Leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap

geplaatst in: overzicht | 0

logo van Jonge JuryVandaag zijn de leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap bekend gemaakt. De vijf leden van dit boekgenootschap zijn scholieren die zich hiervoor opgegeven hebben. Zij mogen dit jaar leestips geven, recensies schrijven, reclame maken voor de verschillende wedstrijden van de Jonge Jury en natuurlijk mogen ze als eregast aanwezig zijn op de Dag van de Jonge Jury 2015.

De vijf leden zijn Frédérique Doek, Annika van Duijvenboden, Laura van der Linde, Cheyenne Smith en Elin Stil. Laura heeft ook al een aantal recensies voor Ikvindlezenleuk geschreven. Haar recensies lees je hier.

Meedoen met de Jonge Jury is gemakkelijk. Je leest tussen nu en eind februari zoveel boeken als je wilt, die in 2013 voor het eerst in Nederland zijn verschenen (herdrukken tellen dus niet mee) en die geschikt zijn voor jongeren van 12 jaar en ouder. Je mag er zo veel en zo weinig lezen als je wilt. Uiterlijk in februari stem je op jouw favoriete top vijf boeken. Op minder boeken stemmen mag ook. De Jonge Jury is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 15 jaar, dus jongeren die in de eerste t/m derde klas van het voortgezet onderwijs zitten. Natuurlijk staat op Ikvindlezenleuk een overzicht met de twintig leestips van de Jonge Jury.

In maart wordt door de organisatie de top vijf bekendgemaakt. Dit zijn de nominaties voor de Jonge Jury. Op woensdag 15 april wordt tijdens de Dag van de Jonge Jury de winnaar bekendgemaakt.

 

De leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap

Siobhan Hayes – Kijk niet meer om
Van Goor 2013, 272 bladzijden, vertaald door Tjalling Bos, 15+
Sinead wordt haar hele leven al gemanipuleerd door haar broer Patrick. Als ze zestien is, verdwijnt hij. Toch blijft hij haar manipuleren. Ze ontdekt een spoor van ingewikkelde aanwijzingen, die Patrick voor haar heeft achtergelaten. Via de aanwijzingen komt ze terecht bij Huize Benedict, waar ze James ontmoet. Hij is op zoek naar antwoorden over zijn duistere verleden. Samen ontdekken ze gruwelijke waarheden, die hen tot het uiterste zullen drijven. Huize Benedict lijkt geen plaats voor de levenden…

Lex Lesgever – Ellis en Elisabeth. Dochters van Theresiënstadt
Boekerij 2013, 232 bladzijden, 15+
In 1944 worden Leentje en Caroline naar Theresienstadt gedeporteerd. De twee jonge vrouwen worden direct goede vriendinnen, vooral omdat ze allebei hoogzwanger zijn. Caroline baart een meisje, Elizabeth, en een paar weken later schenkt Leentje het leven aan Ellis. Wonder boven wonder overleven zowel de twee jonge moeders als hun kwetsbare baby’s de hel van het kamp. Na de oorlog verliezen Leentje en Caroline elkaar uit het oog als ze, diep teleurgesteld in de Nederlandse overheid en in een wanhopige poging de oorlog achter zich te laten, beiden het land verlaten. Ellis groeit volkomen onwetend van haar verleden in Australië op, terwijl Elizabeth in Frankrijk doorlopend door haar ouders wordt geconfronteerd met de oorlog. Als Ellis er na haar moeders dood achter komt dat Leentje belangrijke informatie heeft verzwegen, zet ze alles op alles om de waarheid te achterhalen.

Lydia Rood – Kathelijne van Kenau
Gottmer 2013, 208 bladzijden, 15+
Lydia Rood liet zich inspireren door het scenario van de film Kenau en schreef een jeugdroman over Kathelijne, de buitenechtelijke dochter van Kenau. Wie zich aan zo’n bijzondere moeder moet ontworstelen heeft daar natuurlijk een flinke kluif aan. Lydia weet een jonge vrouw van vlees en bloed neer te zetten, die te midden van het geweld van de 80-jarige oorlog de strijd met haar moeder aangaat. Een fascinerende moeder-dochterrelatie waarin zaken aan de orde komen die een paar honderd jaar later nog actueel en herkenbaar zijn.

Salla Simukka – Rood als bloed (Sneeuwwitje 1)
Clavis 2014, 204 bladzijden, vertaald door Sophie Kuiper, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ontmoet Lumikki Andersson, een zeventienjarige studente die toevallig een witwasoperatie op haar middelbare school ontdekt. Vanaf dat moment volgt de ene onverwachte gebeurtenis op de andere, totdat ze vier dagen later terechtkomt op een gigantisch feest in een mysterieus herenhuis. En dat alles tijdens de koudste winter in decennia, terwijl niets zo rood kleurt op witte sneeuw als bloed.

Helen Vreeswijk – Promille
Manteau 2013, 300 bladzijden, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Angela is geen feestbeest, ze gaat zelden uit in de feesttenten en café’s in de buurt. Maar zoete mixdrankjes en likeur gaan er wel vlot in. De hele dag lang verlangt ze naar drank. Maar haar ouders en docenten op school hebben niets in de gaten, en als niemand het merkt, dan maakt het toch niets uit? Angela speelt het slim en heeft zo haar trucjes om haar probleem geheim te houden. Ze is ervan overtuigd dat ze gemakkelijk kan stoppen, maar waarom zou ze? Ze voelt er zich goed door, zelfverzekerd en blij. Maar langzaam maar zeker neemt haar probleem als een sluipmoordenaar meer en meer bezit van haar. Als Angela wordt afgevoerd met een ambulance met een alcoholvergiftiging, staat de wereld even stil.

 

In totaal zijn er door de Jonge Jury nu 25 leestips gegeven. De eerste 20 leestips zijn gegeven door volwassenen die met boeken werken. Op de website van de Jonge Jury vertellen zij over hun favoriet en waarom je nou juist dat boek moet gaan lezen.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Samenvattingen komen van de websites van de verschillende uitgeverijen

 

Laat een reactie achter