Zilveren Griffels en Penselen 2014

geplaatst in: overzicht | 0


logo Zilveren & Gouden GriffelHet is alweer een aantal maanden geleden dat het CPNB (afkorting van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) bekendmaakte welke boeken uit 2013 een Zilveren Griffel of Penseel hebben gewonnen. Afgelopen woensdag werden de winnaars van het Gouden Penseel en van het Gulden Palet bekend gemaakt. Aankomende dinsdag wordt de winnaar van de Gouden Griffel bekend.

 

Zilveren Griffel

Zilveren Griffels worden uitgereikt aan Nederlandstalige boeken. Hieruit wordt de winnaar van de Gouden Griffel gekozen. De Gouden Griffel wordt alleen uitgereikt aan een oorspronkelijk, niet vertaald, Nederlands boek. De jury mag maximaal tien Zilveren Griffels uitreiken.

Jef Aerts – Groter dan een droom
Querido 2013, 48 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6-
‘Zullen we?’ riep zus. ‘Wat?’ Ik duwde mijn oren dicht en luisterde zo hard ik kon. ‘Fietsen.’ Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen? ‘Vannacht neem ik je mee!’ gilde ze. Ik knikte ja, maar begreep er niets van. Groter dan een droom is een troostrijk verhaal waarin een jongen zijn zusje voor het eerst ontmoet. Samen maken ze een onvergetelijke reis die precies één nacht duurt.

Jef Aerts – Vissen smelten niet
Querido 2013, 160 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met in zijn tas de wondermooie kempvis Sirius. Het is de lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht, maar Matti weet zeker dat hij dat niet zal overleven. In het grootste geheim volgt hij de weg over het bevroren meer naar de stad. Daar is Sirius veilig. Matti heeft twee uur de tijd. Langer kan hij de tropische vis niet warm houden. Maar tot zijn verbazing is hij niet alleen op het ijs.

Hans en Monique Hagen – Ik zoek een woord
Querido 2013, 192 bladzijden, illustraties van Deborah van der Schaaf, 8+
Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. Hans en Monique Hagen verzamelden poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf. Met gedichten van Joke van Leeuwen, Willem Wilmink, Tjitske Jansen, Erik van Os, Ted van Lieshout, Drs. P, Johanna Kruit, Gummbah, Vasalis, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel, K. Schippers, Ivo de Wijs, Jules Deelder, Bette Westera, Martinus Nijhoff, Toon Hermans, Bart Moeyaert, Koos Meinderts en 90 anderen.

Gil vander Heyden – Kleine stemmen
Clavis 2013, 44 bladzijden, illustraties van André Sollie, 8+
Gil vander Heyden schrijft feestelijke en bijzondere poëzie. Een geraffineerd spel met taal dat ook dichtbij kinderen blijft. Kleine stemmen bevat 33 gedichten over de natuur, emoties en familie.

Stian Hole – Garmanns straat
Hoogland & Van Klaveren 2013, 42 bladzijden, vertaald door Femke Blekkingh-Mulder, 6+
Garmann houdt van de natuur en maakt een herbarium. Van Roy, een buurjongen van verderop in de straat, is hij bang. Roy durft álles. En hij dwingt Garmann brand te stichten bij de griezelige ‘postzegelman’. Die blijkt niet zo gevaarlijk als Roy beweerde en voor Garmann het weet, raakt hij bevriend met de man.

Jean Reidy – Wij samen op stap
Querido 2013, 32 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, vertaald door Bart Moeyaert, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Weet je nog? Wij twee op pad? We maakten een tochtje door de stad.

Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
Gottmer 2013, 160 bladzijden, illustraties van Floor Rieder, 10+
Met dit prachtige boek levert succesauteur Jan Paul Schutten zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden. Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is ‘leven’ precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft.

Bette Westera – Held op sokken
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6-
Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land – dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft…

Emiel de Wild – Broergeheim
Leopold 2013, 160 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat als je broer plotseling verdwijnt? Joeri overkomt het. Hij verhuist met zijn ouders en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri mist zijn broer verschrikkelijk. Hij weet niet eens waar zijn broer is en niemand wil het zeggen. Daarom schrijft hij brieven. Als Joeri een schokkende ontdekking doet, wil hij stoppen met broerzijn. Maar kan dat?

 

Zilveren Penseel

Een van deze illustratoren (uit Nederland) wint het Gouden Penseel.

Annemarie van Haeringen voor haar illustraties in: Annemarie van Haeringen – Coco, of Het kleine zwarte jurkje
Leopold 2013, 32 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 6+
De kleine Coco groeit op in het weeshuis. Ze moet hard werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren als een engel. Tot haar achttiende, dan moet ze een baantje gaan zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn… Coco Chanel (1883-1971) was een beroemde Franse modeontwerpster. Geboren in een arm gezin, streng opgevoed in het weeshuis, beïnvloed door de stijl van rijke aanbidders, bleef ze haar hele leven trouw aan de eenvoud. Een luxe eenvoud, die onvergetelijke stijliconen opgeleverd heeft als het kleine zwarte jurkje, Chanel nr 5, de camellia en het perfect vallende tweed pakje.

Floor Rieder voor haar illustraties in: Jan Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel
Gottmer 2013, 160 bladzijden, illustraties van Floor Rieder, 10+
Met dit prachtige boek levert succesauteur Jan Paul Schutten zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden. Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is ‘leven’ precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft.

 

Zilveren Palet

Een van deze illustratoren (uit een ander land dan Nederland) wint het Gulden Palet.
Anton van Hertbruggen voor zijn illustraties in: Edward van de Vendel – Het hondje dat Nino niet had
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Anton van Hertbruggen, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Nino is de trotse baas van een ingebeeld hondje. Als hij naar het bos gaat, doet het hondje dat hij niet heeft een eekhoorn na. Als hij naar het meer gaat, duikt het hondje zomaar in het diepe. Maar soms doet het zo dom dat het opvalt. Het hondje kan ook heel goed luisteren. Op een dag krijgt Nino een echt hondje.

Jon Klassen voor zijn illustraties in: Jon Klassen – Deze hoed is niet van mij
Gottmer 2013, 40 bladzijden, illustraties van Jon Klassen, vertaald door J.H. Gever, 6-
Een kleine vis heeft een hoed die niet van hem is. Hij heeft hem gestolen van een grote vis. De grote vis sliep toen de kleine vis zijn hoed stal, maar wat als hij wakker wordt? Zal de grote vis hem achternakomen als hij merkt dat zijn hoed weg is? Voor de zekerheid zwemt de kleine vis zo snel mogelijk weg en verstopt zich op een plek waar niemand hem kan vinden. Niemand?

 

Vlag en Wimpel Griffeljury

Joukje Akveld en Annemarie Terhell – ABC Dragt
Leopold 2013, 96 bladzijden, 12+
Ver weg, in een land waar de zon altijd schijnt, woonde eens een meisje. Ze hield van fietsen, van met losse handen de berg afroetsjen. Van luisteren naar spannende verhalen over de wortels van de Waringinboom, waar geesten woonden. Op vakantie ging ze vaak naar de bergen, waar de bomen tot aan de hemel reikten. Daar groeiden bloemen in de vorm van schoenen en er waren vlinders zo groot als twee gestrekte handen. Er klaterden watervallen en er slopen echte tijgers rond.

Marije van der Hoeven – Foto! Durf bijzondere foto’s te maken
Ploegsma 2013, 96 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Als je een fototoestel hebt, dan heb je oneindig veel mogelijkheden in je hand. Wat ga je fotograferen en hoe ga je dat doen? Welk verhaal wil je vertellen met jouw foto? Dit inspirerende boek helpt om zelf bijzondere foto’s te maken. Word de baas over tijd en licht en gebruik je fantasie. Of vang het echte leven! Lees Foto! met tips en ideeën. En maak daarna je eigen fotoboek.

Marjolijn Hof – De regels van drie
Querido 2013, 144 bladzijden, 10+
Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Harm de Jonge – Jonas en de visjes van Kees Poon
Van Hoogland & Van Klaveren 2013, 74 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jonas verveelt zich. Maar met zijn zonnebril op ziet de wereld er ineens heel anders uit. De huizen lijken op de winkels die erin zitten, met ongewone winkeliers. ‘Fantasiezakjes’ maken zijn tocht naar Kees Poon de visboer heel speciaal. Het kleurrijke omslag roept vragen op. Wat hebben de krokodil, de gracht, twee wandelende schoorstenen, dakpannen met vleugels en pootjes, een bliksemflits, een oranje laars, een stukje van een been en een wit konijn te maken met de jongen achter het raam?

Enne Koens – Sammie en opa
Moon 2013, 144 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

Marco Kunst – Vlieg!
Lemniscaat 2013, 149 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 10+
Marius – Muis voor zijn familie, Maas voor zijn vrienden – is een buitenbeentje. Niet zo stoer als zijn broer, en het liefst is hij bij zijn opa of kijkt hij naar de sterren, want hij wil astronaut worden. Elke keer als hij naar zijn opa wandelt, komt hij langs een inrichting. De ‘gekken’ achter het hek fascineren hem. Dan krijgt Marius het aan de stok met Vogelpoep, de gevaarlijk ogende grote jongen die volgens de verhalen in het dorp ook gek zou zijn. Marius twijfelt steeds meer aan zichzelf: waar ligt de scheidslijn tussen dromen en gek zijn?

Ted van Lieshout – Boer Boris in de sneeuw
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6-
Welk kind zou niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren hebben het in de winter natuurlijk wel zwaar. Ook bij Boer Boris zit alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine, die wel 1000 kilo weegt!

Komako Sakai – Als iedereen slaapt
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Komako Sakai, vertaald door Siska Goeminne, 6-
Midden in de nacht wordt Hanna wakker. In huis is het stil en donker. Iedereen slaapt. Hanna kan doen wat ze wil. Ze sluipt de trap af, en geeft de poes een kommetje melk. Zelf snoept ze van de kersen. Ze speelt met het speelgoed van haar zus. Er is niemand die zegt dat het niet mag!

Mathilde Stein – Prinses Pernilla en de reddende ridders
Lemniscaat 2013, 28 bladzijden, illustraties van Dorine de Vos, 6-
Arme prinses Pernilla! Daar zit ze dan, hoog in de toren, bewaakt door een draak en met een oersaai borduurwerkje als enige afleiding. ‘Netjes wachten tot je gered wordt, trouwen, en klaar!’ heeft de koning bevolen. Want zo hoort het voor een fatsoenlijke prinses. De reddende ridders stromen toe, maar Pernilla heeft andere plannen. De ridder die haar op zijn paar wil tillen, zal van goede huize moeten komen!

Ellen van Velzen – Jonge Vlieger
Lemniscaat 2013, 223 bladzijden, 12+
Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt? Als Jani wordt verkozen tot Jonge Vlieger, en door de twee vliegeraars wordt ingewijd in de geheimen van de vliegers, begrijpen zijn leeftijdsgenoten nog maar weinig van hem. Hij wordt het mikpunt van spot, tot de dreiging uit het woud opdoemt.

Edward van de Vendel – Ik juich voor jou
Querido 2013, 48 bladzijden, illustraties van Wolf Erlbruch, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
span er een koord overheen en zet je eerste stap, en daarna nog een, daarna nog een, en laat iedereen die laag wil blijven naar je kijken. Laat ze zichzelf maar vergelijken met wie jij hierboven durft te zijn. Jij beloopt je eigen lijn, en zij staan daar hun nekken te verrekken. Van de bewonderpijn.

Anna Woltz – Mijn bijzonder rare week met Tess
Querido 2013, 144 bladzijden, 10+
Op de eerste dag van de vakantie brak mijn broer zijn been. Dat was jammer voor hem, maar eigenlijk wel leuk voor mij, want bij de dokter kwam ik Tess tegen. Tess had bruine ogen met vlekjes erin. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig: ik moest meteen een rare dans met haar oefenen op de parkeerplaats van de dokter. Het kon niet anders, zei ze. Haar leven hing ervan af. En dat is pas het begin van Samuels onvergetelijke vakantie. Tess heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Samuel moet haar helpen.

 

Vlag & Wimpel Penseel- en Paletjury

Henriette Boerendans – Nul is een raar getal
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Henriette Boerendans, 6-
Dat een telboek heel bijzonder kan zijn, bewijst dit tot in de puntjes verzorgde kunstwerk van Henriette Boerendans, die al veel lof oogstte met haar eerdere boeken ‘Aap, Beer, Cheeta’ en ‘Raaf, ree, lees je mee?’ In ‘Nul is een raar getal’ leren kinderen tellen aan de hand van het aantal kleintjes dat bijvoorbeeld een olifant (1), een ijsbeer (2) of een tijger (5) krijgt, terwijl ze daarnaast interessante dingen over die jonkies te weten komen.

Xavier Deneux – Van licht en donker – Tegenstellingen
Clavis 2013, 20 bladzijden, illustraties van Xavier Deneux, 6-
Mooie boeken gaan het langst mee. Dit boek gaat over tegenstellingen, maar biedt nog zoveel meer: eenvoud, een goed concept, lekker dik karton, aansprekende kleuren, een tijdloos design en pagina’s die ingenieus in elkaar passen.

Imme Dros – Dit is Oele
Querido 2013, 40 bladzijden, illustraties van Ingrid Godon, 6-
Oele speelt graag. Hij glijdt en valt, maar dat is niet erg. Hij krabbelt altijd weer overeind. Drie avonturen van een kleine jongen in één boekje: Oele in de sneeuw, Oele is jarig, Oele en de maan

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Logo komt van de website van CPNB

 

Laat een reactie achter