger
Sjaloom 1999, 173 bladzijden, 12+
Het is 1939 en Sukardi woont op Java. De Hollanders zijn er de baas en vanaf 1942 de Japanners. Sukardi raakt bevriend met Herman, de zoon van een Nederlandse bestuursambtenaar en later met Ton, een Nederlandse militair. Zijn oudere broer Boenki sluit zich aan bij de Indonesische vrijheidsstrijders. Hij vindt dat de Indiërs zelf hun land kunnen besturen.

Timothée de Fombelle – Een prins zonder koninkrijk (Vango 2)
Querido 2012, 384 bladzijden, vertaald door Eef Gratama, 12+
Vango gaat op zoek naar wie hij is. Hij ontdekt dat zijn ouders vermoord zijn en wil de dader van de moord traceren. Het vervolg speelt twee jaar later. Vooraf wordt kort samengevat wat er in het eerste deel is beschreven. Nog steeds wordt Vango achtervolgd door onbekenden. Waarom, weet hij niet. Wie zijn ouders vermoordde, is nu bekend: een zekere Cafarello. Zijn zoektocht, maar ook de zoektocht van velen naar hem, zet zich voort.

Anne Frank – Het Achterhuis
Contact, 1947, 302 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dagboekbrieven van het beroemde Joodse meisje Anne Frank. Ze vertelt hoe ze met haar familie op een onderduikadres het einde van de oorlog afwacht. Die komt voor haar te laat: het dagboek eindigt abrupt. Anne en haar familie worden opgepakt door de Duitsers. Alleen vader Otto keert uit de vernietigingskampen terug.

Ferenc Göndör – Ik overleefde Auschwitz
Eenvoudig Communiceren 2006, 183 bladzijden, vertaald door Charlotte Lagerberg-Luijten, 12+
Terugblik van de Joods-Hongaarse auteur op zijn jeugd in Hongarije. Göndör maakte de oorlog mee en kwam op 16-jarige leeftijd in Auschwitz terecht. Dit ooggetuigenverslag is geschreven voor lezers met leesproblemen. In korte zinnen en eenvoudige taal wordt de aangrijpende geschiedenis verteld. Met foto’s in zwart-wit van kamp Auschwitz, de onderkomens, de bewoners en de bewakers, en met getekende kaarten.

Yan Gout – En toch schijnt de zon
Clavis, 2012, 168 bladzijden, 12+
De oorlog is afgelopen, maar niet voor de 11-jarige Dolf. Midden in de nacht vlucht hij met zijn moeder en broertjes van het Vlaamse platteland naar Antwerpen. Waar zijn vader naartoe is gegaan, weet hij niet en zijn moeder zegt alleen dat hij voor zaken in het buitenland is. Dolf vindt zijn nieuwe leven in de stad moeilijk. Iedereen lijkt meer te weten dan hij en op school pesten jongens hem zonder dat hij weet waarom. Totdat hij ontdekt dat zijn vader in de gevangenis zit wegens collaboratie met de Duitsers.

Alan Gratz – De jongen die tien concentratiekampen overleefde
Kluitman 2013, 192 bladzijden, vertaald door Aimée Warmerdam, 12+
Yanek is tien jaar als de Duitsers in 1939 Polen invallen. Hij raakt alles kwijt wat hij heeft en wordt op dertien jarige leeftijd in een concentratiekamp geplaatst. Yanek wordt uitgehongerd, gemarteld en gestraft, maar weet steeds zijn doel voor ogen te houden: overleven. 
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jack Gruener.

Evert Hartman – Oorlog zonder vrienden
Lemniscaat 1979, 295 bladzijden, 12+
Arnold ontdekt dat zijn vader een verrader is: dat door diens toedoen de Duitsers narigheid bezorgen aan zijn klasgenoten en hun ouders. Arnold gaat steeds meer twijfelen aan de bedoelingen van de NSB-kliek van zijn vader.

Richard Hassink – Elke seconde telt
Van Goor, 2013, 237 bladzijden, 12+
Het is 2048 en de grootvader van Noa heeft voor een geheim project een tijdcapsule ontwikkeld. Helaas valt deze uitvinding in verkeerde handen… De extreemrechtse politicus Arvid Holt ontvoert de grootvader van Noa en wil zelf naar het Duitsland van 1944 te reizen. Hij wil Hitler gaan helpen zodat de afloop van de Tweede Wereldoorlog verandert in het voordeel van Hitler. Noa reist hem achterna om hem te stoppen.

Pete Hautman – De tijdkring
Ploegsma, 2000, 237 bladzijden, vertaald door Huberte Vriesendorp, 12+
In het huis van zijn stervende opa ontdekt Jack een metalen deur die toegang geeft tot het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Martha Heesen – Bajaar
Querido, 2011, 124 bladzijden, 12+
Julia en haar vijf zusjes wonen bij hun grootmoeder Momo. Het is kort na de Tweede Wereldoorlog. De moeder van de kinderen is overleden, en hun vader is spoorloos. Momo geeft de meisjes zelf les. En allemaal moeten ze helpen in de tuin, met de verzorging van het paard Bajaar en met andere klusjes. Julia maakt zich zorgen, over haar vader, haar oma, over de toekomst. Haar diepste gedachten en gevoelens deelt ze vooral met Bajaar. En soms met oma.

Marian Hoefnagel – Anne Frank, haar leven
Eenvoudig Communiceren, 2008, 103 bladzijden, 12+
Anne Frank is wereldwijd bekend door haar dagboek. Ze hield dit bij in de jaren dat zij was ondergedoken in het Amsterdamse Achterhuis, gedurende een aantal jaren in de Tweede Wereldoorlog. In dit boek wordt op een toegankelijke wijze over het leven van Anne Frank verteld: over de onderduikperiode, maar ook over de jaren in het concentratiekamp. Met foto’s van Anne en haar familie, het Achterhuis en onder meer het concentratiekamp Bergen Belsen, waar Anne overleed.

Kathy Kacer – Edith en het huis in Moissac
De Vries-Brouwers 2010, 160 bladzijden, onbekende vertaler, 12+
Het joodse meisje Edith vlucht in de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders, broertje en zusje vanuit Wenen naar Frankrijk. De kinderen belanden in Moissac waar een echtpaar honderd joodse kinderen opvangt met hulp van het hele dorp. Als er een razzia plaatsvindt, moeten de kinderen op padvinderkamp in de omgeving. Een waargebeurd verhaal.

Lody van de Kamp – Weeskinderen
Mozaïek, 2010 (herdruk), 211 bladzijden, eerder als “Blijf daar, kom niet! Weeskinderen” (2006) uitgegeven, 12+
De Pools-Joodse Jossele moet tot twee keer toe vluchten. Eerst naar Berlijn, maar als de oorlog uitbreekt is hij ook daar niet veilig. Hij besluit naar Nederland te gaan. Als het ook in Nederland te gevaarlijk wordt, neemt hij een dapper besluit.

Anton van der Kolk – Nacht
Van Goor 2003, 110 bladzijden, 12+
De Tweede Wereldoorlog is nog lang niet voorbij. In ieder geval niet in de hoofden van de slachtoffers. In dit verhaal wordt in weinig woorden, maar daardoor misschien des te indringender, duidelijk gemaakt wat de uitwerking van oorlog kan zijn. De opa van Karen heeft met niemand ooit over zijn oorlogservaringen gesproken, maar nu hij dementeert, waant hij zich weer midden in de gruwelijkheden. Karen begrijpt zijn grillige geest pas echt goed, nadat ze samen met een neef het oorlogsdagboek van opa heeft gevonden.

Klaus Kordon – De eerste lente
Van Holkema & Warendorf 1995, 447 bladzijden, vertaald door Els van Delden, 12+
Vlak na de Tweede Wereldoorlog houden de Russen Berlijn bezet. Voor Anne Gebhardt en haar familie begint het wachten op Annes vader, die al twaalf jaar gevangen wordt gehouden.

Tzruya Lahav – De klompen van André
Van Waveren 2005, 224 bladzijden, vertaald door Wimke Janssens-Van Buuren, 12+
André is een 6-jarig Joods jongetje dat in de Tweede Wereldoorlog naar het Brabantse platteland gebracht wordt. Hij komt terecht bij een warm boerengezin, waar hij de rest van de oorlog blijft wonen. Als eerst zijn vader en later zijn moeder uit de Duitse kampen terugkeren, vindt hij het moeilijk opnieuw aan zijn ouders te wennen.

Patricia de Landtsheer – Bewaar altijd een stukje brood
De Vries-Brouwers, 2001, 200 bladzijden, 12+
Als 14-jarige jongen wordt de joodse Dov Nasch in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Hij vertelt over de gruwelen die hij meemaakt in een aantal verschillende kampen en over zijn ervaringen na de bevrijding. Met foto’s van Dov en zijn familie en gezin.

Ria Lazoe – Gevangen vogel
Clavis, 2013, 264 bladzijden, 12+
Amsterdam 1944. De 13-jarige Nina ziet voor haar ogen hoe de Duitsers haar ouders wegvoeren. En omdat ze voorlopig niet terugkomen, gaat Nina naar haar oom in Twente. Ze krijgt hier een vriendin en maakt veel mee, maar een ding blijft door haar hoofd spoken: is haar vader een verzetsheld of een verrader?

Jan de Leeuw – Vederland
Davidsfonds, 2004, 216 bladzijden, 12+
Als de grootmoeder van Arnoud – met wie lang geen contact meer was – is overleden, brengt hij met zijn vader de vakantie door in haar woonplaats Deemstervelde. Arnoud vermoedt dat het een saaie periode zal worden, maar niets is minder waar. Dankzij Rebecca en uilenman Titus leert hij veel over het familieverleden, en daarmee ook over zichzelf. De dood van zijn opa in de Tweede Wereldoorlog vormt daarbij het vertrekpunt van een reis door een voor hem volkomen nieuw verleden.

Lex Lesgever – Nooit verleden tijd
Boekerij, 2010, 221 bladzijden, 12+
Tijdens een razzia van de Duitsers worden de ouders en broers van Lex opgepakt. Lex zelf, net 13 jaar, kan ontsnappen. Hij overleefde als enige van het gezin de oorlog. In dit boek vertelt de schrijver wat hij zelf meemaakte.

Martine Letterie – De schaduw van het verleden
Ellessy Jeugd, 2001, 146 bladzijden, 12+
Peter en zijn familie merkt al snel na hun verhuizing naar het geboortedorp van zijn vader dat zij daar niet welkom zijn. Daar zit iets achter en stukje bij beetje komt hij achter de waarheid: zijn vader was fout in de oorlog!

Martine Letterie – Verzet tegen de vijand
Leopold, 2011, 169 bladzijden, 12+
Toon moet onderduiken! Het is januari 1944 en het is veiliger voor Toon om zich voortaan schuil te houden voor de Duitse bezetter. Hij belandt in de Peel, waar hij in contact komt met een verzetsgroep. Het verhaal is gebaseerd op de oorlogsherinneringen van Toon Kramer, die het allemaal van dichtbij meemaakte.

Martine Letterie – Hanna’s reis
Leopold, 2012, 172 bladzijden, 12+
Het is 1942: Joden mogen in Nederland van de Duitsers heel veel dingen niet. Hanna, een Joods meisje van 15 jaar, lapt soms die nieuwe regels aan haar laars. Dat komt door de weddenschappen die ze met een nieuwe vriendin sluit. Daardoor komt ze tot drie keer toe in aanraking met de politie. Zo kan het niet langer: Hanna moet naar een huis voor moeilijk opvoedbare meisjes!

Myron Levoy – Alan en Naomi
Querido, 1980, 132 bladzijden, vertaald door Beccy de Vries en Moontje Reitsma-Bakker, 12+
Naomi is pas in New York en weigert met iemand te praten. Ze heeft in de oorlog in Europa te veel meegemaakt. Haar buurjongen Alan probeert met haar in contact te komen. Langzaam weet hij het ernstig beschadigde meisje voor zich te winnen. Toch zal niets meer zoals vroeger zijn.

Benny Lindelauf – De hemel van Heivisj
Querido, 2010, 405 bladzijden, 12+
Het verhaal is het vervolg op Negen Open Armen, maar kan daarvan ook los gelezen worden. Het speelt tussen 1938 en 1943. Fing, die goed kan leren, kan een beurs krijgen om voor onderwijzeres te gaan studeren. Oma Mei wil daar niets over horen. In plaats daarvan gaat Fing bij de rijkste man van de stad werken, de sigarenkeizer. Daar moet ze de 9-jarige Liesl gezelschap houden. Zij zorgt ervoor, ondanks haar gehechtheid aan Fing, dat het meisje haar baan verliest. Inmiddels is de oorlog een feit. De vier broers en de Pap worden opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld. Oma en de meisjes plegen ieder op hun manier verzet.

Piet de Loof – De cello van mevrouw Rozas
Abimo, 2007, 103 bladzijden, 12+
De 12-jarige Orfeo krijgt celloles van een oude dame, mevrouw Rozas. Een jaar lang, tot de dood van mevrouw Rozas, wordt er door de getalenteerde jongen druk gestudeerd op haar cello. Het valt hem op dat de oude dame nooit het instrument aanraakt. Na haar dood erft hij de cello en speelt hij op haar begrafenis en later in het bejaardenhuis waar zij vaak kwam. Dan hoort hij ook haar geschiedenis: in de Tweede Wereldoorlog moest zij voor de gevangenen en voor een kampoverste van het concentratiekamp Auschwitz spelen. De cello redde haar leven, maar na de oorlog kon ze er nooit meer op spelen.

Jacqueline van Maarsen – ‘Je beste vriendin Anne’
Querido, 2011, 150 bladzijden, 12+
De auteur was een klasgenote van Anne Frank op het Joods Lyceum. Anne noemde haar in haar beroemde dagboek haar beste vriendin. Van Maarsen, in het dagboek aangeduid met Jopie, schreef haar herinneringen aan Anne Frank op. Het is een ontroerend verhaal geworden, over het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Carol Matas – Bij de vijand thuis
Callenbach, 2001, 144 bladzijden, vertaald door Bart van der Griendt, 12+
In dit boek wordt in een eenvoudige stijl een emotievol verhaal verteld over de 15-jarige Pools-Joodse Marisa, die aan de Duitsers weet te ontvluchten en in Berlijn belandt waar ze in dienst treedt in het gezin van een SS-officier.

Menno Metselaar en Ruud van der Pol – Het verhaal van Anne Frank
Ploegsma, 2011, 215 bladzijden, 12+
In dit boek wordt verteld over het leven van het Joodse meisje Anne Frank (1929-1945) dat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in het Achterhuis in Amsterdam, en daarover een dagboek schreef dat over de hele wereld beroemd is geworden. Met foto’s van Anne en haar familie.

Michael Morpurgo – Dreiging uit het dal
Ploegsma, 1991, 142 bladzijden, illustraties van Henk Kneepkens, vertaald door Tjalling Bos, 12+
Als Jo die man voor het eerst ziet, belooft hij hem niemand iets over hem te zeggen. Zo raakt Jo, later ook zijn grootvader en zelfs de hele dorpsgemeenschap betrokken bij het vervoer van joodse kinderen over de streng bewaakte Spaanse grens. Naast de spanning van het ondergrondse werk, is het vooral de warmte van menselijke betrekkingen, soms zelfs tussen vriend en vijand, die telt in dit verhaal.

Michael Morpurgo – Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips
Facet 2007 , 128 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Lily’s familie wordt geëvacueerd omdat de geallieerden op hun strand voorbereiding moeten treffen voor D-day. Maar haar geliefde kat Tips snapt niks van al dat prikkeldraad en de waarschuwingsborden. Lily vreest dat ze haar nooit meer zal zien en kan zich niet voorstellen dat haar leven voorgoed zal veranderen door de wonderlijke gebeurtenissen van haar avontuurlijke kat.

Marietta Moskin – Ik ben Rosemarie: overleven in het Derde Rijk
Holland, 2007, 192 bladzijden, illustraties van Ingrid Joustra, 12+
De twaalfjarige Rosemarie maakt als Joods meisje van nabij mee wat oorlog betekent. Ze wordt van school gestuurd en moet een gele ster op haar kleren dragen. Ze belandt in Westerbork en wordt doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Rosemarie overleeft het kamp, maar de langverwachte vrijheid brengt haar nog een schokkende teleurstelling.

K. Norel – Engelandvaarders
Van Goor, 1945, 451 bladzijden, 12+
Deze trilogie (“Vogelvrij” (1945), “Vuur en vlam” (1946), “Verzet en victorie” (1947)) over de bezettingsjaren 1940-´45 verscheen oorspronkelijk tussen 1945 en 1947 en is sindsdien talloze keren herdrukt. Het verhaal gaat over de twee vrienden Evert en Jan, die vaak in moeilijke omstandigheden verzeild raken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je lezen wat jongeren van toen meemaakten en hoe ze tegen de bezetter, het verzet en de bijzondere oorlogsomstandigheden aankeken.

An van ‘t Oosten – Wielóóóch: over een bijzondere vriendschap in oorlogstijd
Davidsfonds, 2006, 124 bladzijden, 12+
Het is 1944. Andreas wordt bij een razzia van de Duitsers opgepakt. Hij moet voor de Duitsers gaan werken. Bij de groep mannen waarmee hij op transport gestuurd wordt, hoort ook Jacob. Samen bouwen ze, onder de meest gruwelijke omstandigheden, een onvoorwaardelijke vriendschap op.

Uri Orlev – Het eiland in de Vogelstraat
De Fontein, 1985, 139 bladzijden, vertaald door Tamir Herzberg, 12+
Vijf maanden lang houdt Alex zich schuil in de ruïne van een huis in het leeggehaalde getto in een stad in Polen. Met als enige gezelschap een witte muis. Zijn belevenissen, zijn moed om te overleven vooral, zijn met gevoel voor nuance opgetekend.

Debby Petter – Ik ben er nog
Rap, 2009, 112 bladzijden, 12+
Hélène Egger was tien jaar oud toen zij met haar Joodse familie moest onderduiken. Zij overleefde als enige van haar familie de Tweede Wereldoorlog. Haar dochter schreef haar verhaal op vanuit de ogen van een kind van tien jaar. Met familiefoto’s en briefkaarten.

Monique Polak – Een andere wereld
De Fontein, 2012, 240 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 12+
De joodse Lotte is 14 jaar als ze in april 1943 samen met haar familie door de Duitsers afgevoerd wordt naar het concentratiekamp Theresienstadt. Haar vader is schilder, en geniet bepaalde privileges in ruil voor het uitvoeren van opdrachten voor de nazi’s. Dit maakt het verblijf enigszins dragelijk, maar Lotte vraagt zich af of dat wel kan: mag je werken voor de vijand?

Mirjam Pressler – Het kind in het getto
Querido, 2003 (1e druk, als: Malka Mai), 256 bladzijden, vertaald door Elly Schippers en Gerrit Bussink, 12+
Het is oorlog. De Poolse Malka moet met haar moeder wegvluchten voor de Duitsers. Onderweg wordt ze ziek en moet achterblijven op een tijdelijk adres in Hongarije. Voor even, zegt haar moeder. Maar dan loopt alles mis.

Anne Provoost – Vallen
Houtekiet, 2011, 264 bladzijden, 12+
Lucas en zijn moeder brengen hun vakantie door in het huis van zijn grootvader. Dit jaar is alles anders. Grootvader is overleden, en in de buurt wordt er over hem geroddeld. Lucas wil weten wat er waar is van die praatjes, maar zijn moeder wil er niet over praten. Ook Catlain, zijn buurmeisje, laat niets los. En dan gebeurt er iets dat alles op zijn kop zet.

Joop Quint – Kind in de oorlog
Aspekt, 2012, 12+
Zestien mensen vertellen over wat zij als kind hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leest over hun zoektocht naar eten, warmte en veiligheid. De verhalen laten zien hoe de oorlog hun levens beïnvloedde, maar ook dat het uitmaakte waar je woonde en of je joods was of niet.

Nina Rauprich – Als wolven in de nacht
Clavis, 2002, 160 bladzijden, vertaald door Leen van den Berg, 12+
In deze goed gedocumenteerde historische jeugdroman worden de naweeën van de Tweede Wereldoorlog beschreven vanuit het perspectief van een Duitse man, die terugblikt op de periode vlak na de beëindiging van de oorlog, toen hij 13 jaar was. Samen met zijn moeder en zusje keerde hij na een evacuatie terug naar hun boerderij in de Eifel, dicht bij de Belgische grens. Bijna alles is verwoest. Degenen die terugkeerden, hebben alles verloren en moeten maar zien hoe te overleven. Stefan gaat uit smokkelen, tegen de wil van zijn moeder en met behulp van zijn oom, die later ontmaskerd wordt als iemand die alleen op eigen gewin uit is.

Patricia Reilly Giff – Lily’s leugen
Querido, 1999, 120 bladzijden, vertaald door Martha Heesen, 12+
Lily woont met haar vader en oma in New York. Met oma kan ze niet altijd even goed opschieten, zeker niet nadat haar vader naar Europa is vertrokken, dat in oorlog is. In de zomer van 1944 gaan oma en Lily naar het zomerhuis aan de rand van New York. Daar ontmoet Lily Albert, een Hongaarse vluchteling, die terug wil naar Europa om zijn zusje te zoeken. Lily wil wel mee, haar vader achterna. Ze besluiten samen te vluchten.

Johanna Reiss – De schuilplaats
Querido, 1974, 160 bladzijden, vertaald door Bob den Uyl, 12+
In 1943, toen Duitsland in oorlog was met een groot deel van Europa, moeten de zusjes Annie en Sini de Leeuw onderduiken. De meisjes zijn Joods, en voor hen wordt het op straat te gevaarlijk. Ze moeten op de boerderij waar ze tijdelijk mogen wonen binnen blijven en altijd stil zijn. Hoe houd je dat vol? Dit verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur.

Jennifer Roy – Davidster
De Vries-Brouwers, 2009, 248 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel, 12+
Dit verhaal gaat over een meisje dat als een van de weinigen het getto in het Poolse Lodz overleefden. De auteur baseert het verhaal op de jeugd van haar tante Syvia, die in 1939 als 4,5-jarige kleuter met haar familie wordt gedwongen om in het getto van Lodz te gaan wonen. Het viel niet mee, in dit overvolle getto te wonen, onder voortdurende bedreiging!

Aline Sax – Geen stap terug
Clavis, 2005, 255 bladzijden, 12+
Het is 1942 en de Duitsers denken Stalingrad in een oogwenk in te kunnen nemen. De belegering van de stad duurt echter veel langer dan gedacht en eindigt voor de Duitsers in een catastrofe. Vanuit drie personages wordt de situatie beschreven. De Duitse Friedrich heeft geen soldatenbloed, maar wordt door zijn vader in de oorlog betrokken. Hij zorg er zelfs voor dat Friedrich de leiding over zijn compagnie krijgt, die daar zoals verwacht niets van terechtbrengt. Lena is een Russische jonge vrouw, die als journaliste werkzaam is. Dimitri ten slotte is 9 jaar. Hij verliest beide ouders in de gevechten en komt ook zelf om het leven.

Aline Sax – De hond van Roosevelt
Averbode, 2007, 69 bladzijden, 12+
Sebastiaan, die jarenlang in Amerika woonde, gaat kort voor de Tweede Wereldoorlog terug naar Duitsland. Hij moet in het Duitse leger. Hij weigert tijdens een beschieting zijn gewonde vriend in de steek te laten, waarvoor hij de doodstraf krijgt. Maar daaraan kan hij ontkomen door te gaan spioneren bij de geallieerden: hij spreekt immers perfect Engels.

Aline Sax – De laatste reis
Clavis, 2010, 51 bladzijden, illustraties van Stijn Felix, 12+
Hannah en haar moeder zijn in het laatste jaar van de oorlog naar het concentratiekamp afgevoerd. Hannahs moeder wil dat haar dochter vlucht. Het meisje verstopt zich onder oude kleren en wordt met de hulp van een vrouw die in het kamp werkt in leven gehouden.

Tami Shem-Tov – Voortaan heet je Lieneke
Muntinga, 2009, 265 bladzijden, vertaald door Wimke Janssens-Van Buuren, 12+
Lieneke is de naam die Jacqueline krijgt als ze moet onderduiken in de oorlog. Haar vader schrijft haar brieven, om haar te troosten en moed in te spreken. Lieneke overleefde de oorlog en vertelde haar verhaal aan een journaliste. Zij maakte er dit boek van.

Jan Simoen – De nacht van 2 april
Querido, 2012, 232 bladzijden, illustraties van Peter Simoen, 12+
Het is 1963; Joris groeit op in een klein Belgisch kustplaatsje. Met zijn vrienden speelt hij vaak in de duinen, vlakbij het gebied waar prins Karel, de broer van de voormalige koning Leopold, woont. Ze spelen oorlogje bij een bunker en zijn voortdurend op zoek naar een geheime ondergrondse gang. Want hoewel de oorlog al twintig jaar geleden beëindigd werd, zijn de gevolgen nog steeds voelbaar.

Flora Singer – Op de vlucht: het ware verhaal van een Joods meisje
Manteau, 2008, 240 bladzijden, vertaald door Peter Diderich, 12+
Flora is tien als haar Joods-Roemeense ouders die in Antwerpen wonen, besluiten dat ze vanwege de oorlogsdreiging en het toenemende antisemitisme naar de VS zullen emigreren. In 1939 gaat de vader vooruit, met de bedoeling het gezin – naast Flora zijn er nog twee jongere zusjes – zo spoedig mogelijk te laten overkomen. Daar komt de Duitse bezetting van België tussen. Moeder en de drie meisjes maken een zwerftocht door Frankrijk en België, de meisjes duiken onder in verschillende kloosters. Uiteindelijk overleven zij, als een van de weinigen van hun familie en vriendenkring, de oorlog en sluiten zich bij de vader – door de kinderen ‘die man’ genoemd – aan.

Willy Spillebeen – Serge / Samuel
Davidsfonds, 2005, 141 bladzijden, Thea Beckmanprijs, 12+
Serge verbergt iets, maar in de oorlog weet je dat je niet altijd alles moet willen weten. Dus nemen de jongens Serges verhalen voor lief, ook al weten ze dat hij niet altijd de waarheid spreekt, en merken ze dat hij erg bang van de Duitse soldaten is. Ruim veertig jaar na de oorlog schrijft Serge aan Jaak, een van zijn vroegere vrienden, een brief. Daarin vertelt hij wie hij is en wat hij in de oorlog heeft meegemaakt.

Hilda van Stockum – Het gestolen huis
Mozaïek Junior, 2013, 264 bladzijden, vertaald door Anne-Marie Roorda, 12+
De 13-jarige Janna verhuist tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland met haar ouders naar Amsterdam. Ze gelooft dat hun Duitse leider het beste met iedereen voor heeft, maar langzamerhand krijgt ze wel steeds meer vragen die haar ouders niet kunnen beantwoorden. Waarom worden er steeds meer mensen opgepakt en hebben alleen de Duitse mensen auto’s en fietsen?

Karlijn Stoffels – Mosje en Reizele
Querido, 1996, 158 bladzijden, 12+
Als Mosje Schuster wordt uitgenodigd om mee te werken aan een televisieprogramma over dr. Korczak, komt alles uit het verleden bij hem boven. In de oorlog woonde hij in Korczaks beroemde weeshuis. Hij verliet dit tehuis op het moment dat de Duitsers besloten het binnen het getto van Warschau te vestigen. De zorgzame, vrolijke Reizele, die wel weet wat er met de wezen zal gaan gebeuren, bleef wel.

Jan Terlouw – Oorlogswinter
Lemniscaat, 1972, 169 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Michiel raakt in de laatste oorlogsmaanden betrokken bij het verzet. Hij moet een aantal moeilijke opdrachten uitvoeren, waardoor hijzelf en zijn omgeving in gevaar komen. Tegen beter weten in neemt hij een vriend van zijn ouders in vertrouwen. Michiel is enorm geschokt wanneer blijkt dat juist deze oom Ben een verrader is.

Sandi Toksvig – Hitlers kanarie
Valerius, 2006, 255 bladzijden, vertaald door Rita Gircour, 12+
Lees de recensie(s) over dit boekBamse is tien jaar als de Duitsers Denemarken in de Tweede Wereldoorlog bezetten. Samen met zijn vriend Anton doet hij klusjes voor zijn broer, die in het verzet zit. De twee zijn natuurlijk best bang. Zeker ook, omdat Anton Joods is.

Ina Vandewijer – Mijn stilte
Davidsfonds, 2008, 124 bladzijden, 12+
Het is juli 1942: het 13-jarige Joodse meisje Ester is naar het kinderweeshuis Dom Sierot gebracht, dat onder leiding staat van de kinderarts Janusz Korczak. Ze heeft gezien hoe haar ouders zijn vermoord en kan sindsdien niet meer praten. Haar verdriet is te groot voor woorden.

Gerry Velema – Eruit jij!
Callenbach, 2008, 291 bladzijden, 12+
Thomas is al jaren bevriend met de Javaanse Hardjònò, als hun vriendschap onder druk komt te staan door de oorlogsdreiging. Hardjònò kiest de kant van de nationalisten onder leiding van Soekarno, die streeft naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië. In 1942 wordt het land bezet door de Japanners. Nadat eerst zijn vader is opgepakt, komen ook Thomas, zijn moeder en zusje in een interneringskamp terecht. Later worden de mannen in aparte kampen ondergebracht. Ook na de capitulatie van de Japanners zijn de blanken hun leven niet zeker; uiteindelijk gaan Thomas en zijn zusje – hun moeder is dan al jaren overleden – in 1946 naar Nederland.

Anke de Vries – Belledonne kamer 16
Lemniscaat, 1977, 136 bladzijden, 12+
Een notitieboekje en een kogel zijn voor de 16-jarige Robert aanleiding om zijn vakantie in Frankrijk door te brengen

Anke de Vries – De rode handschoen
Lemniscaat, 2000, 158 bladzijden, 12+
Isabelle en haar moeder zijn opgepakt door de Melice, de Franse politie die samenwerkt met de Duitse bezetter. Patrick is verliefd op Isabelle, een Joods meisje. Hij wendt zich wanhopig tot zijn oom Bernard, een notaris met invloedrijke contacten. Maar is die oom wel echt te vertrouwen?

Anne de Vries – Reis door de nacht
Callenbach, 1960, 515 bladzijden, 12+
10 mei 1940: de Duitsers vallen Nederland binnen. Eerst denken de mensen nog dat de oorlog wel snel voorbij zal zijn. Maar niets is minder waar. De 16-jarige Jan de Boer raakt steeds meer betrokken bij het verzetswerk. Hij ontdekt daarbij ook dat goed en fout in de oorlog niet altijd simpel is.

Bill Wall – De jongen die Hitler had ontmoet
Houtekiet, 2004, 125 bladzijden, vertaald door Bea de Koster, 12+
Ierland, 1940: Duitsland is in oorlog met een groot deel van Europa. In het dorp waar Jessie en Mike wonen, lijkt de oorlog nog ver weg. Maar dan komt Sammy bij hen in de klas. Hij vertelt dat hij uit Duitsland komt en Hitler heeft ontmoet!

Tanneke Wigersma – Niemandskind
Querido, 2010, 173 bladzijden, 12+
Keet heeft een bijzondere gave: ze ziet soms de geest van overleden mensen. Dat gebeurt haar ook in het hotel waar ze logeert. Een van de kamers is al ruim zestig jaar afgesloten en de eigenaresse van het hotel wil niet vertellen waarom dat zo is. Keet gaat op onderzoek uit en ontdekt wat er zich jaren geleden in die kamer heeft afgespeeld. Dat heeft alles te maken met de Tweede Wereldoorlog.

Eva Wiseman – Mijn gele ster
Clavis, 2004, 224 bladzijden, vertaald door Frieda Dalemans, 12+
In het voorjaar van 1944 valt het Duitse leger Hongarije binnen en bezet Boedapest. Voor de Hongaarse Joden beginnen vrijwel onmiddellijk de deportaties, de huisuitzettingen, de vernederingen en de executies. De nazi’s worden hierin ijverig bijgestaan door de Pijlkruisers (de Hongaarse NSB). Als in januari 1945 de Russen Hongarije bevrijden, zijn de meeste Joden dood, of de dood nabij. Een aantal van hen heeft echter de gruwelen overleefd dankzij het optreden van Raoul Wallenberg, een Zweeds diplomaat. Heel die verschrikkelijke geschiedenis wordt in dit boek als een reeks persoonlijke belevenissen beschreven door Marta, een jong Joods meisje, dat op het moment van de bezetting op de middelbare school zit.

Ilka S. Zeppelin – Het gevoel dat er iets niet klopte
Cossee, 2006, 191 bladzijden, vertaald door Gerda Meijerink, 12+
Jeugdherinneringen van de Duitse Ilka, geboren in 1936, wier vader overtuigd nazi was. Zij woont in Berlijn, maar moet in 1942 evacueren vanwege bombardementen van de geallieerden. Ze komt dat terecht bij haar grootvader, die fel tegen de nazi’s is. Ilka komt gedurende maar vooral na de oorlog in gewetensconflict.

 

Toevoeging: boeken uit 2014 & 2015

Fedor de Beer – Het kindertransport
Van Goor 2014, 174 bladzijden, 12+
Na de dood van haar reislustige oma vindt Marit een doos met kaarten die oma aan zichzelf stuurde. Haar speurtocht naar oma’s geheim brengt haar bij een aangrijpende gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

Liesbeth van Binsbergen – Vriend of vijand
Columbus 2014, 312 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Tanja brengt het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog door op een boerderij met onderduikers. Ze raakt bevriend met Chris, wiens vader bij de NSB zit. Chris zal moeten kiezen tussen de NSB of Tanja.

Jessica Durlacher – Piraten: een verhaal over de Tweede Wereldoorlog
Cargo 2014, 48 bladzijden, 12+
Camiel beleeft de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam met zijn beste vrienden Arend en de Joodse Jacob. Maar beide vrienden verdwijnen. Hebben de ouders van Arend daar iets mee te maken?

Bettie Elias – Jongen zonder naam
Davidsfonds 2015, 150 bladzijden, 12+
Samuel en zijn familie worden midden in de nacht door de Duitse SS opgepakt. Samen met honderden andere Joden worden zij naar een kazerne in Mechelen gebracht. Wat zal hen te wachten staan?

Gerard van Gemert – Uitgespeeld
Clavis 2015, 316 bladzijden, illustraties van Rudi Jonker, 12+
De vrienden Levi en Roald zijn gek op voetbal. Maar hun vriendschap komt onder druk te staan als de joodse vader van Levi een onderduiker herbergt en als blijkt dat de vader van Roald een fanatieke NSB’er is.

Monica Hesse – Ik zal je vinden
Karakter 2015, 334 bladzijden, vertaald door Marion Drolsbach, Tracy Drost-Plegt, Janet Limonard-Harkink, 12+
Amsterdam, 1943. Hanneke zoekt dagelijks op de zwarte markt naar voedsel en andere spullen. Als iemand haar vraagt de 15-jarige Joodse Mirjam op te sporen, raakt Hanneke betrokken bij het verzet.

Marian Hoefnagel – Een soldaat in huis
Eenvoudig communiceren 2016, 112 bladzijden, 12+
Het is mei 1940. Chris woont met zijn broertje en moeder vlak bij Schiphol. Als de oorlog uitbreekt, komt een militaire vlieger bij hen wonen. Als hij maar niet vraagt waar hun vader is…

Marte Jongbloed – Kiezen in de oorlog
Van Tricht 2015, 204 bladzijden, illustraties van Roelof van der Schans,12+
In mei 1940 breekt in Nederland een oorlog uit. De vader van Gijs helpt de Duitsers als NSB’er. Maar de broer van Gijs zit in het verzet. Hoe zal de oorlog aflopen voor Gijs en zijn familie?

Hans Kuyper – Achter de draad
Leopold 2014, 183 bladzijden, illustraties van Daan Kuyper, 12+
De jonge Mars woont min of meer alleen in een boerderij aan de rand van de Belgische grens in Nederland, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over die grens worden allerlei spullen gesmokkeld, waarbij de boerderij een goede uitvalsbasis blijkt. Maar dat smokkelen wordt steeds moelijker in oorlogstijden, zeker als de Duitsers een Dodendraad aanleggen; een elektrisch hek langs de grens. Dan moet Mars iets heel erg kostbaars terugsmokkelen naar België, met gevaar voor eigen leven.

Inez van Loon – Mijn zusje
Clavis 2015, 310 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het Sintimeisje Perla trekt met haar familie door Duitsland. Vanwege de oorlog, vluchten zij naar Nederland. Daar wordt Perla’s zusje geboren. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig.

Rebecca Stevens – Valentine Joe
Moon 2014, 184 bladzijden, vertaald door Karin Pijl, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rose bezoekt met haar opa in Ieper de graven van de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het graf van Valentine Joe maakt grote indruk op haar. Hij was 15 jaar toen hij stierf als soldaat. Die avond hoort Rose buiten op het plein mannen marcheren. Als ze uit het raam kijkt, ziet ze een jonge soldaat meelopen. Hun blikken kruisen elkaar.

Karlijn Stoffels – Eigen vuur
Leopold 2016, 152 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De familie van Sooys wordt ernstig getroffen tijdens de bombardementen op Oostburg in 1944. Sooys besluit zijn zusje en broertjes naar familie te brengen. Het wordt een gevaarlijke tocht dwars door de frontlinies.

Jan Vermeulen – Het geheim van het Breeplein: een verhaal over het ‘Achterhuis’ van Rotterdam
De Banier 2015, 156 bladzijden, 12+
Als zoon van een dominee woont Gert met zijn ouders in de pastorie naast de kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog merkt Gert vreemde zaken op die zich rond de kerk afspelen.

Finn Zetterholm – Julia’s ontsnapping (deel 3)
De Fontein 2014, 382 bladzijden, 12+
Tijdens een museumbezoek wordt Julia tegen een schilderij geduwd. Ze wordt wakker in het huis van kunstschilder Magritte ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is het begin van nieuwe avonturen.

 

Waar vind ik meer informatie?

website van Entoen (geschiedeniscanon) – venster Anne Frank, De Tweede Wereldoorlog, Indonesië
website van Jeugdbieb – zoeken bij onderwerp op “Tweede Wereldoorlog”
website van schrijfster Martine Letterie met filmpjes over WO II
website van het project Vergeten oorlog

 

Andere bijdragen over de Tweede Wereldoorlog

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog) en en het Centraal Bestand Kinderboeken. Samenvattingen komen van deze websites.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Laatst bijgewerkt: 26 april 2016

 

 

Laat een reactie achter