De Tweede Wereldoorlog (boeken voor 6+)

geplaatst in: overzicht | 0


oorlogverzetBegin mei is weer de jaarlijkse dodenherdenking. Dan denken we aan alle mensen die gedood zijn tijdens oorlogen, maar vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II). Deze oorlog was van 1940 tot 1945. Er zijn toen over de hele wereld meer dan 50 miljoen mensen, waaronder veel Joodse mensen, doodgegaan. Hieronder staan boeken die over deze oorlog gaan. Laat het me weten als er boeken ontbreken in dit overzicht.

 

Arend van Dam – Rood, wit, blauw en oranje
Van Holkema & Warendorf, 2003, 73 bladzijden, illustraties van Gertie Jaquet, 6+
Hugo en Britta mogen de oude spullen van opa Joost verkopen op de vrijmarkt. Alles gaat grif van de hand, inclusief opa’s vlag. Dat was niet de bedoeling! Die vlag komt op een onverwachte manier terug en zorgt voor het ophalen van herinneringen aan bevrijdingsdag. Zo komen de lezers met Hugo en Britta een en ander aan de weet over de achtergrond van die speciale dagen in Nederland eind april, begin mei: Koninginnedag, dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Shirley Hughes – De eenhoorn en de leeuw
De Vries-Brouwers, 1998, 58 bladzijden, illustraties van Shirley Hughes, vertaald door Ineke Ris, 6+
De joodse Lenny wordt, vanwege het toenemende gevaar van de bombardementen op Londen, naar het platteland gestuurd. Daar voelt hij zich erg eenzaam, zijn enige houvast is de insigne van zijn vader die aan het front vecht, met de zachtaardige eenhoorn en de moedige leeuw. Als er dan ook geen brieven meer van zijn moeder komen, moet hij de strijd met zijn eigen angst aan. Bij een levend geworden standbeeld van een eenhoorn vindt hij zijn moed terug en loopt dan recht in de armen van zijn moeder, als overwinnaar van zijn eigen oorlog!

Ceseli Josephus Jitta – De diamant van opa
Zirkoon, 2004, 41 bladzijden, illustraties van Ceseli Josephus Jitta, 6+
Opa ziet de oorlog aankomen en stelt zijn kostbare diamant in veiligheid in een kluis in Londen met de bedoeling ervan te leven als het nodig mocht zijn te vluchten. Als het zover komt, willen zijn vrouw en dochter niet weg uit Nederland. Alleen zijn dochter overleeft de oorlog en het is uiteindelijk haar jongste zoon die de diamant van opa in Londen gaat halen.

Hans Petermeijer – Sporen in de sneeuw
Zwijsen, 2000, 39 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Leentje woont in de oorlog op een boerderij. Ze hoort buiten een vreemd geluid.

Waar vind ik meer informatie?

website van Entoen (geschiedeniscanon) – venster Anne Frank, De Tweede Wereldoorlog, Indonesië

website van Jeugdbieb – zoeken bij onderwerp op “Tweede Wereldoorlog”

 

Andere bijdragen over de Tweede Wereldoorlog

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog) en en het Centraal Bestand Kinderboeken. Samenvattingen komen van deze websites.

Laatst bijgewerkt: 26 april 2016

 

 

Laat een reactie achter