Prentenboek Top 10 voor Nationale Voorleesdagen 2015

geplaatst in: overzicht | 0

Voorleesdagen 2015Volgende week zijn de Nationale Voorleesdagen. In mei 2014 werd bekendgemaakt welk prentenboek voor deze gelegenheid verkozen is als Prentenboek van het jaar 2015.

 

Ted van Lieshout – Boer Boris gaat naar zee
Gottmer, 2013, 26 bladzijden, illustraties van Philip Hopman, 6-
Boer Boris heeft vakantie en gaat naar zee. Hij pakt eerst een paar spullen in, maar uiteindelijk mogen alle dieren en zelfs alle meubels mee.

 

Dit boek is onderdeel van een prentenboek top 10. Deze boeken zijn gekozen uit de prentenboeken die in Nederland in 2013 zijn verschenen. De Nationale Voorleesdagen beginnen met het Voorleesontbijt op 21 januari waarbij op veel plaatsen door bekende en minder bekende Nederlanders wordt voorgelezen.

 

Peter Bently – Koning Koen en de draak
De Vier Windstreken, 2012, 32 bladzijden, illustraties van Helen Oxenbury, vertaald door Maria van Donkelaar, 6-
Jack is de koning. Hij vecht met zijn vriendjes tegen een draak. Maar is Jack net zo dapper als het donker wordt?

Nick Bromley – Pas op! Dit boek bijt!
Gottmer, 2013, 30 bladzijden, illustraties van Nicola O’Byrne, vertaald door J.H. Gever, 6-
Er zit een gevaarlijk beest in dit boek, voorzichtig openen dus! Het klassieke verhaal van het lelijke eendje wordt abrupt onderbroken door een grote krokodil. Hij hapt letters weg, eet woorden op en verslindt zelfs hele zinnen. Hoe moet dat nu verder met het verhaal? De lezer moet de krokodil helpen wegjagen.

Lucy Cousins – Klop klop klop
Leopold, 2013, 30 bladzijden, illustraties van Lucy Cousins, vertaald door Studio Bos, 6-
Kleine Specht leert tegen een boom aantikken. Oefenen geblazen! Werkelijk alles komt onder de gaatjes te zitten: het hek, de voordeur, alle spulletjes in huis… Overal laat Kleine Specht – letterlijk! – gaatjes achter.

Helen Docherty – Het boekenliefje
Clavis, 2013, 32 bladzijden, illustraties van Thomas Docherty, onbekende vertaler, 6-
In het bos worden alle jonge dieren elke avond voor het slapengaan voorgelezen. Totdat een geheimzinnige boekendief alle boeken weggrist. Het slimme konijntje Lisa Langoor verzint een list om het boekendiefje te vangen.

Bibi Dumon Tak – Ik wil ook!
Querido, 2013, 33 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 6-
De ouders van kalfje Konosja hebben een tapijtenwinkel maar de verkoop gaat heel slecht. Kanosja gaat buiten spelen en bedenkt allemaal leuke dingen die je met een tapijtje kan doen. Dat heeft onverwachte gevolgen.

Janis Ian – Piepkleine muis
Lemniscaat, 2013, 30 bladzijden, illustraties van Ingrid & Dieter Schubert, vertaald door Elle van Lieshout & Erik van Os, 6-
Piepkleine Muis verveelt zich en wil een ander leven. Hij gaat aan boord van een schip. Maar als hij ontdekt wie de kapitein is, wil hij snel weer weg.

Komako Sakai – Als iedereen slaapt
De Eenhoorn, 2013, 34 bladzijden, illustraties van Komako Sakai, vertaald door Siska Goeminne, 6-
Hanna wordt ‘s nachts wakker. Iedereen slaapt, behalve Kito de poes. Samen met Kito gaat ze naar de wc en eet ze wat lekkers. Daarna speelt Hanna stilletjes met speelgoed van grote zus.

Britta Teckentrup – Snel naar huis, kleine muis
Gottmer, 2013, 36 bladzijden, illustraties van Britta Teckentrup, vertaald door J.H. Gever, 6-
Kleine muis wil naar huis, helemaal aan de andere kant van het bos. Welke dieren komt hij in het donker allemaal tegen? Let goed op al die ogen, kleine muis.

Fleur van der Weel – Piep wil oversteken
Querido, 2013, 26 bladzijden, illustraties van Fleur van der Weel, 6-
Als Piep met zijn nieuwe trein en knuffelbeer de straat wil oversteken, is het stoplicht rood. Terwijl Piep wacht op het groene licht, komen allerlei voertuigen voorbij.

 

logo komt van de website van de Voorleesdagen

Laat een reactie achter