Poëzietiplijst van kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen

geplaatst in: overzicht | 0

foto van Hans & Monique HagenHans & Monique Hagen werden in 2017 benoemd tot Kinderboekenambassadeurs. Omdat ze met hun tweeën zijn noemen ze zichzelf kinderboekenambassadeux. Twee jaar lang zullen zij proberen om meer aandacht van ouders en kinderen te krijgen voor jeugdliteratuur. Ze willen onder andere het lezen van jeugdpoëzie meer onder de aandacht brengen. Daarom hebben ze een poëzietiplijst opgesteld. Je kunt deze lijst downloaden via de website van de Kinderboekenambassadeur. Via deze lijst kun je ook boeken bij de bibliotheek reserveren.

 

Poëzie voor 6- en 6+

Annie M.G. Schmidt – Ziezo: de 347 kinderversjes
Querido 1987, illustraties van meerdere illustratoren
347 kinderversjes met tekeningen van Wim Bijmoer, Jenny Dalenoord, Carl Hollander, Jan Jutte, Mance Post, Thé Tjong-Khing, Peter Vos en Fiep Westendorp.

Edward van de Vendel – Superguppie is alles
Querido 2014, illustraties van Fleur van der Weel
Voor het eerst staan ze bij elkaar: alle 200 versjes uit de vier Superguppie-delen, aangevuld met 22 fonkelnieuwe gedichten en tekeningen plus een index op titel en op thema. Een bundel vol speelse, verrassende, hartveroverende gedichten over heel gewone onderwerpen. Van witte zwembroekbillen tot hamburgerspoken: overal zit poëzie in!

Elle van Lieshout & Erik van Os – Diere-liere-liedjes
Lemniscaat 2017, illustraties van Milja Praagman
Veertien vrolijke dierenliedjes die zo in het rijtje kinderliedjesklassiekers kunnen worden geplaatst. Eenvoudig van taal, verrassend van stijl en licht van toon.

Frank Adam – Als de bomen straks gaan rijden
De Eenhoorn 2011, illustraties van Milja Praagman
Frank Adam spreekt in versjes over die dingen die we met gewone woorden niet kunnen zeggen. Een speelse en aantrekkelijke bundel die de hele lagere school meegaat.

Geert De Kockere – Samen over een muurtje
De Eenhoorn 2014, illustraties van meerdere illustratoren
Met mooie illustraties door 25 verschillende illustratoren en een aantrekkelijke vormgeving, met halflinnencover en een leeslintje.

Han G. Hoekstra – Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos
Meulenhoff 1952, illustraties van Fiep Westendorp
Meneer Juttepeer en mevrouw Zoutekauw, De dierenschilder, Trein op hol, Er was eens een mannetje, Hakke takke tene. Luister naar deze liedjes en versjes van deze tijd. Verassend leuk en eigentijds.

Hans Andreus – Waarom daarom
Holland 1967, illustraties van Babs van Wely
Tumtum heeft zo zijn eigen kijk op de wereld, hij beziet de dingen met een bijzonder oog, waardoor ze anders lijken te zijn. En dat doen eigenlijk alle gedichten in deze bundel voor jonge kinderen. In toegankelijke ritmische kindertaal leggen ze werelden open en geven ze blijk van een originele visie op de dingen om ons heen: een varkentje dat mager wil blijven en een mopperende mopperpot.

Hans & Monique Hagen – Nooit denk ik aan niets
Querido 2015, illustraties van Charlotte Dematons
Ruim twintig gedichten over allerlei vragen die zomaar in je hoofd kunnen opkomen. Bijvoorbeeld over bang zijn, verliefdheid, de dood, vlinders en groeien.

Hans Kuyper – Ik kan alle woorden lijmen
Leopold 2003, illustraties van Annemarie van Haeringen
Hans Kuyper, bekend door zijn kinderversjes op de radio, in het theater én in boekvorm, zocht voor dit boek zijn favorieten bijeen.

Joke van Leeuwen – Ozo heppiejer
Querido 2012, illustraties van Joke van Leeuwen
Voor deze speciale editie van haar alom geliefde versjesbundel maakte Joke van Leeuwen tien gloednieuwe gedichten. Het resultaat: een verzameling sprankelende, speelse poëzie waar groot en klein nog heppiejer van wordt.

Jujja Wieslander – Jij en ik en mijn rode fiets
Querido 2010, illustraties van Marit Törnqvist, vertaald door Hans & Monique Hagen
Voor deze bundel koos Marit Törnqvist de mooiste gedichten van Jujja Wieslander uit. Over een winkel waar niets te koop is, over het besluipen van een geheimzinnige man, over een beer zonder armen en benen, en een domme schoen die aan je verkeerde voet gaat zitten. Jujja Wieslander is in Zweden net zo geliefd als Annie M.G. Schmidt bij ons. Haar gedichten zijn op muziek gezet en generaties Zweden zijn ermee opgegroeid. Hans en Monique Hagen maakten er Nederlandse versjes van waarin ritme, klank en inhoud perfect in balans zijn.

Koos Meinderts – Het regent zonlicht
Lemniscaat 2010, illustraties van Annette Fienieg
Gedichten en versjes over onderwerpen als dansende ouders, een zeemeermin, een wachtend jongetje en een wandelende koning.

Koos Meinderts – Kak! zei de ezel, 101 nonsensversjes
Rubinstein 2016, illustraties van Annette Fienieg
Kak! zei de ezel bevat ‘Humptie Dumptie’ en honderd andere nonsensversjes in het Engels en het Nederlands. Over een koe die over de maan springt, een kikker die uit vrijen gaat, over Willem-Jan Wafel en Pimmetje Pech. Koos Meinderts vertaalde en bewerkte met leesbaar plezier 101 nonsensversjes uit grootmoeders tijd.

Koos Meinderts – Verdriet is drie sokken
Lemniscaat 2008, illustraties van Annette Fienieg
Gedichten en versjes over onderwerpen als verdriet, liefde en blijdschap.

Lotte van Dijck – Kom je verdwalen
Querido 2016, illustraties van Lotte van Dijck
Twintig korte gedichten om over na te denken. Ze gaan over de natuur, de aarde en de wereld. In grote kleurenfoto’s zijn dieren en mensen getekend.

Iene Biemans – Mijn naam is Ka. Ik denk dat ik besta
Querido 1985, illustraties van Mance Post
Bundel met 26 nieuwe bakerrijmpjes, soms onzinnig en absurd, soms ontroerend of geheimzinnig.
Niet meer nieuw te koop

Marianne Busser & Ron Schröder – Het grote versjesboek
Van Holkema & Warendorf 2006, illustraties van Wilbert van der Steen
Bijna tweehonderd versjes over alle bijzondere en alledaagse gebeurtenissen die zich in het leven van peuters en kleuters afspelen. Versjes over school, jarig zijn, logeren, vakantie, zwemles en spruitjes eten. De gedichtjes liggen gemakkelijk in het gehoor en zijn met vaart geschreven.

Mieke van Hooft – Ik denk mezelf een tijger
Clavis 2017, illustraties van Marieke van Ditshuizen
Ik denk mezelf wat ik wil, ik denk mezelf een tijger. Die zachtjes in jouw billen bijt en poepjes doet op het tapijt. Die keihard door de kamer holt. Die languit door de modder rolt. Die op jouw schoot springt met een grauw: WWRAUW! En dan zeg ik met mijn liefste stem: ‘Ik hou heel veel van jou.’

Nannie Kuiper – Soms zie ik 1000 lichtjes
Leopold 2008, illustraties van Philip Hopman
Door de deur van mijn kamer komt een klein beetje licht. Dat schijnt door het sleutelgat recht in mijn gezicht. Dat zie ik als ik wakker ben en ook nog als ik slaap. Maar soms zie ik duizend lichtjes – als ik heel lang gaap!
Niet meer nieuw te koop

Robert Jan Henkes – Jij met mij
Querido 2017, illustraties van Marga van den Heuvel
En we varen En we varen Door het eindeloze blauw En we varen En we varen Jij met mij en ik met jou

Shel Silverstein – Pas op voor de Gnaskop! en andere verzinsels
Mozaïek 2008, vertaald door Rikkert Zuiderveld
Heb je ooit… Een Wilde Gazaan in het donker zien staan? Gevoeld aan de schub van de Gulzige Glub? Bedacht of je dansen wil met de Granzebil? Nee? Kom dan gauw binnen en laat je verrassen, prikkelen en uitdagen door deze uitzonderlijk vreemde en griezelige beestenboel.

Sjoerd Kuyper – Ik blijf altijd bij je
Querido 2016, illustraties van Marit Törnqvist
Tweeëntwintig gedichten met als centraal thema: de liefde in al zijn facetten. De liefde van een moeder voor een (ongeboren) kind, de zeemansvrouw die haar man mist, een jongen die verliefd is op een meisje (of andersom) en haar/hem eeuwig trouw belooft, een ode aan de in 2003 overleden Willem Wilmink, maar ook spelen met vrienden, etc.

Sjoerd Kuyper – Jouw hand in mijn hand
Leopold 2006, illustraties van Willemien Min
Laten we lopen, laten we varen, daar ligt een bootje, of wil je hoog in een vliegmachien? Op een kameel door het zand? ’s Nachts slapen wij in een tent, allebei, ik en jij, met jouw hand in mijn hand, en onze tenen, twintig op een rijtje, slapen lief naast elkaar op de evenaar.

Theo Olthuis – Hoera, ik ben weer wakker
Holland 2008, illustraties van Charlotte Dematons
HOERA, ik ben weer wakker! – Ik had een enge droom Snel mijn vinger naar het knopje, het knopje van het licht. Dag stoel, dag beer! Gelukkig, mijn eigen kamer is er weer. Na een slokje water en nog even naar de sterren kijken mag het licht weer uit.

 

Poëzie voor 8+ en 10+

Bette Westera – Aan de kant, ik ben je oma niet!
Gottmer 2012, illustraties van Sylvia Weve
Dit boek vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die – en dat vergeten kinderen nog wel eens – ooit ook jong zijn geweest en een heel leven achter zich hebben. Bette Westera portretteert elk van de 12 bewoners in twee verzen: een over hoe hij of zij vroeger was en een over nu. Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was.

Bette Westera – Doodgewoon
Gottmer 2014, illustraties van Sylvie Weve
Lees de recensie(s) over dit boek
In dit prachtige voorleesboek van het succesvolle duo Bette Westera en Sylvia Weve staat één thema centraal: de dood. Samen tackelen zij dit onderwerp, dat niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.

C. Buddingh’ – Alle gorgelrijmen
De Bezige Bij 2003, illustraties van Wim Hofman
Zestig jaar nadat C. Buddingh’ zijn beroemde gedicht De blauwbilgorgel schreef, zijn voor het eerst alle gorgelrijmen samengebracht. Van de zwalm tot de breddeveel, van de sneutelaar tot roodomrande ollewuin, alle 73 inwoners van het nonsensicale dierenrijk van Buddingh’ komen opnieuw tot leven in deze bundel, geillustreerd met vele tekeningen van Wim Hofman.

Edward van de Vendel – De zombietrein en andere stripgedichten
Querido 2017, illustraties van Floor de Goede
Het zijn strips. Én het zijn gedichten. Het zijn stripgedichten! Edward van de Vendel schreef de gedichten. Over chips aan je vingers, starende baby’tjes, goudvissen als gouden lampjes in de grond en een trein met spoken… Floor de Goede (van Flo) maakte er strips van. Stripgedichten dus!

Edward van de Vendel – Ik juich voor jou
Querido 2013, illustraties van Wolf Erlbruch
Lees de recensie(s) over dit boek
span er een koord overheen en zet je eerste stap, en daarna nog een, daarna nog een, en laat iedereen die laag wil blijven naar je kijken. Laat ze zichzelf maar vergelijken met wie jij hierboven durft te zijn. Jij beloopt je eigen lijn, en zij staan daar hun nekken te verrekken. Van de bewonderpijn.

Erik van Os – Koe en daarmee koe
Lemniscaat 2008, illustraties van Alice Hoogstad
Dertig serieuze, maar ook grappige, gedichten over onder andere vriendschap, geluk, eenzaamheid en geheimen. Gedichten, waar je soms over na moet denken, voorzien van fijne illustraties in waterverf en inkt.

Floortje De Backer – Verloren sokken en andere problemen
Vrijdag 2017, illustraties van Silke Groffy
Iedereen heeft weleens een sok verloren. Eén van de twee is spoorloos. Een probleem waar je een oplossing voor probeert te zoeken. Soms vind je die sok terug. Ergens tussen je oren of in een verkeerde wasmand. Maar soms ook niet. Een dichtbundel met kleine en grote problemen. Voor kleine en grote mensen.

Gil van der Heyden – Kleine stemmen
Clavis 2013, illustraties van André Sollie
Gil vander Heyden schrijft feestelijke en bijzondere poëzie. Een geraffineerd spel met taal dat ook dichtbij kinderen blijft. Kleine stemmen bevat 33 gedichten over de natuur, emoties en familie.

Linda Vogelesang – Gewoon een droom
Querido 2017, illustraties van Marco Faasen
Als de avond valt en het donker binnen sluipt, lijkt het wel of alles anders wordt. Kleuren verstoppen zich en schaduwen gaan een eigen leven leiden. Sluipt er een zwarte kat langs de gordijnen? Wat kraakt en piept en zwiept daar zo? En staat er écht een olifant onder het raam? Of is dat allemaal gewoon een droom?

Mr Luca – Vreemde eenden. Jazz voor kinderen
St. Jazz voor 0 tot 99 2016, illustraties van Fleur van der Weel
Zie jij ook wolkdieren? Droomje wel eens van vliegen met een luchtballon? En waarom staat die kabouter zo alleen in de tuin? Veel plezier samen met de belevenissen van de kleine Luca in dit nieuwe jazzavontuur!

Riet Wille – Waarom mijn handen geen schoenen willen
Lannoo 2007, illustraties van Geert Vervaeke
50 beeldende gedichtjes over handen. Boordevol klank- en woordspelletjes en humor.

Ted van Lieshout – Het rijmt. Veel versjes & liedjes 1984-2014
Leopold 2014, illustraties van Ted van Lieshout
In dit boek is een keuze uit de versjes en liedjes van Ted van Lieshout samengebracht. Van de tijd dat hij voor Sesamstraat begon te schrijven (1984) tot de muziekproducties van nu voor theaterorkest MaxTak. Veel van die teksten werden niet eerder gepubliceerd. Drie mannetjes met hoedjes op die zaten in het bad – Ik ben een onberispelijk kind van onbesproken gedrag – op tafel stond een trommel met het dekseltje gesloten – ‘Dit kuiken piept,’ riep mama kip. ‘ze is haar tokje kwijt!’ – Kaatje koe – Er was een klein groen koffertje dat bij de halte wachtte – En nog veel meer…

Ted van Lieshout – Rond vierkant vierkant rond
Leopold 2015, illustraties van Ted van Lieshout
Poëzie is spelen met taal. Maar soms is het maken van een gedicht een lastig spel. Een sonnet, bijvoorbeeld, moet voldoen aan veel regels. Kan dat niet makkelijker? Ja. Want als het niet gaat in letters, dan lukt het wel in beeld! In dit boek staan naast ‘gewone’ gedichten bijna alle beeldsonnetten die Ted van Lieshout in tien jaar tijd maakte. Maar ook vind je er werk in van kinderen en volwassenen die zich door het beeldsonnet lieten inspireren. En als je toch een gedicht van taal wilt maken, dan zit je goed met dit boek, want het staat boordevol informatie en tips.

Wiel Kusters – Salamanders vangen
Querido 1986, illustraties van Joep Bertrams
Bundel grappige gedichten over alledaagse dingen, maar versterkt door fantasievoorstellingen, met fantasievolle pentekeningen.

Willem Wilmink – Ik snap het. Verzamelde liedjes en gedichten voor jonge kinderen
Bert Bakker 1993
In Ik snap het zijn de mooiste kindergedichten en kinderliedjes van Willem Wilmink opgenomen. Ik snap het gaat over alles wat kinderen bezighoudt: jarig zijn, zeerovers, de kapper, verhuizen, slapengaan, dromen, oude mensen, een hond in een hete auto, overal jeuk, poes Freek die naar de dierenarts moet, het paard Bayard, wat je moet weten over de dinosaurus, en nog veel meer.

 

Poëzie voor 12+

André Sollie – Tjongetjonge
‘t Verschil 2009, illustraties van André Sollie
Schrijver en tekenaar André Sollie ontdekte dat in elk van zijn gedichtenbundels telkens wel een aantal verzen, al dan niet nadrukkelijk, de jongensliefde als onderwerp hadden. De eerste vage gevoelens van een kind, de verlangens en dromen van een puber, verliefdheden en teleurstellingen… Het kwam allemaal aan bod. In dit boekje met nieuwe tekeningen van de auteur staan al die versjes en gedichten nu bij elkaar. Een mooie, verrassende verzameling vol hunkering en emotie.

Bart Moeyaert – Verzamel de liefde
Querido 2006
Gedichten over de liefde – maar niet alleen over de liefde. Over het hier en nu, over een kamer, een ochtend, een hand, over woorden en hoe ontoereikend die zijn kunnen wanneer je wil zeggen waar het om gaat. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Eva Gerlach – Oog in oog in oog in oog
Querido 2001, illustraties van Sieb Posthuma
OPEN Sinds ik je ken gaat alles niet alleen beter maar ook open, naar elkaar open als kamers in huis. Neem een woord bv.: dat elk woord altijd een woord op zijn rug heeft dat armen uitsteekt als ik met je praat. Dat wist ik dus niet. Dat in een steen een vulkaan in een veertje een struisvogel woont daar kan ik nog bij maar dat jij aldoor zonder pauze binnenin mij doorgaat met er te zijn en als je dan zo tegenover me hangt bij de fietsen je lacht en je stopt met praten trekt je ene wenkbrauw op hoe alles waarvan ik hou dan ineens naar elkaar opengaat glanslak zee tangens van driehoeken in je wenkbrauwenhaar, raar.

Geert De Kockere – Vreemdgaan
De Eenhoorn 2007, illustraties van Stefanie De Graef
Sluiers kunnen van kant zijn. Of van zijde Ze kunnen van woestijnstof zijn, van onwil ook. Zelfs onzichtbaar kunnen sluiers zijn. Maar ze hebben allemaal dat ene tipje. Wie eerst, jij of ik? Een warme dichtbundel over andere culturen, met poëtische gedachtesprongen en sfeervolle prenten.

Hans Hagen – Onbreekbaar
Querido 2018, illustraties van Deborah van der Schaaf
Wat is het waard dat jouw hoofd zacht op mijn schouder dat jouw lach op mijn gezicht dat we samen lief en ouder dat we samen in het licht dat we alles willen geven dat jouw handen in mijn schoot dat we samen eeuwig leven dat we samen eeuwig dood / onbreekbaar – 31 gedichten 2512 woorden – 16 illustraties

Jaap Robben – ‘s Nachts verdwijnt de wereld
De Geus 2016, illustraties van Merel Eyckerman
Het alledaagse bijzonder maken, de ernst met humor omgeven, zoet en zuur mengen tot een nieuwe smaak, mistroostigheid met optimisme te lijf gaan, vragen stellen die nieuwe vragen oproepen: dat is wat de gedichten van Jaap Robben doen. In toegankelijke taal werpt Jaap Robben nieuw licht op gedachten en gevoelens die herkenbaar zijn maar niet altijd herkend worden. Het is alsof je samen met hem, gezellig onder een paraplu, door een verrekijker naar de wereld tuurt en je voortdurend verbaast over het aards gewemel. Leen het e-boek bij de bibliotheek

Jacques Prévert – We schilderen een vogel
Querido 2001, illustraties van Wim Hofman, vertaald door Wim Hofman
Beroemde gedichten, vrolijk en gek of gewoon ontroerend, prachtig vertaald en geillustreerd door Wim Hofman.

Karel Eykman – Was ik zee
De Harmonie 2014, illustraties van Syvlia Weve
Vele generaties groeiden op met de liedjes en teksten van Karel Eykman – en nog steeds. Sesamstraat, Het Klokhuis, en De Film van Ome Willem, wie is er niet mee groot geworden? Eykman is een speelse en lichtvoetige, maar ook kritische dichter en verhalenverteller. Zijn teksten gaan over volwassen worden, over aanraken en uitmaken, en over je weg in het leven vinden. Spoken onder je bed is de ultieme selectie uit alles wat Karel Eykman in de afgelopen 50 jaar schreef, gekozen uit zijn honderden teksten voor jeugdtheater, radio en televisie. Het levert een rijke en gevarieerde bundel op voor jong en oud, boordevol mooie liedjes en gedichten.

Kees Spiering – Geen houden aan
Querido 2004, illustraties van Olivia Ettema
Kees Spiering schrijft poëzie over het leven van alledag, met zijn kleine wondertjes, zijn verdrietigheden en zijn drama’s, en zijn wonderbaarlijke ontmoetingen. Hij doet dat met de gevoeligheid, de verwondering en de fantasterij van een jongen van twaalf. Daarom is zijn poëzie voor iedereen van die leeftijd een bron van herkenning, bezinning, verassing. Ruzie tussen pa en ma, de dood van een huisdier, pesterijen op school, onmin met vaders vriendin, eerste zoen, eerste lief…wat Spiering beschrijft is allemaal herkenbaar en heel dichtbij. Hoé hij het beschrijft, dat leidt tot verrast gegrinnik, tot een tikje genegeerd gevoel van herkenning, of tot zoekend, vragend herlezen. Poëzie van de bovenste plank!

Leendert Witvliet – In zomers
Querido 1994, illustraties van Marit Törnqvist
Tweeënvijftig gedichten over allerlei onderwerpen.

Remco Ekkers – Praten met een reiger
Leopold 1986
Bundel sfeervolle, gevoelige gedichten o.a. over dieren, jaarfeesten, school en alledaagse gebeurtenissen.

Roos Rebergen – Ik ben al 11 jaar geen 16 meer
Nijgh & Van Ditmar 2016
toen ik wou praten hoe jij praatte toen jij mij dik vond en ik jou gemeen toen onze vader mij vroeg wat ik romantisch vond toen mijn antwoord was: een paard met een piemel toen ik dat toen ook echt daadwerkelijk voor me zag toen jij dat grappig vond toen onze opa doodging toen we daarom laat naar bed mochten toen we geen verdriet voelden toen wij onze moeder niet konden troosten toen ik alleen moest huilen omdat zij huilde toen ik voor de hosties mee naar de begrafenis wou toen ik god vroeg om ongesteld te worden in plaats van wereldvrede toen ik net zo oud als jij wou zijn

Ted van Lieshout – Driedelig paard
Leopold 2011, illustraties van Ted van Lieshout
Een meisje wil een paard, een slak wint een hardloopwedstrijd, een moeder is de tekening van haar kind spuugzat, een verslaggever van het bezoek van de koningin krijgt op zijn kop, een jongen vertelt zijn ouders dat hij homo is, een kabouter wordt vermist, een kind troost oma na de dood van opa door haar te schrijven en die oma schrijft terug, en nog veel meer. Zoals het perensonnet, het wasknijpersonnet, het lepeltjessonnet, het champignonsonnet…

Ted van Lieshout – Hou van mij
Leopold 2009, illustraties van Ted van Lieshout
In 1982 was Ted van Lieshout een jonge illustrator die tekeningen maakte voor Vrij Nederland en daarin De Blauw Geruite Kiel ontdekte. Hij raakte op slag verliefd op de beroemde jeugdrubriek, maar het duurde nog tot 1984 voor hij gedichten durfde in te leveren. Ze werden onmiddellijk geplaatst. In de daaropvolgende 25 jaar werkte Ted van Lieshout aan een uniek oeuvre. Een oeuvre dat gezien kan worden als het portret van een jeugd, omdat de meeste gedichten zijn geschreven vanuit het standpunt van een kind. Maar het is ook het portret van een veelzijdig dichter, tekenaar, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever.

Tim Hofman – Gedichten van de broer van Roos
Meulenhoff 2017
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten. Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.

Tjitske Jansen – Koerikoeloem
Podium 2007
Geen samenvatting

 

Tips voor bloemlezingen

Al mijn later is met jou (6+), gekozen door Edward van de Vendel
Querido 2005, illustraties van Rotraut Susanne Berner
De oorspronkelijk door Rotraut Susanne Berner samengestelde bundel heeft in Duitsland dezelfde status als Als je goed om je heen kijkt in Nederland. Edward van de Vendel respecteerde een deel van Berners keuze, maar verving het overgrote deel door Nederlandse poëzie. Gerenommeerde en gelegenheidsdichters (Guido Gezelle, Ernst Jandl, Remco Ekkers, Toon Tellegen, Wiel Kusters, Ted van Lieshout, Christian Morgenstern, Joke van Leeuwen, Daniël Billiet, André Sollie, Johanna Kruit, Erich Kästner, Annie M.G. Schmidt en nog vele anderen) vormen een vrolijke en bonte groepsfoto. In hun midden staan Berner, met haar scherp geslepen kleurpotloden, en Edward van de Vendel, zelf gefêteerd schrijver van serieuze poëzie en van vrolijke versjes (Superguppie!). Met z´n allen maakten ze een groot en kleurrijk dik poëzieboek. Klankrijmen, spelletjes, raadselgedichten, het zoete kinderleven, dier- en natuurgedichten, piekergedichten en, natuurlijk, liefdesgedichten. Voor ieder iets wils!

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is. Gedichten voor kinderen van alle leeftijden (6+), gekozen door Tine van Buul & Bianca Stigter
Querido 1990, illustraties van meerdere illustratoren
In dit boek staan 361 gedichten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Sommige zijn voor kinderen geschreven, andere voor volwassenen. Maar belangrijker is dat ze boeiend zijn voor iedereen. De gedichten zijn zo gerangschikt dat ze samen de loop van een dag, een jaar en een leven suggereren. Binnen negen afdelingen zijn gedichten over een bepaald onderwerp bij elkaar gezet. Want gedichten vullen elkaar aan en spreken elkaar tegen.

Dag poes (4+)
Hoogland & Van Klaveren 2017, illustraties van Mies van Hout
Bij twintig kattenportretten maakten verschillende dichters een grappig versje of gedichtje.

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten (10+), gekozen door Gerrit Komrij
Prometheus 2007
De gedichten zijn niet alleen afkomstig uit de ivoren toren of van de lessenaar van de schoolmeester, maar vooral ook van de straat en uit het dagelijks gebruik. Naast bekende gedichten van Hiëronijmus van Alphen, Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink bevat de bundel onbekende bakerversjes, abecedaria, aftelrijmpjes en nonsensgedichten.

Eén gedicht is nooit genoeg. Gedichtenprentenboek voor kinderen van 6 tot 106 met (bijna 100 gedichten (6+)
Plint 2016
In dit nieuwe gedichtenprentenboek ‘1 gedicht is nooit genoeg’ bundelden we de 100 leukste, beste, mooiste gedichten en beelden voor kinderen van 6 tot 106. Met gedichten over oma’s en opa’s, keien en stranden, paarden en blinde mollen, boeken die precies zo snel gaan als jij, krokobillen en krokogillen, over hoekjes en thuis zijn en lezen en doorgaan en nooit opgeven en nog veel meer. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Fluit zoals je bent (6+), gekozen door Edward van de Vendel
Querido & De Eenhoorn 2009, illustraties van Carl Cneut
Deze bundel bevat een selectie van de mooiste Nederlandstalige dierengedichten. Poëzie over honden en katten, vogels, vissen en kevers, kortom over alles wat zwemt, vliegt of kruipt. Natuurlijk gaan de meeste gedichten ook een beetje over het dier dat mens heet.

Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van a tot z te verslinden (10+), gekozen door Hans & Monique Hagen
Querido 2013, illustraties van Deborah van der Schaaf
Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. Hans en Monique Hagen verzamelden poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf. Met gedichten van Joke van Leeuwen, Willem Wilmink, Tjitske Jansen, Erik van Os, Ted van Lieshout, Drs. P, Johanna Kruit, Gummbah, Vasalis, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel, K. Schippers, Ivo de Wijs, Jules Deelder, Bette Westera, Martinus Nijhoff, Toon Hermans, Bart Moeyaert, Koos Meinderts en 90 anderen.

In de ban van de maan. Kunst voor kinderen van ‘s werelds grootste illustratoren (6+)
De Eenhoorn 2006, illustraties van meerdere illustratoren
Illustratoren spreken een universele taal. Ibby (International Board on Books for Young readers) bracht illustratoren uit de hele wereld samen in dit prachtige boek. Elke illustrator koos zelf een gedicht of traditional om een beeld bij te maken. Het resultaat is een zeer gevarieerde bundel, zowel wat de illustraties als wat de teksten betreft. Met o.m. Carll Cneut, Quentin Blake, Philippe Dumas, Rotraut Susanne Berner en vele anderen.

Tikken tegen de maan. 50 gedichten uit Nederland en Vlaanderen (6+), gekozen door Joke van Leeuwen
Ons Erfdeel 2010, illustraties van meerdere illustratoren
Joke van Leeuwen verzamelde voor kinderen vijftig schitterende gedichten van Nederlandstalige dichters die debuteerden na 1945, pakweg van Annie M.G. Schmidt tot nu. Bij elk gedicht staat een tekening, telkens van een andere illustrator.

Voel je wat ik voel. De 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen (6+), gekozen door Jan van Coillie
Davidsfonds 2009, illustraties van meerdere illustratoren
Elk kind – en elke volwassene – kent het gevoel er flink de pest in te hebben, maar in de woorden van de dichter wordt dat gevoel bijzonderder en intenser. Poëzie kan troosten, relativeren, doen wegdromen of opkikkeren. In deze bundel vind je een hele waaier aan gevoelens, gevangen in gedichten. Over ozo heppie zijn, je te pletter vervelen, een uil in het behang, driftkikkers, bange dromen, vlinders in je buik, onweersvogels, een koning zonder zin, nachtpost van mama, vrolijkheid naast stil verdriet.

Wie knipt de tenen van de reus. Versjesgroeiboek voor kleuters (6-), gekozen door Jan Smeekens
Davidsfonds 2017, illustraties van meerdere illustratoren
Net als kusjes smaken ook woorden, rijmen en versjes naar meer. De mooiste gedichten voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. Duik samen de wondere wereld van woorden in…

Zoen me tot ik spin. Gedichten over de liefde (8+)
Querido 2011, illustraties van Wolf Erlbruch
Hoe maak je duidelijk dat je iemand heel erg leuk vindt? Wolf Erlbruch doet dat met prenten van verliefde en zoenende dieren. Ze versterken wat in de prachtige gedichten onder woorden wordt gebracht: ik vind je lief.

Zo mooi anders. Een gedichtenprentenboek (10+)
Lemniscaat 2016, illustraties van meerdere illustratoren
Laat je vervoeren, ontvoeren, meevoeren én ontroeren door de woorden van de dichters met beelden van de Lemniscaat-kunstenaars, die zich van een verrassende kant laten zien. Zo mooi anders…

 

 

Koop een boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link in dit artikel. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
Bol.com, Bruna.nl

 

De foto komt van de website van kinderboekenambassadeur.nl

 

Laat een reactie achter