De Tweede Wereldoorlog (boeken voor 8+)

geplaatst in: overzicht | 0


oorlogverzetBegin mei is weer de jaarlijkse dodenherdenking. Dan denken we aan alle mensen die gedood zijn tijdens oorlogen, maar vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II). Deze oorlog was van 1940 tot 1945. Er zijn toen over de hele wereld meer dan 50 miljoen mensen, waaronder veel Joodse mensen, doodgegaan. Hieronder staan boeken die over deze oorlog gaan. Laat het me weten als er boeken ontbreken in dit overzicht.

 

Zwarte confetti
Autoped, 2005, speciale uitgave van tijdschrift BoekieBoekie (nr. 59), 8+
Verhalen, gedichten, foto’s en tekeningen geven een beeld van het leven in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf het bombardement tot de bevrijding en van oorlog.

Berdie Bartels – Straf! 
Zwijsen, 2009, 49 bladzijden, illustraties van Camila Fialkowski, 8+
Janneke zit in groep 7. Ze haat geschiedenisles omdat er volgens haar niks meer te beleven valt aan de verleden tijd. Als ze voor straf een boekverslag moet maken van Het Achterhuis probeert ze zich voor te stellen hoe Anne leefde achter de kast. Tijdens een groepsexcursie naar het Historisch Museum bezoekt ze de Tweede Wereldoorlog-zaal. Daar gebeurt iets vreemds: Janneke verandert voor even in Anne en beleeft enkele spannende momenten.

Paul Biegel – De karabijn
Holland, 1995, 61 bladzijden, 8+
Het leven op de boerderij waar Jeroentje met zijn familie woont, wordt nog gecompliceerder als tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vader wordt opgepakt. Voor Jeroen is dit zo onverteerbaar dat hij op zoek gaat naar zijn vaders karabijn om daarmee de vijand te lijf te gaan. Dit toegankelijke, indringende verhaal laat zien hoe, ondanks de omstandigheden, het leven doorging, hoe kinderen bleven spelen en hoe volwassenen hun best deden hun veiligheid te bieden.

Irène Cohen-Janca – De boom van Anne
Hoogland & Van Klaveren, 2012, 36 bladzijden, illustraties van Maurizio Quarello, vertaald door Berd Ruttenberg, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een prentenboek rond de monumentale kastanjeboom in de tuin van het huis in Amsterdam waar Anne Frank en de andere onderduikers zaten. Deze boom wordt bedreigd door een schimmelziekte, en kijkt daarom terug op zijn leven. Hij herinnert zich met name het meisje dat tijdens de oorlog ondergedoken zat in een achterhuis aan de Prinsengracht.

Carmen Agra Deedy – De gele ster
Bakermat, 2004, 31 bladzijden, illustraties van Henri Sørensen, vertaald door Aimée Warmerdam, 8+
Fictieve vertelling bij paginagrote, realistische schilderingen over enkele stoutmoedige daden van de door zijn onderdanen zeer geliefde Deense koning Christian X (1870-1947) tijdens de bezetting van zijn land door de nazi’s (1940-1943). De feiten zijn historisch juist, maar de legende die daarop is gebaseerd, is niet te bevestigen op basis van documenten.

Wilma Degeling – Bommen op de dierentuin
Delubas, 2009, 96 bladzijden, illustraties van Helen van Vliet, 8+
Jacob vindt het eerst wel spannend als er bommen vallen op Rotterdam. Oorlog! Maar wanneer de bommen op de dierentuin vallen, is dat gauw voorbij. Samen met oom Kees, die oppasser in de dierentuin is, probeert hij dieren in veiligheid te brengen. Maar de bommen blijven komen.

Marianne Grootenboer – Voorbij Niemandsland
Van Goor 2005, 129 bladzijden, illustraties van Marianne Grootenboer, 8+
Het is een verwarrende tijd voor Marieke. In hun achterkamer wonen drie Duitsers, terwijl papa ondergedoken zit ‘voorbij Niemandsland’. Marieke mist hem vreselijk. Soms brengt hij mama in het diepste geheim een bezoek. En dat is vreselijk gevaarlijk!

Jo Hoestlandt – Sterren horen aan de hemel
Ludion, 1997, 31 bladzijden, illustraties van Johanna Kang, vertaald door Ronni Hermans, 8+
Een vrouw denkt terug aan de Tweede Wereldoorlog toen haar joodse vriendinnetje, met wie ze op dat moment ruzie had, op een dag verdween en nooit meer terugkwam.

Martine Letterie – Groeten van Leo: een kind in Westerbork
Leopold, 2013, 128 bladzijden, 8+
Leo is zeven als hij met zijn ouders opgehaald wordt door de politie. Het is 1942. Samen met andere Joodse gezinnen gaat hij naar Kamp Westerbork. Wanneer gaan ze weer naar huis? Verhaal met zwart-witfoto’s, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Leo Meijer.

Peter Smit – Leve je-weet-wel-wie!
Delubas, 2008, illustraties van Fred Marschall, 8+
Niet iedereen was in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bezetters. Zoals de vader van Anton. Hij werkt voor de Duitsers. Je moet dus oppassen voor wat je zegt als hij of Anton in de buurt is!

Gerard Sonnemans – In het hol van de leeuw
Delubas, 2008, 95 bladzijden, illustraties van Walter Donker, 8+
Het is voorjaar 1944. De Duitse Wolfgang zit bij de Hitlerjugend. Als bij hem op de boerderij de Nederlandse dwangarbeider Pieter komt werken, worden de verhoudingen in het Duitse gezin volledig op hun kop gezet. Ondanks alles raken Wolfgang en Pieter bevriend.

Anne Takens – Even schuilen voor het onweer
Holland, 1986, 128 bladzijden, illustraties van René Pullens, 8+
De moeder van Marjolein vertelt hoe zij als kind de Tweede Wereldoorlog beleefde. Ze herinnert zich niet alleen nare dingen, want er waren ook fijne gebeurtenissen.

Rita Verschuur – Hoe moet dat nu met die papillotten
Van Goor, 1993, 126 bladzijden, 8+
Herinneringen van de schrijfster aan de oorlogstijd toen zij een jong meisje was.

Ruth Vander Zee – Erika’s verhaal
Hillen, 2005, illustraties van Roberto Innocenti, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
In dit prentenboek wordt het verhaal verteld van Erika. Ze werd in 1944 geboren, hoewel ze nooit geweten heeft op welke dag precies. Dat komt doordat haar ouders haar uit de trein gooiden die op weg was naar een vernietigingskamp. Zo redden zij haar leven, en kon zij ‘een kleine ster’ zijn.

 

Toevoeging: boeken uit 2014 & 2015

Gerard van Gemert – Het geheim van de oorlogskist
Leopold 2015, 96 bladzijden, illustraties van Ivan & Ilia, 8+
Anna en Davy vinden op zolder bij opa en oma allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar waar zijn de kostbare sieraden van opa’s ouders gebleven? De tweeling gaat op zoek.

 

Waar vind ik meer informatie?

website van Entoen (geschiedeniscanon) – venster Anne Frank, De Tweede Wereldoorlog, Indonesië
website van Jeugdbieb – zoeken bij onderwerp op “Tweede Wereldoorlog”
website van schrijfster Martine Letterie met filmpjes over WO II
website van het project Vergeten oorlog

 

Andere bijdragen over de Tweede Wereldoorlog

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog), de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: Tweede Wereldoorlog) en en het Centraal Bestand Kinderboeken. Samenvattingen komen van deze websites.

 

Laatst bijgewerkt: 26 april 2016

Laat een reactie achter