Prentenboek Top 10 voor Voorleesdagen 2018

geplaatst in: overzicht | 0

boekomslag Britta Teckentrup - Ssst! De tijger slaaptIn januari beginnen de jaarlijkse Voorleesdagen. Dat is deze keer van 24 januari t/m 3 februari. Elk jaar wordt er door een team van jeugdbibliothecarissen een top 10 van prentenboeken uitgekozen die dit jaar centraal staan. Eén van deze prentenboek kiezen zij als Prentenboek van het jaar. Ze hebben gekozen voor…

 

Britta Teckentrup – Ssst! De tijger slaapt
Gottmer 2016, 24 bladzijden, illustraties van Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar de dieren hebben wel hulp nodig. De lezer wordt dan ook aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en zelfs een slaapliedje te zingen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

 

De andere boeken uit deze Top 10 zijn…

Anita Bijsterbosch – Mijn potje
Clavis 2016, 26 bladzijden, illustraties van Anita Bijsterbosch, vertaald door J.H. Gever
Er valt iets roods uit de lucht. ‘Een hoed!’ denkt Hond. Ook de andere dieren wagen een gokje. Een bedje? Een boot? Een bloemenvaas? Alleen Haas weet wat het echt is, want het is van hém.

Anke de Vries – Antonia
Lemniscaat 2016, 26 bladzijden, illustraties van Piet Grobler
Antonia vindt dat ze fantastisch mooi kan zingen en dat doet ze dan ook van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Maar ze drijft de dieren om haar heen tot wanhoop. Antonia voelt zich zwaar beledigd en vertrekt uit het bos. En dan komen de dieren erachter wat ze eigenlijk missen… tot er een vreemde vogel in het bos verschijnt. Prachtig gekleurde vogels vliegen door dit vrolijk makende verhaal.

Edward van de Vendel – Ik ben bij de dinosaurussen geweest
Querido 2016, 40 bladzijden, illustraties van Floor de Goede
Ga je mee naar de dinosaurussen? Op de rug van de Tyrannosaurus Rex nieuwe dino’s leren kennen, grappen uithalen met de Stegosaurus, verre landen zien en avonturen beleven? En als er iemand zegt dat dino’s stom zijn… Of dat ze al lang waren uitgestorven voordat er mensen op de wereld kwamen… Laat ze dan dit boek maar eens zien!

Jenni Desmond – Alberts boom
Lemniscaat 2016, 26 bladzijden, illustraties van Jenni Desmond, vertaald door Jesse Goossens
Alberts lievelingsboom huilt verschrikkelijk. Hij houdt maar niet op. Wat is er aan de hand? Hoe kan Alberts zijn vriend opvrolijken?

Jonny Lambert – Gewoon zoals je bent
Veltman 2016, 26 bladzijden, illustraties van Jonny Lambert, vertaald door Ellen Hosmar
Kleine Snuf kan niet in de rij lopen. Er is ook zoveel te zien – zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns. En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden… Kijk uit, Kleine Snuf!

Jörg Mühle – Nog even mijn haartjes wassen
Gottmer 2016, 22 bladzijden, illustraties van Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever
Het is de hoogste tijd: Klein Konijn moet in bad. Zijn teiltje is al vol. Maar waar is Klein Konijn eigenlijk? Roep hem maar eens, dan komt hij vast tevoorschijn. En help je ook mee zijn haartjes te wassen? Dat vindt hij niet zo fijn. Pas maar op dat hij geen schuim in zijn oogjes krijgt!

Jozua Douglas – De kusjeskrokodil
De Fontein 2016, 26 bladzijden, illustraties van Loes Riphagen
Tim kan niet slapen. Hij hoort allerlei vreemde geluiden. Die blijken afkomstig van dieren die in zijn slaapkamer verstopt zitten, zoals het Verhaaltjesvarken, de Toedektijger en de Knuffelbuffel. Deze bijzondere beesten voeren samen een heel bedtijdritueel op voor Tim. Maar pas na de kusjes van de Kusjeskrokodil kan hij echt lekker gaan slapen.

Sherri Duskey Rinker – Slaap maar fijn, bouwterrein
Moon 2016, 32 bladzijden, illustraties van Tom Lichtenheld, vertaald door Edward van de Vendel
Als de zon ondergaat achter de grote bouwplaats, maken alle hardwerkende machines zich klaar om welterusten te zeggen. Eén voor één gaan Kraanwagen, Cementmixer, Bulldozer en Graafmachine lekker slapen, zodat ze ‘s morgens weer klaar zijn voor een nieuwe dag vol zware en stoere bouwwerkzaamheden.

Susanne Strasser – Mmm… een taart!
Hoogland & Van Klaveren 2016, 24 bladzijden, illustraties van Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg
Hier beneden staat de beer, hij heeft honger. Daar boven staat de taart, heerlijk zoet maar onbereikbaar. Maar dan komt het varken, en daarna de hond, de haas, de kip en de kikker. Een oud kunstje lijkt te werken: samen komen ze een heel eind. Maar als ze er bijna zijn, lijkt het toch hopeloos mis te gaan! Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek.

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

Laat een reactie achter